Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

DPY Sınavında Akıllı Tasarım Sorusu

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
EĞİTİM ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Adana Şube Başkanı Güven Boğa, Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı’nda sosyal bilgiler bölümünde yer alan evrenin varoluşu ile ilgili sorunun hükümetin Türkiye'de her alandaki ‘dinselleştirme faaliyetlerine' dikkat çekici dayatma olduğunu iddia etti.

“21'inci soru: Evrendeki düzen hiçbir şeyin rastlantı sonucu ortaya çıkmadığını göstermektedir. Evrendeki varlıkların kendi kendilerini var etme güçleri yoktur. Bu bilgilerin ikisini de iyi değerlendiren kimse aşağıdakilerden hangisine ulaşır?
a) Varlıklardaki düzen onların kendilerini var ettiklerini gösterir.
b) Evrenin varlığının bir başlangıcı yoktur.
c) Evrendeki varlıklar rastlantı sonucu ortaya çıkmıştır.
d) Evren bir yaratıcı tarafından planlı bir biçimde yaratılmıştır.”

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/11567815.asp

Tahmin ediyorum ki, din kültürü sorularından bi tanesi, ama bariz bir şekilde fen bilgisi/biyoloji derslerinde anlatılanlarla zıtlaşan bir yaklaşım var. Soru bi kere din sorusu değil, sonucunda tanrının ve dinlerin varlığını kabule götürecek bir felsefe sorusu, üstelik "Evrendeki düzen hiçbir şeyin rastlantı sonucu ortaya çıkmadığını göstermektedir" gibi, neye dayandığı belli olmayan tez cümleleri kullanıyor.

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin kapsamının din felsefesi yapmak olduğunu, hele hele bilimin sınırları dahiline girmek olduğunu sanmıyorum. O yüzden bu sorunun haddini aşdığını düşünüyorum.

Hatta üşenmedim, http://www.meb.gov.tr/haberler/haberayrinti.asp?ID=1328 :

* Dinin, Allah-insan ilişkilerini düzenleyen bir olgu olduğu, dinin evrensel barış kültürünün yerleşmesinde ve hoşgörü ortamının oluşturulmasında katkıda bulunabileceğini benimser.

* İnancını akılla bütünleştirir. Kendi dinini, örf ve âdetlerini olduğu kadar diğer insanların dinlerini, örf ve âdetlerini de saygı ve hoşgörü çerçevesinde değerlendirir.

* Dinin sevgi boyutunu fark ederek onun insan için vazgeçilmez bir öge olduğu, her şeye karşı sevgiyle ve olumlu yaklaşılması gerektiği bilincine ulaşır.

* Din ve ahlâkla ilgili konularda akılcı ve eleştirel yaklaşım sergiler.

* Dinin "hukukun üstünlüğünü" esas aldığını kavrar.

* Din alanında yetkin olan ile olmayanı ayırır.

* İnanma ve yaşama özgürlüğünün bilincine varır.

* Doğru dinî bilgiler ile batıl inanç ve hurafeleri ayırt eder.

* Dinin öğütleriyle, örf ve âdetlere dayalı sağlıksız dinî oluşumları ayırt eder.

* İslâm'ın barış dini olduğunu benimser.

* Küreselleşen dünyada dinin birleştirici bir rolünün olduğunu kavrar.

gibi evrensel değerleri içeren hususlara yer verilmiştir.

Dersin amaçları içerisinde bu sorunun sorulmasının olmadığını görebilirsiniz.

Ha ben olayı din kültürü dersine bağladım, ama sorular henüz resmi olarak açıklanmadığı için kesin olarak bilemiyoruz, belki bu soru hiç yok ve bir attention whore'un uydurması, veya daha vahimi din dersi değil, sosyal bilgiler sorusu.
Mesaj tarihi:
din sorularını çözmek zorunlu olmuyo genelde. mesela 20-25 numaralı sorular arası din sorusuysa bi 20-25 arasıda sosyal soru alternatifi falan oluyo diye hatırlıyorum.
Mesaj tarihi:
bu sorunun çözümünü ömrümce görebileceğimi hiç düşünmemiştim.

