Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Baskıcı Rejim ve Türkiye

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Merak ediyorum şu akp döneminde ki gibi bir baskıcı rejim türkiye daha önce yaşadımı ? Yada hangi avrupa ülkesinde var şuan ?

Polisinden , yargısına her tarafı ele geçirdiler. Kendilerinden yana olmayanı hemen kesiyorlar önünü. İki örnek vericem.

Aydın doğan'ın açığını yakalamak için tam 1 yıldır araştırıyorlarmış memurları.
Ama gel gör ki Aydın Doğan vergi rekortmeni olmasına rağmen 1.1 milyar dolar a sabahı alan Ahmet Çalık , Seda Sayan'dan az vergi ödüyor. Bunun bir açıklaması olurmu ? Herşey apacık ortada. Ya yapılanlara göz yumucaksın ve çeneni kapatıcaksın yada seni sileriz diyorlar. Bunun adı baskıcı rejimdir. Sırf ahmet calık değil alt'ta kaynak verdim bir sürü adam var onun gibi... Hepsi tayyip'in adamları
Kaynak

İkinci bir örnek vericem Mustafa Balbay ve Sinan Aygün ergenekol'dan yargılanıyorlardı. İkiside tutuklandı ve tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Her ne olduysa Sinan Aygün sustu ve adı geçmez oldu ergenekol'la. Ama Mustafa Balbay susmadı konuştu ve tekrar hapse tıktılar.
Mesaj tarihi:
Masticore said:

Polisinden , yargısına her tarafı ele geçirdiler. Kendilerinden yana olmayanı hemen kesiyorlar önünü.

Ergenekon gösteriyor ki, her tarafı elegeçirilmiş zaten, sadece devir teslim yapılıyor diyebiliriz.
Mesaj tarihi:
said:
şimdi düşün vergi verdiler. Sonra o parayı tekrar geri almak için ihale peşinde koşacaklar, bir şekilde parayı kurtaracaklar. Babalar da demiş ki madem para cebimizden çıkıcak, sonra geri gelecek katakullilerle. en iyisi baştan yapalım katakulliyi vermeyelim vergiyi, geri alma derdimiz de olmasın. Fazla katakulli mesaisi yapmayalım demişler. Mantıklı mı? Mantıklı. Yiyin efendiler yiyin
Mesaj tarihi:
Valla Demokrat Parti benimde aklıma geldi ama bugünkilerin laciverti zaten onlarda.

Malum birde 80 darbesi var ama o zaten darbe.

Şahsi görüşüm Türkiyede daima bir "baskı" az yada çok olmuştur. Ama şu an zirve yaptığıda gerçek (darbe sayılmazsa). Ve gittikçe azıtıyorlar demek istiyorum.

Tabii malum isimlerden seri halinde itirazların yükselmesi yakındır başlığa.
Mesaj tarihi:
Masticore said:
Merak ediyorum şu akp döneminde ki gibi bir baskıcı rejim türkiye daha önce yaşadımı ?

Tarafsız olduğuna inandığım kitaplardan okuduğum kadarıyla demokrat parti dönemi bundan daha kötüydü ama tabi akpnin rol model olarak kabul ettiği partilere bakınca o noktaya gitmemek için bir sebep göremiyorum. Şu bir kaç dönemde türkiyede olanlar, resmen o kitapları tekrar okuyormuşum hissi yaratıyor bende.
Mesaj tarihi:
daha 10 yıl önce kendi dilinde şarkı söyleyen adam sürgüne gönderiliyordu, baskı görmemişsiniz siz heh. darbe dönemleri var, o da yetmezse milli şef var.
Mesaj tarihi:
Sam said:
daha 10 yıl önce kendi dilinde şarkı söyleyen adam sürgüne gönderiliyordu, baskı görmemişsiniz siz heh. darbe dönemleri var, o da yetmezse milli şef var.

Bu tarz bir yaklaşım yanlış. Objektif bir şekilde türkiyenin baskı dönemlerini irdelemekte sorun yok ama onlara bakıp da "baskı görmemişsiniz siz" yorumuna dönmek kötü.

