Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tuzlu Su Sorunsalı


Qui

Öne çıkan mesajlar

Ne buldum:

Does water boil faster if you put salt in the water?
Yes and no. If you look at how fast water boils when you add a small amount of salt to it, such as when cooking your noodles, the change is insignificant between pure water and the salted water. However, if you take two identical pots and add one gallon of pure water to one pot and one gallon of 20 percent salt water to the other and heat the two pots on identical stoves, the pot containing the salt water will come to a boil first. Surprised?
Açıklaması burada..[signature][hline]Semi-Dr. Quinthalus @ primum non nocere
ICQ UIN: 1957744 MSN Messenger: [email protected]
Lanbos of Lionna, Dark Wizard / Quinthalus of Bartz, Human Fighter
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nası buharlaşamaz abi su? Biri çok da güzel açıklamış.. Suyu ısıttıkça kaynama noktası yükselicek yavaş yavaş ama kaynamasa bile deli gibi buharlaşacak, bi süre sonra su kalmıycak, altta tuz kalıcak..[signature][hline]Oha falan olunmaz, oha doğulur.. - delikanlı tiki -
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Verilen cevapları okumadım ama sorunun cevabı şöyle eğer doğru anladıysam.
Tuz suyun içinde sonsuza kadar çözünmez. Doyma noktası vardır. Su, tuza doyduktan sonra tuzları çözmez ve tuzlar suyun dibinde birikir.[signature][hline]BabacumMostors, 12 Mayıs 2004 21:47 tarihinde demiş ki:
herhangi bir şeyin korkusu da insanları bir araya getirir
ben bi allahtan kokrkarım o yüzden imamlarla fln samimiyim
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ortamda yeterince tuz olursa tabii ki erir ama su yinede kalmaz ortamda. Puf diye uçar.[signature][hline]BabacumMostors, 12 Mayıs 2004 21:47 tarihinde demiş ki:
herhangi bir şeyin korkusu da insanları bir araya getirir
ben bi allahtan kokrkarım o yüzden imamlarla fln samimiyim
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dünyadaki tuz rezervleri bana ait...

vermiyorum lan size tuz muz...

gidin deneyinizi muz la yapın alla alla[signature][hline]Tekrar ediyorum, sevişgen geometrik bir şekildir ve çok da güzeldir.

Yılkı atlar oynaşırken bozkırlar sarsılırmış...

ghaldszar, 29 Nisan 2004 15:41 tarihinde demiş ki:
Valla şahsen ben 1 milyon dolar karşılığında BonePARTla bile evlenirim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Fizban söle bakalım kimya mühendisi olarak,

ayırabilir misin buzla suyu birleşenlere,
fiziksel yöntemlerle...
dokunabilir misin gözlerime? [böle diildi burası ama kafiyeyi yakaladım bölece :) ][signature][hline]Oha falan olunmaz, oha doğulur.. - delikanlı tiki -
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle sonsuz miktar tuz ile sınırlı miktarda suyla *ağzı açık bi kapta* çıkılabilecek maximum sıcaklıın su miktarının ile ilgili olduunu düşünüyorum. Mantıınıda şööle annatiim;
Öncelikle elimizde belirli bi miktar saf su olsaydı ve onu ısıtmaya başlasaydık, bi süre soora(Suyun miktarına baalı) suyun kaynadıını görürdük. Ama ilk başta(Daa ısı vermeden) içine çözünebilecei kadar tuz ekleyip, çözseydik ve ısıtmaya başlasaydık; soora da sürekli olarak suyun sıcaklıına göre çözebilecei kadar tuzu karışıma ekleseydik durum farklı olurdu. Suyun kaynama noktası 100 derecenin üzerine çıkmış olurdu.(Tahminen 101 maximum 102 sanırım) Çünkü tuz-su karışımı homojen bi karışımdır ve tuzun erime sıcaklıı suyun kaynama noktasının üstündedir. Neyse bi süre soora bu karışımımızda 102 dereceye çıkıp kaynamaya başlayınca da bi miktar su buharlaşıcaktır. Karışımda suyun kütlesinde bi azalma olmasına raamen, tuzun kütlesinde deişim olmadı içinde karışımın kaynama noktası tekrar yükselicektir. (Burda suyun moleküller halinde buharlaştıını düşünürsek, sürekli buharlaşan su moleküllerinin her biri karışımın kaynama noktasını çok az da olsa yükseltecektir, dolayısıyla sanki karışım hiç bi zaman kaynamıo gibi gözükecektir) Bu olayda tabiki kaptaki suyun tamamı buharlaşana kadar sürecektir. (Kaynama sıcaklıı-zaman grafiğini belirli bi sıcaklıa kadar sürekli sabit artan bi doğru olarak düşünebiliriz.(Tabiki sabit sıcaklık artışı kaynama noktasına kadar olan birim zamandaki sıcaklık artışından daa az olacaktır.)) Yani tahminimce maximum kaynama noktası; suyun miktarı ile ilgilidir. Ne kadar suyumuz varsa o kadar yüksek sıcaklıa ulaşabiliriz.

