Penthesilea Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Abi bu adam inanilmaz bir gerizekali ya. "Enginar Dic" said: Haşmet Babaoğlu, "yüksek lisans" yapmak isteyen çoğu öğrencinin aslında yetişkinlikten kaçtığını, hayattan korktuğunu yazmış... Çok zor bulunacak "işi", arslanın ağzında olan ekmeği aramaktan da böylece kurtuluyorlar, ya da en azından erteliyorlar. Amaçları "bilim üretmek" değil, asla. Yerden göğe kadar haklıdır. Bunlar hayatın kıyısında kalakalan, bundan da hoşnut görünen ürkek sığırcık yavrularıdır. Yüksek lisansın arkasından doktora gelecektir, sonra belki bir doktora daha... Önemli bir yanlış yapmazsan, tıpkı asker terfii gibi, önce doçentlik sonra profesörlük de garanti. Üç çarçur makale, iki arak kitapla işi bitirirsin. Bunlara "eternal student" derler, ebedi öğrenci... "Üniversitede kalmak", birçok insan için "hayattan kaçmanın" en "şık" yoludur. Kimse onu suçlayamaz da... Gecekondu üniversitelerde değil ama doğru dürüst okullarda bir "kampüs uygarlığı" kurulmuştur ve bu ayrıcalıklı arazi, hem büyük şehirlerin dağdağalı yaşam tarzından, hem de iş dünyasının gaddar koşullarından uzakta, "asude" bir vaha, bir tür kurtarılmış bölgedir birçok kişi için. (Üniversiteye "okul" demek de apayrı bir yanılgıdır ama bu da apayrı bir yazı konusu.) Maaşlar çok parlak değildir ama orada hayat da daha ucuzdur. Üstelik birçok haybeci için, uzunca bir kış tatili ve upuzun bir yaz tatili de çok çekici değil midir? Özel sektörde bir işe girse, kullanıp kullanacağı izin senede on beş gün, çoğu zaman iki taksitle... Gülünç gelecektir ama gerçektir ve önemlidir bu. Sevgili Haşmet, ilgiyle ve keyifle okuduğum yazısında bir boyutu atlamış, izin verirse onu da ben ekleyeyim: Eskiden bu hayattan kaçışa bir de "solculuk" kılıfı uydururlardı! Çünkü özel sektörde çalışsalar işveren onları sömürecekti. Böylece kendilerini sömürtmemiş oluyorlardı. Kimisi de "ben burjuvaziye çalışmam" derdi. Özel sektörde çalışan milyonlarca emekçi satılmış, namussuz ve alçaktı. Burjuvaziye hizmet ediyorlar, "artı değer" yaratıyorlardı. "Ben solcu molcu değil mis gibi memur ruhlu bir sahte ilericiyim" diyemezlerdi tabii, bunu kendi kendilerine bile itiraf edemezlerdi. (O zamanlar "çakma" kelimesi de henüz argoda yerini almamıştı.) Ömür boyu maaş garantisi de vardı onların kaçış bölgesinde... İşsiz kalma, aç kalma tehlikesi yoktu. Çünkü Türkiye'de sol, sol değil, devletçi bürokrat zihniyetine sahip bir şaşkın takımıydı. Bugün de öyledir. Azıcık farklı düşünen ve değişik öneriler getiren Hüseyin Ergün'e yaptıkları terbiyesizlikler ortadadır. Böyle çok adam tanıdım hayatta... Utanacakları yerde bir de bizi küçümsediler. Danimarka prensi Hamlet, ölmeden önce "the rest is silence" der, geriye kalan sessizlik... Bunlarda geriye kalan da, asla kazanamadıkları "kalifiye işçi gelirine" duydukları gizli hasettir. Bir de, "iş poposuna" sahip olmadıkları için hayatta hiçbir halt da olamamanın verdiği derin burukluk... Bir tür sıkıntılı sessizlik. http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/ardic/2009/07/09/kacak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Gaap Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 penth lütfen gerizekalılara hakaret etme su herifle aynı kefeye koyarak. Adamın yaktıgı oksjene, bizimde bu sefer ne saçmalamış diye okurken harcadıgımız vakte yazık Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 zuaaa mal hayatında doktora yapan biri tanımamış herhalde lan doktora yapıp da bunalıma girmeyen adam yok muhtemelen. onu da geçtim bu mal yine herhalde özel sektörde çalışacak olan bazı insanların bile master yaptığından da haberdar değil herhalde Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 abi sirf su adami mezun ettigi icin cocugmu galatasaray lisesine vermem mesela bu adami cikarmis cunku okul adamin yane okuma gorusu su egitim anlayisi bu yane Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Quadrophenia Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 "Enginar Dic" said: ... Yüksek lisansın arkasından doktora gelecektir, sonra belki bir doktora daha... Önemli bir yanlış yapmazsan, tıpkı asker terfii gibi, önce doçentlik sonra profesörlük de garanti. Üç çarçur makale, iki arak kitapla işi bitirirsin. ... Özellikle şuraya koptum. Bu adam bir de Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu bir adam. Yazı yazmasına dahi izin verilmemeli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eaglewingg Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Sola