Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türban Düzenlemesi

Voys

Öne çıkan mesajlar

Daha öncede yazmıştım ama nasılsa sir ve tayfası (70 lerden müzik grubu sanki elemanlar) kendi bildiklerini okuyacakları için hiç uzun uzun yazmaya gerek yok, kısaca;

edit: çok kısa olmuş gerçekten.

Universitelerde herşey serbest olmalıdır
, donla bile girilebilmelidir, ancak türkiyedeki universitelere baktığında , kapısında havalimanı tarzında koruması olan, içlerinde türlü kavgalar dönen , kapılarında mafya kılıklı adamların cirit attığı,kimlik gösterip girdiğin, devamlı çevik kuvvet polislerin nöbet tuttuğu üniversitelerde bazı özgürlükleri gerekli altyapı olmadan veremezsiniz.

Bu hükümet 5 seneden fazladır görevde ve bunun altyapısını sağlayacak en ufak bir gelişme gösterememiş aksine türbanı bir gündem değiştirme maddesi olarak kullanmış, oy toplama aracı olarak görmüştür.

Gerekli altyapının hazırlanmadığı bir ortamda bu kararı çıkarttırmaya çalışıp, sonra demokrasinin önüne geçiyorsunuz, anayasa mahkemesi kanunları deliyor falan demek boştur , bütün yetki elinizdeydi, hangi adımlar atıldı universiteleri kavga ve ayrılık yuvalarından bilim yuvaları haline getirmek için ??

Peki bundan sonra ne adımlar atılacak ? hangi dersleri aldı bu hükümet ? bence hiç bir ders almadılar, 3 sene sonra gene aynı şekilde özgürlük adı altında yine aynı şeyleri yapmaya çalışacaklar.

Burda katı şekilde türbana karşı çıkanlarda , onu körü körüne savunanlarda objektiflikten uzaktırlar, buda onların küçüklükten beri bu tarz baskı altında yetiştirilmesi ile alakalıdır, ağaç yaşken eğilir demişler, bu nedenle siz kütükler için pek fazla bir olasılıkta kalmamış zaten.

Tavsiyem : Oy verdiğiniz hükümete ,muhalefet ile birlikte gidip üniversitelerin ,genel olarak eğitim sisteminin adam edilmesi için baskı kurunuz, ondan sonra zaten gerekli özgürlük ortamı kendi kendine oluşur.
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Şeriat isteyen 2 insan; biri o zihniyetin erkek versiyonu, diğeri ise dişi versiyonu. Birinde sakal, diğerinde ise türban var. O zihniyetin erkeği o eğitimi alıyor, sınava giriyor, diplomasını kapıyor. O zihniyetin dişisi ise bundan mahrum kalan tek taraf. O zaman o zihniyetin erkeğinden de o özgürlük ve hak alınsın. Böylece cinsiyete bağlı sınırlama ortadan kalksın.

Bana kim lâiklik tanımı yapar? O tanım ile türbanın ilişkisi de vurgulansın ki cılız beynim öğrensin.

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

Baskı yapılanı ve yapılmayını nasıl ayırt edicek üniversite girişindeki kontrolcüler onu da öğretelim kurtulalım bu işten. Baskı detektörü icat etmek lazım. Geri kafalı uygulama için yüksek teknoloji üretebileceğimizi pek sanmıyorum ama denemekte yarar var.

Burda birçokşey yazılıyor bana sadece biri şunun cevabını versin sonra üzerine konuşmaya bile gerek yok.

Baskı ile takan ile kendi isteği ile inancı gereği takanları nasıl ayıracaksınız ? Kurunun yanında yaşda yanar diyeceklere de pek söz söylenmesine gerek yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Çok basit.
İnancı gereği takan Kuran'daki "yöneticilerinize karşı gelmeyin" ayetini bilir ve üniversiteye geldiğinde başını açar, içeri girer, çıktığında yine kapatır, sonuçta zannettiğinizin aksine sokakta kimin ne taktığına karışılmıyor.
Baskıyla takan korkudan, farklı amaçlarla takan da ideolojisi için çıkarmayı reddedeceğinden dışarı kalır. Burada işin güzelliği şudur, baskıyla takan durumu baskıyı yapana izah ettiğinde başını açabilme iznini alabilir, baskı hiç olmazsa üniversite ortamında hafifler.
Sosyal ağlarda paylaş

Burada eğitim kurumlarından bahsediyoruz. Evet zaten aklı başında olan başını açıyor eğitiminden de mahrum kalmıyor, başörtüsünün küçük bir ayrıntı olduğunu biliyor. Bir yanda siyasi amaçları olanlar var onlar dışarıda kalsın diyorsunuz ama onlar da sandığınızdan uyanık... Belki de asıl eğitime ihtiyacı olan, belki de o üniversite ortamından sonra fikirleri yumuşayacak kişiler dışarıda kalıyor ve değişmiyorlar. Hem bu insanlar değişsin isteniliyor hem de eğitimden mahrum ediliyor. Ben bu çelişkiyi anlamıyorum.

Tek bilinmeyenli denklem değil ki bilinmeyenin yerine başörtüsü laikliğe aykırıdır koyup çözelim meseleyi. Burada adına konuştuğumuz varlıklar birer insan ve farklı alt yapılardan geliyorlar. Sosyolojik bir mesele bu, o kadar boyutu var ki...
Sosyal ağlarda paylaş

Earenwen said:
lan bi kere de şu türbanı, anası (,babası) türbanlı olmayan biri savunsun.

benim ailemde ne türbanlı ne başörtülü kimse yok ama yasağı mantığa aykırı buluyorum. hatta bi referandum filan yapılsa keşke bu konuda.

hayır bi de işin tuhafı atatürk zamanında bu yasak yoktu diyenlere artık o zaman türban da yoktu denmesi. peki o zaman başörtüsü vardı şimdi neden yasak dersek türban takanlar başörtüsü takacaktı yasaktan kimse etkilenmeyecekti denecek her halde.

bir de türban siyasete alet ediliyor argümanı var, yahu arkadaş akıl var mantık var, siyasete alet edilecek şekile getiren kim, yasaklayan mı yasağı kaldıracağız diyen mi ?
Sosyal ağlarda paylaş

Biri çıkıp emo dini kursa üniversitelere emo şeklinde , o kıyafetlerle ya da takılarla girmek de yasaklanacak. Bunun sonunda kim ne diyecek ?

Bir yasak var ise birincil olarak nedeni belirtilir kesin ve net olarak. Bu aynı şekilde kesin ve net olaral laiklik ilkesi ile destekleniyorsa laiklik ilkesinin gene kesin ve net olarak açarsın. Göreceli , ben böyle düşünüyorum şeklinde açıklayamazsın çünkü bunu hukuk altında kullanacaksın.

Bunların sonunda bu yasakta belirtilen kişileri veya eylemleri ayırtedebileceksin gene kesin ve net olarak.

Ülkemizde bu yasak ile iligli , laiklik ilkesi ile ilgili nekadar net bir uygulama veya açıklama var bir düşünmek lazım. Ülkede bir ilkenin daha ne olduğu tartışılırken bu ilke üzerinden hukuk uygulayabilmek nekadar sağlıklı oluyor acaba ?

Siyasi çıkarlar ve güç dengeleri yüzünden başını örten insana öcü veya terörist muamelesi yapmak bi bizim ülkede bir de soykırım yapılan , iç savaş olan ülkelerde oluyor sanırım. Allah akıl fikir versin.
Sosyal ağlarda paylaş

zarekd said:
Mortis said:
türban şehirleşme ile çıkan bir şey çünkü. kırsal kesimin değil. Köyden kente göçün sonucu.

yuh bu kadar sallanır.

o bir gerçek ama, büyük şehirler dışında türban takan yok. siz kurun artık yozlukla bağlantısını

şimdi şöyle bi durum var, eğer emo dini kurulur da, zamanla siyasete alet olur, ibiş oğlu ibişler kalkıp emo dini sembolleri üzerinden siyaset yaparsa, haklı olarak yasaklanır ki türban önce davrandı. zaten laiklik türbana girişmiyor direk, tüm dini semboller yasak. (burayı editledim)

yani aslında fransadan ithal 20. yüzyıl icadı türbanlı merinoslar, recokongo'lar yüzünden üniversiteye giremiyor.

tüm sürüye yürekten geçmiş olsunlarımı dilerim
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...