Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Ermenilerden Özür Diliyorum"

sg-1

Öne çıkan mesajlar

Aralarında öğretim üyesi ve gazetecilerin bulunduğu bir grup aydın 1915’teki Ermeni tehciriyle ilgili imza kampanyası başlatıyor. Yılbaşında internette başlayacak olan kampanyanın adı “Özür Diliyorum”

Ermenilerin ’Medz Yeğen’ yani ’Büyük Felaket’ diye tanımladıkları 1915 Ermeni tehcirinde yaşananlar imza kampanyasıyla yeniden gündeme taşınıyor. Prof. Ahmet İnsel, Prof. Baskın Oran, Dr. Cengiz Aktar ve Gazeteci-Yazar Ali Bayramoğlu’nun öncülüğünde yılbaşında internette başlatılacak imza kampanyasının adı “Özür diliyorum.” Kampanya metninde “1915’te Osmanlı Ermenileri’nin maruz kaldığı Büyük Felaket’e duyarsız kalınmasını, bunun inkar edilmesini vicdanım kabul etmiyor. Bu adaletsizliği reddediyor, kendi payıma Ermeni kardeşlerimin duygu ve acılarını paylaşıyor, onlardan özür diliyorum” yazıyor. Uzun tartışmalardan sonra mutabık kalınan kampanya için alışılagelmiş kampanyalar-dan farklı bir yol izlenecek. Hedef, internette bir yıl boyunca mümkün olduğunca fazla katılım sağlamak. Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. İnsel, kampanyayı tarihi sorumluluk karşısında bireysel bir tavır olarak tanımlıyor. Prof. İnsel “Resmi politikadan bağımsız olarak biz yurttaşların Türkiye tarihi ile ilgili görüşlerini beyan hakkı var. Kampanyayı bir politika malzemesine dönüştürmemek gekir” dedi. Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Dr. Cengiz Aktar da kampanya ile ilgili olarak VATAN’a konuştu.

Kampanya nasıl ortaya çıktı?

Bireyi, bireyin hissiyatını öne çıkaran bir kampanyanın vaktinin gelmiş hatta geçmiş olduğu kanaatinden yola çıktık. Muhtemelen yılbaşında çok geniş bir kampanya haline getirmeyi hedefliyoruz.

Kampanyanın amacı nedir?

Ermenilerin başına gelenler Türkiye’de çok az bilinen, unutturulmuş, tahrik edilmiş olgular. Türk-ler bu meseleleri daha çok büyüklerinden, dedelerinden duydu. Ama konu hiçbir zaman objektif bir tarih anlatımı haline dönüşemedi. Bu yüzden pek çok insan Türkiye’de bugün bütün iyi niyetiyle Ermeniler’in başına bir şey gelmediğini zanneder. Bunun çok tali, ikincil hatta karşılıklı katliamlar şeklinde cereyan eden ve 1. Dünya Savaşı koşullarıyla açıklanan bir nevi ’vaka-i adiye’ olduğu kanaati resmi tarih tarafından yıllardır söylene gelmiştir. Fakat gerçekler malesef çok farklı. Belki bir tane gerçek var, o da şu son tahlilde Ermeniler artık Anadolu’da yok ama diğer unsurlar Türkler ve Kürtler hala burada. Bu kampanyanın öznesi bireyler. Bireyin vicdanından gelen bir ses bu. Özür dileyen diler dilemeyen dilemez.

Niçin özür dileniyor?

Bu kadar zaman boyunca, neredeyse 100 sene olacak bu konudan bahsedememiş, açıkça konuşamamış olmaktan dolayı özür dileniyor.

Vatan

Bu haber üzerine Erivan Üniversitesi öğretim üyesi Mıgır Gıcıryan da "O dönemde biz de sizi arkanızdan vurduk, Türk köylerini yağmaladık, yaşlı, çocuk, kadın demeden Türkleri kestik, biz de sizden özür diliyoruz" diyerek bir imza kampanyası başlattı.