yada Atatürk'e nasıl baglayıp saldıracak diye okudum ki gene bağlamış bi şekilde :D. Gereksiz bir adam. Ama su sol ile ilgili kısma gelene kadar yazdıkları doğrumu lan acaba birden kendime uyarladımda :S Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 üniversitenin (eğitim görevlisi olduktan sonra) özel sektörden daha rahat olduğu (çalışma koşulları açısından) doğru/ya da tartışılabilir en azından. Ama bu adamın kafası acaba bir insanın yaptığı işi sevdiği için akademisyen olabileceğini basıyor mu bilmiyorum :p kaldı ki doktorayı bitirmeyi "önemli bir yanlış yapmama"ya bağlamış bariz bir şekilde doktoranın ne olduğundan haberi yok heh. bu adamın tarzı bu muhtemelen amacı üniversiteye kapağı atmak için profesör olan sonra da hiç çalışmayan insanları eleştirmek ama sivri olup herkese laf atınca zeki olduğunu sanan bir kimse Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 ya sole bi gercek war cidden reel sektorde kesinlikle hic bi is yapamicak egitim gorevlileri war yane adami alsna bi fabrikaya koysan vasifsiz isciden oteye gidemez ama yane her yuksek lisans her doktora yapana laf atiym tadi cok enfes ya Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dreagloth Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Akedemik kariyer için gerekli şeyleri yapan insanların %10 u (heralde artabilir) için geçerli olabilir tabi ama, çoğu ya seviyor ya da tamamen sadece üni. diplomasının yeterli olmadığını düşünüyor. Bu adamda gerizekalı olduğu için yüzdeleri karıştırıp genelleme yapmış. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
asinanyavuz Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 oha ya terbiyesizlik resmen. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 birisi şu adama 2 gram beyin bağışlasın çok rica ediyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 yazdıklarında doğruluk payı yok mu yani hiç? hayatını bu şekilde şekillendiren adam yok mu? yapmayın yani enginarı sevmiyo olabilirsiniz ama çoğunuz üniversite okuyosunuz, çevrenizde muhakkak vardır bu şekilde bi tahsil hayatı olan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Haşmet Babaoğlu, "yüksek lisans" yapmak isteyen çoğu öğrencinin aslında yetişkinlikten kaçtığını, hayattan korktuğunu yazmış... su cumleyi kuran bi adam ya yane hasmet babaoglu sacma sapan bi adma engin ardic onu onayladigi icin daha sacma sapan cevremde 10 15 kisi war lisansustu yapan hepsi ayni anda calisiyo yane cogunlugu nasil bi cumle yapisir ben anlayamadim bu mantikla sey de diyebilirdi erkeklerin cogu ibne neden cunku 3 5 kisi war bole Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 sana denkgelmemiş demekki. mesela benim tanıdım 10 küsür mühendis var bunların 6 7 si aklına gelen heryere askerliği ertelemek için başvuruyolar şimdi. mezun olacaklar bu sene. sonra nabıcaksın diyorum, bakarız diyo adam. yukardakini yapıcak işte. kıl olduğunuz, bok gibi ders anlatan, kendine güveni sıfır üniversite hocaları bunlardan çıkıyor işte ha bi de ben tabii ki yüksek lisansa her başvuran böyledir demiyorum. içlerinde var bunlardan diyorum. haşmet babaoğluyla, engin ardıç benden daha artniyetli olduğu için biraz da ilgiyi sevdiği için "herkes değil tabi ama var böyle adamlar" dememişler. genelleme yapıp ilgiyi üzerine çekmek istemişler, başarmışlar da :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 abi ben de bizim okulda resmen okula kapak atmak için profesör olmuş adamlara tonla laf ettim. evet üniversitede mümkün birinin gelip "ben bugün canım istemediği için işimi yapmadım" demesi çünkü patron yok bir şey yok. Ama üniversitede (en azından bizimkisinde) yaptığı işi çok sevdiği için ve hayatını öğretmeye adamış insan da var bol bol. farzı misal üniversiteler zaten notları düşük olan öğrencilerle dolu o zaman bu enginar dıç mantığı ile üniversitelerin gereksiz olduğu anlamına geliyor kapatalım toptan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dreagloth Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Senin çevrendeki 6-7 öyle, bone çevresindekiler değil, benimkiler değil, onunkiler öyle. Farazi konuşmaya, genelleme yapmaya ne gerek var, zaten beyizsizliğini ispatlamışsın defalarca, yeni konularda saçmalamya ne gerek var, otur yerine zaten saçmaladıklarını ilerlet. