Sotto Mesaj tarihi: Nisan 13, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2009 Öncelikle belirteyim böyle bir topic açmak bayadır aklımdaydı,ancak şu son derbiden sonra 1-2 gündür televizyon kanallarını gezerken hakem yorumcuları ve bu tarz programlar oldukça dikkatimi çekti.. Artık neredeyse hemen hemen her kanalda bir eski hakem ve yanına 3-5 yorumcu alıp pozisyonları tek tek didiklemek ve yorum yapmak moda oldu.Bu durum çok uzun zamandır beni rahatsız ediyor ve bununla ilgili birşeyler yazmak istedim.. Bana kalırsa bu tarz programlar ülkemizde hakemleri oldukça kötü etkiliyor ve belki de bir türlü ilerleyemelerinin,gelişememelerinin nedenlerinden biri de bu tarz programlar.Neden diyeceksiniz.Belki bazılarınıza saçma da gelebilir.. Şimdi öncelikle hakemlerin oldukça stresli ve maçlara bir türlü rahat çıkamadıklarını düşünüyorum.Onlar da gayet biliyorlarlar ki akşam,en ufak hatalarında bile defalarca TV'lerde yorumcular yorum yapacak,herşeyi didik didik edip illaki bir hata ve art niyet arayacaklar. Artık iş öyle bir boyuta geldi ki,normal kameralar yetmezse üstten alttan çekilmiş görüntüler,defalarca yavaşlatılmış,pilottan oradan buradan çekilmiş görüntüler,hakemin göremeyeceği yerlere zoomlanan,an be an dondurulan kameralar,santimlik çekilen çizgiler ile pozisyonlar değerlendirilip,her pozisyonda hakeme mutlaka bir kusur bulunuyor.İnsan faktörünü tamamen unutularak,pozisyonların maçlarda saniyelik olaylar olduğunu unutularak,stüdyolardan her türlü teknolojik imkan ile hakemler resmen teste giriyor... Ondan sonra bulunan her türlü kusur hakemin artı eksi hanesine yazılıp notu verilip,medyaya,taraftara karşı resmen ateşe atılıyor.. Elle oynayan,hakemi aldatmaya çalışan,kısaca hakeme yardımcı olmak yerine her türlü zorluğu çıkaran futbolcuları eleştirmek yerine,en ufak hatada hakemleri suçluyoruz. Dünya'nın artık her liginden her hafta maçları izleyebiliyoruz.Ben İtalya Serie A'da,La Liga'da,hatta Premier Lig'de öyle hatalar görüyorum ki bazıları bizim liglerde olsa aylarca konuşulur.Ha onlarda konuşulmuyor mu?Elbette ki konuşuluyor ama eminim ki en azından ciddi TV kanallarında veya yayıncı kuruluşun kanalında her pozisyon için hakem süzgeçten geçirilmiyordur.Varsa bile onun bizdeki kadar etkili olmadığını zaten futbolcuların,teknik direktörlerin,yöneticilerin açıklamalarından anlamak mümkün... Hemen bir örnek vermek gerekirse,bu sene oynanan Porto-Benfica maçını canlı izledim. Benfica 1-0 önde ve şampiyonluğu çözecek maçlardan biri,Portekizin en çekişmeli maçı. 2.yarı Lisandro öyle bir atıyor ki kendini hakemin önünde ve öyle bir penaltı veriliyor ki akle hayale sığmaz,bulabilenler youtube'dan bulabilir.Maçtan sonra portekiz kanallarında oyuncular ve teknik direktörler yanlışı taraflı tarafsız kabul ediyor ama kimse köpürmüyor herkes sakin bir şekilde maçı yorumluyor.Benfica belki o maç yüzünden şu an şampiyonluk yarışında bile değil.Bizde olsa nasıl olurdu kim bilir diye insanın aklından geçmiyor değil.. Örnekleri daha çok çoğaltabilirim ama asıl varmak istediğim nokta,hakem programlarıyla ilgili,bizde artık hakemler o kadar çok konuşuluyor ki maçla ilgilenen kalmıyor,farkındaysanız burada bile bariz bir hakem hatası yoksa topicte mesaj sayısı 60-70'i geçmiyor bir maç için.Kimse artık TV'de de futbol konuşmuyor,hakemin bir hatası varsa bile klasik yorum "maç için konuşulacak birşey kalmadı,hakem maçı katletti" oluyor. Bütün ülke kilitlenmiş bir halde pazar akşamı bir adamın ağzından ne çıkacak ona kilitleniyor, insanın da "yahu bu adam hiç mi hata yapmadı zamanında" veya "şimdiki imkanlar şu andaki hakem yorumcularının zamanında olsa onların kimbilir ne hatalarını bulurduk" diyesi geliyor. Her gelen hakeme bir bir sallıyor,o eyyamcı bu eyyamcı diye.Hakemler kötü değil demek istemiyorum ancak burada.Evet kötüler ama biz iyicene işi abartıp artık her pozisyonun altında birşey aramaya o kadar çok alıştık ki.Ondan sonra taraftar da medya da,yönetim de hakemlere karşı koşullanıyor,onlara yardımcı olmak yerine... Bu hakem yorumcuları sanki bu işin ilahı.O kadar durdurmakla,çizgiyle kimsenin eski hakem olmasına gerek yok orada pozisyonu görebilmek için,tarafsız olmak yeterli.Maçta çizgi çekildikten sonra artık onun yoruma ihtiyacı yok ofsayt diyebilmek için.Ama illa bekliyoruz ki yorumcu ne diyecek.Maçın spikeri bile korkuyor net bir fikir söylemeye en