Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Gel bunun gibilere saygı duy

Garager

Öne çıkan mesajlar

Ahahah hani forward mail geyiği vardı ya kuran yırtan ateist kız kobolda dönüşmüş diye grotesk bi eserin resmini yayıyolardı, o forward maili bulursam cevap olarak bunun linkini yollamak istiyorum şu an.

Ayrıca mundar etti güzelim muzlu sütü malak. Sütünü ayrı iç, kuranını ayrı ye dimi ama? Karışır mı be onlar? Kusarsın işte böyle. Klozeti de tıkadı
Sosyal ağlarda paylaş

eh elin salağının süper ötesi salaklığı..

yok, kötü tarafı şu; gruplar bu gibi süper salak dingiller yüzünde yaftalanabiliyor işin garibi o işte. bunun yaptığı şey ateist olmak ile alakalı değil ki. bildiğin salaklık! hani ne elle tutulur bir yanı var, ne de yaptığının en ufak bir mantığı, faydası var. kitap kesmekle vs. sadece saygısızlık yapmış olur.

ha kendisi -inananı, inanmayanı geç. oraya kadar daha çoook yolu var zati- insan müsveddesidir. bu gibilerin tanrıya inanıp inanmaması fark etmiyor. insanlığının içeriğini kavrayamamış, bedenini dolduramamış organik bir canlı işte. bunlara saygı duymak zorunda değilsiniz ancak gösterilen aşırı tepkiler de -"vurulması bile olur vs."- aynı kapıya çıkıyor; bir nevi insalığından feragat olayı gerçekleşiyor.

önce insan olmayı becerebilmek lazım işte. nasıl her çocuk doğuran kişiye anne deniliyor ama sadece bir kısmı gerçekten bunun hakkını verebiliyorsa insanlık da öyle bir kavram, organik bir yaşam formuna insan diyoruz da kimisi dolduramıyor o kalıbı işte. sen dışarıdan bakınca konuşan, nefes alan bir canlı görüyorsun sadece.

boş geliyor boş gidiyor...

yazık ama ya. yaş kaç olmuş neler yapıyor hâlâ.
Sosyal ağlarda paylaş

Rahan said:
bir kitabın tarihi değeri olmayan bir kopyasına kutsiyet yüklemek inanmayan biri için olası bir şey değil.

orda "lise milli tarih 2" kitabını kesip biçse dokunmuyor da şimdi yaptığı dokunuyorsa; biraz durup özeleştiri yapmak gerekir "niye bir kişi benim kutsal addettiğime benimle aynı bakmıyor diye çıldırıyorum hatta ölüm fermanı çıkartıyorum" gibi gibi.. ayrıca bu özeleştiriyi yapabilmek için inançsız olmaya da gerek yok, aklı başında olmak yeter.

Adamın yaptığı hoşuma gitmese de ( ki müslüman değilim) bu da bana mantıklı geldi açıkçası
Sosyal ağlarda paylaş

ya bir deli kuyuya taş atıyor, kırk akıllı yine çıkaramıyor.

ya size ne elin adamı ne yaptıysa?

bariz olan birşey var bu adam işsiz güçsüz malın önde gideni bir tip.

adam bariz ilgi çekmek için uğraşmış, videoyu youtubea koymasından belli. dangalaklık başka birşey değil. "isteyen inansın istemeyen inanmasın , ben kendi çapımda takılıyorum" desen bile bu adam delirir birşey der. zaten adamın konuya girişinden bir gocunması olduğu belli, biri bunu fena susturmuş buda düşünüp böyle birşey yapmış. aklı evvel olan "oha süper" der akıllı olan inansa da inanmasa da susar geçerç

yıllar oldu bu konular paticikte tartışılalı. bir taraf gelir bir şey der diğer gelir antisini söyler hebele hübele derken konu kapanır, kimse de bildiğinden şaşmaz, çoğunluk garbage'a geri döner DOTA +1 VAR MIIII?? yazar.

bu adam ne kadar saçma bir hareket yaptıysa bunu burada 8 sayfa tartışmakta o kadar saçma.
Sosyal ağlarda paylaş

Rahan said:
bir kitabın tarihi değeri olmayan bir kopyasına kutsiyet yüklemek inanmayan biri için olası bir şey değil.

orda "lise milli tarih 2" kitabını kesip biçse dokunmuyor da şimdi yaptığı dokunuyorsa; biraz durup özeleştiri yapmak gerekir "niye bir kişi benim kutsal addettiğime benimle aynı bakmıyor diye çıldırıyorum hatta ölüm fermanı çıkartıyorum" gibi gibi.. ayrıca bu özeleştiriyi yapabilmek için inançsız olmaya da gerek yok, aklı başında olmak yeter.

