Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ubuntu 8.10 kurulum ve sorular

sigisMoNd

Öne çıkan mesajlar

dun ubuntu 8.10 kurdum bilgisayara. Sypro nun hazırlamıs oldugu tutorial üzerinden gidiyim dedim ancak sorunlarla karşılaştım. hepsini teker teker yazıyım. yardımcı olursanız sevinirim.

sudo cp /usr/share/locale-langpack/tr/LC_MESSAGES/restricted-manager.mo /usr/share/locale-langpack/tr/LC_MESSAGES/restricted-manager.mo.yedek

sudo rm /usr/share/locale-langpack/tr/LC_MESSAGES/restricted-manager.mo

sudo cp /usr/share/locale-langpack/en_GB/LC_MESSAGES/restricted-manager.mo /usr/share/locale-langpack/tr/LC_MESSAGES/

bunları yaptığımda önce 3.de sorun çıktı. error verdi simdi yaptığımda aynı hatayı alamadığım için ne olduğunu kopyalayamıyorum malesef. şimdi ilkini yaptıktan sonra şununla karşılaşıyorum:

sigismond@sigismond:~$ sudo cp /usr/share/locale-langpack/tr/LC_MESSAGES/restricted-manager.mo /usr/share/locale-langpack/tr/LC_MESSAGES/restricted-manager.mo.yedek
cp: "/usr/share/locale-langpack/tr/LC_MESSAGES/restricted-manager.mo" durumlanamadı: No such file or directory
sigismond@sigismond:~$

sonrasındaki graphic driverı sorunsuz kurdum.

Compiz Fusion başlarda güzel gidiyordu. ekle kaldırdan sorunsuz yüklemiştim. CCSM menüsünden istediklerimi seçtim. bnu yaptıktan sonra Visual Effects kısmına girip custom seçeneğini seçiyim dedim ancak yoktu. önce de olan 3 seçenek duruyordu. Sistem > Yeğlenenler > Oturumlar dan ekle kısmına tutoda yazanları yazdım. sonrasında Ctrl + Alt + Backspace yaptım ancak Compiz Fusion logosunu göremedim. Sypro nun dediği gibi eğer olmazsa ekle kısmındaki compiz komutunu compiz --replace olarak değiştirdim ancak sorun çözülmedi.

hadi bunu geçtim Avant Window Navigator işini halledeyim dedim. bunları sırasıyla terminale kopyalamaya başladım:

echo 'deb [ppa.launchpad.net] gutsy main' | sudo tee -a /etc/apt/sources.list

echo 'deb-src [ppa.launchpad.net] gutsy main' | sudo tee -a /etc/apt/sources.list

sudo apt-get update

sudo apt-get install avant-window-navigator-bzr awn-core-applets-bzr awn-manager-bzr

şifre falan sordu arada girdim onu da. sorunsuz ilerliyordu. 3. satıra gelince ata verdi yine. sorun da şudur:

sigismond@sigismond:~$ echo 'deb [ppa.launchpad.net] gutsy main' | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
deb [ppa.launchpad.net] gutsy main
sigismond@sigismond:~$ echo 'deb-src [ppa.launchpad.net] gutsy main' | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
deb-src [ppa.launchpad.net] gutsy main
sigismond@sigismond:~$ sudo apt-get update
E: Malformed line 54 in source list /etc/apt/sources.list (URI parse)
sigismond@sigismond:~$

bu da olmayınca daha ilersine gitmedim çünkü başka sorunlar da çıktı. mesela artık ekle/kaldır açılmıyor. şu çıkıyor açmaya kalkınca:

said:

Kurulu ve kurulmaya müsait uygulamalar belirlenemedi

This is a major failure of your software management system. Please check for broken packages with synaptic, check the file permissions and correctness of the file '/etc/apt/sources.list' and reload the software information with: 'sudo apt-get update' and 'sudo apt-get install -f'.

synaptic paket yöneticisini açmayı denedim. onda da şu hatayı alıyorum:

said:

An error occurred

Aşağıdaki ayrıntılar belirtilmektedir:

E: Malformed line 54 in source list /etc/apt/sources.list (URI parse)
E: Depo kaynakları listesi okunamıyor.
Sorunu gidermek için depo sorgu ekranına gidin.
E: _cache->open() failed, please report.

güncelleme yöneticisinde de şu çıkıyor:

said:

Paket bilgisi başlangıç durumuna getirilemedi

An unresolvable problem occurred while initializing the package information.