açık pozisyonda bile. Uzun bir yazı oldu farkındayım,ama bu hakem yorum programları diyelim iyicene azıttı ve bence artık zarar veriyor,bu ülkede şu programlar kalksa hakemler bir nebze rahatlar diye düşünüyorum,bilmiyorum siz ne dersiniz.Belki biz zaten sallamıyoruz ki onları da diyebilirsiniz ama emin olun çoğunluk onlar ne diyecek diye bekliyor... Not olarak eklemek istedim,hakemlik gerçekten çok çok zor bir iş arkadaşlar,öyle göründüğü gibi değil,hakemlik yaptım bir kaç üniviersite maçında oradan net söyleyebilirim ki,her an her saniye çabuk oluyor ve bazı şeyler gözden kaçabiliyor çok rahat,Tv'de gösterseniz "vay ulan Sotto kayırmışın şu takımı" diyebilirsiniz bile yani,artı kararlar kimseyi mutlu etmiyor zaten,ne yapsanız "acaba yanlış mı yaptım" kafanızın içinde.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Nisan 13, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2009 Sotto said: Şimdi öncelikle hakemlerin oldukça stresli ve maçlara bir türlü rahat çıkamadıklarını düşünüyorum.Onlar da gayet biliyorlarlar ki akşam,en ufak hatalarında bile defalarca TV'lerde yorumcular yorum yapacak,herşeyi didik didik edip illaki bir hata ve art niyet arayacaklar. Şu tarz şeylere ben katılmıyorum, tekelleşen firmaların hizmet kalitesinin düşüşünü örnek verebilirim sana. Büyük hata yaptıklarında en azından gözlerine sokulmalı, utanmalılar. Ama hakem hata yaptı diye "zaten bu hakem falan değil arkadaş, gitsin jokey olsun" tarzı yorum yapan Ahmet Çakar vs'leri de artık biraz susturmak lazım, ona katılıyorum. Ahmet bikini bombasından beri biraz insana döndü gibi gerçi de, bütün türevlerine lafım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Red Mesaj tarihi: Nisan 13, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2009 ahmet nası düzeldi yahu.herif bi gün öyle bi gün böyle.bi hafta fenere sövmes haftası.bi hafta gs ye ana bacı. o topçu değil bu adam değil. onun harici hakan ünsal gibi tipler var mesela.onlar kendilerini imha etmeli.oktay falan var.herif lig tvdeki anket gibi bişilerde hep salak salak şeyler yapıyor. rıdvan harici at çöpe Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zegna Mesaj tarihi: Nisan 13, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2009 rıdvan ve mehmet demirkol dısında yorumcu yok tr de. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DeathLord Mesaj tarihi: Nisan 13, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2009 Ne demek hataları gösterilmesin öyle saçmalık mı olur? Şimdi bile eyyam yapıyorlar çılgınlar gibi bide öyle bırakırlarsa iyice suyunu çıkarırlar işin. Hata yaptığında rezil olcağını bilsin ki yapmasın hata. Adam olsunlar önce. İyi hakem maçta olduğu farkedilmeyen hakemdir bizim gerizekalılar ünlü olma peşinde biri çıkar ota foka kart fırlatır öbürü başka bişey bıktık yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
allezz Mesaj tarihi: Nisan 13, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2009 Zegna said: rıdvan ve mehmet demirkol dısında yorumcu yok tr de. 2si de fenerin iyi zamanlarında objektif, fener kötü zamanlarında subjektif yorumlar yapıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DeathLord Mesaj tarihi: Nisan 13, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2009 e zegna da öyle tam kafalar tutuyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zegna Mesaj tarihi: Nisan 13, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2009 haha :D rıdvan belki ama mehmet demirkol icin ayni seyi soyleyemeyiz bence. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
balon Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Bir kere yorumcu mantiginin fazlasiyla gereksiz;populer kultur eseri ; hani olmasa da gayet olabilecek bir sey oldunu belirtmek istiyorum.Buna ilaveten de ; mehmet demirkol hakan sukur Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BiTcH_oFBaT Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Zegna said: rıdvan ve mehmet demirkol dısında yorumcu yok tr de. + Uğur Meleke ve Spor Yazarlarının yaşayan efsanesi Atilla Gökçe. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Llama Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 said: Ama cok Pardon.. Besiktas bu Macla Sampiyon olursa Kocaeli bu Macla Küme düserse.. Vebali Besiktas'in..Cok haklisin... yaşasın maraton... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sotto Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Baggio said: Şu tarz şeylere ben katılmıyorum, tekelleşen firmaların hizmet kalitesinin düşüşünü örnek verebilirim sana. Büyük hata yaptıklarında en azından gözlerine sokulmalı, utanmalılar. DeathLord said: Ne demek hataları gösterilmesin öyle saçmalık mı olur? Şimdi bile eyyam yapıyorlar çılgınlar gibi bide öyle bırakırlarsa iyice suyunu çıkarırlar işin. Hata yaptığında rezil olcağını bilsin ki yapmasın hata. Adam olsunlar önce. İyi hakem maçta olduğu farkedilmeyen hakemdir bizim gerizekalılar ünlü olma peşinde biri çıkar ota foka kart fırlatır öbürü başka bişey bıktık yani. Asıl demek istediğim nokta,hakemlerin hatalarının saklanması veya hiçbirşeyin gösterilmemesi değil,ama bizde öyle bir noktaya vardı ki iş,en ufak faul pozisyonu bile saatlerce kameralarla ileri geri tartışılıp,ondan sonra hakeme "vay efendi nasıl görmezsin" diye geçirilip en sonunda artı eksi hanesine yazılıyor. Mesela dediğim gibi bariz hata varsa maçta bunun için hakem yorumcusuna gerek mi var,tarafsız biri yeterli pozisyonu net söyleyebilmek için.Tartışmalı pozisyon olursa ama yorumcu ne derse o kabul,ondan sonra ona göre haksızsa hemen giydiriliyor bir ton laf.. En basit şeylerde bile eyyamcı damgası yemiyor mu hakemlerimiz. O yüzden Dünya'nın her yerinde hakem hataları oluyor örneğini verdim,kimse orada en ufak faulu,ofsaytı bile didik didik arayıp altında art niyet aramıyor.Ofsayt ise spiker bile net ofsayt diyip geçiştirebiliyor pozisyonu,biz ama onun altında birşey aramaya kalktığımızdan akşamı bekliyoruz ne yorumlar gelecek diye. Büyük hatalar zaten hiçbir şekil saklanamaz merak etmeyin,ama maçın her dakikasındaki hakem kararını didik didik arayıp hata arayıp,sonra eyyamcı damgası vuracaksan bence bu oldukça zararlı... Bizde futbol yorumları hakemlere odaklı artık,hakemler ilk 1-2 saatini oluşturuyor programın,futbola ondan sonra geçiliyor,halbuki bir spiker bile İngiltere'de bir pozisyon net ise penaltı,kendini atmış,ofsayt yok diyebiliyor rahatça... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DeathLord Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Valla o dediğin doğru da bizde bazı şeyler yapılamıyor. Tabiki çok abarttılar hakem işini yani sonuçta durdur oynat durdur oynat slow motion vs karar verip hakeme yaslıyorsun,arkasından diğer kanalda farklı karar veriyorlar.İşin pis tarafı bazıları ki başta Erman Toroğlu ve Ahmet Çakar var sırf pislik olsun diye kuralları kafalarına göre yorumluyorlar herkesten farklı konuşuyorlar ki dikkat çekebilsinler. Gerçi hiç sevmesem de Ahmet Çakar'ın bu işi bildiği de ayrı bi gerçek. Ama o kadar pis bi karakteri var ki bildiğini bile çarpık anlatıyor adam. %100 futbol izleyin işte yeter daha ne. Rıdvan bildiği kadarıyla yorumluyor pozisyonları çok da kıllamadan abartmadan :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Buyse Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 rıdvandan başka yorumcu izlemiyorum artık. bir de sabahları ntv sporda spor servisi var gazeteleri konuşuyorlar o iyi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 DeathLord said: Gerçi hiç sevmesem de Ahmet Çakar'ın bu işi bildiği de ayrı bi gerçek. Ama o kadar pis bi karakteri var ki bildiğini bile çarpık anlatıyor adam. Ahmet Çakar'ın "top bana çarptı gene aynı adama gitti, biri birine verdi, biri birine verdi, biri de uzaktan vurdu gol oldu" dediği pozisyon vardı, o an hazır videosu yok diye bol keseden sallıyordu yalanları üçkağıtçı herif. Sonradan nete bir düştü ki frikikte Ahmet'in götüne çarpıp direk forvetin önüne iniyor top, bütün defans kaleci kontrpiyedeyken çakıyor adam da, gol :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Farinal Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 sergen 10 numara Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DeathLord Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 @Baggio tabi komiktir adam gibi söylese de kimse bişey diyemez sonuçta dikilen hakeme çarpıyor top frikikte. Yani kullanan adamın yaptığı bişey sonuçta. Ama onu bile çarpıtmış adam. Tabi kabul edeyim boştaysam yapcak bişeyim yoksa açıp izliyorum komik adam :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Red Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 çok bilmiş erman toroğlu erman toroglu/face Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar