Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bir ders senaryosu - game theory

ZaugnaKhaldun

Öne çıkan mesajlar

Pısırıklığınızı ekonomik kavramlara dayama lan. Hoca vaktinde bitiremiyosa onun kabahatidir, ben kalırım o ayrı, ama ekstra zamanda anlattığı şeyleri sınavda falan sorarsa dersten vaktinde çıkanların laf etmeye hakkı vardır yani. Bi tek o dersi almıyo kimse.

Ayrıca hocanız games dersine müfredatın gerisinde kalıyorsa rektörle bi konuşun sdf.

Ben bunu gerçek bi hikaye olarak algıladım ama tam okumadığım için allah belamı versin mi?
Sosyal ağlarda paylaş

birbirini yakından tanıyan o kadar kişi arasından bir tanesi çıkar, geri kalanı çıkar; 5 tanesi çıkar, başka kimse çıkmaz.

insan, matematikle açıklanamayacak bir zamazingodur.

ben olsam 2 saat 15 dakikalık dersten sonra kafam birşey almaaycak durumdaysa çıkardım, başka bir programım varsa çıkardım (25 dakika uzamış ve bir 25 dakika daha uzaması muhtemel bir ders IIııyyy)

hoca insanevladıysa, çıkan çıkar kalan sağlar bizimdir der dersini anlatmaya devam eder.
Sosyal ağlarda paylaş

ginaly said:

eğer ben çıkarsam ya -5 ya -10 alırım. eğer çıkmazsam ya 10 ya da 5 alırım. bu durumda benim çıkmamam daha mantıklı.
aynı mantığı diğer eleman da güdecek ve o da aynı sayılarla karşılaşacağı için o da çıkmamayı seçecek. dolayısıyla kimse çıkmayacak.

ps:tabi burada şunu belirtmek lazım, bu oyun sadece hocanın gözüne girmek açısından düşünüldü. eğer dışarı çıkınca daha fazla fayda sağlanacağı kabullenmesini yapsaydık matriximiz farklı olurdu.

Ayrıca matrix'i değerlendirme yöntemin eksik sadece niteliksel. Yazdığın kazanç matrixi M olsun (resmini koyduğun). Sen p olasıkla çıkma kararı vereceksen ve 1-p olasılıkla çıkmama kararı vereceksen ve arkadaşın da q olasıkla çıkacak 1-q olasıkla çıkmayacaksa, bu durumdan beklenen kazanç:

k(p,q) = v1.M.v2^t (çok basit bir "expected value" bulma prosedürü, değerleri olasıklıklarla çarp topla). vektörler ise

v1 = (p, 1-p)
v2 = (q, 1-q)

Burda k, p ve q ile değişen beklenen kazanç fonksiyonu, ^t ise bir vektörün transpozu.

Bunu iki taraf için de optimize etmek istersek;

dk/dp = dk/dq = 0 olduğu nokta iki tarafında kazancının extremum olduğu noktadır (maksimum olduğunun kontrolü için aslında ikinci türevde gerekebilir başka durumlarda).

dolayısıyla bu sefer

dk/dp = [1 -1].M.v2^t = 0
dk/dq = v1.M.[1 -1]^t = 0

matrix denklemlerini elde ederiz. Bu denklemler içersinde M matrixinin girdilerini girerek iki taraf için optimal olan durumun p ve q'ye göre değişimi elde edebilirsin. Game theorynin amacı da budur.

Herşeyi biz mi yapıcaz arkadaşım. Ayrıca güzel bir yaz döneminde bize süper bir matematiksel fizik dersinde düşmanlarımızı tanımamıza yarayan bilgiler de velen Prof. Dr. Haluk Beker'e burdan saygılar sevgiler.
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada ginaly nin çiziktirdiğine göre milletin çıkması ile çıkmaması aynı derecede olası aslında. 0,0 düşünürsek kazanç/kayıp aynı. herkes çıkarsa kimseyi etkilemez, herkes kalırsa da kimseye kazanç sağlamaz çünkü.
sol üst ve sağ altta neş eküilibriyum var diyebiliriz yani.

p.s. ben de biliyorum bunları lan deme çabası.
p.s.2 kaan beni pazarla, halk beni sevsin değerimi anlasın
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:
ben bi hocadan teke tek fourier analizi dersi almıştım (nerdeyse teke tek detaylara girmeyeyim sdf) fizik bölümünü seviyorum ego sıfır (bi kaç kişi dışında).

ben zaten böyle atıp tutuyorum ama üniversite tecrübesi yarım dönemlik bir adamım. 10. senemde 3. affımda ben de çok hocalarla 1v1 sınava girmiş birisiyim, hatta soruların çoğunun cevabını bizzat hocalardan almışlığım da var.

hocalarınızı sevin lan, idealist insanlar gerçekten çoğu. ben olsam bi tarafımda bile olmaz. benim anlattığım dersten çıkan adam nah geçer benim dersimden.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...