Please report this bug against the 'update-manager' package and include the following error message:

'E:Malformed line 54 in source list /etc/apt/sources.list (URI parse), E:The list of sources could not be read.'

evet ne yapmalıyım şimdi :S
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Abi ne yapmışsın sen. Spyro'nun rehber eski, üzerinden iki Ubuntu versiyonu geçti. Sen eski versiyon ile yeni versiyonu karıştırmış sistemi bozmuşsun. Düzeltilir ama uzun iş. Sen en iyisi tekrar kur Ubuntu'yu ve komut sisteminden hiç bir şey yazma.

İnstall de, sana söylediklerini yap. Sonra otomatik olarak ekran kartını yüklemeni isteyip yönlendirecek seni. Sonra add/remove programs'dan compiz yükle. Compiz'in configuration şeyini şeöince yüklenir o. Sonra Preferences menüsünden ayarlarını yap. Komut falan girme hiç. Eğer menüde compiz görünmüyorsa menünün üzerine sağ tıklayıp menu editorü aç, oradan Compiz ayar şeyşinin yanındaki tiki tikle.

Avant sorun çıkartabilir, biraz daha öğrenince onu yüklersin.

Not: Ben de şu an gaza geldim, Solo compiz+avant kuracağım.
Sosyal ağlarda paylaş

Di mi ya, ben de ara ara diyorum yeniden bi yazayım şunları diye, adam akıllı ubuntu-tr.org ile de ilgilenemediğim için pek fırsat olmuyor açıkçası. Anca tatilde güzel bi şeyler hazırlarım ya da GERGE, sana iş düşer sanırım, gayet bilgilisin istersen paslaşırız:)
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Bilmiyorum onu. Eperdir Debian tabanlı bir şey (Ubuntu da onlardan) kullanmıyorum, kullanırken de hiç aynı yere yüklememiştim. Olmaz ki zaten. NTFS'ye kurulmaz Linux. Fat32'ye falan mı kurdun?

Kubuntu dene bence bir de. Windows'dan sonra KDE bir hoş gelir, seversin.
Sosyal ağlarda paylaş

son attigim formattan sonra ikiye bolmemistim harddiski. 110 gb vardi toplam. tek surucu var zaten c: o da. ubuntu da windows da orada. kuruldu yani ubuntu da oraya bir sorun cikarmadan.

Sypro ubuntudaki ekle/kaldiri diyorsan o calismiyor. windowstakinde de sadece uygulama olarak gozukuyor 10.7 mblik. onu silince de birsey degismiyor. bilgisayar baslatilirken mudahale etmezsem ubuntu aciliyor kendiliginden. 10 saniye icinde vistayi secersem ancak oyle girebiliyorum windowsa.

burdaki de benim soruna benziyor (aynisi hatta sanirim) orda denilenler dogru mudur acaba? son iki kisinin verdigi cevaptakileri yapinca ise yarar mi?
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Orada yazanların hepsi açılışı default Windows yapar. /boot/grub/menu.lst dosyasını editleyip Windows'u (0) olarak atarsanda olur. Açınca dosyayı anlarsın onu. Benim dediğimi yapman daha iyi olur, mesela:

hiddenmenu
# Config file for GRUB - The GNU GRand Unified Bootloader
# /boot/grub/menu.lst

# DEVICE NAME CONVERSIONS
#
# Linux Grub
# -------------------------
# /dev/fd0 (fd0)
# /dev/hda (hd0)
# /dev/hdb2 (hd1,1)
# /dev/hda3 (hd0,2)
#

# FRAMEBUFFER RESOLUTION SETTINGS
# +-------------------------------------------------+
# | 640x480 800x600 1024x768 1280x1024
# ----+--------------------------------------------
# 256 | 0x301=769 0x303=771 0x305=773 0x307=775
# 32K | 0x310=784 0x313=787 0x316=790 0x319=793
# 64K | 0x311=785 0x314=788 0x317=791 0x31A=794
# 16M | 0x312=786 0x315=789 0x318=792 0x31B=795

# general configuration:
timeout 0
default 0
color light-blue/black light-cyan/blue

# boot sections follow
# each is implicitly numbered from 0 in the order of appearance below
#
# TIP: If you want a 1024x768 framebuffer, add "vga=773" to your kernel line.
#
#-*

# (1) Arch Linux
title Arch Linux KDE
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz26 root=/dev/disk/by-uuid/263688fb-f1c1-448f-8e24-07f70c704574 resume=/dev/sda2 nopat ro
initrd /kernel26.img

# (1) Arch Linux
title Arch Linux Openbox
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz26 root=/dev/disk/by-uuid/263688fb-f1c1-448f-8e24-07f70c704574 resume=/dev/sda2 nopat ro 4
initrd /kernel26.img

# (2) Arch Linux
title Arch Linux Fallback
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz26 root=/dev/disk/by-uuid/263688fb-f1c1-448f-8e24-07f70c704574 resume=/dev/sda2 ro
initrd /kernel26-fallback.img

# (3) Arch Linux
title Arch Linux Bootchart
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz26 root=/dev/disk/by-uuid/263688fb-f1c1-448f-8e24-07f70c704574 resume=/dev/sda2 nopat ro 4 init=/sbin/bootchartd
initrd /kernel26.img

# (0) Windows
title Windows
rootnoverify (hd0,0)
makeactive
chainloader +1

Bu benim ayar hiç beklemeden Windows açar.
Sosyal ağlarda paylaş

GERGE said:
Orada yazanların hepsi açılışı default Windows yapar. /boot/grub/menu.lst dosyasını editleyip Windows'u (0) olarak atarsanda olur. Açınca dosyayı anlarsın onu. Benim dediğimi yapman daha iyi olur, mesela:

hiddenmenu
# Config file for GRUB - The GNU GRand Unified Bootloader
# /boot/grub/menu.lst

# DEVICE NAME CONVERSIONS
#
# Linux Grub
# -------------------------
# /dev/fd0 (fd0)
# /dev/hda (hd0)
# /dev/hdb2 (hd1,1)
# /dev/hda3 (hd0,2)
#

# FRAMEBUFFER RESOLUTION SETTINGS
# | 640x480 800x600 1024x768 1280x1024
# ----+--------------------------------------------
# 256 | 0x301=769 0x303=771 0x305=773 0x307=775
# 32K | 0x310=784 0x313=787 0x316=790 0x319=793
# 64K | 0x311=785 0x314=788 0x317=791 0x31A=794
# 16M | 0x312=786 0x315=789 0x318=792 0x31B=795

# general configuration:
timeout 0
default 0
color light-blue/black light-cyan/blue

# boot sections follow
# each is implicitly numbered from 0 in the order of appearance below
#
# TIP: If you want a 1024x768 framebuffer, add "vga=773" to your kernel line.
#
#-*

# (1) Arch Linux
title Arch Linux KDE
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz26 root=/dev/disk/by-uuid/263688fb-f1c1-448f-8e24-07f70c704574 resume=/dev/sda2 nopat ro
initrd /kernel26.img

