Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ufuktaki Türkiye


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Hep içimizi karartacak yazıları koyuyorsunuz buraya, biraz da içimiz açılsın diyerek Erdal Şafak'ın bugünkü yazısını C/P sanatı icraası yoluyla tartışmaya açıyorum. Özellikle son birkaç senedir öne çıkan iddiaları toplayarak 2020'li yıllardaki Türkiye hakkında görüşleri içeriyor. Ben yazıdaki fikirlere katılıyorum, bence Türkiye bu işi başarır.


yazıya burdan gidilir


ABD'nin en önemli stratejik araştırmalar merkezlerinden Stratfor'u yöneten George Friedman'ın bugün SABAH'ta yer alan öngörülerini okuyunca CIA'in (ABD Merkezi Haberalma Örgütü) raporunu anımsadık.
Küresel dengelerdeki değişikliklerle ilgili yazılarımızla biriki kez değindik; CIA'in araştırma birimlerinin en çok kafa yordukları konuların başında "2025'te dünya nasıl olacak?" sorusuna yanıt aramak geliyor. Belirli aralarla güncelleştirdikleri bu çalışmalarında, yaklaşık 15 yıl sonraki dünyayı ana hatlarıyla şöyle öngörüyorlar:
* ABD'nin gücü ve nüfuzu azalacak. Tek süper güç olma iddiasından çoktan vazgeçecek.
* AB gerek hantal yapısı, gerekse yaşlanan nüfusu nedeniyle etkin bir konuma gelemeyecek.
* Çin dünya sahnesinin başlıca oyuncularından biri olacak.
* Türkiye bölgesel güç olma iddiasını gerçekleştirecek ve küresel güç olma aşamasına geçecek.
Strateji uzmanı Friedman da benzer öngörülerde bulunuyor:
* ABD güç ve etkinlik yitiriyor.
* Küresel ekonomik krizle birlikte AB çöküş sürecine girdi. Türkiye, AB'ye katılmaktan vazgeçecek.
* Türkiye yakın bir gelecekte bölgesinde büyük güç olacak. Daha sonra da küresel güçler arasına katılacak.
Friedman ile CIA'in değerlendirmelerinin neredeyse birebir örtüşmesine hiç şaşırmadık. Çünkü onun yönetttiği Stratfor, "Özel CIA" diye niteleniyor.
Amerikalı stratejistin Türkiye'nin kaçınılmaz olarak önce bölgenin, daha sonra da dünyanın büyük aktörü haline geleceğini savunurken sıraladığı gerekçeler, daha doğrusu kozlar, aslında pek bilinmedik şeyler değil ama alt alta sıralanınca ortaya gerçekten etkileyici bir tablo çıkıyor:
* Türkiye'nin İslam coğrafyasındaki (Maşrık'tan Magrep'e, hatta Güneydoğu - Asya'ya kadar) ağırlığı giderek artıyor.
* Balkanlar'daki etkinliği sürekli güçleniyor.
* Rusya için vazgeçilmez muhatap haline geldi.
* Orta Asya onun doğal etki alanına dönüştü.
* Varlığı Akdeniz'in tümünde hissedilen bir deniz gücü oldu.
* Dünyanın 17'nci büyük ekonomisine sahip, 2020'ye kadar 10'uncu sıraya yükselecek. (Bugün bile İslam dünyasının birinci, Avrupa'nın ise 7'nci büyük, Ortadoğu'nun da en istikrarlı ekonomisi durumunda. )
* Ortadoğu'da İsrail'le birlikte en güçlü, en etkili orduya sahip. Bu ordu aynı zamanda NATO'nun ikinci büyük silahlı kuvvetlerini oluşturuyor.
* 70 milyonluk, genç nüfusuyla olağanüstü bir potansiyel barındırıyor.

Dinamikler harekete geçti
Friedman bu verilerin paradigmaları alt-üst edeceği görüşünde. Onun ifadesiyle, "Artık Türkiye'nin ABD'ye ihtiyacından çok ABD'nin Türkiye'ye ihtiyacından söz edilecek. Yakın gelecekte Türkiye AB'nin değil, AB Türkiye'nin peşinden koşacak. Yakın gelecekte Türkiye yeniden Osmanlı coğrafyasına hükmedecek."
Üstelik bunu "Kaçınılmaz, dönüşü olmayan bir süreç" olarak görüyor, "Çünkü Türkiye doğası gereği süper güç olmak zorunda" diyor.
Aynen katılıyoruz. Ayrıca Türkiye'yi o geniş ufuklara taşıyacak dinamiklerin hızlandığını haber veren işaretler de görüyoruz: G-20 grubunda Türkiye'ye özel bir özen ve önem gösterilmesi. Türk Cumhuriyetleri'nin Latin alfabesine geçerek Türkiye'yle kültürel entegrasyonu hızlandırma çabaları. Suudi Arabistan ve Mısır gibi büyük bölge ülkeleri rejimlerinin Türkiye'nin özellikle Gazze saldırılarında sergilediği tavırla Arap halklarının gözünde "Tek" ve "Doğal" koruyucu haline gelmesinin de etkisiyle Ortadoğu'nun en önemli aktörü statüsünü kabullenmeleri. ABD'nin iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden tanımlama, silahların eşitliği temelinde yeniden inşa etme zorunluluğunu nihayet görmesi...
Ancak, Friedman'ın da önemle vurguladığı gibi, bu büyüyü bozabilecek potansiyelde bir risk de söz konusu. Onun ifadeleriyle aktaralım: "Türkiye'nin önündeki en büyük tehlike dışarda değil, içerde: İç gerginlikler, çatışmalar."
Anlamı? İç barışı pekiştirin. Bunun yolu Kürt sorununun çözümünden geçiyor. Demokrasiyi derinleştirin. Bunun yolu da Türkiye'nin modernleşme sürecini hızlandıracak cesur reformlardan geçiyor.
Onun için her fırsatta "Önce daha çok demokrasi, önce Kürt sorununa temel insan hakları çerçevesinde çözüm, önce kardeşliğin güçlendirilmesi" diye tekrarlıyoruz.
Tekrarlamaya da devam edeceğiz. Bıkmadan, usanmadan... Çünkü gerisi kendiliğinden gelecek.
Mesaj tarihi:
Bkz. Türkü Türke methetmek.

Tamam pozitif düşünmek iyidirde bu kadarda uçmayın yahu. Mesela sadece şu son şık. Kkendimi bildim bileli vardır şu "70 milyon genç nüfus" geyiği. Ulan başımıza ne geliyorsa bu nüfustan geldiğini anlayamadık hala zannediyoruz ki tüm dünya bizim gençlerimize kapılarını açacak bir anda. Hani hepside mükemmel eğtimli, kendini geliştirmiş çağdaş birer nefer ya.
Mesaj tarihi:
Apis avrupada eğitimsizini de bulamayacaklar yakında. O yüzden önemli :). Genç nüfusu dikkat edersen eğitimli eğitimsiz olarak yorumlamıyorlar. Sorun genç insanın avrupada sayısının her geçen gün azalması.

Yenileri doğmuyor.
Mesaj tarihi:
Ya dünde habertürk de Dr.George Friedman diye bir kişi çıkmış türkiye çok güçlenecek falan filan diyo ne sallıcak diye merakla izledim hep aynı laflar.Ezberlemişler "Bölgesindeki en güçlü unsur" başka birşey bildikleri yok.ABD 50 senedir bizi yönetirken ne güçlü unsuru ? Bu gazlamaların sonu ingilizlerin osmanlıya yaptığı gibi meclis kapatmadır.

Bir büyükbaş hayvanı kesmeden önce beslerler.İşte aynı hesap :)
Mesaj tarihi:
Horizon said:
odiflame said:
Erdal Şafak ile ilgili bir odatv.com yazısı

Erdal Şafak OdaTV


Yazıda bu adamın yorumu bile yokken , ne alaka ?


erdal şafakın yazısı demedim.erdal şafak ile ilgili dedim.mesela horizon şuanda seninle ilgili bir cümle kurdum.

-bak horizon bu at.

bu cümleyi senin kurmana gerek yok içeriğinde sen varsın anlatabildim mi?
Mesaj tarihi:
Şu işsizlik oranına bakın.
Dünya siyasetindeki ağırlığımıza bakın.
Dünyadaki ülkeler refah seviyesindeki sıralamamıza bakın (En son 61 idik)
vs.

Sonra gidip yukardakilere bakın.
Ne lan bu? Sihirli değnek fln lazım.

Bu arada şu "Avrupa yaşlanyor, biz genciz" hikayesi ben ilkokul okurkende vardı. Ki bu 18 sene öncesine fln tekabül eder. O zamanda bölgesel güçtük, o zamanda jeopolitik üstünlüğümüz had saffadaydı vs vs.