Uzay eriği var taze.
Sosyal ağlarda paylaş

Tarihi belgelere dayandırarak kanıtlasınlar iddialarını ondan sonra kampanya başlatsınlar derim.

Niye hala Ermenistandaki arşivler açılmıyor , niye Ermeni tarih bilimciler Türkiyeden gelen "Gelin beraber inceleyelim arşivleri" davetlerini sürekli reddediyorlar?

Ayrıca tarihte gerçekleşen bir olaydan ötürü özür dilemenin manasını ben hala anlamış değilim. Diyelim ki hakikaten bir "Ermeni Soykırımı" oldu, kardeşim ben mi yaptım ? Ben mi karar verdim ? Niye ben özür diliyorum ? Sorumlularını kaldırsınlar(örneğin) Enver'i , Talat'ı , Cemal'i onlar özür dilesin .. Bu adamlar toprak olmuş gitmiş, 1915'de var olan ülke tarih sahnesinden silinmiş Kime neyin özürü hala ?

Ben de bir kampanya başlatmak istiyorum. Tüm Neandartellerden Homo-sapiens türünün gösterdiği vahşet ve soykırım adına.. Lütfen bizi affedin ..
Sosyal ağlarda paylaş

Özür dilenmemesi, kabullenilmemesi gerektiğini düşünen kesimden gelecek tepkiye bahane olsun diye eklenmiş bir kısım o. Kestik, biçtik, öldürdük ama üzerinde durmadığımız için özür diliyoruz diyor. Eğer bu fikirleri savunacaklarsa bari doğru düzgün yapsınlar, özür dileyeceksen kıvırtma. Bana iki arada bir derede kalmış, saçma bir basın duyurusu gibi gözüktü.

Onun dışında resmi tarihin yanlış olduğunu iddia ediyorlar. Akademisyen insanlar bunlar. Kanıtlarını internet sitesinde görmek isteriz.
Sosyal ağlarda paylaş

Sufi said:
açıkça konuşmamış olmaktan dolayı özür dilenmesinde bi sıkıntı görmüyorum.

"biz soykırım felan yapmadık, siz bize saldırınca tehlikeli gördüğümüz köyleri boşaltıp göç ettirdik, elbette bu dönemde ölenler olmuştur, ama her iki tarafın da karşılıklı kayıpları vardır" demek, bu minvalde detaylı-özet açıklamalar yapmak, belge sunmak açık konuşmak sayılmıyor mu?

Ne dememiz gerekiyordu?
Sosyal ağlarda paylaş

herzaman şuna inanmışımdır dünyanın 8.harikası osmanlı arşivleridir
dünyanın öbür ucuna atadığı bir yetkilinin bile eksiksiz tuttuğu anlık devlet raporları
bakın bu adamlara gelin arşivlerimizi açtık sizde açın diyoruz g.tleri yemiyo olmaz diyorlar
yanlış hatırlamıyorsam belgenin adını şuan arşivlerde tecrir belgesi sanırım
tecrir belgesinde dünyada bulunan ermeni nüfusu kaçtanesi osmanlı topraklarında
ve kaçtanesi ermenistana göç etti kaçtanesi göç sırasında hayatını kaybetti hepsini yazıyor
Sosyal ağlarda paylaş

bence aciklama metni guzel, sufiye katiliyorum. muhtelif sekillerde politikaya alet edilecek tabii buyuk ihtimalle, ama niyet ve fikir guzel

hayir, biz acikca konusmuyor, ogrenmiyoruz. sg1, o dediklerini bir lise tarih kitabindan alintila, o zaman konusalim. yoksa hic bir turk boyle birsey soylememistir diyen oldugunu sanmiyorum

sorun bizim resmi tarihimizde o bolumun tamamen 'atlanmis' olmasi. bu bence de ozur deilenmesi gereken bir konu; ama sadece ermenilerden degil benden de dilenmesini isterim ben sahsen. ne biliyorsam konuyla ilgili boluk porcuk farkli kaynaklardan ogrenmek zorunda birakildigim, bana okulumda adam gibi bilgi verilmedigi, konu tartismaya bile acilamadigi icin ozuru hakettigim kanisindayim