# (1) Arch Linux
title Arch Linux Openbox
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz26 root=/dev/disk/by-uuid/263688fb-f1c1-448f-8e24-07f70c704574 resume=/dev/sda2 nopat ro 4
initrd /kernel26.img

# (2) Arch Linux
title Arch Linux Fallback
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz26 root=/dev/disk/by-uuid/263688fb-f1c1-448f-8e24-07f70c704574 resume=/dev/sda2 ro
initrd /kernel26-fallback.img

# (3) Arch Linux
title Arch Linux Bootchart
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz26 root=/dev/disk/by-uuid/263688fb-f1c1-448f-8e24-07f70c704574 resume=/dev/sda2 nopat ro 4 init=/sbin/bootchartd
initrd /kernel26.img

# (0) Windows
title Windows
rootnoverify (hd0,0)
makeactive
chainloader +1

Bu benim ayar hiç beklemeden Windows açar.

bu konularda nerdeyse hicbir bilgim yok. bu dedigini bir yere mi giricem yoksa bilgisayari yeniden baslatip boot menuden mi birsey yapicam?

ayrica soyle birsey buldum TIK benim de orijinal vista cdim var. bunu yapinca bozuk uuntudan kurtulabilecek miyim?
Sosyal ağlarda paylaş

menu.lst dosyasini buldum sonunda ama neresini editlicegimi bilemedim

#This file is modified at runtime by bootmenu.nsh

debug off
hiddenmenu
timeout 5
default 0

title Kurucuyu bilinen kipte çalıştır
find --set-root --ignore-floppies /ubuntu/install/boot/vmlinuz
kernel /ubuntu/install/boot/vmlinuz debian-installer/custom-installation=/ubuntu/install/custom-installation noprompt quiet splash boot=casper ro debian-installer/locale=tr_TR.UTF-8 console-setup/layoutcode=us console-setup/variantcode= -- ROOTFLAGS=syncio
initrd /ubuntu/install/boot/initrd.gz
boot

title Kurucuyu güvenli ekran kipinde çalıştır (sadece görüntü sorunlarınız varsa)
kernel /ubuntu/install/boot/vmlinuz debian-installer/custom-installation=/ubuntu/install/custom-installation noprompt debug debug-ubiquity xforcevesa boot=casper ro debian-installer/locale=tr_TR.UTF-8 console-setup/layoutcode=us console-setup/variantcode= -- ROOTFLAGS=syncio
boot

title Kurucuyu ACPI desteği ile çalıştır (sadece ACPI sorunlarınız varsa)
kernel /ubuntu/install/boot/vmlinuz debian-installer/custom-installation=/ubuntu/install/custom-installation noprompt debug debug-ubiquity boot=casper ro debian-installer/locale=tr_TR.UTF-8 console-setup/layoutcode=us console-setup/variantcode= -- ROOTFLAGS=syncio acpi=off noapic nolapic
boot

title Kurucuyu sorun çözme kipinde başlat
kernel /ubuntu/install/boot/vmlinuz debian-installer/custom-installation=/ubuntu/install/custom-installation noprompt debug debug-ubiquity boot=casper ro debian-installer/locale=tr_TR.UTF-8 console-setup/layoutcode=us console-setup/variantcode= -- ROOTFLAGS=syncio
boot

title Read-Only Demo (Live CD Desktop)
kernel /ubuntu/install/boot/vmlinuz quiet splash boot=casper ro debian-installer/locale=tr_TR.UTF-8 console-setup/layoutcode=us console-setup/variantcode= -- ROOTFLAGS=syncio
boot

Sosyal ağlarda paylaş

GERGE said:
O grub dosyasında Windows bölümü yok ki :S

Ama o link'de yazan şey çalışır yaparsan. Sen sanırım Linux'u bir garip kurmussun, pek anlayamadım ben hala nasıl böyle olduğunu, zaten DEbian bilmiyorum pek.

