MrMarvelous Mesaj tarihi: Ekim 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 3, 2008 Orda matama nın "amerika 1 batsa türkiye 5 batar" daki demek istediği gemi batması gibi değil... When America sneezes, the rest of the world catches the cold manasında demiş onu =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Ekim 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 3, 2008 titanic ? acaba batarsa feodel rejime mi geçerler, derebeyleri filan yoksa galon galon soğuk su mu içirirler Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
octopus Mesaj tarihi: Ekim 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 3, 2008 bütün bu olan bitenler felaket habercisi. büyük bi planın parçası gibi. korkunç bi hikayenin girişi gibi geldi. Chapter 1: Crisis. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Ekim 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 3, 2008 kucugunu buyugunu bilmemde benim cevremdeki herkes ayni seyden yakiniyor, yurtdisindan ucuz kredi buluyorsunuz, bankalar teminat mektubu vermemek icin 10 takla atiyorlar, unku yurtdisinda libor +1 aldigin krediyi abicim libor +5 sana dayiyacak derdi o. Ramocan said: Küçük hesap sahiplerine teminat mektubunda sorun çıkarıyorlar bu doğru... matama said: huun benim gibi is yapmak isteyenlerde o mektuplari alamiyor bankalar teminat mektubu vermemek icin takla atiyor garip ulke turkiye Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Ekim 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 3, 2008 @matama +1 ama genel olarak da sıkıntı var.yanılmıyorsam bloomberg'den okudum, dün aynı konuda kraft foods bile zorlandı. hani ne küçük şirkettir ne de prestiji kötüdür.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Ekim 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 4, 2008 MrMarvelous said: When America sneezes, the rest of the world catches the cold manasında demiş onu =) ben buna itiraz etmiyorum zaten; ama eskisi gibi değil artık o abd hapşırdığında dünyanın geri kalanındaki etki. abd'nin bugüne kadar çok özel bir durumu vardı. adamlar ürettiklerinin belki 2 katını harcıyorlardı, refah seviyeleri olması gerekenin çok üzerindeydi. bunun sebebide; dünyanın herhangi biryerindeki para eninde sonunda abd'ye giriyordu, her yol roma'ya çıkar misali. o paralarla sudan ucuza insanlarına kredi kullandırdıp ev, araba vs aldırıyordu, sanayisini besliyordu. o günler artık bitti diyorum ben. ayrıca matama, libor + bilmem kaç değil burda bahsedilen kredilerdeki faiz. libor=0 +=0. 0 faizden bahsediyorum. 1 milyon kredi çektiysen her sene 30.000 dolar ödeyip 30 senede borcunu kapatıyorsun. diyeceksin ki bunun mantığı nerde? ben söyleyeyim sana kara/gri para aklama, finans dünyasının artık geldiği nokta: paradan para yaratma. zaten bugün finans sistemine getirilen eleştirilerin çoğu bu yönde değil mi? 1 sene öncesine kadar bana da şaka gibi geliyordu, gözümle gördüklerim, kulağımla duyduklarımdan sonra diyemiyorum ama. antalya'da çoğu otel hemen her sene el değiştiriyor, sebep ne? adamın teki abd'den geldi 20 günde 1.5 milyar dolarlık portföy oluşturdu satılık arsa ve otellerden bastı gitti ülkesine. bayramdan önce duyduk ki milletin paraları hesaplarına yatmaya başlamış, oteller el değiştiriyor. var bir bildiğimiz de konuşuyoruz :P varsa niyeti olan böyle kredi kullanmaya, rakı+balık karşılığı tanıştırayım doğru insanlarla. lehman battı 600 milyar dolar varlığı var, nasıl batar diye soruyorsun? o 600 milyar doların belki 500 milyarı bu bahsettiğim şekilde kredilerden gelen varlıklar. çoğu bildiğin kağıt parçası, aslında olmayan para. 600 milyar değerinde malı varken hangi firma 20-30 milyar dolarlara batar. şu gün artık dünyanın gerçekten 21. yy'a girdiği gün, bazılarımız bunu görebiliyor, bazılarımız göremiyor. ortada kriz falan yok, tek olan paranın el değiştirmesi. 10 sene öncesinin götü boklu çin'i abd'ye 1 trilyon dolarlık fonla gidip batık bankaları satın almak için abd'de kapı kapı dolaşıyor. abd büyük ülke, uzun süre öyle kalmaya da devam edecek. abd hapşırınca dünya 10 kutu mendil harcar geyiği ise artık geride kaldı. ha ekonomi rakamlarla yapılmasına rağmen, sosyal bilimler kadar sonuçları muğlak bir bilim. belki gerçtekten dünya hayatında görmediği bir krize girer, ama benim gördüklerimden çıkardığım sonuç bu değil. ayrıca kriz bir günde olur LAN. kriz yok dediysek abd krizde değil demedik, dünya krizde değil dedik. 1 ay önce sana, bana kredi notu veren firmalar bugün yok ortada. 