Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

HD ekran kartı ve WOW


Xoo

Öne çıkan mesajlar

Herkese iyi akşamlar,

yeri gelmişken burada sorayım biraz ilintili bir konu. Laptop'umu evdeki 42inc ful HD televizyona bağladım. kablosuz klavye ve mouse ile uzaktan erişimli bir desktop elde ettim. ekran ayarlarını 1920x1080 e taşıdım laptop'da ve tüm ekranı kaplayan bir görüntü elde ettim.

WoW'u çalıştırdığımda çözünürlük desteklememektedir uyarısı ile karşılaştım. oyunu böyle bir ortam da oynayabilmek için hangi çözünürlükte oynamam ve/veya nerede yanlış yapıyor olabilirim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Wow sanırım Widescreen olarak maksimum 1680x1050 destekliyor. Kumadam şöyle yapabilirsin. Wow'u Laptop'ta birkez çalıştır. Video options'a gir. Çözünürlüğü 1680x1050 yap. Sonra Windowed ve Maximize Window'u işaretle. Belki o zaman istediğin çözünürlükte açarsın. Ama 1920x1080'e scale edeceğinden görüntü belki bozuk çıkabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şu anki laptopumda 20 inch wide ekran var. 1680 x1050 gayet rahat oynatıyor ki zaten HD dediğin bu çözünürlük. Düşük çözünürlükten sonra bu çözünürlükte oynayınca ayrı bir güzel.

Evdeki ekranımda (24 inch LCD ) sanırım 1940 x 1200 civarı bir çözünürlükte opynuyordum sanırım hatırlamıyorum. Full HD o monitör 1080 verebiliyor çünkü, wowdan en tiksindiğim anda Black Temple raidlerini tekrar çekici kılmıştı. Ui scale ı da en düşüğe getirince ekranda tonlarca yer kalıyor, addonları güzelce dizip parlak ve tam anlamıyla pastel bir dünyanın içine giriyorsun. Zaten bu çözünürlüklerde oynadıysa daha
düşüklerinde zevk alarak oynayacağını sanmıyorum.

Ekranın ve ekran kartının desteklemesi lazım. Birde LCD lerde çözünürlük önemlidir 1:1 oranlama olsa bile, atıyorum 24 inch bir ekranın çözünürlük 1900 küsüre X 1080 veya 1200 gibi birşeylerse ve sen düşüğe getirirsen görüntüde oynamalar olur. IStediği kadar 1:1 olsun gerçek çözünürlüğündeki kaliteyi veremez. Ya da veren var ben henüz görmedim. Zaten 1:1 yoksa büyük ihtimalle bulanıklıkran PS2 oyunu gibi gelecek sana, hatta daha bulanık gelip gözlerini mahvedecek. O yüzden büyük ekran = yeterli ekran kartı gibi bir gereksinim çıkıyor karşına.

Çok büyükleri bilmiyorum. Yani büyük derken verdiği çözünürlüğün tam oturması. Yani olay büyük ekranda oynamak değil görüntü kalitesi dersen eğer çözünürlüğü alabileceğin en optimum ekranı alman gerekli. Tutupta 19 inch bir monitörde 1900x1200 oyun oynarsan olmaz. 24 inch bir ekranda 1280x1024 oyun oynarsanda olmaz.

20 ve 22 inchler genelde 1680 diye geçer.
24 ve üstleri 19xx diye geçer. Bunu mantığını tam bilmiyorum.
Benim bildiğim mantığı anlatiyim, eğer yanlışsa veya bilen bir arkadaş varsa hatamı düzeltir ve doğrusunu söyler, veya verdiğim bilginini doğruluğpunu teyid eder.

Şimdi benim bildiğim şu, Ekran boyutunu bir A4 dosya kağıdı gibi düşün. Daha küçülttüğün zaman kalite bozulmadan yazılar ufalacak. Büyülttüğün zaman ise semboller büyüyecek ve görüntüde kırılmalar olacak. Sen A4 ten A3 Dosya kağıdına geçmen lazım. Eğer geçmezsen A4 dosya kağıdındaki kurşun kalem lekelerini bile görür hale gelirsin. 42 inch bir ekranın çözünürlüğüde 1900 den fazla olmalı bence. O çözünürlüğü o ekrana yaydığında bayağı bir uzakta durman lazım yoksa DEV EKRAN + WOW kombosu sana 24 veya 28 inch + WOW kombosundan daha kötü bir görüntü kalitesi (çünkü pikselleri görmeye başlarsın) olarak geri döner. YAni 42 de görüntü nasıldır bilmiyorum ama mantık olarak 24 le 42 de aynı çözünürlükte 24 ün kalitesi daha iyidir. (24 e fazla gelen, 42 ye az gelen çözünürlükler hariç)