internetten ubuntu 8.10 bulmustum. indirdim onu cdye cektim. sonra calistirinca vistada partition yaptim. 20 gb ini ubuntuya ayirdim ancak harddisk bolunmedi. windowstan bakildiginda o ubuntu icin ayrilan 20 gblik bolum gozukmuyor. anlamadim ben de. su son yolladigim linktekini denicem simdi. umarim silinmez dosyalar falan ugrasamicam bir daha butun driverlari programlari yeniden kurmakla
Sosyal ağlarda paylaş

o yazani yapmaya calistim ancak bilgisayari yeniden baslatinca urun anahtarını girmemi istiyor. ardindan soyle bir ekran cikiyor:

Disk 0 Bölüm 1 90.3 GB Birincil

Disk 0 Bölüm 2 19.2 GB Mantiksal

Disk 0 Bölüm 3 902.0 MB Mantiksal

Disk 0 Bölüm 4 1.4 GB Mantiksal

asagısında da silme secenekleri falan var. 2.si ubuntunun kurulu oldugu yer. onu cat diye silsem GRUP da silinecek. o zaman vista da acilmaz sanirim. oranin uzerine windowsu yeniden kursam ne olur? onarma diye bşr secenek cikmadı bu ekrana gelene kadar. fikri olan?
Sosyal ağlarda paylaş

hdd gayet de bolunmus iste, ne demek bolunmedi. Windoz'la ext3'u gorememen cok normal zaten. ubuntu livecd'yi tak. gnome basladiktan sonra partition manager'i calistir. orda goreceksin zaten neyin ne oldugunu. ubuntu'nun oldugu partition'lari temizle, hepsini vista'ya ver, madem ilk bastan yapmak istiyosun. daha sonra restart attiginda ubuntu sana ilk kurulumundaki gibi soracaktir.

3 formatla bilgisayar follos olmaz; isi bu aletin. iki defa gaza dokunup "arabayi da cok kullandik bugun, yarin dinlensin" demek gibi bi sey bu.

yaptigin seyleri ne icin yaptigina bak biraz. eger zaten varsa elinin altinda ki 8.10'da cogu var, niye bir daha yapmaya calisirsin ki? en basiti compiz'le ilgili en ufak bir sey bile degistirmene gerek yok. Dahasi ubuntu icin tutorial takip etmene de gerek yok. yapacagin maksimum google'da "10 things to do after installing 8.10" yaz, cikan sitedekilerden aklina yatanlari, ihtiyacin olabilecekleri yuklersin.

Sanirim ilk once kafandaki "OS yukluyorsam, yukledikten sonra yapilacaklar listesini uygulamam lazim" kalibini kaldirman gerekli. Sen windows yukledikten sonra onune cikan her ihtiyacin olabilecek programi yuklemiyorsundur; ihtiyacin oldukca program yuklersin. Eh linux'da da bu boyle.

Kolay gelsin
Sosyal ağlarda paylaş

Dosya sistemlerini delete tusuyla silemezsin...
bak simdi bi ev dusun. toplam alani 85m^2. Sen bu evin 5m^2'sini tuvalet (yerler kalebodur, ntfs oldu yani) geri kalanini da yatakodasi (yerler parke, ext3 oldu yani) yapiyorsun. Daha sonra gidip tuvalete takim halinde ayna aliyosun, dusakabin yaptiriyosun (windows yukledin), yatakodana da bi takim aliyosun (ubuntu).