Demokrat partinin hoşuna gitmeyen akademisyenleri meslekten men ettiği, yayın kuruluşlarını sandürlediği zamanlar olduğunu bir çok kitap yazıyor (bu bilgileri elimden geldiğince dönem içersinde bulunan tüm karşıt grupları eleştiren ve irdeleyen kitaplardan elde ettim). AKP'nin de zaman zaman "yasayı biz yapmıyor muyuz?" zihniyetine büründüğü ve kendine rol model olarak demokrat partiyi aldığı görüntüsü (gerçeği demiyeceğim) bile yeterince kötü. Dolayısıyla bu ülkede ordunun ya da chpnin baskıcı dönemleri olup olmamış olması bu gerçekleri önemsiz kılmıyor. Eğer karşı görüş yüzünden insanların meslekten men edildiği bir noktaya doğru gidiyorsak bu da yeterince kötü.
Mesaj tarihi:
Ardeth said:
Bu tarz bir yaklaşım yanlış. Objektif bir şekilde türkiyenin baskı dönemlerini irdelemekte sorun yok ama onlara bakıp da "baskı görmemişsiniz siz" yorumuna dönmek kötü.

seçici baskı isteyen insanlar burada yakınanların çoğu, açıkça darbe isteyeninden tut yaşam tarzı kendininkine benzemeyen herkese ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılmasını isteyenine. hoşlarına giden baskı dönemlerini esgeçip türkiye'nin günümüzde muhtemelen en özgür (%100 demiyorum elbette) dönemlerinden birini "of görülmemiş baskı var" diye yorumlayana yöneltmen gerekmez mi objektiflik isteğini en önce sevgili ardeth?
Mesaj tarihi:
Su zihniyeti savunacaz derken komik duruma düşüyorsunuz.

sam said:
türkiye'nin günümüzde muhtemelen en özgür (%100 demiyorum elbette) dönemlerinden birini "of görülmemiş baskı var" diye yorumlayana yöneltmen gerekmez mi objektiflik isteğini en önce sevgili ardeth?
Mesaj tarihi:
siz unuttunuz sanırım ama ben insanların kendi dilinde konuşunca devlet güvenlik mahkemesi'nde yargılanıp hapis yedikleri türkiey'yi unutmadım henüz.
Mesaj tarihi:
Kürtçe konuştuğu için hapise giren bir kişi gösterir misin?Ahmet Kaya magazin gazetecileri derneğinde insaları kışkırtırken sokaklarda kürtçe albümler satılıyordu.
Hangi dili konuştuğundan çok ne söylediğin önemlidir.
Mesaj tarihi:
Sam said:
Ardeth said:

seçici baskı isteyen insanlar burada yakınanların çoğu, açıkça darbe isteyeninden tut yaşam tarzı kendininkine benzemeyen herkese ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılmasını isteyenine. hoşlarına giden baskı dönemlerini esgeçip türkiye'nin günümüzde muhtemelen en özgür (%100 demiyorum elbette) dönemlerinden birini "of görülmemiş baskı var" diye yorumlayana yöneltmen gerekmez mi objektiflik isteğini en önce sevgili ardeth?

valla ben genelde konu içersinde yazılanlara bağlı kalarak yaparım yorumlarımı, öylesi sen de takdir edersin ki daha sağlıklı.

türkiyenin günümüzde en özgür olduğu dönem fikrine kesinlikle katılmıyorum. Sadece bugün kamusal bilinç daha gelişmiş olduğu için demokrat parti döneminde olduğu kadar hızlı bir baskı rejimi uygulanamayacağı için bence öyle geliyor olabilir. bana en özgür dönem ne zamandı dersen muhtemelen 1960 sonrası derim her ne kadar o dönemde yapılan darbe çok çapulcu ve başarısız olsa bile. Hazırlanan anayasa demokrat partinin yaptıklarından ders almış akademisyenler tarafından hazırlandığı için sivil hayatın, bilgilendirmenin ve eğitmenin önüne geçecek herhangi bir baskıyı, kısıtı engelleyecek şekilde hazırlanmıştı. O anayasanın da tabi darbeyi yapan çapulcuların işsiz güçsüz kalmaması için sağladığı kayırmalar vardı malesef kötü yanları yok demiyorum. ha o anayasayı bozan yine ordu orası da ayrı.
Mesaj tarihi:
evet seçim barajı denen olay sırf meclisde temsil edilemesinler diye %10 gibi aşırı bir miktara getirilmedi, çok rahattı kürtler.

