Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Protein bar

OogahBoogah

Öne çıkan mesajlar

Aktörün boyu seninle aynıdır da, yağ oranı aynı mıdır? Metabolizması aynı şekilde mi çalışır? Başka neler kullanmıştır da orada yazmamışlardır? Nasıl yaşar? Ne zaman yatar ne zaman kalkar bunlar da önemli etkenler. Adamın boyu kilosu seninle aynı diye aynı diyet ve egzersizler çalışacak koşulu yok.

Mesela alt komşumla beraber 1 sene spor salonuna gittik, boyumuz kilomuz aynıydı, aynı programı uyguluyorduk, aşağı yukarı aynı şeyleri yiyorduk fakat onun uyku düzeni benden daha iyiydi, ben daha yorgun gidiyordum salona adamı 2 ay sonra arada farklar oluşmaya başladı.

Bir de tozlar bardan çok daha iyi, okula götürmek istiyorsan tozu at çantana okulda meyve suyu-süt vs. alır karıştırır içersin, o sorun değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Başlar tabii de belli bir enerjiye ihtiyacın var ve bunu da karbonhidrat veriyor.

Benim anladığıma göre olay şu. Normalde günlük alman gereken toplam kalorinin %60'ını falan karbonhidrat alırsan, ordan aldığın enerji sana tam yetiyor. (O yüzden vücut geliştirmeyen, sağlıklı beslenmek isteyenlere falan günlük %55-65 arası karbonhidrat alın deniyor.)

Ama kalkıp çok yağ yakayım diye gereğinden çok çok az karbonhidrat alırsan, bu sefer vücut gerekenin çok azında enerji aldığı için yorgunluk başlıyor. Ağırlık çalışırken belki de kaslarının izin verdiği ağırlığı kaldıramazsın, kardio yaparken halin olmaz, en önemlisi spor dışındaki hayatını da etkiler çünkü beyne yeterince glikoz gitmeyeceği için beyin fonksiyonları tam ayarında çalışmaz.

Amaç şu olmalı: Vücutun günlük harcadığı karbonhidrat (~%60) miktarından biraz az karbonhidrat alacaksın (~%40-%50) ki yorgunluk olmadan, kaslara zarar vermeden yağ yakabilesin. Zaten kalkıp da vücuda sadece protein doldurmanın bir yararı da yok. Kasların gelişmesi için gereken protein belli. Protein fazlası kasların şişip uzaya gitmesini sağlamıyor.

Vücut geliştirme için ağarı yukarı %40 protein, %40 karbonhidrat, %20 yağ deniyor. Yaklaşık bu değerler. Bir çok yazı okudum, 5-10% oynuyor bunlar genelde.

Bu yazdıklarım benim okuduklarımdan, spor hocalarımdan duyduklarımdan kendi çıkardıklarım. Tavsiyem her okuduğuna inanma, en azından yargıla ve şüpheci ol. Aynı şekilde bu yazdıklarımı da sorgula. En sağlıklısı yüzlerce makale okuyup anlamaya çalışmak.
Sosyal ağlarda paylaş

mesela senin yazdığın diyette akşam için pilav var, spordan sonraki öğün olduğunu varsayıyorum direkt yanlış
öğlen karbonhidratı alıcaksın ki enerji sağlasın sporda, spordan sonra ise proteine abanıp, 0 yağ ve karbonhidrat alman lazım
ayrıca karbonhidrat almazsan bu sefer spor yaparken hem verimin düşer hemde yağ ve kası birlikte yakmaya başlarsın.
Sosyal ağlarda paylaş

OogahBoogah said:
hayir aksamlari spor yapicam o yuzden onu aksama aldim ama baktim dediginiz gibi halsiz/kotu oluyoum ogleyede korum karbonhidrat

En iyi en az 5-6 öğün yemek lazım diyolar. Her öğünde dengeli protein/karbonhidrat olsun diyorlar, öğünlerde azar azar yağ olmasının zararı yok. İstisnalar:

Kahvaltı: Burda diğer öğünlere kıyasla daha fazla karbonhidrat almak lazım.