Diyosun ki ben tuvaletteyken duvarlari kirsam, butun ev tuvalet olur mu? Olmaz, balyoza vurdugun zaman o duvar butun eve yayilir, kirisler kirilir, bina coker, bu nedenle ev sahibi sana izin vermez. E o zaman yatagi satayim diyeceksin, o da olmaz cunku yatagi satman sadece yatakodasinda yer acilmasini saglar, tuvaleti genisletmez. Senin ihtiyacin olan yatakodasini bosaltip, daha sonra bi usta cagirmak (partition manager). usta temiz temiz aradaki duvari kaldiracak, evin her tarafini kalebodur doseyip 85m^2lik tuvalet haline getirecek.
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:
hdd gayet de bolunmus iste, ne demek bolunmedi. Windoz'la ext3'u gorememen cok normal zaten. ubuntu livecd'yi tak. gnome basladiktan sonra partition manager'i calistir. orda goreceksin zaten neyin ne oldugunu. ubuntu'nun oldugu partition'lari temizle, hepsini vista'ya ver, madem ilk bastan yapmak istiyosun. daha sonra restart attiginda ubuntu sana ilk kurulumundaki gibi soracaktir.

ubuntude herhangı bırseyi calistiramıyorum. hataları da ilk postlarda vermistim. bozuk ubuntuyu kaldıramıcak mıyım ya format atmadan :(

edit: tekrar ustune kurma gibi bir sansım da yok sanırım ubuntuyu. tekrar kurmayı deneyince ancak o zaman partition manager açılıyor ama onun icin de ayrı bir partition açıyor, eskisine dokunamıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Bak simdi, cd'yi cdrom'a koyduktan sonra, bi install secenegin var, bir de livecd secenegin. sen livecd'ye gideceksin. boylece OS cd'den calismis olacak. Daha sonra System'in icinde partition manager var. bu programi calistiramaman gibi bir sey soz konusu degil, zaten cd'yi overwrite edemezsin... default olarak calisir mutlaka. Eger yoksa bile
$ sudo apt-get install gparted
yazarak kurarsin (livecd ortamina kurulur hdd'ye degil).
Daha sonra bu program araciligiyla, mevcut ext2, ext3, linux-swap'larin hepsini silersin. sonra vista icin ayrilmis gibi gozuken bolumun boyutunu artirirsin.

sonrada kiziyosun diyosun... okumuyosun...
Sosyal ağlarda paylaş

Dediğim gibi, Wubi ile kurmuşsun. Keşke biraz araştırsaydın, Wubi daha tamamen kararlı bir hale gelmedi ve mutlaka hata çıkartan bir şey. Diğer arkadaşların da bilgilenmesi için, Wubi, Windows Ubuntu Installer adlı programın adı, Windows partition'ına tıpkı bir programmış gibi Ubuntu'yu kurar ve kaldırmak istediğinizde Windows'taki Program Ekle Kaldırdan program kaldırır gibi kaldırırsınız. Fakat dediğim gibi her zaman kararlı çalışmıyor. Bu yüzden biz sürekli yeni bir partition'a kurulum öneriyoruz.

Gelelim soruna, menu.lst'de windows geçmemesi çok normal, Wubi windowstan bir parça ayırdı ve onu düzenledi, fakat windowsu herhangi bir yere entegre etmedi. Eğer Program ekle kaldırdan Wubiyi ya da Ubuntuyu artık ne şekilde geçiyorsa kaldırırsan ve windows'un boot.ini'sini düzenlenlersen bir problem kalmaz. İlla ki problem var dersen de ExtIFS kurarsın, farklı bir partition var mı diye bakarsın, varsa uçurursun olur biter.

İlginçtir ki uzun süredir gözlemlediğim kadarıyla bize gelen hata raporlarının da çoğu kullanıcının kendi hatalarından ya da dikkatsizliğinden kaynaklanıyor. Ben o tutorial'ın başlığına 7.10 yazmışım neden gidip 8.10da denersin:)

@Rig,
gParted öntanımlı partition manager olduğu için sistem menüsünün altında olmaması gibi bir ihtimal yok eğer ki cd offical siteden indirildiyse. Fakat onu kullanmak da dert olabiliyor, özellikle live cd üzerindeyken, yetkili kullanıcı olarak görmüyor falan seni, bi ton dert sonra. Hiç uğraşmasın, windowsa extifs kursun daha kolay.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...