neyse hatırlayan hatırlar, uzun uzadıya tartışasım yok doğrusu. ne de olsa ulusalcı sol beyaz türk'e yapılmadığı sürece baskının önemi yok bu ülkede.

ardeth kusura bakma ama seçimle işbaşına gelmiş yöneticileri asanların getireceği özgürlükten cacık olmaz ki son 50 yılımızda nedenini iyice görebiliyoruz. "bizim istediğimiz gibi yönetmezseniz el koyarız" yapa yapa bugünlere geldik, hala da çıkamadık.
Mesaj tarihi:
söylediklerinde haklılık payı yok demiyorum ama zira çünkü bu ülkede baskıyı sadece kendiyle aynı fikirde olan insanlara yapılması ile baskı sayan insan sayısı oldukça fazla.

ama aynı mentaliteye akp de sahip gibi geliyor bana. tabi burda "aynı fikirde olmak" yerine "oy vermek" eylemini koyacaksın.
Mesaj tarihi:
Sam said:

ardeth kusura bakma ama seçimle işbaşına gelmiş yöneticileri asanların getireceği özgürlükten cacık olmaz ki son 50 yılımızda nedenini iyice görebiliyoruz. "bizim istediğimiz gibi yönetmezseniz el koyarız" yapa yapa bugünlere geldik, hala da çıkamadık.

evet o darbenin "bizim istemediğimiz gibi yönetmek" karakteri vardı. Ama o darbede yanlış hatırlamıyorsam daha sosyal görüşlü (sosyalist değil , alerji yapacaklar varsa yapmasın) subaylar da vardı ki daha sonra zaten o komitenin kontrolünü ele geçirdiler. ele geçirmeseler gerçekten korkunç olurdu çünkü komitenin sağ kanadı oldukça ağır ve fanatik görüşlere sahip bir kanattı. Ama hazırlanan anayasa da genel olarak onların (sosyal görüşlü) onayladığı akademisyenler tarafından hazırlandı. sansürü ve baskıyı minimize edecek, politikacıların bu açıdan gücünü azaltacak bir anayasa olması dışında sosyal devlet anlayışını oldukça sıkı bir şekilde benimseyen bir anayasa idi.

Yoksa komitenin diğer kanadı hazırlatsaydı, hükümete maksimum güç verecek şekilde yaptırırlardı muhtemelen çünkü onların darbeden sonra başa geçme hayalleri vardı. ama o kanat elenince, anayasa hazırlama süreci vs bittiği an tekrar demokratik sürece geri dönüldü.

o darbede yer alan sosyal görüşlü subayların asıl amacı zaten ülkedeki bence gerçekten korkunç bir şekilde var olan baskı rejimini ve onun etkilerini resetleyip yeni bir seçimle ülkeyi kendine getirmekti.

yöneticilerin asılması konusunda ise bu darbeyi yapanlardan çok ordunun geri kalanının etkisinin olduğunu düşünüyorum. zira komitenin aşırı milliyetçi kısmının elenmesi, darbenin bir komuta emir ziciri çerçevesinde gerçleşmemiş olması orduyu oldukça huzursuz etti. Hatta ikinci bir darbe söylentileri bile vardı sanırım. Çirkin bir şey tabi ama ordunun geri kalanının baskısı ve tabi ordu fanatiği hakimler olmasa o idamlar gerçekleşmezdi muhtemelen.

Bence 1961 darbesini çok yanlış biliyorsunuz. darbe yapıldıktan sonra olanları, darbeyi gerçekleştirenler arasında meydana gelen kutuplaşmaları ve hangi kutbun baskın gelip darbenin karakterini şekillendirdiğini, ama yine de ordunun baskısı altında bazı şeyleri gözden çıkarmak zorunda olduğunu vs düşünmüyorsunuz. tabi ya da ben yanlış biliyorum zira bu konularda uzman olduğumu da söyleyemem bir iki kitap okuduğum için heh. ama söylediklerime karşı bir bilginiz argümanınız varsa öğrenmekten hiç gocunmam.
  • Yeni Oluştur...