Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Köyden/Dağdan Şehre Göç

Dragonmax

Öne çıkan mesajlar

Şöle bi bakıyorum da, son günlerde özellikle bu büyük şehirlerdeki trafik sıkıntısı olsun, deprem gelicek korkusuyla çarpık kentleşme olsun, kapkaç hırsızlık tecavüz vs ayyuka çıktığı ve göze artık iyiden iyiye batmaya başladığı için herkes bi vize muhabbeti yapıyo.. istanbula giriş vizeyle olsun, izmire giriş vizeyle olsun falan falan.. bazıalrına bu saçmasapan geliyo, bazıları da artık hakkatten yapsınlar işin şakalık yanı kalmadı diyo. Ben de vize muhabbetine ciddi bakanalrdanım. Ama bunun adının vize olması belki ciddiyetini bozuyo olabilir. Ha bi de ülkenin içinde bulunduğu durumdan ötürü bi bölgeye vizeyle girilmesi doğuda bilmemnerde de ciddi ayrılıkların başlamasına müsaade edebilir falan. Doğrudur..

Ama şöle bişi düşünüyorum.

Şu an İstanbul 20 milyon küsür. Artık nefes alınacak yeri kalmamış. Bütün internet cafeler, kebapçılar restoranlar vs hepsi doğudan gelen insanların elinde. Sokaklardaki satıcıların tamamı istisnasıs başka şehirlerden ve özellikle de doğudan. Hırsızı tecavüzcüsü akpkaçısı genellikle doğudan. Eroin satıcıları torbacılar afrikalı siyahlar. Onların hemen üstlerindekiler temiz yüzlü sayılan orta anadolu ve batıdan karışık.

İzmir 5 milyon falan şu an bildiğim kadarı ile. İzmir içinde bozulmaya başladı artık deniyor. Antalya ya da.. Orda 8 sene otrdum bir kimsenin bir baya laf attını görmemişimdir. 2 Sene önce gittimde gece 11 de yalnız yürüyen bir bayana anam gel bi öpeyim low diyen bi tip gördüm. iğrendim.. burası da mı bitti arkadaşım dedim..

Bence artık şehir şehir özel kalkınma planları yapılmalı. Ama bu öle şuraya şu kadar para vs gibi değil...

Nedir mesela istanbul mu?
- nüfusu düşürmeye kas. istanbulda sokakta yatanı hırsızı iti kpuu nerden geldiyse oraya yolla (bunun devmı var bekle)
- istanbula gçö mü var. alma arkadaşım... geri yolla..
- adam buraya gelirgen girişte sor: niye geldin. taşı topraa altın diyeni at abi. yok akrabama geldim diyosa, max 45 günlük kalma izni olsun. adresi vs si hepsi kayıtlara geçsin. 45 güne çıkış yapmayı al çıkart at.
- okumaya geleni doğruladıın takdirde al. istanbul dışından gelip de okuyorum diye giren her öğrenci her yıl okulundan otomatik bilgi verilsin. bu örenci okumaya devam ediyo. bu örencinin okulla ilişii kesilmiştir kaydı silindi. bul yoılla memleketine..

ve diğer yana gelelim. böle olunca ne olur
- sadece bu şekilde iş yapılsa istanbul nüfusu artmaz azalır. daha temiz daha düzgün daha düzenli bi yer olur bkz: ankara. böle olunca bir sürü parazit ve pisliğin yükü kalkar. yeşil kart masrafları, yok hırsız polis takibast kovalama soruşturma masrafları, gece konduların olduu yere gidip yol alt yapı yapma masrafları, kaçak elektrik su vs, hırsızlık azalık, yahu tecavüz bile azalır, tecavüz = 1 hayat la beraber ona bağlı onalrca hayatın kararması.. şehirde yaşayan halkın morali yükselir, pozitif olmaya başlarlar.