Çözünürlüğü neye göre seçersin.
3 tip vardır şu anda en çok bilinen
4:3 16:9 16:10.
4:3 herkezce bilinen kare ekran.
16:9 ve 16:10 farklı 2 geniş ekran seçeneği. Genelde bizim LCD paneller 16:10 geliyor. 9 daha çok sinema. Biri bir firmanın öteki başka bir firmanındı galiba. Blueray ve HD gibi ben baskınım diyip duruyorlar. Araştıramayacağım özür dilerim, bilen bir arkadaş varsa anlatsın :D

4 ü 3 e bölerek, 16 yı 9 a bölerek, 16 yı 10 a bölerek önce sayıları bulursun. Sonra elindeki çözünürlük değerlerine bakarsın. Mesela 1280x1024. 1280 i 1024 e bölersin çıkan rakam hangi ekran formatının bölüm rakamına eşitse çözünürlüğün ekran formatını anlarsın. Wow da buna gerek yok (en azından bende yoktu) yanında wide yazanlardan birini seç. AAAA X BBBB a lar burada yata b ler dikey olması lazım. 2 AAAA çözünürlüğü de aynı ise ve yanında Wide ibaresi yoksa, en büyüğünü seç, sonra bir altını seç görüntü kalitesine göre anla. Hesap yapmak istemiyorsan göz zevkine kalıyor iş.

Özetle benim anladığım budur. Son olarak grafik konusuna geleyim. Tüm grafikler daha bir canlı çıkıyor. Yer kaplamaları tam anlamıyla çizgifilm halinde. Diğer çözünürlüklerde oynadım ama gerçekten 1600 ve 1900 oyunun en şeker gözüktüğü çözünürlük. Diğerlerine kısmet dönmeyi planlamıyorum. O monitörle ilk black templa ilk girişimde o kadar muhteşemdiki bu laptopın ekranı bile 720p HD olmasına rağmen o zevki bana veremiyor.

HD dediğikleri bu zaten. Öyle olduğundan yüksek görüntü demek değil. Yüksek çözünürlükteki görüntüyü işleyebilme kapasitesi.
Şöyle belirtmeli onuda,
640x480 normal TVler sanırım
700 küsür x 400 küsür Plasmalar ve eski tip LCD ler.
hatta 720x540 DVD çözünürlüğüydü yanlış hatırlamıyorsam.
Bu HD dedikleri muhabbet direk Görüntüler ve Texture lar 720p veya 1080p dikey çözünürlükte geliyor. Bunların kameralarıda bu kadar çözünürlük alıyorlar. Kamera görüntüyü alıyor, 720 yataylık görüntüyü aynen tarıyor. Bu yüzden Black Hawk Down filminin HD versiyonunda sadece sinemada görebildiğimiz ayrıntıyı görüyoruz. KAmyonet kaputunun üstündeki kum tanelerinin çatışma etkisiyle titreyip kaputtan kayması gibi. O HD dedikleri ekran kartıda (mesela ATI HD) pazarlama stratejisi. O çözünürlüğü sorunsuzca işleyen her ekran kartı doğal olarak HD dir. İş HD x264 lü filmler h264 lü filmler işlemeye gelince o kısmı beni aşar bilemiyorum. Onun için yeni nesil kartlar lazım olabilir.

Benim anlattığım bu bilgiler basit, yani mantığını karamak açısından. Yoksa bu konular daha çok ayrıntılı. Ama basitçe bunları bilmek yeterli. HD ve FULL HD çözünürlüklerini bilip, ekranların ve ekran kartların bu çzöünürlükleri desteklemesi bize yeterlidir. Birde texturelar o çözünürlükteyse alın size kalite.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ad3m said:
hd 4850 ile oynuyorumda sorunu anlamadım ki ben ne fark ediyor? (muş)
Yada nasıl bir fark bekliyorsun?

Ayrıca bi ton hd ekran kartı var 2600 de var 4870 de x de y de vs.


dvd ile hd film arasındaki farkı veriyormu onu bekliyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...