Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Faiz Haramdır!?

Shadow

Öne çıkan mesajlar

paranın değer kaybetmesi ekonomik sistemin gayliği
herkes aynı parayı kullansa dert kalmıyacak

enflasyon artıyorsa kazandığı para da artıyor (tabi aynı oranda olmuyor)

mesela aldığın malın değeri de düşüyor, ağlıyor musun buzdolabımın değeri düştü diye
paran varsa harca ya da yatırımlık bir şey al, kenarda durunca değer kaybediyor demek mantıklı değil

faizsiz bankacılığın bu ekonomik sistemde faize bulaşmaması zaten mümkün değil
her şeydne önce kendi yaşadğın ülke faizle çalışıyor

ama şu kısmı mantıklı gelmişti bu tip bankacılığın
mesela araba kredisi [faizsiz kredi:] verirken
önce arabayı senin adına x liraya alıyor daha sonra ben peşin aldım, sen 24 taksitte ödemek istiyorsan bu malın değeri 1,4x olur diyor filan
Sosyal ağlarda paylaş

o yüzden enflasyon oranındaki faiz oranında paranın orda olmasının bi zararı yok. 24 ay sonra ki ederini ödüyosun yine. malın ederi x ken 24 ay içinde ortalama 1.4x ken 2x ödemiyosun.

kimseye faize yatırıyo hebele yaptığım yok ama hem inanıp faizin haram olduğuna hem de faiz ama şey ya iyi bişey diye anlatılması komik oluyor. ya inanırsın yatırmazsın ya da inanmazsın yatırırsın
Sosyal ağlarda paylaş

ihtiyacın varsa, parası olandan para istersin, o da parayı sana verir, ve bu hizmeti karşılığı bedeli senden talep eder,

vadesini, geri ödenecek miktarı, anlaşır kabul eder, ödeyeceğine dair imza atarsın, geri ödeyemezsen seninin problemin, banka, faiz, sistem ne yapsın, ne yapacak bedavaya mı verecekler parayı/malı?

bu yüzden üzülecek bir şey görmüyorum, eğer senden sözleşmen dışında bir şeyler talep edilmiyorsa

kötü olan, önceki sayfada denildiği gibi, tefecilik ve gücsüzün üstüne binmek şeklinde olanı
Sosyal ağlarda paylaş

Konu açık. Paradan para kazanamazsın. Ya borç verirsin ya da ortak olursun.

Paradan para kazanmak üretmeden, çalışmadan para kazanmaktır ki islam dinamik olduğu için bu metot yasaktır. Ekip, biçmediğin tarla bile elinizden alınabilir, faize benzer bir örnektir.

Ayrıca yukarıdaki açıklamalar inanan ve cevabı merak edenler için. Yok inanmıyorsanız sizi zerre bağlamıyor. Kale almanıza gerek yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Cons said:

sonuçta gidecek paradan size sevap gelicek doğru demişler.

açık anlatmak gerekirse, şimdi bonuscard var sizde alışverişlerden gelen bonuslarda sevap, ama bonus kazanmak ülkede yasak, kampanya var 4552 ye mesaj atana 5 ytl bonus diye, atamazsınız, attırmazlar.

orçun ne kadar ciddi cevap vermişsin. takdir ettim.
Sosyal ağlarda paylaş

işte yukarıdaki örnekte açıkladım, paran var, bir şey yapacak durumun veye niyetin yok, bankaya veriyorsun, bankada yapmak isteyene veriyor, komisyonun ve masrafını kesiyor,

paradan para kazanmıyor, paranın varlığından katma değer üretiyor,

parayı veya değeri elinde tutup biriktirip onun piyasadaki varlığını kıtlaştırırsan, ve insanları ona muhtaç bırakıp, bundan orantısız bir kazanç beklersen sıkıntı var.

o zaman ki uygulama neymiş de bunu söylemişler, onu bir düşünmek lazım, aristo mantığı ile genelleme yapmakta yanlış.

iyi veya kötü, 19yy ve 20yy daki ilerlemenin en büyük ateşleyicilerindendir sigorta ve banka sistemi

ha insanlar, muhtaç olanlar bundan zarar görüyorsa o ayrı bir konu, zarar gördükleri yerleri onarmak lazım
Sosyal ağlarda paylaş

Black-ice said:

Cons said:

sonuçta gidecek paradan size sevap gelicek doğru demişler.

açık anlatmak gerekirse, şimdi bonuscard var sizde alışverişlerden gelen bonuslarda sevap, ama bonus kazanmak ülkede yasak, kampanya var 4552 ye mesaj atana 5 ytl bonus diye, atamazsınız, attırmazlar.

orçun ne kadar ciddi cevap vermişsin. takdir ettim.

ne anlatmışımki anlamadım
Sosyal ağlarda paylaş

Feamer said:

paradan para kazanmıyor, paranın varlığından katma değer üretiyor,

parayı veya değeri elinde tutup biriktirip onun piyasadaki varlığını kıtlaştırırsan, ve insanları ona muhtaç bırakıp, bundan orantısız bir kazanç beklersen sıkıntı var.

Kandırmayalım kendimizi paranın varlığından katma değer falan kazanılması yasak. Yazdım durağanda bırakamazsın.

Ha zaman değişti ben kimi bulup nasıl borç vereyim banka bu işe yarıyor diyorsanız yanılıyorsunuz. Banka bu işten para kazanıyor, kazanmamalı. Bu işi yapan, mesaisi bu iş olan bir kurum olabilir, normal. Bankanınki tefecilik. Aynı konu sigorta sisteminde de var. Bu iş için aracı kurumlar olabilir, olmalı ama aracı kurum bundan sadece masraflarını çıkarmalı (personel maaşları ve diğer giderler gibi) bu işten para kazanmamalı. Yani hayır kuruluşu gibi olmalı.

Bankaya parayı verdin oda birine verdi. Adam ödeyemese ölecek olsa haberin yok, çatır çatır alırlar. Belki sana deseler ya biraz süre verin dersin. O da yok. İnsansı faktörlerin aradan çıkartıldığı leş, lağım bir sistem banka.
Sosyal ağlarda paylaş

Aluriel said:

kazandığımız faizle ihtiyacı olanlara bağışta bulunsak gelen sevap faizden yazılan günahları karşılar mı? mantıken karşılaması lazım hayırlı bi amaç sonuçta

İslamiyette tüm sürecin temiz, yasaklanmamış olması gerekiyor. Yoksa sonuç olmuyor. Abdestsiz namaz kılayım az da olsa sevap gelir oda abdestsiz namaz kılmamın günahına gider nötürlerim diye birşey yok yani.

Lan birde ne aşk varmış içimde islamiyeti anlatmak için birden gaza geldim. Kendimi patide yoracağıma gideyim birilerini bulup çay ısmarlayayım :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...