"Evrendeki düzen hiçbir şeyin rastlantı sonucu ortaya çıkmadığını göstermektedir. "

meğer gözümün önündeymiş.

ee başka ne vardı binlerce yıllık insanlık tarihinde tartışmalı ? verelim çözsünler. çok güzel gerçekten çok güzel böyle bir cehalet ancak Türk eğitim sistemiyle mümkün.
Mesaj tarihi:
sg-1 said:
soruyu haklı çıkarıyor mu bu dediğin?

soruda denildiği üzere bu bilgileri değerlendiren bi kişi hangi sonuca varır?
demek istiyorki sen böyle düşünüyor olsaydın hangi cevabı işaretlerdin. insan psikolojisiyle ilgili bi soru olabilir.

tabi kasıtlı insan etiketlemeyle alakalıda olma ihtimali var..
Mesaj tarihi:
Basit bir okuduğunu anlama sorusu, büyütülecek birşey değil. Din sorusunda adam evrimi mi anlatacak işte, din dersinde öğretilen şeylerden bir tanesi bu da.

İstemeyen buna karşılık gelen diğer soruları çözer, din sorularını çözmek istemeyenler için sorular var kaldı ki bu sorular son yıllarda çıkmış birşey değil bayadır vardı, mesela 10 sene önce lise giriş sınavında da hatırlıyorum böyle şeyler.

Ben ateist olsam, böyle bir soru gelse karşıma eheh soruya bak cevabı zaten içinde suckers der, yapar geçerdim takmazdım kafama, buna karşılık gelen diğer soruyla uğraşmazdım.

Aaa pardon ya buranın pati olduğunu unuttum şöyle demem lazım;
Şeriat geliyor, kaçın lulz :(
Mesaj tarihi:
6. mesaja kadar geciken münferitçi ve "şeryat geliyor lulz"cu dostlarıma çok içerledim, bu kadar geç kalınır mı?

@joker, farkınsaysan soru kesin yargılar içeriyor, yani böyledir, şöyledir, bu durumda bu bilgileri (dikkatini çekerim, bilgiymiş bunlar) değerlendiren kişi vs.

yani sorunun amacı yorum yaptırmak, okuduğumuz anladık mı değil, bildiğin psikolojik yönlendirme var soruda.

Neyse, kabinede gittiğine en sevindiğim adam hüseyin çelik'tir zaten.
ikinci unakıtan.

bakalım yeni milli eğitim bakanı teyzemizin dönemi nasıl geçecek.
Mesaj tarihi:
sg-1 çok takılmışsın abi,
alinin 50 milyon'u var parasının 3'te 1'i ile bla bla.. diyince alinin 50 milyon'u nerden geldi ispatlayın mı dicen :D

neye inanıcanı bilen adama öss değil ahırette soru sorsalar gene bildiği cevabı verir, neye inanıcanı bilmeyenlere de bırak bişiler inandırsınlar hayatta herkez tuttuğunu zaten. eğer o kadar propaganda beyin yıkamaya karşı isen tv reklamlarındaki kandırmacalardan başla.. burda dinden büyük kapitalizm var.. gelen parayı kes bakalım 1 tane müslüman kalıyormu memlekette.. hepsi şaman kesilir saniyesinde :D
Mesaj tarihi:
iyice münferikçi olmuşsunuz abi ne diyeyim, takılın yani.

soru "Atatürk dinsizdir, ülkeye laikliği getirerek kendi dinsizliğini devlete de sokmuştur, bu bilgiler ışığında bla bla" diye sorulsa hiç içerlemeyeceksiniz, bilgi veriyo deyip geçeceksiniz yani.
Veya "darbe, ülkenin kötü gidişatını engellemek ve halkın güvenliği için ordu tarafından en uygun zamanda yönetime el konulmasıdır. Darbeler ülkelerin önünü açar, ilerleme sağlar. Bu bilgiler ışığında..." dese eyvallah çekeceksiniz.

ha bu arada yarın 5n1k'yı izlemenizi öneririm, "esas tehlikenin farkında mısınız" başlığıyla ülkede eğitim sisteminin nasıl çok başlı olduğunu ve kutuplaşmalara yol açacak şekilde bölündüğünü anlatan bir bölüm yayınlanacak.
Mesaj tarihi:
sg-1 said:
6. mesaja kadar geciken münferitçi ve "şeryat geliyor lulz"cu dostlarıma çok içerledim, bu kadar geç kalınır mı?