ayni tutumu surdurup, konunun tartisilmasinin bile yasak olmasina tepki gostermiyor olmam nedeniyle de ben ozur dilemesi gerekenlerden biriyim

konulan metinde yanlis bir taraf goremiyorum ben
Sosyal ağlarda paylaş

Nefr said:

konulan metinde yanlis bir taraf goremiyorum ben

dikkatli bak ozaman neler görüceksin
ama oyle bi bakki sayın genel yönetici kafası kesilerek başıyla top oynan
anne karnında kızmı erkekmi diye üzerine iddiaya girildikten sonra katledilen masumların açısından bak
fazla değil 15 yıl önce aniden köylerinde rus kışkırtması ermenilerin karlettiği hocalıların
açısından bak
hala ermenistan sınırında kimliği bilinen hayatta olupta işkence yapılan 5.000 türkün açısından bak
ve daha niceleri açısından bak
sırf birkaç araştırmacı gazeteci yazar gündem tutucak diye olanlar olmamış gibi davranamam
boş ülkü nutku atmıyorum
lanet olsun alayına
Sosyal ağlarda paylaş

@necmi

eheh anlasildi

sen bir daha bak istersen, ozellikle benden alinti yaptigin kismi birkac kez daha oku oyle bak ama

daha ne kadar basitlestirerek ifade edebilirim bilmiyorum sayin uye, ama diyorum ki; elestirilen nokta yapilanlarin acikca konusulmamasi, metinden de ben bunu anliyorum, ama turkce okuyorum ben tabii, baska bir dilde ne anlama geldigini bilemem

ben demiyorum ki ermeniler ceteler kurmamistir, gaza gelip turkleri katletmemislerdir, savas durumu yoktur, turkler durup dururken ermenileri ezmistir

o metin de demiyor ki ermeniler ceteler kurmamistir, gaza gelip turkleri katletmemislerdir, savas durumu yoktur, turkler durup dururken ermenileri ezmistir

ikimiz de diyoruz ki; yapilanlarin nedenleri ne olursa olsun, hakli ya da haksizligi bir yana, bunun konusulmamasi, tartisilmamasi, ogretilmemesi yanlistir. tarihi yok saymak ozur dilenmesi gereken birseydir

simdi sen birkac kez daha oku metni ve mesajlarimi, sonra gel yine bana 'pis ermeni, ezdirtmem sana turkleri' tadinda bir mesaj at istersen

ote yandan eger bu metnin aciliminda, devaminda buradaki fikirden sapma varsa bilemem, anladigim kadariyla tamami yayinlanmis degil. okudugum kismiyla ilgili yorum yapiyorum, necminin mesaji tadinda mesajlar da bence buraya yazilmis olan metnin dogruluguna kanittir

edik; kaldi ki ben 'ermeni soykirimi'na inanan bir insan degilim. ama 'ermenilerin basina birsey gelmemistir, olan sadece turklere olmustur' diyen de bir cay koyup gelmelidir zira bu konuda kendisiyle tartisacagim birsey yoktur

yine edik; yine kaldi ki konu da bu degil. yapilan hakliydi haksizdiya girmis oluyoruz o zaman, oysa su anda konustugumuz sadece resmi tarihimizin bir bolumunu ogrenmiyor, ogretmiyor olmamiz diye dusunuyorum ben
Sosyal ağlarda paylaş

facebookta "as a human being i condemn armenian genocide" diye bir grup vardı. girdim dedim madem "as a human being" diye başlıyorsunuz neden ermeni tarihçilerin çağrılara cevap vermemesini yazmıyorsunuz ? dedim.

kanadalısından ermenisine bir çok insandan tepki geldi, bir daha girdim gayet tarafsız bir biçimde "böyle böyle olmuştur, siz bizi biz sizi kesmişizdir" diye bir cevap yazdım. kışkırtıcı , ırkçı hatta sert olmamasına ayrı özen gösterdim. yazdığım herşey direk silindi.

