Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Faiz Haramdır!?

Shadow

Öne çıkan mesajlar

ginaly said:

para sadece kağıt para değildir. kağıt para toplam para arzının alt kümesidir.

o yüzden tüm kaynakların karşılığı olamaz.

senin demek istediğini anladım kağıt para dışında da parametreler var ama

her kaynağı kağıt parayla takas edebiliyorsun; bu arz-talep de kağıt paranın değerini belirliyor

kaynakların ithalat-ihracatı da var

benim kastım her devletin kendi parasının değerini sahip olduğu kaynaklar ile (altın, maden, petrol, elektronik, gıda, turizm vs.) belirlediği
Sosyal ağlarda paylaş

Flassh said:

karmatiler aynı zamanında kabe taşını calıp kacanlar değil myidi

evet, aynı zamanda halifeye böyle bir mektup yazıldığında iddialar arasında,
alıntı said:

ey abbasoğlu ! onlar adına benimle tartışmaya girip, davaya (güya) kuran'dan delil getiren adam ! sen ki; (sarayda) her türlü içkiyi zıkımlanırsın, çalgı çalıp çengi ve rakkaseler oynatırsın; yabancı erkeklerin karşında çalıp oynamasına, gılmanların boynuna sarılıp kucağına oturmasına heveslenirsin; çeşit çeşit fisk-ü fücur ve bu arada livata ile vakit geçiren kişisin.

tamamı

899'da karmatilerin başına geçen ebu said el cenabi'nin abbasi halifesine gönderdiği mektup

yemin ederim ki,(ey abbasoğlu)nefsin seni aldatmış; eremeyeceğin makama gözünü dikip tamah edersin ve bulamayacağın mertebeyi sana hoş göstererek seni hırslandırmıştır. bunun için kalktın, katiplerinin hakkımda görüşbirliği içinde söyledikleri şeyi alıp yazdırdın; beni, kötülüklerle andın, karalayıp lekeledin ve çirkin sıfatlarla nitelendirip damgaladın.

ey abbasoğlu ! onlar adına benimle tartışmaya girip, davaya (güya) kuran'dan delil getiren adam ! sen ki; (sarayda) her türlü içkiyi zıkımlanırsın, çalgı çalıp çengi ve rakkaseler oynatırsın; yabancı erkeklerin karşında çalıp oynamasına, gılmanların boynuna sarılıp kucağına oturmasına heveslenirsin; çeşit çeşit fisk-ü fücur ve bu arada livata ile vakit geçiren kişisin. iyi insanların camilerini yakıp yıktığımı söylüyorsun. doğrudur; bu tür camilerin hepsini yaktırdım. çünkü o ibadet yerine gidenlerin çoğu, allah karşısında yalan söyleyip riyakârlık yapıyordu. her türlü yozluğu, sapıklığı buralarda kararlaştırıp allah şeriatı diye gösteriyorlardı. oralarda bizzat allah'ın peygamberine iftira edilip, sapkın yollar meşru gösteriliyordu. böyle cami ve mescidlerden yıkılmaya ve viran edilmeye daha layık ve müstehak hangi mekan olabilir ki ?güya "muktedirbillah" ünvanı taşıyorsun. yani allah'ın kudretine maliksin veya ondan güç kuvvet alıyorsun ! bak hele sen ! hangi orduyla savaşıp yenebildin; hangi düşmanı elde kılıç kovaladın ? dolayısı ile sen değil muktedirbillah olmak; olsan olsan fasıkların emiri olursun. müminlerin emiri olmak sana yakışmaz çünkü.bir de bana bak; kabilesi ve yakınları arasından çıkmış biriyim. hürmet e itaat onlar için yaptıklarımdan kaynaklanıyor. beni yüceltmiş şan ve şeref vermişlerdir. onlar sayesinde onlarla birlikte yükseldim.

ey abbasoğlu, bir daha beni tehdid etmeye kalkma; şimşek çakar gibi korkutma yoluna gitme. her neye azmettiysen sözünde dur. görülecek hesabın varsa, gel de gör.

meraklısına ekşiden alıntı uzun bir yazı tarihi arka plan için, https://eksisozluk.com/entry/55016051
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...