Biraz durdum bilerek içinizi dökün diye bir dahakine daha hızlı olurum ne demek kırgınlık olmasın :)

Yani inanmayan bir adam bunları okuyup imana gelecek değil, kaldı ki istemeyenler için alternatif sorular var. Tarihde de hep büyük zaferler kazanmışızdır, talihsizce yenilmişizdir mesela yüzde yüz realist bir eğitim vermiyoruz her konuda, dünyanın her yerinde bu böyle.

Yani müslümanlık inancına göre...bla bla diye cümleye başlasalar daha doğru olurmuş ama bundan da nem kapmaya gerek yok.

Ayrıca;
sg-1 said:

soru "Atatürk dinsizdir, ülkeye laikliği getirerek kendi dinsizliğini devlete de sokmuştur, bu bilgiler ışığında bla bla" diye sorulsa hiç içerlemeyeceksiniz, bilgi veriyo deyip geçeceksiniz yani.

Çok saçma bir örnek olmuş, sayfanın başındaki soruda yazanlanlar müslümanlık inancına göre doğru olan, bilinen şeyler zaten. Senin bu yazdığın gibi birşey olsa da yapanların görevlerine veda edeceğine ve patideki herkesin yapanları lanetleyeceğine inanıyorum ya da inanmak istiyorum :)
Mesaj tarihi:
sg-1 said:

Soru alakasız olmuş ve ordaki soru bu ağırlıkta bi soru değil. kişisel bişide değil. Burda kişisele giriyorsun. sonuçta adamlarınki bir düşünce, doğru yanlış orası bizi ilgilendirmez. adamlar kişisel bişi yazmamışlar soruda.
kaldıki atatürkün dinsiz olması beni hiçte rahatsız eden bişi değil, bilhassa senin atatürk'e dinsiz diyerek "bu aslında bi tarz hakaret" biçiminde söylemiş olman beni rahatsız etmiştir. kaldıki bende dinsizim...
Mesaj tarihi:
TD)Pentagram said:
ya anasını satim anası babası dindar olanın subay yapılmadığı yerde niye böle bi soru bukadar itici geliyor anlamıyorm ya. egitim sen sendikası ne ya nedir bunların dinle alıp veremediği

hadi ya anne babası dinsiz olanlarmı subay yapılıyor? bravo vallaha bravo.bir kerede zamandan alıntı yapan birinin azcık farklı düşünen biri olduğunu görsem gam yemeyeceğim.fakat doğrudur anne babası fethullahperest olan biri tsk da barınamaz kapının önüne konur.fethullahperestlik din ise doğrudur tsk da dindarlar barımanaz :)
Mesaj tarihi:
lafımı ters anlamayın ben din eşittir fethullah demedim.dindarlar askere alınmaz diyen arkadaşımız fethullaha sempati ile bakmakta olduğunu düşünüyorum.attığı mesajlardan bu kanıya sahibim.lafımı çekiştirmenize gerek yok.
Mesaj tarihi:

mesajımın işine gelen kısmına bakıp gelmeyenini yok saymışsın.
düzgünce tartışacaksan eyvallah.
şaklabanlık yapacaksan söyle, hep beraber yapalım.

Mesaj tarihi:
sg-1 said:
mesajımın işine gelen kısmına bakıp gelmeyenini yok saymışsın.

hangi kısmını atlamışım ki? devleti laikleştirme kısmı mı? sence o kısımda gocunduğum bi şey olabilirmi? bende laiklik yanlısıyım?
atatürke dinsiz demişsin dinsizim laikliği getirmiş demişsin laiklik yanlısıyım. bana göre gayet olumlu bişi yazdığın..
ne atladımı anlamadım?
  • Yeni Oluştur...