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 askeri ertelemeyi deistirmiyo ki hem calisip hem okumadak yane hem calisip hem okuyup hem askerligi erteleyende tanidigim war napcaksiniz dediginde ne demelerini bekliyosun ki muhendis adamlarin 800 milyon maasla ise baslicaklsr SOGUK FIZYONU bulcam mi desinner Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 hayir bide cogunlukla nedir abi sen kimsin ki genelleme yapiyosun ya yuksek lisans bende yapiyorum walla calisiyorumda yane hatta sole bisi diyim gotumden bisiler uydurup 250 word yazip gunde milyarlarca para almiyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rerore Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 doğruluk payı içeren genellme Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dragonmax Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 ben öle çok kişi tanıyorum askere gitmemek işe başlamak için elinden geldiince okumya kasan... hatta kendileri sölüo adamların. şimdi ben bi 8 yılda bitirsem üniversiteyi, şöle uzatsam böle uzatsam sonra bi de master yaparım 2 sene de ordan, olursa doktora ohh, asker masker gitmem yaa, babam nassa bakıyo bana. yüzüme sölediler bunu kaç ayrı arkadşım.. adam okulu 7 senede bitirdi bi de mastera başvurdu. haftada 4 saat dersi var. ve onun için ayrı şehirde evde yaşıo sevgilisiyle. böle kızla aynı evde baba parasıyla yaşaın die master yapıo. bi de haftada 4 saat yani. iş bulcakmısın diorum. yok yea ne işi, babam yolluyo para dio. e napıosun diroum. evde oturuom işte. pleysiteyşına gidiyom. internete gidiyom. arada kitap okuyom (evde 10 tane kitap var hepi topu).. iyi dedim devame et... genelleme yanlış ama yapanlar çok.. bak ben almanyada master yapcaktım, başvurdum kabul edildim. para yetmedi gidemedim.. babamdan da isteyemezdim okadar para.. şimdi çalışırken MBA yapcem.. master yapmak isteyen adam böle de yapabilir. evde otur baban yollasın sen ye iş sç, onun adı kaçmaktır... ps: adamın yazısının son bölümünü de okudum, bu kaçışa eskiden solculuk kılıfı eklerlerdi demiş. lol bahsettim bu tarzda master yapam babam para yollasın diyen 3 arkadaşımın üçü de solcu lol. hey allam... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rerore Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 bu adamın memurluk-özel sektör takıntısı var sabit gelir tırsaklık özel sektörde dalgalanmak 10 kilo taşşak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rerore Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 o deil de iş o kadar kolay bulunmuyor ki, tecrübe>>>>yüksek lisans Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elesso Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 enginar haklı bence, genelleme biraz ağır olmuş ama bunu yapan insan saysısı baya baya fazla. mühendisliklerde çok rastlanırmı bilmiyorum ama iktisadi idari insanlarda çok var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 yanlız yazdığı yazının en kilit argümanlarından biri yanlış. adam yüksek lisans ve özellikle doktoranın "yere yat ölü taklidi yap geçersin" tarzı bir şey olduğunu sanmış. adam gibi bir üniversitede doktora yapmaya çalışsa ağlayarak kaçar muhtemelen. hatta şöyle canlandırabilirim olayı: http://www.youtube.com/watch?v=xHKTE75dgE4 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 10, 2009 fede said: sana denkgelmemiş demekki. mesela benim tanıdım 10 küsür mühendis var bunların 6 7 si aklına gelen heryere askerliği ertelemek için başvuruyolar şimdi. mezun olacaklar bu sene. sonra nabıcaksın diyorum, bakarız diyo adam. yukardakini yapıcak işte. kıl olduğunuz, bok gibi ders anlatan, kendine güveni sıfır üniversite hocaları bunlardan çıkıyor işte ha bi de ben tabii ki yüksek lisansa her başvuran böyledir demiyorum. içlerinde var bunlardan diyorum. haşmet babaoğluyla, engin ardıç benden daha artniyetli olduğu için biraz da ilgiyi sevdiği için "herkes değil tabi ama var böyle adamlar" dememişler. genelleme yapıp ilgiyi üzerine çekmek istemişler, başarmışlar da :)abi, adam profesore kadar goturmus isi. tabi ki var biraz daa ogrencilik yapalim yahu diye master yapan adam. master olur ona lafim yok. ama doktora demek insanin hayatinin onemli bir bolumunu birseye adamasi demek. bu tek basina saygi duyulacak birsey. ayrica yukarida master icin gecerli olan ornek doktora icin gecerli degil, dandik bi uniden masteri cok zorlamadan alirsin ama dandik bi uniden de olsa doktora alamazsin oyle. alsan da almamis gibi olursun zaten yani sallamaz kimse. ben doktora yapicam diye geldim abd'ye, yok abi bana gore degil ben oyle bir fedakarlik yapamam, en azindan 21 yasinda. yapana da saygi duyarim yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar