vivavale Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 yeni okudum haberi.kan beynime sıçradı.bu kadar da adilik olmaz yahu.ne halleri varsa görsünler,petrol de biter bi gün.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dennis Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Jadelith said: abi sir üzgünüm de araplar bulmasa 50 sene sonra başkası bulurdu. yani bu şey gibi olmuş sümerliler olmasaydı yazıyı bulamıcaktık gibi :p Abi bu mantık dogru bir mantık degil yalnız, 50 yıl sonra baskası bulsa bile su an matematikte elde ettigimiz ilerlemenin gerisinde olurduk. Yani tamam genel olarak bıraktıkları izlenim iyi olmayabilir ama serefsiz demek de cok agır bir laf kusura bakmayın. Ayrıca Türk milletine de genel olarak bakınca durum çok da iç açıcı degil araplar kadar olmasa da. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 matama bana doğru düzgün bi tarihi kaynak göster "şu ırk şöyle soysuzdur, bu ırk böyle aptaldır, şu ırk şöyle arkadan vurur" falan diyen. gösteremezsin. bunlar öznel yorumlardır, insanları ırklarına göre değerlendirmek de kafatasçılığın tanımıdır zaten. benim çok yakın iki arkadaşım var arap kökenli, mesele güvenmekse çoğu türk arkadaşımdan daha çok güvenirim onlara. noldu şimdi? hayır argümanlarınız o kadar tutarsız ki, neresinden tutsam elimde kalıyo.. sıfır örneğini öylesine verdim, nasıl ki birkaç tarihi olaya bakıp bütün bir ırkı yermek yanlışsa, tek bi doğru olaya bakıp bi ırkı diğerlerinin üstüne koymak da yanlıştır. sonuçta ırklar bütünüyle iyi veya bütünüyle kötü olamazlar, çok mu zor bu sonuca varmanız? yahu ben bu forumda ortaçağ avrupasıyla islam dünyasının gayet güzel kıyaslandığını ve o zamanlar hristiyanlar cehaletten kırılırken islami bilginlerin kendilerini aştığını falan savunanları görmüştüm, noldu şimdi nedir bu arap nefreti? evet sonradan araplar geri kaldı da, dünyanın tamamı sizinle aynı adımları atıcak diye bi kaide mi var? sonuçta konunun başına dönersek, ortada mazlum bir halk var, öldürülen çocuklar var. o çocukların hangi ırka mensup olduğu önemli mi? bizim o çocuklara üzülmemiz için illa o ırka mensup olmamız mı gerekiyor? onu geçtim, ortada denyo yöneticiler var diye, bütün halkı töhmet altında mı bırakalım? aynı şekilde diğer ülkelerin insanlarının da tayyibe bakıp "hıh bu milletten anca bu çıkar" demelerini hazmedebilir misiniz? yetti gayrı, bu kadar kibirli olmayın, şişinmeyin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 hitlerin ekibinin bilim dunyasina ekledigi o kadar cok seyler var ki ozellikle tip konusunda oturupta hitleri bu yuzden iyi diyecek halimiz yok sacmalamayin beyler Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dennis Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Bu dediğinle ne alakası var onu çözemedim? Yani almanlar bilime katkı yaptı ama kaka millet mi diyorsun? Ayrıca şurayı okumadın sanırım sir said: sıfır örneğini öylesine verdim, nasıl ki birkaç tarihi olaya bakıp bütün bir ırkı yermek yanlışsa, tek bi doğru olaya bakıp bi ırkı diğerlerinin üstüne koymak da yanlıştır. sonuçta ırklar bütünüyle iyi veya bütünüyle kötü olamazlar, çok mu zor bu sonuca varmanız? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 bak basit bir ornek veriyim anlarsin simdi aciyorsun yabanci kaynaklari okuyorsun , cinliler niye cin seddi ni yapmis ogreniyorsun yabanci kaynaklarda derdi, cinliler barbarlardan kurtulmak icin, yagmacilardan kurtulmak icin yapmislardir. Bu yagmacilar sen pek begenmesende sagindaki solundaki turklerin atalari. Sonra bir ara vikingler hakkinda yazilanlari oku, tarihin nasil irkci oldugunu anlarsin. sonra benim amcamin oglu cok iyi arap falan demenin anlami yok, bir irkin tarihinden inceliyoruz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 iyi de abi senin çıkarımınla bizim atalarımız yağmacı, o halde biz de yağmacıyız gibi bi sonuç çıkıyo? tarihi "milli eğitim" gözüyle okuyunca tabi "türk'ün türkten başka dostu yoktur" düsturunu benimsemek kolay =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 kusura bakma da çin seddinin yapılmasının tek nedeni, orda yaşayan barbarlar. benim atammı değil mi bilmem ama barbarın allahıymış adamlar. nasıl tarlaya ekin ekip, vakti gelince hasat alıyosan adamlarda periyodik bi şekilde kuzey çine girip yağmalayıp çıkıyomuş. ben atalarımın bu kadar barbar olduklarını söyleyemiceksem, o kadar edindiğim bilgiyi nereme sokayım? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 tarihi milli egitim gozuyle okusam, simdi senin tayyip inle israile fethe giderdim sacmalama. sordugun soruya cevap alip kivirtmasan, tarih gordugun gibi irkcidir bunu cevabini al bir kere. ikincisi ortacagdada avrupa bagnazligin otesindedir, ama simdi medeniyet diye aniliyor. Ayni sekilde bizde evrimlestik evrimlesmeyen tek irk araplar(afrika vs yi saymiyorum medeniyet sahnesine yeni girdiler). Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Drigeolf Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Yok artık, ırkçılığın da bu kadarı. Araplar olmasa idi bugünkü batı medeniyeti diye birşey olmazdı. Karanlık orta çağda bütün Yunan ve diğer medeniyetlerin felsefe ve bilimini kendi dillerine çeviren Araplardır. Matematik alanında, astronomi bilimi alanında inanılmaz başarıları vardır. Mesela gökyüzündeki yıldızların kabaca %90'ı Arapça isimlere sahiplerdir(İngilizce'de de böyle). Cebir El Harezmi'nin bulduğu bir daldır, cebrin ingilizcesi Algebra bile "Al Jabr" kelimesinden gelir. Tarih hakkındaki görüşlere gelince, tarihin, özellikle devletlerin resmi tarihlerinin oldukça ideolojik olduğu kesindir. Türkiye'de İstanbul'un fethi kutlanırken Avrupa'da İstanbul'un işgali konuşulur. Bu yüzden zaten modern tarihçiler bu tür bir dil kullanmaktan sakınıyorlar. Hatta "medeniyet" kelimesini bile kullanmıyorlar artık. Batı medeniyeti gibi. Çünkü bir görüşe göre tek medeniyet vardır, insanlık ve farklılıklar kültürü oluşturur. Yani dediğiniz doğru, tarih taraflıdır(sosyal bilimdir zaten) ama bilim adamları bunu düzeltmek için ellerinden geleni yapıyor, sizin dediğiniz şeyleri tartışıyorlar. Kesinlikle yapmadıkları şey; bizden önceki tarihçiler veya resmi ideoloji taraflı, o zaman biz de taraflı olabiliriz demektir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sylian Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Drigeolf said: Matematik alanında, astronomi bilimi alanında inanılmaz başarıları vardır. Mesela gökyüzündeki yıldızların kabaca %90'ı Arapça isimlere sahiplerdir(İngilizce'de de böyle). E yuh... Drigeolf said: Cebir El Harezmi'nin bulduğu bir daldır, cebrin ingilizcesi Algebra bile "Al Jabr" kelimesinden gelir. Newton arapmış. Gayet avrupada da bilim ilerlerdi bunun Arapların temel bilimleri bulmasıyla alakası yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 ahah bana verdiğin cevap ilkokul tarih kitabından olunca cevap verme gereği görmemiştim =) drigeolf çok güzel açıklamış, tarih bilimi ırkçı falan değildir, olamaz, olmamalıdır. çünkü ırkçı kafa yapısı, olağanüstü genelleme becerisiyle bilimsel metodolojiye ve nesnelliğe aykırıdır en başta. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Drigeolf Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Ne yuh? Bilip bilmeden konuşmayı da pek seviyoruz: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Arabic_star_names Alıntı: "This is a list of traditional Arabic names for stars. In Western astronomy, most of the accepted star names are Arabic, a few are Greek and some are of unknown origin. Typically only bright stars have names" Bu arada Newton'un bulduğu Calculus, ben Cebir diyorum :D. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sylian Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Yahu yapmayın etmeyin, newton'un calculus'u bulduğunu çok iyi biliyorum. Araplar cebir'i bulduysa bugün modern mühendisliği avrupalılara borçluyuz. (Ki cebir'i araplar bulmamıştır ama hadi öyle olsun) Onu geçtim gökyüzündeki yıldızların %90'ının arapça olması ne demek ya ahahaha, haberin var mı bilmiyorum ama son 100 yıl içinde astronomide inanılmaz gelişmeler yaşandı gelip bana burada 2000-3000 arapça yıldızla NASA'nın ESA'nın yaptıklarını kıyaslatmayın. Neyse daha fazla yazmayacağım, doğu medeniyetlerinin hali ortada boş yere buraya bir şeyler yazıp açıklamama da gerek yok kafası çalışan herkes görebilir bunu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chaotic Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Genelleme yapıyorum. Araplar şöyledir böyledir diyen herkes FAŞİSTTİR! CAHİLDİR! herhangibir ırk hakkında bir toplum hakkında bir insan sıfatıyla tanımlama yapmak ya anlatım bozukluğudur yada kişilik bozukluğundan doğan düşünce bozukluğunun ürünüdür. Tarih dediğiniz şey toplumların geçmişten ders almasını sağlar. Toplumları daha faşist daha ırkçı daha cahil yapmaz. Tarih denen olguyu size okulda faşist hocalar eğer biyerlerinden anlatmışlarsa tabikide biyerlerden anlaşılıyor olması çok normal. Ama düşüncesizce gaza gelmeler ve anlamsız toplumsal nefretlerle hiç tanımadığı bir yünan için pislik diyen cahil insanların ve yine hiç tanımadığı ve kendisine hiçbir zararı dokunmayan birine sırf ermeni diye pislik gözüyle bakanların yada yarın öbür gün bir savaş çıksa bunca zamandır farkında olmadan ürettiği şeyleri kullandığımız yüzyıla yakın bir süredir barış içinde yaşadığımız ve yine tamamen devletler yüzünden çıkmış saçma sapan bir adacık yada bir uçak yüzünden çıkan bir savaşta yine hiçbirşeyle aslında alakası olmayan yünanlı kardeşlerimizi öldürürken bundan zevk alacak olan faşist cahil ve sapkın düşüncelerde olan insanlarla aynı ülkenin vatandaşı olduğum için üzülüyorum. İnternete giren okumuş insanlar bile kask kafalı olabiliyor demekki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Of boku bilmiyosunuz helaya kurşun sıkıyosunuz derdi bi hocam. Aynı o durum. Bu yapılan genellemeler gözlemdir ırkçılıkd eğil. Stereotype derle. Avrupa birliğinde BAYA yaygındır hatta insanları böyle stereotyplara ayırmak. Ki avrupa ülkeleri bildiğinizin ötesinde ırkçıdır da belli etmezler. Araplar tembel mi arkadaşım? Evet. Aksini söyleyebilecek olan buyursun. Araplar kendi ırkını satar mı? (bkz. bu topicin açılış nedeni) Araplar zamanında "müslüman" kardeşleri osmanlıları ingilizlerle bir olup arkadan vurmadı mı ? Bu bahsettiğim tarihi bazılarımızın dedeleri bile çok iyi hatırlamıyor mu? Ben kalkıp da araplardan tiksiniyorum demiyorum ki, görsem şöyle yaparım da demiyorum. Bireysel değil bu söylediklerim, devlet politikaları, halkın durumu, eğitim seviyesi şu bu ortada. Biz de 3. dünya ülkesiyiz ama bizde de neyin ne olduğunu bilen baya insan var. Bilmeyenler çoğunlukta tabi. Hayır nedir bu bir bok bildiğini sanıp da kendi değerlerini korumaktan aciz bir "insan sevgisi" ile dolu liboş yükselişi kim doğurdu bunları nerden çıktılar anlamıyorum ki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lopeth Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 din kardeşlerimizin cahilliklerini adiliklerini savunacaz diye 50 tane takla atıyorsunuz ya çok üzülüyorum burdan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-007- Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Sly-One said: Of boku bilmiyosunuz helaya kurşun sıkıyosunuz derdi bi hocam. Aynı o durum. Bu yapılan genellemeler gözlemdir ırkçılıkd eğil. Stereotype derle. Avrupa birliğinde BAYA yaygındır