Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Motor Yağı


Cin Ruhi

Öne çıkan mesajlar

Bir Alfa 147'im var. Araba motorunu dinlemek hoşuma gider. Abartmadan ivme kazandırmak için bazen vites küçültürüm ya da yavaşlarken kompresyona sokarım daha rahat fren yapıyım diye. Yani arabanın canına okumam ama hafif zorlarım bazen.

Her neyse ben en son Alfa yetkili servise götürdüğümde yağı değiştirildi. Araba 20.000'deydi ve adam bana 20.000 km sonra yağ değiştirilecek diye yazdı. Selina diye bir yağ koyuldu. 10.000 km arabayı kullandıktan sonra marş basarken motordan sesler gelmeyi başladı hafif. Aslında benim de biraz aptallığım hiç aklıma yağ sorunu gelmedi. Ne de olsa daha 10.000 km daha vardı. Hatta servise götürdüm adamlar marş motoruna bakım yapıp geri verdiler arabayı bir kaç kere. Gelen ses marş basınca çok kısa bir cıcırt sesi. En sonunda araba sert fren yaptığımda filan yağ seviyesi uyarısı vermeye başladı. Baktığımda yağ seviyenin altındaydı. Geç de olsa yağ'ı değiştirdim ama marş basarken hala kısa 1-2 saniye ses çıkarıyor. Bazen hiç çıkarmıyor.

Araba şu an 33600'de. Motorun ömrünü kısalttım heralde. Görüşlerinizi alabilir miyim? Bana kötü bir yağ tecrübesi olduğu kesin. Bazen çok basit nedeni olan problemleri insanlar çok daha karmaşık düşünebiliyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cin Ruhi said:
prozzak said:
ALFA lar yağ yakar devirli kullanımda bu bilinen birşey


Ama sağolsun bana yetkili servis herhangi bi uyarıda bulunmadı. Devirli kullanımdan kastım 3-4bindir. Çok nadir üstü..

Öğrendiğim arabaların 10.000'de bir yağ değiştirmesi gerektiği.


3 4 bin çok degil aslında.. 10bin kmde kaç litre yağ eksilmiş? Arkadaşım daha yüksek devirlere çıkıyordu fakat yağ yakımı baya fazlaydı. Sonrasında bende merak edip 1 2 servise sormuştum. Onlarda belli bir sebepten ( hatırlayamıorm şu esnada) motorun yağ yaktıgını belirtmişlerdi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bilemiyorum litre olarak. değişti gitti. ama o 2 çizginin belirgin şekilde altındaydı..

benim asıl merak ettiğim bu sesin ilerde daha kötü olup olamayacağı. şu anki marş sırasındaki anlık ses sorun değil.. ya da mesela ileride motoru parça bakımına soksam sorun gider mi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında yakılan yağ miktarı 10000km'de 300, 400gr falandır, motorun sağlığı açısından mühim bi miktar değil.

Yağı zamanında değiştirmediğin için belki yağ pompası ile alakalı mı diycem ama sallıyorum şu an. Servise sorucaksın yine, baştan savıyo gibilerse başka servise git, memlekette bi tane değil Alfa servisi.

Bir de, malum havalar soğuk, motoru ısıtmadan yola çıkma. Yağına çok çok dikkat et. TS motorlarda sübap zamanlamasını ayarlayan varyatör hadisesi çabuk aşınıp ses yapmaya balşayabiliyor yoksa. Gerçi senden gelen ses bu değil tabi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yok artık sanayiye gidiyom. İlk zamanlar garanti kapsamında kalsın diye servise gidiyodum. Porsche Cayenne'ler bile sanayiye geliyor.

Yağ sırf seviyeyle de alakalı değil. Berraklığını da yitirebilir. Pütürler filan oluşabiliyor. 20.000'den sonra 10.000'de bir yağını değiştirmeni tavsiye ederim. Umarım benim araçtan gelen o ses motordan değildir. Aracın çekerinde filan hiç bi sorun yok şükür.. Ben ileride problem olmasından korkuyom sadece.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dizel araçlarda 10.000 km de bir
benzinli araçlarda 15.000 km de bir yağ değişimi normal olanıdır.
arabanıza yapılabilecek en kötü şeylerden birisi motor yağ değişimini geciktirmektir.

arada birde yağ seviyesini kontrol etmekte fayda var.
eksilmiş ise yağ ilave edilmelidir mutlaka.
motor yağsız kalırsa tam bir felaket olur.

yağ olarakta castrol edge yi tavsiye ederim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Yarı sentetik kullanıyorum ben, genelde de Castrol Magnetec midir nedir onu işte. Normalde 15.000km'de bir değişmem gerekirken, LPG kullandığım için yağın çabuk bozulacağını düşünerek ve 300k km'i geçen motoruma güzel bir emeklilik yaşatmak için 7.500km'de bir yağ değiştiriyorum :D Tam sentetik kullanmama gerek yok bu periyotta.

Saygılar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Lpg bildigim kadariyla kuru tabir edilen bi yakit, benzin yapisi geregi daha -yagli- oldugu icin lpg ye gore daha efektif yaglama oldugu soylenegeliyor.

Bir diger iddia da lpg nin senin dedigin gibi yagin sarfiyatini azalttigi ve motor omrune pozitif etkide bulundugu.

Burda efektif yaglanamayan motorun yagi eksilse ne olur eksilmese ne olur celiskisi var, olayin esas durumunu bende hayli merak ediyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...