Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Adamınbiri'nden elmalı turta tarifi(parmağını seven uzak dursun)


adamınbiri

Öne çıkan mesajlar


Hoşgeldiniz.Bugün sizlerle elmalı turta yapıcaz sayın paticik okur ve yazarları.
Tarif fransadan gelmiştir(sanırım yani hocamız fransız) elmalı turta manyakları tarafından test edilip onaylanmıştır artık halk'a açma zamanı bu turtayı ilk olarak tarif;

250 gr un(2 buçuk su bardağına denk geliyo yanlış hatırlamıyosam)
125 gr tereyağ
1 yumurta
90 gr şeker(1 bucuk su bardağı oluyo sanırım)
2 gr vanilya şekeri(bildiğimiz paket vanilya 2 çay bardağı kadar oluyo buda sanırım)
3 elma
ve limonlu su

sosu için;
1 paket krema
3 yumurta
90 gr şeker
1 paket vanilya
varsa 2 dcl karaağaç şurubu



yapılışı;
ilk olarak
tereyağı oda sıcaklığına getirmek gerekiyo microwave'de 5 saniye yada dışarda bi 2 dk tutmanız yeterli şekil vericek kıvama gelsin

un,şeker ve vanilyayı ilk olarak karıştırıp iyice harmanlamamız gerekiyo 1 dk boyunca bi karıştırın
ardından yumurtayı ekleyin yine yoğurmaya devam edin
sonradan tereyağı ekliyoruz ve hamur tutan'a kadar yoğuruyoruz
hamurun tuttuğunu ise şu şekilde anlıyabiliriz,
sarımtrak bi renk alıcak ve hiç bi beyazlık kalmıyacak 2ye böldüğümüzde bi bütün halinde durabilcek yani
hamur oldukdan sonra
bu sırada yanınızda başka biri varsa ona elmaların kabuğunu soydurtun ve limonlu suda bekletin
hamur oldukdan sonra bi turta kabına yayıyoruz onu bu tarifdeki hamur yeterli olucaktır bu az geldi diye korkmayın.
her tarafına yayıyoruz
kenarlarıda unutmayın yoksa elmalı pizza olur yaptığınız =)
kalıba yaydıkdan sonra üstüne yağlı kağıt(yemek kağıdı diyede geçer) seriyoruz ve üstüne nohut,kuru fasulye tarzı bişi koyuyoruz hamur kabarmasın diye ağırlık açısından yani
her tarafına koyunki bi tarafı inik bi tarafı kabarık olmasın
fırını önceden 190 dereceye ayarlamıştınız zaten =)
hamurumuzu fırına koyuyoruz ve 15 dk bekliyoruz
bu sırada elmaları soyuyoruz(eğerki soyulduysa sudan çıkartıyoruz) ve ince ince kesiyoruz kesebildiğiniz kadar ince sonrasında tekrar limonlu suya koyuyoruz.
sosu için yazdığım tarifdekileri karıştırıyoruz direk bi kapta sonrasında mümkünse bi sürahiye koyun onu yada o tarz bişeye çünkü turta fırının içindeyken ekliyecez bu sosu.

15 dk hamur piştikten sonra üstündeki kağıdı ve nohut/fasulyeyi alıyoruz bi 10 dk daha pişiyo hamurumuz
10 dk sonrasında çıkartıyoruz hamuru
(tabi bu verdiğim zamanlar fırın'a göre değişik 10dkda pişmezse çıkarmayın yine kontrol edin)
elmaları hamurun içine diziyoruz istediğiniz şekilde o kısmı size kalmış tamamen
ve fırına koyuyoruz tekrardan
bi 5 dk fırında kaldıkdan sonra
hazırladığımız sosu fırının kapağını çok hafif açarak(içeri fazla hava girmesin diye) ekliyoruz mümkünse hamurun her bi köşesine yayılmış olsun sos
bi 15 dk daha piştikten sonra çıkartıyoruz
soğumaya bırakıyoruz tabi siz yinede istediğiniz zaman yiyebilirsiniz
afiyet olsun

tahmini yapılış süresi 1 saat
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş




adamınbiri bu hamuru tutturana kadar sana öyle bir küfrettim ki aklın hayalin durur, 2ye bölününce hamurdan düşen her bir parça için ayrı ayrı özenle yardırdım
doktor 2 hafta 31 çekemez raporu verdi bileğim için

soğumasını bekliyorum tadı güzel olmuşsa geri alcam küfürleri

yağı için tartcak bişey yoktu koydum göz kararı tereyağını, hamur olmayınca süt ekleyeyim dedim vazgeçtim sıvı yağ ekledim, elimi ıslattım su gelsin diye biraz anca bir araya geldi hamur, terledim resmen

bu da böyle bir anımdı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

turta hamuruna su eklenmez ama neyse biraz yumuşak olmuştur en fazla çıtır çıtır değil =)
hamur zor tutuyo biraz haklısın 10 dk yapıyorum ben alıştım tabi okulda makina var 5 dk bile sürmüyo ama hiç yapmıyan için yorucu olabilir :D
45 dk çikolata rendelersen her hafta alışıyosun =)
inş beğenirsin yarın yapıcam tekrardan fotorafları koyarım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bugun sinirim geçti sakin sakin yazayım

tadı fena değil, yeniyor bir şekilde
ölçüler güzelde, baya bir kısmı kaba yapışıyor sıyırması uzun sürüyor o yüzden fazla koymak lazım

sos için 3 yumurta fazla, yumurta tadını alıyorsun baya baya, iyi değil bence
elma+limon çok ekşi oluyor, 5dk az baya kurutmak lazım elmayı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 yıl sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...