hatta insanları böyle stereotyplara ayırmak. Ki avrupa ülkeleri bildiğinizin ötesinde ırkçıdır da belli etmezler. Araplar tembel mi arkadaşım? Evet. Aksini söyleyebilecek olan buyursun. Araplar kendi ırkını satar mı? (bkz. bu topicin açılış nedeni) Araplar zamanında "müslüman" kardeşleri osmanlıları ingilizlerle bir olup arkadan vurmadı mı ? Bu bahsettiğim tarihi bazılarımızın dedeleri bile çok iyi hatırlamıyor mu? Ben kalkıp da araplardan tiksiniyorum demiyorum ki, görsem şöyle yaparım da demiyorum. Bireysel değil bu söylediklerim, devlet politikaları, halkın durumu, eğitim seviyesi şu bu ortada. Biz de 3. dünya ülkesiyiz ama bizde de neyin ne olduğunu bilen baya insan var. Bilmeyenler çoğunlukta tabi. Hayır nedir bu bir bok bildiğini sanıp da kendi değerlerini korumaktan aciz bir "insan sevgisi" ile dolu liboş yükselişi kim doğurdu bunları nerden çıktılar anlamıyorum ki. Çok güzel özetlenmiş burda. Dünyada başka hiçbir yerde bizdeki kadar insan sevgisiyle (!) dolu sevgi seli tipler yoktur. Ayrıca bir millet ya da ırkın karakteristik özelliklerini sevmemek faşistlik ya da ırkçılık değildir. Olay faşizm/ırkçılık boyutuna ne zaman girer: Bu duygu temel alınarak o millete/ırka mensup herkese aynı temelle yaklaşılırsa buna faşizm/ırkçılık denir. Irk sevmemek başka ona mensup olanlara yaklaşımda mensup olduğu ırk özelliklerine göre davranmak başka. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 o diil de bir türk olarak türkler şöyledir türkler böyledir yazsam ırkçı sayılır mıyım? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Snefru Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 bence sadece gözlem yapmış olursun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 kendime yaparsam gözlem başka millete yaparsam ırkçılık. garip. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Snefru Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Bence ikisinede gözlem sonuçta milletlerin belirli özellikleri var bunları dile getirmek ırkçılık sayılamaz. Birisi çıkıp İngilizler soğuk insanlar dese ırkçılık yapmış olmuyor neticede. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MacLeod Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 heh görende elimizde odularla sokakta arap kovalıyoruz sanıcak ne ırkçılığımız kalmış ne faşikliğimiz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chaotic Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Sly-One said: Bu yapılan genellemeler gözlemdir ırkçılıkd eğil. Sly-One said: Avrupa birliğinde BAYA yaygındır hatta insanları böyle stereotyplara ayırmak. Ki avrupa ülkeleri bildiğinizin ötesinde ırkçıdır da belli etmezler. belli etmiyorlarsa sen nereden biliyorsun. hem genellemedir diyorsun hem ırkçılıktır diyorsun bu ilk gariplik Sly-One said: Araplar tembel mi arkadaşım? Evet. Aksini söyleyebilecek olan buyursun. Benim baba tarafım arap kökenlidir. Çokça arap tanırım. Sen kaç tane tanırsın bilmiyorum ama birikimin sanırım sadece iki üç roman ve m.e.b. nın tarih kitapları bide görsel medya ürünlerinden ibaret. Araplar tembel falan değildir. Bir topluma tembel demek zaten zeka geriliğinin işaretidir eğer bunu samimiyetle söyleyebiliyorsan. Zira toplum tembel olamaz toplum içindeki bazı bireyler tembel olabilir. Bunu da kastettiğin şekli ile sosyoloji bilimi inceler. ve internette birçok sosyolojik araştırma sonuçlarını irdeleyebilirsin. benim bildiğim kadarı ile hava sıcaklığının yüksek olması sebebi ile arap ülkelerinde açık alanda yapılan işlerde (inşaat, tarım v.s) bir performans düşüklüğü mevcut. ama bu onları tembel bir toplum yaparmı dersen onu bilemem ama bunu bu şekilde ifade etmek başkadır kahve kültürü ile ifade etmek başka Sly-One said: Araplar kendi ırkını satar mı? (bkz. bu topicin açılış nedeni) araplar kendi ırkını satarmı. öncelikle