peki burdan doğuya yollanan veya buraya alınmayanlar ne olcak..
- istanbuldaki harcamalar kısıldıkça elde para artmaya başlicak. fazladan da birsürü kaynak ayırıp o ilelre yatırım. ama öle boş beleş değil..
eski sistem köy enstitüleri tarzı yeni bi yapılanma olucak. bilinçi insan bilinçli köylü bilinçli çiftçi bilinçli hayvancı vsvs yetişicek. buraya göç etmek zorunda kalmicaklar.
-magazin programları engellenicek. aha şeherde avrat açmış bekliyo demicek köylü, elindekini sevicek, elindekini bilicek..
-türkiyede tarım bitti, bi bok üretmiyoruz. tarımcılık toprak yetmezlinden bitmedi, çiftçi kalmadıından bitti. yeni nesil hep şehre gelmek istiyo. bunu engellemek onların beynini nelerle dolduurunuza bağlı bilşi.. bu bu şekilde 10 yıl gitsin, 10 yıl sonra şehirden köye bile göç başlar..
- antalya vs gibi tursitik camekan yerlere doğudan İF YU GİV Mİ GİV, İF YU DONT, GO! diyen tipleri çalışmaya almicaklar... bi ton turizm otelcilik turizm MYO var bir sürü öğrenci yetişi. onları oralara yönelticeksin. meslek lisesi memleket meselesi diye boşa sölemio koç grubu. almaya tümüyle emslek liseleriyle ayakta.. turizm meslek okulun varsa tüm mezunlarını doooruca tatil yörelerinde çalışmaya yönelticeksin. bunu zorunlu kılıcaksın..

uzun ldu biraz kusura bakmayın. ama bunun böle olması gerek. ben kız kardeşimi alıp da evimden metroya 1.5 dk yol yürürken ona bakan 6841651651 tane gözle, veya sevgilimle yürürken oha karıya bak diyen 6545646 pislikle uraşmak zorunda diilim, veya otobüse binerken elimle cebimi tutmak, haberleri açtıımda gencecik bir kızın daha gasp + taciz + tecavüze uğradıını duymak zorunda diilim...

evet vize türü bişi şart..
Sosyal ağlarda paylaş

yazının sadece ilk kısmını okudum,aynı ülke içerisinde ki iki şehre vize koyarsan sen o ülkenin vatandaşlarının özgürlüklerini kısıtlamış olursun.
nasıl ki izmirdeki adamın en doğal hakkı van da yaşamaksa, vandaki adamında aynı hakkı istanbulda yaşamaktır.
böle saçma bişey olamaz,ayrıca büyük şehirlerde ki suçu tamamıyla dağdan köyden gelen adama endekslemek kadar da acı bişey yok.
unutmayın ki en büyük suç örgütleri olan mafyalar,yıllarca büyük şehirlerde yaşamış olan kişiler.
Sosyal ağlarda paylaş

burası özgür bi ülke, amerika, ingiltere, çin, tayland, fransa gibi.
adamın istediği gibi seyahat etme ve yaşama hakkı var doğal olarak. vize türü bişey yapamazsın, saçma olur, yaptırmazlar, insan haklarına aykırı.

iti kopugu kovacaksın, almayacaksın, okul mezununu işe alacaksın gibi önerilerde gerçek dışı fikirler.

istihdam'ı artırırsın, tarımı hayvancılıgı desteklersin,
köylünün evinden barkından sıkıldıgı , domates ekmekten bıktıgı falan yok.yeteri kadar kazanamıyor.dibimizdeki yunanistanda 1lira olmayan mazot türkiyemizde 2.66 lira.
tarım yapmanın astarı yüzünden pahalı.
köylü şehrin karısı kızı için şehre gelmiyor. aç oldugu için geliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

adam doğru söylemiş, insanların oraya gelme olayı işsizlik zaten. Adam geçinemediği için bi umut diye geliyor.

Buluyor da, gidip köylde dürüm satamaz ama istanbulda satıyor.

Olay genelde böyle bence, bunu engellemek için de kalkındıracaksın diğer tarafı, sonra da teşvik edeceksin. Ama bu da ha deyince olmaz herhalde ne bileyim. Niye yapılmasın yoksa.

İstanbul felaket bi yer olmuş duyduğum kadarıyla artık. Ki her yer böyle bu zamanda galiba. Bilmiyorum iyiye gider mi, düzelme olur mu
Sosyal ağlarda paylaş

geçerli bir nedeni olmayan adama oturma izni vermeyeceksin. Ama bunu yaparken göç nedenlerini azaltman lazım. Yani istanbula gelen adam başka şansı yok diye geliyor. Göçün çok olduğu yerlerde hayat standartlarını yükseltip bu standartları karşılamak için gerekli harcamaları azaltması lazım devletin. Daha ucuza sağlık hizmeti, ulaşım, gıda ve ev harcamaları vs.

Düşük gelirli insanların başka şehirlerde istanbulda olduğundan daha rahat yaşamalarını sağlamak gerekiyor kısacası. Bunu sağlamaya başlarsan vize uygulaması gibi birşey yapılabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

şöle bi yoruma rastladım biyerde:

said:
1954 yılına kadar İstanbul un nüfusu 400 bin di çünkü istanbul a vize si olmayan giremiyordu 1954 de demokrat parti (menderes) bu uygulamayı kaldırttı amaç ise İstanbul nüfusunu 20 milyona kadar çıkartmaktı böylece bir bölgedeki çoğunluğun oylarını almak daha kolay olurdu nitekim 1955 yılından 1965 yılına kadar İstanbul' un nüfusu 2 milyon arttı ve sonuç

ayrıca bir de şöle bir bilgi varki daha da iyi:
said:
Osmanlı İmparatorluğu İstanbul'unda, şehre giriş-çıkışlar derbent noktalarından yapılmakta ve bu derbentlerde (günümüzün gümrük kontrol noktaları) görevli memurlar (ki; "Bostancu Kullukları" ve bunların başına da "Bostancubaşı" denmekte o yıllarda) sadece belli izinlerle gelenleri içeri sokarlarmış. İstanbul'da aksi bir izni olmadıktan sonra, gelenler için ikametgâh izni de sadece 2 gün ile sınırlıydı

ki bu durum osmanlının nüfusunun 10-15 milyon olduu zamanlardaydı..
Sosyal ağlarda paylaş

Tamamda Artvin'in köyündeki adam dürümcülük yapmak için niye İstanbula gelmek zorunda? Gitsin Artvin'in merkezinde dürümcülük yapsın.

İzmir'e bir yorum getiremem ancak, İstanbul'a kesinlikle artık vize getirilmesi gerekiyor.

Şöyle düşünelim;
ABD Nüfus: 309M
New York Nüfus: 8M (2009)
Türkiye Nüfus: 71.5M
İstanbul Nüfus: 12.5M (2007)

Bariz şekilde orantısızlık var. ABD'de bizimki kadar göç olsa New York'ta 50M kişi yaşıyor olması gerekiyor =)
Sosyal ağlarda paylaş

Loxias said:

Tamamda Artvin'in köyündeki adam dürümcülük yapmak için niye İstanbula gelmek zorunda? Gitsin Artvin'in merkezinde dürümcülük yapsın.

İzmir'e bir yorum getiremem ancak, İstanbul'a kesinlikle artık vize getirilmesi gerekiyor.

Şöyle düşünelim;
ABD Nüfus: 309M
New York Nüfus: 8M (2009)
Türkiye Nüfus: 71.5M
İstanbul Nüfus: 12.5M (2007)

Bariz şekilde orantısızlık var. ABD'de bizimki kadar göç olsa New York'ta 50M kişi yaşıyor olması gerekiyor =)

düzx mantıgını istatistiklere dayandırmana hasta oldum.
amerikalı adam niye new york'a gitsin, kendi şehrinde köyünde gayet mutlu mesut yaşıyor.new york'lular gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...