nedense o an anladım ki geri adım atarsak kaybeden taraf biz oalcağız. bu mesele de öyle "büyüklük bizde kalsın" tarzı bir düşünceye yer yok.
Sosyal ağlarda paylaş

vay vatan hainleri vay, bi sonraki adımda da ağrıyı falan verelim dicekler şimdi!!hep böyle özürle başlar bu işler, toprak vermeye kadar gider zaten..

hem napmışız ki canım, alt tarafı adamları evlerinden kovup başka ülkelere sürmüş, mallarına da bi güzel konmuşuz, her devlet yapıyo bunu zaten..arada da bikaç yüzbin zaiyat elbet olacaktır, bu işin doğası böyle. burası türk toprağı arkadaşş, bu vatan bizim! ckckck başlatmayın özürden hümanizmden falan!
Sosyal ağlarda paylaş

Ermeni meselesinin detaylı anlatılmadığı, Ridaniye Savaşı'ndan daha az bahsedildiği doğrudur. Biz bunu konuşmadık, tartışmadık, üstünkörü öğrettik, eyvallah.
Peki bunun özrünü niye Ermeniler'den diliyoruz?

Ermenistan dediğiniz ülkede bir ermeninin soykırım yoktur demesi Batman petrolspor'un şampiyonlar ligi şampiyonu olması kadar olasıdır ancak. Bunun sebebi de oranın tüm varlığını, tüm birliğini Türk düşmanlığından kazanıyor olması. Diaspora ile beraber hayatta tek amaçları var, o da Türk'e "evet, biz soykırım yaptık" dedirtmek, ardından koparabildiği kadar taviz koparmak. Bu bilince varmış olmalarının, bu birliği hissetmelerinin de yegane sebebi Türk düşmanı eğitim sistemleridir.
Yani aslında biz ermeni sorununu çalakalem geçerek, aslında yapılabilecek en uygun şeyi yapıyoruz belki de. Sizce ermeni sorunu daha detaylı işlense ortaya ermeni tezlerine yakın birşey mi çıkacak, yoksa yine biraz daha genişletilmiş bir resmi görüşü mü okuyacaksınız?
Sakın bana objektiflikten bahsetmeyin, bu konuda herkesin objektifi kendine.

İster inanın, ister inanmayın, siz hangi amaçla, ne için olursa olsun, "aaa evet özür dilemeliyiz" dedikçe arkadan gelecek cevap "kabul ediyoruz, affettik sizi" olmayacaktır, "işte böyle yola gelirsiniz köpekler" olacaktır.

Çok uzakta örnek aramanıza gerek yok, şuranın message board'larında biraz takılın, ne demek istediğimi anlayacaksınız.
http://www.imdb.com/title/tt0273435/
Sosyal ağlarda paylaş

Nefr said:

ikimiz de diyoruz ki; yapilanlarin nedenleri ne olursa olsun, hakli ya da haksizligi bir yana, bunun konusulmamasi, tartisilmamasi, ogretilmemesi yanlistir. tarihi yok saymak ozur dilenmesi gereken birseydir

simdi sen birkac kez daha oku metni ve mesajlarimi, sonra gel yine bana 'pis ermeni, ezdirtmem sana turkleri' tadinda bir mesaj at istersen

neden acaba savunma mekanizmanı çalıştırdığın ve kendinle çeliştiğin hissine kapılıyorum
ha madem aynı şeyi savunuyoruz senin iddiana göre sayın yönetici
birkaç yazar benim ülkemi nasıl temsili özür diler
ha sen orda yazanların birkaç parçasını kendine aldın ve o takıldığın yerden bahsediyosun
ben özür dileme kısmına takıldım
yani adamlarardan özür dileyeceğiz ve herşey biticek öylemi
bu özür uluslararası ccamiada dahada batağa çekmezmi bu ülkeyi hiçmi düşünülmüyor
Sosyal ağlarda paylaş