arap ırkı dediğin şey nedir nelerden oluşuru irdelemek lazım. tek bir ülkeyimi kastediyorsun ki kozmopolit bir dünyada ari ırk kavramı nerdeyse tükenmişken arap diye tabir ettiğin şeyin ne olduğu bile pek açık değil. ha ülke politikalarından bahsedecek olursan bir ülke müttefikiyle düşman olabilir bu dünya tarihinde birçok defa meydana gelmiş bir durumdur. ülkeler arası ilişkileri insan ilişkilerine indirgemek olayları sanki iki ülke değil iki insan arasındaymış gibi algılamak yine zeka kıtlığı belirtisidir. Sly-One said: Araplar zamanında "müslüman" kardeşleri osmanlıları ingilizlerle bir olup arkadan vurmadı mı ? bize tarih derslerinde öğrettikleri gibi evet. böyle bir olay gerçekleşmiştir. ama bu şu an o ülkede yaşayanları kalleş soysuz yapmaz. zira biz zamanında onların ülkelerini işgal edip bağımsızlıklarını ellerinden almıştık onlarda bağımsızlıklarını geri aldılar biz zayıflayınca. Sly-One said: Ben kalkıp da araplardan tiksiniyorum demiyorum ki, görsem şöyle yaparım da demiyorum. Bireysel değil bu söylediklerim, devlet politikaları, halkın durumu, eğitim seviyesi şu bu ortada. Biz de 3. dünya ülkesiyiz ama bizde de neyin ne olduğunu bilen baya insan var. Bilmeyenler çoğunlukta tabi. Burda da ne yazdığın bile anlaşılmıyor. neyin ne olduğunu bilmek nedir? baya insan nedir? anket mi yaptık türkiye istatistik enstitüsünde mi çalışıyorsun. Madem bireysel değil devlet politikası diyorsun o zaman araplar tembeldirin bununla alakası nedir. Arap halkının durumu demeden önce kaç arap televizyonu izledin kültürleri hakkında ne kadar bilgi sahibisin diye sorarlar adama. Sly-One said: Hayır nedir bu bir bok bildiğini sanıp da kendi değerlerini korumaktan aciz bir "insan sevgisi" ile dolu liboş yükselişi kim doğurdu bunları nerden çıktılar anlamıyorum ki. seninde çıktığın yerden çıktım bu yazıyı okuyabilen herkes gibi. uğur mumcunun bir lafı vardır bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın diye. ben fikir yürütmüyorum sadece faşistleri yaftalıyorum burda. çünkü çok hoşuma gidiyor FAŞİST! KASKAFALI! şeklinde etiketlemek insanları tey allam ya! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2009 sly-one kendi kendine fail olmuşsun, avrupada stereotype yapma çok yaygındır, zaten onlar epey ırkçıdır diyosun. ben de aynı şeyi söylüyorum, stereotype'laştırmak da ırkçılıktır zaten. avrupalılar yapınca da ırkçılık amerikalı yapınca da biz yapınca da, yani ortada bi fark yok. ha bütün yahudilere pis cimri demişsin, ha bütün araplara satılmış demişsin, ha bütün rumlara hain demişsin, bunlar genellemedir, sözde gözlemlere dayandırılan tümevarımlardır ve bütün bir ırkı töhmet altında bırakmaktır. toplumlar çeşitli tarihlerde çeşitli durumlarda olabilirler, farklı farklı zihniyetlere ve ideolojilere kısılıp kalabilirler. 3000 yıl öncesinden neredeyse rönesansa kadar falan medeniyetin beşiği mezopotamyaydı (bi de uzakdoğu var) ve bu topraklardı ve teknolojik gelişimin tekeli araplardaydı. yazı mezopotamyada bulundu mesela, eski çağda mısır'ı saymama bile gerek yok. o zamanlar bu topraklarda dünyanın en "ileri" medeniyetleri yaşamış. zaten mesele yanlış dili kullanmaktan kaynaklanıyo. "ileri" veya "geri" neye göredir, kime göredir? yine drigeolf'un güzelce anlattığı gibi, modern tarih bilimi bütün insanlığa tek bir medeniyet olarak bakmakta ve bölgesel farklılıkları nedenleriyle ve sonuçlarıyla beraber incelemektedir. hani burada kimsiniz de kimi yargılıyosunuz, kimi suçluyosunuz onu çözemiyorum bi türlü.. alttaki mesajlar için edit: ha şunu da söyliyim, "ingilizler soğuk insanlardır" demekle "bu araplar zaten satılmış, başlarına ne gelirse müstehak ulan, dedesi soysuz olanın torunu da soysuz olur" demek arasında epeyce bi fark var =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar