Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Enginar Dic'tan Mukemmel Bir Atlayis

Penthesilea

Öne çıkan mesajlar

Abi bu adam inanilmaz bir gerizekali ya.

"Enginar Dic" said:

Haşmet Babaoğlu, "yüksek lisans" yapmak isteyen çoğu öğrencinin aslında yetişkinlikten kaçtığını, hayattan korktuğunu yazmış... Çok zor bulunacak "işi", arslanın ağzında olan ekmeği aramaktan da böylece kurtuluyorlar, ya da en azından erteliyorlar. Amaçları "bilim üretmek" değil, asla.
Yerden göğe kadar haklıdır.
Bunlar hayatın kıyısında kalakalan, bundan da hoşnut görünen ürkek sığırcık yavrularıdır.
Yüksek lisansın arkasından doktora gelecektir, sonra belki bir doktora daha... Önemli bir yanlış yapmazsan, tıpkı asker terfii gibi, önce doçentlik sonra profesörlük de garanti. Üç çarçur makale, iki arak kitapla işi bitirirsin.
Bunlara "eternal student" derler, ebedi öğrenci...
"Üniversitede kalmak", birçok insan için "hayattan kaçmanın" en "şık" yoludur. Kimse onu suçlayamaz da...
Gecekondu üniversitelerde değil ama doğru dürüst okullarda bir "kampüs uygarlığı" kurulmuştur ve bu ayrıcalıklı arazi, hem büyük şehirlerin dağdağalı yaşam tarzından, hem de iş dünyasının gaddar koşullarından uzakta, "asude" bir vaha, bir tür kurtarılmış bölgedir birçok kişi için. (Üniversiteye "okul" demek de apayrı bir yanılgıdır ama bu da apayrı bir yazı konusu.)
Maaşlar çok parlak değildir ama orada hayat da daha ucuzdur.
Üstelik birçok haybeci için, uzunca bir kış tatili ve upuzun bir yaz tatili de çok çekici değil midir? Özel sektörde bir işe girse, kullanıp kullanacağı izin senede on beş gün, çoğu zaman iki taksitle...
Gülünç gelecektir ama gerçektir ve önemlidir bu.
Sevgili Haşmet, ilgiyle ve keyifle okuduğum yazısında bir boyutu atlamış, izin verirse onu da ben ekleyeyim:
Eskiden bu hayattan kaçışa bir de "solculuk" kılıfı uydururlardı!
Çünkü özel sektörde çalışsalar işveren onları sömürecekti. Böylece kendilerini sömürtmemiş oluyorlardı.
Kimisi de "ben burjuvaziye çalışmam" derdi. Özel sektörde çalışan milyonlarca emekçi satılmış, namussuz ve alçaktı. Burjuvaziye hizmet ediyorlar, "artı değer" yaratıyorlardı.
"Ben solcu molcu değil mis gibi memur ruhlu bir sahte ilericiyim" diyemezlerdi tabii, bunu kendi kendilerine bile itiraf edemezlerdi. (O zamanlar "çakma" kelimesi de henüz argoda yerini almamıştı.)
Ömür boyu maaş garantisi de vardı onların kaçış bölgesinde... İşsiz kalma, aç kalma tehlikesi yoktu.
Çünkü Türkiye'de sol, sol değil, devletçi bürokrat zihniyetine sahip bir şaşkın takımıydı. Bugün de öyledir. Azıcık farklı düşünen ve değişik öneriler getiren Hüseyin Ergün'e yaptıkları terbiyesizlikler ortadadır.
Böyle çok adam tanıdım hayatta... Utanacakları yerde bir de bizi küçümsediler.
Danimarka prensi Hamlet, ölmeden önce "the rest is silence" der, geriye kalan sessizlik... Bunlarda geriye kalan da, asla kazanamadıkları "kalifiye işçi gelirine" duydukları gizli hasettir.
Bir de, "iş poposuna" sahip olmadıkları için hayatta hiçbir halt da olamamanın verdiği derin burukluk... Bir tür sıkıntılı sessizlik.

http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/ardic/2009/07/09/kacak
Sosyal ağlarda paylaş

"Enginar Dic" said:

...
Yüksek lisansın arkasından doktora gelecektir, sonra belki bir doktora daha... Önemli bir yanlış yapmazsan, tıpkı asker terfii gibi, önce doçentlik sonra profesörlük de garanti. Üç çarçur makale, iki arak kitapla işi bitirirsin.
...

Özellikle şuraya koptum. Bu adam bir de Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu bir adam. Yazı yazmasına dahi izin verilmemeli.
Sosyal ağlarda paylaş

üniversitenin (eğitim görevlisi olduktan sonra) özel sektörden daha rahat olduğu (çalışma koşulları açısından) doğru/ya da tartışılabilir en azından. Ama bu adamın kafası acaba bir insanın yaptığı işi sevdiği için akademisyen olabileceğini basıyor mu bilmiyorum :p kaldı ki doktorayı bitirmeyi "önemli bir yanlış yapmama"ya bağlamış bariz bir şekilde doktoranın ne olduğundan haberi yok heh.

bu adamın tarzı bu muhtemelen amacı üniversiteye kapağı atmak için profesör olan sonra da hiç çalışmayan insanları eleştirmek ama sivri olup herkese laf atınca zeki olduğunu sanan bir kimse
Sosyal ağlarda paylaş

Haşmet Babaoğlu, "yüksek lisans" yapmak isteyen çoğu öğrencinin aslında yetişkinlikten kaçtığını, hayattan korktuğunu yazmış...

su cumleyi kuran bi adam ya
yane hasmet babaoglu sacma sapan bi adma
engin ardic onu onayladigi icin daha sacma sapan

cevremde 10 15 kisi war lisansustu yapan
hepsi ayni anda calisiyo
yane cogunlugu nasil bi cumle yapisir ben anlayamadim

bu mantikla sey de diyebilirdi
erkeklerin cogu ibne

neden cunku 3 5 kisi war bole
Sosyal ağlarda paylaş

sana denkgelmemiş demekki.
mesela benim tanıdım 10 küsür mühendis var bunların 6 7 si aklına gelen heryere askerliği ertelemek için başvuruyolar şimdi. mezun olacaklar bu sene. sonra nabıcaksın diyorum, bakarız diyo adam. yukardakini yapıcak işte. kıl olduğunuz, bok gibi ders anlatan, kendine güveni sıfır üniversite hocaları bunlardan çıkıyor işte

ha bi de ben tabii ki yüksek lisansa her başvuran böyledir demiyorum. içlerinde var bunlardan diyorum. haşmet babaoğluyla, engin ardıç benden daha artniyetli olduğu için biraz da ilgiyi sevdiği için "herkes değil tabi ama var böyle adamlar" dememişler. genelleme yapıp ilgiyi üzerine çekmek istemişler, başarmışlar da :)
Sosyal ağlarda paylaş

abi ben de bizim okulda resmen okula kapak atmak için profesör olmuş adamlara tonla laf ettim. evet üniversitede mümkün birinin gelip "ben bugün canım istemediği için işimi yapmadım" demesi çünkü patron yok bir şey yok. Ama üniversitede (en azından bizimkisinde) yaptığı işi çok sevdiği için ve hayatını öğretmeye adamış insan da var bol bol.

farzı misal üniversiteler zaten notları düşük olan öğrencilerle dolu o zaman bu enginar dıç mantığı ile üniversitelerin gereksiz olduğu anlamına geliyor kapatalım toptan
Sosyal ağlarda paylaş

ben öle çok kişi tanıyorum askere gitmemek işe başlamak için elinden geldiince okumya kasan... hatta kendileri sölüo adamların. şimdi ben bi 8 yılda bitirsem üniversiteyi, şöle uzatsam böle uzatsam sonra bi de master yaparım 2 sene de ordan, olursa doktora ohh, asker masker gitmem yaa, babam nassa bakıyo bana. yüzüme sölediler bunu kaç ayrı arkadşım..

adam okulu 7 senede bitirdi bi de mastera başvurdu. haftada 4 saat dersi var. ve onun için ayrı şehirde evde yaşıo sevgilisiyle. böle kızla aynı evde baba parasıyla yaşaın die master yapıo. bi de haftada 4 saat yani. iş bulcakmısın diorum. yok yea ne işi, babam yolluyo para dio. e napıosun diroum. evde oturuom işte. pleysiteyşına gidiyom. internete gidiyom. arada kitap okuyom (evde 10 tane kitap var hepi topu).. iyi dedim devame et... genelleme yanlış ama yapanlar çok.. bak ben almanyada master yapcaktım, başvurdum kabul edildim. para yetmedi gidemedim.. babamdan da isteyemezdim okadar para.. şimdi çalışırken MBA yapcem.. master yapmak isteyen adam böle de yapabilir. evde otur baban yollasın sen ye iş sç, onun adı kaçmaktır...

ps: adamın yazısının son bölümünü de okudum, bu kaçışa eskiden solculuk kılıfı eklerlerdi demiş. lol bahsettim bu tarzda master yapam babam para yollasın diyen 3 arkadaşımın üçü de solcu lol. hey allam...
Sosyal ağlarda paylaş

yanlız yazdığı yazının en kilit argümanlarından biri yanlış. adam yüksek lisans ve özellikle doktoranın "yere yat ölü taklidi yap geçersin" tarzı bir şey olduğunu sanmış. adam gibi bir üniversitede doktora yapmaya çalışsa ağlayarak kaçar muhtemelen. hatta şöyle canlandırabilirim olayı:

http://www.youtube.com/watch?v=xHKTE75dgE4
Sosyal ağlarda paylaş

fede said:

sana denkgelmemiş demekki.
mesela benim tanıdım 10 küsür mühendis var bunların 6 7 si aklına gelen heryere askerliği ertelemek için başvuruyolar şimdi. mezun olacaklar bu sene. sonra nabıcaksın diyorum, bakarız diyo adam. yukardakini yapıcak işte. kıl olduğunuz, bok gibi ders anlatan, kendine güveni sıfır üniversite hocaları bunlardan çıkıyor işte

ha bi de ben tabii ki yüksek lisansa her başvuran böyledir demiyorum. içlerinde var bunlardan diyorum. haşmet babaoğluyla, engin ardıç benden daha artniyetli olduğu için biraz da ilgiyi sevdiği için "herkes değil tabi ama var böyle adamlar" dememişler. genelleme yapıp ilgiyi üzerine çekmek istemişler, başarmışlar da :)
abi, adam profesore kadar goturmus isi.

tabi ki var biraz daa ogrencilik yapalim yahu diye master yapan adam. master olur ona lafim yok.

ama doktora demek insanin hayatinin onemli bir bolumunu birseye adamasi demek. bu tek basina saygi duyulacak birsey. ayrica yukarida master icin gecerli olan ornek doktora icin gecerli degil, dandik bi uniden masteri cok zorlamadan alirsin ama dandik bi uniden de olsa doktora alamazsin oyle. alsan da almamis gibi olursun zaten yani sallamaz kimse.

ben doktora yapicam diye geldim abd'ye, yok abi bana gore degil ben oyle bir fedakarlik yapamam, en azindan 21 yasinda. yapana da saygi duyarim yani.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...