tam katilamiyorum buna, yani goruse inanca saygi tamam ama sirf baska bir inanca ya da dusunceye saygisizlik yapmak, kiskirtmak adina yapilmis birseye saygi bana ters

ben de kizdim sahseh herife

zindigin onde gideniyim, soz konusu kitap en ufak bir kutsiyet tasimiyor gozumde, ama gelgelelim -sanirim pek demokrat ve humanist olmamamin da etkisiyle- arkadas elimin altinda olsa agzina agzina cakarim. kitap kuran degil milli tarih 2 olsaydi da ayni duzeyde kizardim herhalde

ha bunu bireysel olarak yaparim, yasal olarak yapilsin demiyorum o ayri =]

yani diyecegim o ki dokunan illa 'anam kurana ne yapmis' olmak zorunda degil, 'okuze bak sirf kiskirtmak icin ne yapmis' da olabilir

asan kesen hakli degil tabii de, bu da dusunce ozgurlugu degil, buna her kizan da illa radikal dinci degil yani

tamam inanmayan saygi adina dine gore hareket etmek zorunda degil tabii, yani ramazanda disarida sigara icmeyin orucluya saygi duyun sacmaliginda degilim, ama kalkip 'ulan madem inanmiyorum gidip inanan birine ters gelecek birsey yapmali, bunu da herkesin gozune sokmaliyim' tavri da cocukluk, ustelik sorunlu bir cocukluk heh

edik; bunu ciddiye alip tepki vermke de cok olgun bir davranis degil tabii, onu atlamisim =]
Sosyal ağlarda paylaş

Nefr said:

tam katilamiyorum buna, yani goruse inanca saygi tamam ama sirf baska bir inanca ya da dusunceye saygisizlik yapmak, kiskirtmak adina yapilmis birseye saygi bana ters

ben de kizdim sahseh herife

"kızmakla" vuralım demek arasında fark var. en basidinden samanyolu tv nin denyolukları arasında sinirlerimi had safhaya çıkartan şeyler var. ama hiç bir zaman "vurulsalar çok iyi olur" gibilerinden bir şey söylemem. yasaklatmaya da çalışmam kanalı değiştiririm, dönüp bakmam en fazla da izleyenleri aşağılarım.

said:
ha bunu bireysel olarak yaparim, yasal olarak yapilsin demiyorum o ayri =]

adam söyleyeceğini söylesin, videosunu çeksin, sen izleme veya kına veya kız. yeter ki canlı kalsın ve videosu yayından kaldırılmak zorunda bırakılmasın. söylediğim bu sadece.

said:
asan kesen hakli degil tabii de, bu da dusunce ozgurlugu degil, buna her kizan da illa radikal dinci degil yani

bir de şu var, istediğin herhangi bir beyan veya yayın için "sadece kışkırtma amacı taşıyor" gibi argüman öne sürebilirsin. bu buraya yazılan mesaj da olabilir, bir akademisyenin makalesi de olabilir, yutub daki video da olabilir. aslında "sadece kışkırtıyor" derken insanların niyetlerini tahmin ederek yargılıyorsun bu da her zaman doğru sonuç vermez.

bunun dışında bu adam da bir inanca saygısız yaklaşıyor tamam da, kişilerin "inançlara" saygılı olma zorunluluğu yok. eğer ki böyle bir zorunluluk yoksa, bu adam bunu söylemekte özgür olmalıdır.
Sosyal ağlarda paylaş

rahanim iyi de diyorum bak 'ramazanda disarida sigara icmeyin orucluya saygi duyun sacmaliginda degilim'

yani inanmiyorsa yasam tarzini degistirmesin tabii, ama kalkip bir baskasinin kutsalina -kuran olur, incil olur, yeri gelir pentagram olur totem olur- sirf pislik olsun diye boyle birsey yaparsan 'ben inanmiyorum ki' degil aciklamasi

bu guzel kardesimizin yaptigi isin elle tutulur tarafi yok. inanip inanmamasi normalde ne beni ne de inanan ya da inanmayan herhangi baska birini baglamazken su hareket baglayici oluyor

saygisizliga saygi duyulmasini beklemek sacma birsey, adam dupeduz saygisizlik yapma amaciyla yapmis bunu, 'e ama o inanmiyor ki' gecerli bir arguman degil yani

o yuzden 'adam söyleyeceğini söylesin, videosunu çeksin, sen izleme veya kına veya kız' olmaz diyorum; demokrasi bir yere kadar. dusunce ozgurlugu kisvesi altinda baskalarinin inancina ya da dusuncesine saygisizlik edilmesi hos degil

tabii ki asalim keselim degil, tabii ki surundurelim degil ama mumkun mertebe izin de vermeyelim, hicbir sekilde hos gormeyelim.