Ama *ağzı kapalı bi kapta* durum daa farklı olurdu. Yine aynı işlemleri yaptıktan soora(Saf suya daa ısı vermeden içine çözünebilecei kadar tuz ekleyip, çözseydik ve ısıtmaya başlasaydık; soora da sürekli olarak suyun sıcaklıına göre çözebilecei kadar tuzu karışıma ekleseydik) Bi süre soora bu karışımımızda 102 dereceye çıkıcaktı. Ama bu sefer elimizdeki kabın ağzı kapalı olduu için burada buhar basıncı söz konusu olucaktı. Karışımın sıcaklık artışına baalı olarak buhar basıncı o miktara oranla artıcaktı. (Buhar basıncı sadece sıcaklıa baalıdır.) Buhar basıncı arttıı için ve karışıma göre kabul edilen dış basınç buhar basıncı olduu için de kaynama noktası 102 dereceden büyük olucaktı. Yane daa baştan karışımın kaynama noktası olması gerekenden yüksek olucaktı..(102 dereceden) Daa soora yine daa önce annattım olaylar olucaktı. Ama sonuçta bu durumda maximum sıcaklık daa fazla olucaktı..

Neys bunnar benim fikirlerim ve yorumlarım.. Yannış olabilir, konu hakkında da düşünmeye devam edicem..[signature][hline]Birini suçlamak için işaret ettiğinde, diğer 3 parmağınında seni işaret ettiğini unutma..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Düşünme tembeli olmamak lazım. Ayakkabı giyerken, tabana uygulanan kuvveti, kaşığı ağzına götürürken ağız mukozasındaki tahribatı, klavyede bişeyler yazarken tuşlara min. ne kadar kuvvet uygulamak gerektiği düşünülmelidir! İtinayla sıyırılmalıdır![signature][hline]Semi-Dr. Quinthalus @ primum non nocere
ICQ UIN: 1957744 MSN Messenger: [email protected]
Lanbos of Lionna, Dark Wizard / Quinthalus of Bartz, Human Fighter
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Qui, 17 Mayıs 2004 21:46 tarihinde demiş ki:
said:
mayfer, 17 Mayıs 2004 21:43 tarihinde demiş ki:
su kaynamasa da yavaş yavaş buharlaşacağından bi süre sonra ortada sadece tuz kalır.


Soruyu daha eylenceli hale getirmek için kapalı kap yapalım :)


Kap patlar. Bunu kimya labaratuarında yapmıştık bi kere ondan biliyorum :)[signature][hline]It's the sensible, logical thing to do of course; which is why we won't do it

Tanis the Half Elven
Dragons of Autumn Twilight
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
mutos, 17 Mayıs 2004 21:59 tarihinde demiş ki:
hueah lav dısında plasma gormedim desem yeridir :P.o da filmlerde.


Bence ocağı yakarken veya florosan lambaya bakarken gördün ama neyse :)[signature][hline]It's the sensible, logical thing to do of course; which is why we won't do it

Tanis the Half Elven
Dragons of Autumn Twilight
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu olayı asıl tatlı yapanlar kullanır. Mesela baklava yaptınız, şerbeti hazırlayacaksınız. Şerbet kaynamaya başlayınca derhal şeker atarlar bir daha kaynamasını beklerler tekrar kaynayınca şeker atar kaynama noktasını yükseltir. Bunu yeteri kadar uygular. Sonra baklavaya döker (sıcakken). Baklava,revani vs bu yüzden o kadar tatlı oluyor. Bu şerbet aşırı doymuş çözelti oluyor(çökelme yok). Bu şerbete hafif bir darbe uyguladığında (mesela baklavayı tepsiden çıkarırken) şekerlenme dediğimiz olay olur ve şeker çökelir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

* Engin (!) OSS bilgilerimi kullaraktan açıklamaya çalışcam *

Açık bi kapta sınırsız bi miktar tuz ve su kaynadıkça sıcaklığı artar. Bi yerden sonra tuzun çözünürülüğü iice artacağından, sıcaklığı daha fazla artıramaz artırsa da bu çok az olur. Bütün olay suyun denge buhar basıncının hava basıncına eşit olması. Su buharlaştıkça tuz oranı artıyo, buhar basıncı azalıyo ve kaynama noktası artıyo. Bi de çözelti doymuş ise ve fazladan tuz varsa, o zaman artan sıcaklıkta tuz da çözünür ve sıcaklık 100 C 'nin bayağı üstüne (150 gibi) cıkabilir. Ama bi yerden sonra tuzun çözünürlüğü sıcaklıktan çok fazla etkilenmeyecek, ve suyun buharlaşmasından dolayı bi miktar tuz sıcaklık artmasına rağmen dibe çökecek.

Yukarıda birinin de dediği gibi bu sıcaklıkta su kaynamasa da buharlaşacağı için zamanla su kütlesi azalır, ve en sonunda su tamamen buharlaşır/kaynar. En fazla kaç dereceye çıkar dersen denemek gerek, suyun ve tuzun kütlesine bağlı olması lazım derecenin ama o kadarını bilemiycem.

Kapalı kapta buhar basıncı artan sıcaklıkla coşacağından kap patlar.[signature][hline]It's the sensible, logical thing to do of course; which is why we won't do it

Tanis the Half Elven
Dragons of Autumn Twilight


[Bu mesaj Saendul tarafından 19 Mayıs 2004 20:01 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...