Spor sonrası: Sağlam miktarda protein almak gerekiyormuş.

Spor öncesi: 2-3 saat önce aldığın karbonhidrat iyi enerji sağlıyormuş spor için. 1 saat önce falan alırsan daha tam hazmedilmediği için tam kullanılamıyormuş. Ama yediğin karbonhidratın da türüne göre değişiyor bunun hızı. Burda da proteini ihmal etmemek lazım.

Son öğün: Burda alacağın toplam kalori diğer öğünlere göre daha az. Özellikle yağ ve karbonhidrat açısından hafif olmalı. Çünkü yatarken metabolizma yavaşlıyor ve aldığın kaloriler daha yavaş kullanılıyor.

Mesela gece spora gidiyorum demişsin. Hem son öğün hem spor sonrası olduğu için kritik bir durum. Ben de benzer durumdayım. Spordan sonra 10'da falan eve geliyorum. Spor hocam sadece bi protein shake içip yatmamı önerdi. %80 protein içeren bir protein tozu aldım (Formula 80 Evolution). Spor sonrası gece yatmadan süte katıp içmeye başladım. Bakalım işe yarayacak mı. :)
Sosyal ağlarda paylaş

Mirage said:

Mesela gece spora gidiyorum demişsin. Hem son öğün hem spor sonrası olduğu için kritik bir durum. Ben de benzer durumdayım. Spordan sonra 10'da falan eve geliyorum. Spor hocam sadece bi protein shake içip yatmamı önerdi. %80 protein içeren bir protein tozu aldım (Formula 80 Evolution). Spor sonrası gece yatmadan süte katıp içmeye başladım. Bakalım işe yarayacak mı. :)

Spor sonrası karbonhidrat alımı çok önemlidir. En azından diet döneminde olsan bile 300-400 ml kadar meyve suyu içmeni öneririm hatta daha da pis midem var pirinç lapası bile yerim diyorsan onu öneririm ancak az miktarda ki idmanda kaybettiğin glikojen depolarını yeniden doldurabilesin. Aynı şekilde uyumadan evvel içilecek protein tozu ( whey protein olduğnu var sayıyorum, yoksa kasein tarzı yavaş sindirilen proteinler uyumadan 1-2 saat önce içilebilir gece boyunca vücuda protein sağlaması için ) yağlanma yapabilir eğer yavaş bir metabolizmaya sahipseniz.

Hocanızın önerdiği protein shake'i spordan hemen sonra içip (mümkünse meyve suyu ile ) 1 saat sonra da dietinize göre pirinç lapası ve bir miktar protein almanızı öneririm.

Karbonhidrattan bence bu kadar korkulmaması lazım ancak kişi kendine göre ayarlamalıdır bunu mesela benim kolay kilo alan bir yapım var o yüzden sınırlı ve sık sık bölünmüş şekilde karbonhidrat almaya çalışıyorum. Mümkün olduğunca da kan şekerini fazla yükseltmeyecek besinleri seçmeye çalışıyorum, yulaf, pirinç, makarna gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

Teşekkürler yorumlar için.

Aldığım ürün özellikle gece yatmadan içilmek için ideal diyor sitesinde. Protein çeşitlerinden pek anlamıyorum ama dört çeşit protein varmış içinde (milk protein, casein, whey and egg albumin). Casein ağırlıklıymış. Calcium Caseinate (63%), Milk Protein Concentrate (11%), Whey Protein Concentrate (11%), protein-enriched Whey Powder, dried Egg Albumin (2%)

Detaylar için: http://www.multipoweruk.com/SportsFoodProductDetail.aspx?ProductID=30

300ml süt ve 30gr protein tozuyla yaptığım shake'te yaklaşık 24gr protein, 20gr karbonhidrat, 5-6gr da yağ içeriyor. Bu da yaklaşık 250kcal falan yapıyor (80kcal karbonhidrattan). Gece yatmadan 2,5 saat önce falan içiyorum bunu. Daha fazla karbonhidrat alsam yararı olmaz diye düşünmüştüm.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...