Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

nedir bu ms olayı


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
lcd 17" bi monitör var 8ms tepkime süresi diyor fiyatı 145$+kdv
onun özelliklerine çok yakın aynı marka 2ms li monitör 181$+kdv
çokmu önemli bu tepkime süresi oyun oynarken veya flim izlerken bi sorun olurmu
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Göz yorulması ile ilgisi yok. Mesela bir FPS oynarken önüne bir düşman çıkıyor, sen düşmanı 8 micro-saniye sonra görüyorsun. Yanılıyor olabilirim tabii.
Mesaj tarihi:
Atmışım ben cidden, tazeleme hızıyla karıştırmışım :D

Cevabı burda sanırım:

said:
Tepki süresi: Günümüzdeki LCD monitörler, CRT'ler gibi elektron tabancalarıyla değil de, transistörlerle kontrol edilirler. Dolayısı ile LCD monitörlerde tazeleme hızı gibi bir kavram sz konusu değil. LCD monitörlerde önemli olan tepki süresidir.

Tepki süresi, transistörün kapalı durumdan (siyah) açık duruma (beyaz) ve sonra tekrar kapalı duruma (siyah) geçmesi için gereken süredir. ms cinsindendir ve düşük olması daha iyi anlamına gelir. Ancak siyah-beyaz-siyah geçişi için hesaplanan tepki süresi, ulaşılabilecek en iyi tepki süresidir. Üreticiler siyah-siyah geçiş yerine gri-gri geçiş değerlerini verebiliyor; bu değerler daha geçerli değerler.

Aslına bakarsanız, bizi siyah-beyaz geçiş süresinden çok, (çoğu karanlık oyunda olduğu gibi) siyah-koyu geçiş süresi daha fazla ilgilendirir. Çünkü bu durumda kristal çok az bir dönüş yapar ve bunu sağlamak için daha zayıf bir elektrik alan uygulanır. Oysa dönüş hızı uygulanan elektrik alanının şiddetiyle doğru orantılıdır.

Son kullanıcılara hitap eden LCD monitörlerin artık minimum 16 ms'lik tepki süresine sahip olduğunu görüyoruz. Bu, hareketli oyunlar için genelde yeterli bir değer ancak 8 veya 12 ms'lik bir monitör, oyuncuların tercih etmesi gereken tepki süreleri. Artık 4 ms'lik monitörlerin de bulunabildiğini hatırlatmak lazım. En hızlı tepki süresine TN paneller sahip şu anda; MVA paneller ise 8 ms'lik tepki süresine ulaştılar.

Peki, kullandığımız monitörün tepki süresi, oyunun hızına ayak uyduramazsa ne olur? Oyunda istenmeyen gölgeler oluşacaktır. Buna "ghosting" efekti de deniyor. Örneğin, hızla giden bir tenis topun, eğer tepki süresi yeterince hızlı değilse topun arkasında hayalet bir tenis topu gidecektir. İstenen bir durum değildir.

Oyun haricindeki uygulamalarda, örneğin film izleme gibi, 16 ms gibi bir tepki süresi fazlasıyla yeterli oluyor. Murat, uzun süre kullandığı 25 ms'lik monitöründe film izlerken bir sıkıntı yaşamıyordu. Grafik uygulamalarında da tepki süresi önemli değil; zaten 25 ms'den daha yavaş monitör şu anda isteseniz de bulamayabilirsiniz.

Kaynak: http://www.pclabs.com.tr/2006/01/03/lcd-monitor-satin-alma-rehberi/3/
Mesaj tarihi:
windowzda fare seçeneklerinde bişi var böle fare echolu hareket ediyo. hah işte ekran da öyle hareket edebiliyo çok hızlı görüntü değişimlerinde. refleksivitesi yani ekranın. öeh.
Mesaj tarihi:
Bir de 2ms yazdığı için her zaman 2ms performansı vericek diye birşey yokmuş, yazılanlar ulaşabildikleri max tepki süresiymiş. Ürüne göre kırk yılda bir 2msye ulaşıp geri kalan kırk yıl 8ms performansı verebilirmiş. O yüzden iyi seçmek gerekirmiş.
Mesaj tarihi:
O ms denilen olay tepki süresi diye de geçer. Ekrandaki herhangi bi lambanın (piksel işte) renk değiştirmesi için geçen süre. "Ya saniyenin 1000'de biri seviyesinde süreler işte ne fark eder" diyebiliyo insan ama, bu lambaların ekran üzerinde 1 milyondan fazla adet olması bu tepki süresini belirgin kılıyo.
Abi yazı çok eski yalnız. 16ms falan. Şimdi adama "abi monitör var çok güzel, 16ms, satayım sana?" dersen döver.
Bi de şu an piyasadaki 2ms monitörlerin çoğu o hızı özel algoritmalarla, monitörden kapatılabilcek bi ayarla yakalıyolar. Genel olarak hepsi 5ms o ayar kapatıldığında. Örneğin Samsunglarda bu özelliğin adı RTA.
×
×
  • Yeni Oluştur...