@sg1

evet tamamen katiliyorum ustteki mesajina ben de, ermenilerin resmi tarihi de bildigim kadariyla bizimkiyle ayni mantikta; tam tersi sadece

ama bu demek degildir ki bizim bir sorumlulugumuz yok. 'agzini kirdim ama ayse de benim sacimi cekti' tadinda ilkokul savunmasina donmus oluruz gibi geliyor bana

biz sorumlulugumuzu bilelim, sonra baskasini elestirelim. politik acidan bakarsak bugun bir almanya hitlerin yaptiklarindan sorumlu tutulmuyor, amerika kizilderililer ya da vietnam nedeniyle sikistirilmiyorsa bunun nedeni -ekonomik gucleri bir yana- yapilanlari yok saymak yerine konusmak, tartismaktir bence

cok serbest midir, okullarda okutuluyor mudur bilmiyorum ama en azindan bunlardan soz edenlerin vatan haini diye taslanmadiklari ortada soz konusu memleketlerde

kaldi ki benim derdim birseyi kabullenmek kabullenmemek degil; konusulmasini engellememek, resmi tarihte yok saymamak. bu sadece ermenilere karsi degil, kendi vatandasimiza karsi da sorumlulugumuz bence

necmi said:

neden acaba savunma mekanizmanı çalıştırdığın ve kendinle çeliştiğin hissine kapılıyorum

bunun cevabini vermistim; farkli bir dilde okuyorsun, oysa turkce yaziyoruz =]

adam kocaman demis ki 'bireysel tepki, bireyin tarihe bakisi, bireyin hissiyati, birey' sen kalkip 'birkaç yazar benim ülkemi nasıl temsili özür diler' demissin -ki direk alintiladim, cumlenin carpikligi senden yani-

diyorum ya, turkce iste
Sosyal ağlarda paylaş

sizin sorununuz ortada: herşeyi reelpolitiğe ve reelpolitiği de sürekli bir savaş haline indirgeyip, "kime yararlı-kime zararlı" açısından bakmak sizi insanlıktan, vicdandan ve en önemlisi gerçeklerden uzaklaştırıyo. gerçek bize (devletimize) zararlıysa, aleyhimize kullanılma olasılığı varsa konuşulmasın, örtbas edilsin diyosunuz.

özellikle amerikadaki ermeni diasporasıyla bizim ülkücü gençlik arasında hiçbi fark yok, kabul ediyorum. aynı hamasi söylemler, aynı düşmanlık tohumları vs vs..zaten hrant dink'in de yaşarken en çok karşı çıktığı şey ermeni diasporasının yürüttüğü bu düşmanlığı körükleyen ve ötekileştiren politikaydı.

ama bu, ermenilerin geçmişte bizim yaptıklarımızdan ötürü çok ağır bir biçimde mağdur olmadığı anlamına gelmiyo. dolayısıyla evet, özür borçluyuz ve bu özürü de ermeni diasporasına "rağmen" dilemek durumundayız. tıpkı kürtlere de pkkya "rağmen" haklarını vermemiz gerektiği gibi.

öteki türlü, haklarını teslim etmemek için halkların radikal-tepkisel örgütlenmelerini bir bahane olarak bütün dünyaya sunmuş oluyoruz ve bu "büyük" devletlere yakışan, hakkaniyetli bi davranış olmamakla beraber, o radikal kanatların daha da fazla yandaş bulmasını ve uluslararası zeminde de meşruiyet kazanmasını sağlıyo.

kaldı ki, bu girişim devleti bağlayan, resmi bi girişim de değil, kimse sizin adınıza da konuşmuyo yani. ama ona rağmen bu denli saldırgan olmak, girişimde bulunanları suçlamak gerçekten garip bi zihniyete sahip olmayı gerektiriyo bana kalırsa. bu denli inkar etmeye çalışmak, hadi hamletten de alıntı yapayım cool gözüksün "the lady doth protest too much" gibi bi psikolojiye tekabül ediyo..

ve tabii resmi tarih anlatısının çarpıklığı, vatandaşa yalan yanlış şeyler öğretilmesi vaziyeti var ki o da içler acısı. o noktada nefr'e de +1 dememek haksızlık olur doğrusu =)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...