Ne zaman yahu? Ne zaman olacak bunlar? 18 sene daha mı bekleyeceğiz? Ama yok. Bunlara inanmak, böylecede kendini kandırıp avutmak istiyor insan kendini bu memlekette ama boş tın tın teneke. Haticeye değil neticeye bakın bir kerede. Bu lafları söyleye söyleye neredeyiz hala?
Mesaj tarihi:
oyle deme apis adamlar hic bi guc olamamislar bilmem kac yuz yildir icleridne eziklik kalmis gercekci olucak olursak defensif bi ulke asla zaten bolgesel guc olamaz olsa olsa iran olur iranda bilim var fuze var fuze savunma sistemleri bile olcak nerdeyse
hem o kadar super guc devlet var halki hic diyomu benim ulkem soyle guclu muhehehehe diye
iste bizimki super guc hayalleride tamamen eziklikten geliyo malesef:(
Mesaj tarihi:
odiflame said:
seçimler yaklaşırken düşünce kuruluşlarından ve köşe yazarlarından büyük türkiye, türkiye süper güç olacak söylemlerini duymaktan bıktım.


Hah. Bin yaşa sen.

Bende diyorum bu muhabbetler neden bir anda türediler gene.


Edit:
Daha önce söylediğim gibi pozitif düşünmek iyidir, olumlu hedeflerde konmalı ama gerçekçi olmak lazım.

Yada başbakanımızın dediği gibi;
İnce at da kargalar da yesin.
Mesaj tarihi:
benim de bi komplo teorim var burdan yazayım aklıma gelmişken.

doğan grubu kanallarının ve arzuhan doğan yalçındağ'ın baya bi süredir türkiye imf ile anlaşma imzalasın baskısı var. bugün bile canlı yayında söyledi arzuhan hanım neden imf ile anlaşma imzalamıyoruz onların şartları önemli değil dedi.

peki neydi hükümetin kabul etmediği imf şartı?

vergi denetimi ve toplaması özerkleşsin. peki doğan grubu son 5 yılda 2 kere neyle uğraştı. vergi cezasıyla. şu anda kafasına bir milyar dolarlık vergi cezası kılıcı sallanıyor.

Hükümet elindeki bu tehdit gücünü kaybetmek istemiyor, tayyip'in ümüğü bu. doğan holding de vergi baskısından kurtulmak istiyor tüm gücüyle.

ufuktaki türkiye de böyle bir şey işte.
Mesaj tarihi:
Buyse said:

vergi denetimi ve toplaması özerkleşsin. peki doğan grubu son 5 yılda 2 kere neyle uğraştı. vergi cezasıyla. şu anda kafasına bir milyar dolarlık vergi cezası kılıcı sallanıyor.


Katılırım. Ama o "kabul edilemez!" üç şarttan bir diğeride "nereden buldun" yasası.
Bence IMF anlaşmazlığı konusunda en ağır basan, en "birilerinin işine gelmeyen" şık bu.
Mesaj tarihi:
Peki yazıya katılmayan arkadaşlara bir sorum olacak?

Friedman'ın bu tip öngörülerde bulunmasının sebebi ne olabilir? nihayetinde kendisi bu tip görüşler öne sürerek kariyerini devam ettiren birisi. Görüşlerinin isabetli olmadığı oranda etkisini yitirecek birisi. Nedir yani, ABD bu adama para verip; "Türklerin bi' tarafını kaldır" mı diyor?

cengizhan66 said:
iste bizimki super guc hayalleride tamamen eziklikten geliyo malesef:(


Keşke nickini seçerken esinlendiğin adamdan başka yönlerde de ilham alsaydın. Köle tutulduğu çadırdan kaçıp günlerce bozkırda aç, susuz hayatta kalmaya çalışan bir çocuk "birgün dünyayı ele geçireceğim" dediğinde; "sen eziksin, otur oturduğun yerde" tavsiyeni dinleyebilir.
Mesaj tarihi:
putin once durup durup su gazi kesmesin kafam aticak birgun gidicem moskovaya girisicem serefsizim

turkiye super guc olur hiper guc olur vs vs

cinde cok guclu ama insaninin agzi kokuyro acliktan

turkiye 17. buyuk ekonomi ancak gelir dagitiminda ucurum var direk, ekonomisi bizden daha kotu avrupa ulkelerinin vatandasina sundugu yasam sartlarinin onda birini sunamiyoruz

turk vatandasinin refahi articak yasam standardi articak 1. sinif dunya ulkelerine yaklasicak desinler hayal kuriyim

emperyalist teroilerin pesinden hayal kurup marsi ele geciricez huleyn diye gaza gelme yasini gectim coktan
×
×
  • Yeni Oluştur...