misal paticikte hos gormuyoruz bu tur yaklasimlari hangi taraftan / ideolojiden olursa olsun, ayni yaptirimin her yerde olmasini ben isterim sahsen, dogruluguna inanirim

tekrar soyluyorum, lise milli tarih 2 kitabi olsaydi kitap yine ayni sekilde dusunurdum; sorun kiskirtma amaci
Sosyal ağlarda paylaş

ben senin "ramazanda dışarda içmeyin" demediğinin farkındayım. benim altını çizmeye çalıştığım şey şu; adamın amacını yargılamazsın. eylemlerini yargılarsın, söylemini yargılarsın niyetini yargılamazsın.

bu adamın yaptığının çocukluk olduğunun ben de farkındayım, nahoş olduğunu ben de görüyorum, sorun bu değil.

iki nokta var önemli olan, ilki adamın yegane amacının kışkırtmak olduğunu objektif kriterlere göre kesin olarak söyleyemezsin. bu senin tahminindir. tamam, sen insanları tanıyorsun, belirli bir yaşam tecrüben, bilgi birikimin var. sen sadece bu ve belli bir kaç zibidi için "kışkırtma amacıyla yazıyor" dersin. anlaştık. ancak, dışarda din ile ilgili lehte olmayan her yazı için, "sırf kışkırtma amaçlı yazmış" diyebilecek 5 tane adam bulabilirsin. burda tamamen oynak bir zemin yaratıyorsun.

"bu adam bu işi sadece kışkırtmak için yapmış" yargısını koyma sınırı herkes için farklı. tamamen algı sınırlarımıza, o eylemi yapanla kültürel yakınlığımıza, ortak bilgi birikimimizle çok alakalı.

misal daha bilinen bi örnek "orhan pambuk o lafları batılılara yaranmak için söyledi" diye çok genel bir düşünce var. ara ara benim de aklıma geldi de, biz bunu nerden biliyoruz? gerçekte bilmiyoruz ki. gerçek amacının bu olduğundan emin değiliz.

ikincisi bu adamın yaptığının "amacı" eylemin bizzat kendinin niteliklerini değiştirmiyor. adamın bunu kışkırtmak için yapıyor olması veya atıyorum doktora öğrencisi olup sosyal bir deney için yapıyor olması topluma olan etkisini değiştirmez.

ifade özgürlüğü, ifade edenin "sahip olduğunu düşündüğünüz" amaçlarına bağlı olmamalıdır. sadece ve sadece nesnel kriterlerle sınırlandırılmalıdır. (kişilere/kurumlara hakaret, ırk ayrımıyla düşmanlığa tahrik etmek vs..)

ya da daha kaba bir dille söylersem benim bir dine saygısızlık (inananlara hakaret değil) yapmak için ulvi bir amaç uğruna olduğunu gösterme zorunluluğum olmamalı.
Sosyal ağlarda paylaş

Rahan said:
ancak, dışarda din ile ilgili lehte olmayan her yazı için, "sırf kışkırtma amaçlı yazmış" diyebilecek 5 tane adam bulabilirsin. burda tamamen oynak bir zemin yaratıyorsun.

"bu adam bu işi sadece kışkırtmak için yapmış" yargısını koyma sınırı herkes için farklı.

anlastik, haklisin. ben daha cok olay bazinda konusmustum, genele yayinca senin dedigin dogru tabii

ancak dusunce, ifade ve eylem arasinda da fark var, boyle bir sinir koyulabilir pekala. yani 'ben kuranin sacma oldugunu dusunuyorum' demek ifade ozgurlugu kapsaminda olmaliyken, 'ben kurani sacma buldugum icin kagittan ucak yapip muslumanlarin kafasina atiyorum' demek eseklik

evet saygi adina ifade ozgurlugu kisitlanmasin tabii, ama eseklige de goz yumulmasin. hani yasal olarak nasil duzenleme yapilabilir bilemiyorum, ama bireysel olarak sirf inanmiyor diye boyle arkadaslari savunmayalim diyorum
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...