Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

YÖK'ün Yeni Kararı (Sabancı, Okan, Işık)

roket adam

Öne çıkan mesajlar

http://www.milliyet.com.tr/Guncel/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=1085578

YÖK programa değil, fakülteye öğrenci alan üç üniversiteden önümüzdeki yıldan itibaren sistemlerini değiştirmesini istedi. Sabancı, Işık ve Okan üniversiteleri karara tepki gösterdi

Üniversitelere daha fazla özerklik vermesi gerekirken son dönemdeki bazı uygulamalarıyla merkeziyetçi yapısını daha da artırmakla suçlanan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tartışma yaratacak yeni bir karara daha imza attı. YÖK programa değil, fakültelere öğrenci alan bazı üniversitelerden, önümüzdeki yıl bu uygulamaya son vermelerini istedi.
Sabancı, Işık ve Okan üniversitelerine öğrenciler, fakülte bazında yerleştiriliyor. Fakülte tercihi yapan öğrenciler kayıt olurken istedikleri bölüm ya da programı tercih ediyorlar, birinci veya ikinci sınıfın sonunda bu tercihlerini değiştirme veya kesinleştirme haklarına sahip oluyorlar.
YÖK bu durumdaki üniversitelere Başkan Vekili Ömer Demir imzasıyla yazı göndererek, 2009-2010 yılı ÖSYS’de öğrenci alımının programa göre yapılmasının uygun görüldüğünü bildirdi. YÖK böylece bu üniversitelerin tüm sistemlerini önümüzdeki yıl için değiştirmesini istedi. YÖK’ün kararı tepkiye neden olurken, ilgili üniversitelerin rektörleri YÖK’ü ikna etmeye çalışacaklarını söyledi.
Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Ekinci, sistemin tüm Türkiye’ye uygulanması gerektiğini belirterek, “Ama YÖK bu şekilde düşünmemiş. İleriye açık uygulamalar olması gerekirken tam tersi kabul görmüş” dedi.
Programın amacının tamamen öğrencinin yatkın olduğu, istediği bölümü okumasına yönelik olduğunu belirten Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadık Kırbaş, “Muhtemeldir ki başka üniversiteler de bunu uygulamak isteyebilirlerdi. Aslında maliyetli bir iş ama biz bunu göze aldık. Öğrencinin sağlıklı tercih yapmasını sağlamak istedik. Şimdi bu konuda YÖK’ü ikna etmeye çalışacağız. Üç üniversitenin çeşitlilik yaratmasının uygun olacağı kanısındayım. YÖK uygulamada ısrarcı olursa, geçen yıllarda aldığımız öğrencilerin kazanılmış hakları var. Uygulanacak hukuki sorunlar çıkar” diye konuştu.
Sosyal ağlarda paylaş

Karar tartışılır uzun uzadıya ,kaldı ki YÖK ü de hiç sevmem ama devlet üniversitelerinin hali ortada ,özeller ile olan farkın iice açıldığı da aşikar yani birkaç devlet harici ,bir de kendi sistemim ,yurtdışı olanağım ,teknolojim derken otu boku çıkıyor.Hani parası olan en kral eğitimi ztn alıyordu ,her türlü de alacak ama belki de en az farkın olduğu bölüm üniversiteydi ,ha özerklikmiş ,merkeziyetçi anlayışmış ,niyetlerini bilemediğim içn yorum yapamıcam ama bu sistem aslında gayet hoşuma giden bir olay ,YÖK burda klasik türk mantığıyla hareket edip madem eşitleyemiyorz ,olayı beceremiyorz ,kaldıralım o zaman demiş.Hani bn bu kararı eşitliğe bağlayarak söyleyebilrm ki ya devlet üniversitelerine de bu tarz iyileştirme yapacaksın yada özel üniversite gerçeğini kabul ediceksin yni.
Sosyal ağlarda paylaş

rezalet.

Zaten devlet üniversitelerinde, bir iki üniversite dışında okuduğun bölümden başka bölümlerden ders almak nerdeyse imkansız. bu uygulamayı da kaldırsınlar, insanlar össde girdiği bölüme mahkum olsun (gerçekçi düşünelim kaç kişi tekrar össye girmeyi göze alabilir ki).

Amaç üniversiteye bir şekilde girmiş öğrenciden maksimum verim elde etmektir. Bu da, Türkiye'nin öss gerçeğini göz önünde bulundurduğumuzda, üniversiteye girildikten sonra öğrencilerin ders alma konusunda serbestliğini mümkün olduğunca arttırmaktan geçer. En optimumu özel üniversitelerde olanlar tabi. Ama misal boğaziçinde özellikle fen edebiyat fakültesinde mevcut olan "hocayla anlaştığın sürece istediğin dersi alabilirsin" mentalitesi de oldukça ona yakın. Eğer eşitsizlik olduğunu düşünüyorsan, devlet üniversitelerinde seçmeli ders sayısını arttır, öğrencilerin diğer fakültelerden ders alabilmesini sağla, var olanı yok etme.

Bu tarz uygulamaları yaygınlaştıracaklarına, ülkeye üniversiteye giren öğrencileri kaybettirecek uygulamalar yapıyorlar. Ne diyellim mallık bedava, cüzzi bir ücret koydurtmak lazım.

Hoş gerçi hiç uygulama yapmalarına gerek yok, üniversitedeki insanlar muhtemelen onlardan çok daha zeki, o yüzden bu tarz dış müdahaleleri minimuma indirseler daha iyi olur.
Sosyal ağlarda paylaş

"YÖK bu durumdaki üniversitelere Başkan Vekili Ömer Demir imzasıyla yazı göndererek, 2009-2010 yılı ÖSYS’de öğrenci alımının programa göre yapılmasının uygun görüldüğünü bildirdi. YÖK böylece bu üniversitelerin tüm sistemlerini önümüzdeki yıl için değiştirmesini istedi." cümlelerinden anladığım kadarıyla sınav sistemini öyle bi değiştiricekler ki yerleştirme yapılabilmesi için fakülte değil program olması gerekicek. Eğer buysa dertleri o zaman tercih formundaki tercih sayısını arttırsınlar şöyle bi kırka falan. Sabancı Işık Okan da ayırsın bütün bölümlere, fakat desinler ki hangi bölümden girerseniz girin bilmemkaçıncı sınıfta istediğiniz bölümü seçebileceksiniz. Girmek isteyen de yazsın bütün pogramlarını listesine, taban puanları sadece öğrencilerin tercih sırasına göre yükselip azalır bu bölümlerin fakat yine aynı kontenjan ve sırada insan alırlar.

Gerçi saçma bu sistemi kaldırmak zorunluysa en yakın cozumlerden biri olur heralde. Işık ve Okanı bilmem ama sabancıda toplsan 10 tane program var sanırım.

Ya da bu üniversiteler kendi özel sınavlarını yapıcaklar, yasal durumu bilmiorum tabi yasak mı değil mi fakat yasak olmasa bile g*tleri yer mi onu da bilmiorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Privhunter said:
problem sabancı vs. de bu tarz programların puanının düşük olması ne biliyim 290 yapan bi adam makina mühendisliği okumamalı bence. Ha tamamen kaldırırlarmı sanmıyorum ama bi yerlerde uzlaşacaklar..
benim girdigim sene sabancinin muhendislik fakultesinin burssuzu 330'du, fakulteler kendi icinde kaldigi takdirde oyle ucurum falan olmuyo yani.
acikcasi fakulteler arasi gecisi zorlastirmalari gerektigine katiliyorum ama boyle gerizekalica bir oneri de gormedim.
basindan beri muhendislik okumak isteyip de sanat ve sosyal bilimlerden sabanciya da girmesin bi insan yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Privhunter said:
problem sabancı vs. de bu tarz programların puanının düşük olması ne biliyim 290 yapan bi adam makina mühendisliği okumamalı bence. Ha tamamen kaldırırlarmı sanmıyorum ama bi yerlerde uzlaşacaklar..

sabancı özel olabilir ama öyle parayı verenin geçtiği bir sisteme sahip değil. 290 bile yapsa biri makina okumak istiyorsa okur ama sistem ztn kendi içinde o bölümü bitircek kapasitede olmayanları eliyor. dersten geçemeyip, o mühendisliği yapamadığını görüp bölüm değiştiriyor insanlar.
kısacası herkes yetebildiği bölümü okuyor aptal adam sırf tercih edebildiği için makinadan veya bilgisayardan mezun olmuyor, olamıyor

Penthesilea said:
benim girdigim sene sabancinin muhendislik fakultesinin burssuzu 330'du, fakulteler kendi icinde kaldigi takdirde oyle ucurum falan olmuyo yani.
acikcasi fakulteler arasi gecisi zorlastirmalari gerektigine katiliyorum ama boyle gerizekalica bir oneri de gormedim.
basindan beri muhendislik okumak isteyip de sanat ve sosyal bilimlerden sabanciya da girmesin bi insan yani.

fen öğrencisinin sanat sosyalden tercih yaparak burs alıp girmesi okulun değil yök'ün saçmalığı. işletme vs ortak alan olduğu için böyle bi imkan doğuyor
Sosyal ağlarda paylaş

problem sabancının puanının düşük olması değil, sabancı bursla gelen adamı da parayla gelen adamı da eşşek gibi çalıştırmasını beceriyor. problem diğer özel üniversitelerde. her özel üniversitede o kapasite yok çünkü, "eğer öğrencileri bırakırsak kimse gelmez" korkuları var dolayısıyla "madem para verdiler bari geçirelim" tarzı uygulamalar yapıyorlar. Sabancının bu konuda hiç şakası yok. Bir özel üniversite sabancı gibi eğitim kurumunun ciddi bir kurum olduğunu kavrayabiliyorsa sorun değil bilgisayar mühendisiliğine adamı 290la sokmuş ya da 390la.
Sosyal ağlarda paylaş

Privhunter said:
benim demek istediğim ben cs olucam diyip herhangi bi üniye girip daha sonra hüsranla sonuçlanması. yani herkez heryerde okumamalı okuyabilen yada okuyucam diyene eyvallah.

Ben anlayamadim bu dedigini. "okuyabilen" ya da "okuyacagim" diyenin disinda zaten o bolumde okuyan yok. Bu durumda kimin okumamasi gerekiyor?
Sosyal ağlarda paylaş

ÖSS neyi ölçüyor ki, 290 yapan adam makine mühendisi olmamalı diyorsunuz, ha çalışma disiplini derseniz, emin olun bir yerden sonra üniversitede insan çalışmak durumunda kalıyor. ama mesela, doktorluk gibi mesleklerde doktorun cerrahpaşa'dan mı yoksa yeditepe'den mi mezun olduğu beni ilgilendirir, açıkçası yeditepeli doktora kendimi emanet etmem.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...