2 senede mi oldu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrMarvelous Mesaj tarihi: Ekim 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 4, 2008 2 senede olmadı tabii, ama 1 günde de olmadı. Lehmann Brothers batış sinyallerini aylar önceden vermeye başlamıştı zaten. Elinde 620 milyar dolarlık asset var, ama nakit yok. Halinin ne olacağı belliydi yani. Ayrıca Amerika'nın etkileri dünyada hala ağır bir şekilde hissediliyor göremiyor musunuz? Avrupada'ki bankalar da kamulaştırılarak kurtartılmaya çalışılıyor, bizim ülkede bayram biter bitmez dolar son 2 senenin en yüksek değerini 1 günde gördü. Daha da yükselme eğiliminde. Amerika hapşırırsa dünya nezle olur geyiği hala var, olacakta. Bu üretim/tüketim dengesiyle alakalı değil, şu an Dünya'nın en geçerli parası dolar. Kamboçyaya da gitsen Etopyaya da gitsen dolar verdin mi adama alıyor. Petrol ticareti ve onun gibi bilimum doğal kaynak ticareti dolar üzerinden yapılıyor vs. Piyasa Amerikalıların para birimi üzerine kurulu gibi birşey. Amerika hala dünya ekonomisine etki eden en büyük etkenlerden biri, öyle olmaya da devam edecek. O yüzden Amerika krize giriyor, bütün dünyadaki borsalarda düşüş eğiliminde şu an. Hangi tabloya bakarsan bak, Amerikadaki krizden etkilenmeyen ülke yok. Küba, Kuzey Kore gibi globalleşmeden uzak ülkeler dışında tabii ki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Spiegel Mesaj tarihi: Ekim 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 4, 2008 uzun lafin kisasi amerika batarsa biz de batariz, cok bagliyiz amerikan ekonomisine o yuzden atip tutmanin beter olsunlar demenin manasi yok, dua edin de en mumkun kisa surede duzeltsinler durumu ki biz iyice gocmeyelim dibe Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Ekim 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 4, 2008 kısaca abd faizi arttırmadı, belasını buldu diyelim. 700 milyar dolar iyi para, çıkarsınlar ceplerinden. az yesinler, kuruttular dünyayı. düzeltme: 850 çıktı yasa, daha iyi hehe Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrMarvelous Mesaj tarihi: Ekim 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 4, 2008 Nedir bu Amerikan düşmanlığı ya? Şu gün şu foruma mesaj yazabiliyor olman, yaşam biçimin, hepsi Amerikalıların eseri. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
^^ShadowSong^^ Mesaj tarihi: Ekim 5, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2008 su içebilmem amerika sayesinde, yemek yiyebilmem amerika sayesinde, god bless america Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ekim 5, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2008 teroristlerden olmuştur, irana girsinler hemen bence Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bodrack Mesaj tarihi: Ekim 5, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2008 Ardeth said: teroristlerden olmuştur, irana girsinler hemen bence Demokrasi filan götürsünler yazık iran insanlarına demokrasi kıtlığı çekiyorlar baksana :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Snefru Mesaj tarihi: Ekim 5, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2008 MrMarvelous said: Nedir bu Amerikan düşmanlığı ya? Şu gün şu foruma mesaj yazabiliyor olman, yaşam biçimin, hepsi Amerikalıların eseri. Aklı çalışan bir adam amerikanın bize verdiklerini ve bizden aldıklarını görünce amerikan hükümetlerine gayet de düşman olabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mawiman Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 şimdi USA çok kötü durumda deniyor ekonomik kriz var deniyor ama dolar hayla yükseliyor ... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Daemir Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 Amerikan bankaları mortgage yüzünden batıyor. Dikkat ederseniz batan bankaların hepsi mortgage bankası. Karşılıksız para basarak kolay yoldan zengin oldu Amerika , şimdi onun acısını çekiyor. Muhtemelen o 850 milyar dolarda karşılıksız. İç piyasasına onları soktuğu için daha da zor duruma düşme ihtimali var. Federal Reserve'e selamlar. haha. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sufi Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 yani aslında çok şaşırılacak durum yok çalışmaması gereken bi sistem vardı ama çalışıyor gibi görünüyordu, şaşılacak şey buydu şimdi çalışmaması gereken sistem çalışmıyormuş, onu gördük şaşırdık şaşarım şaşılacak halimize gibi bişey yani budur durum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sufi Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 biraz daha açmak gerekirse dünya ekonomisi saadet zinciri mantığıyla çalışıyor. yani 1.nin kazancı 2., 3. ve sonraki kuşakların kanmasına dayalı. 1. kuşak 2. kuşağı kandırmaya çalışıyor. 2. kuşak bir kez kandıktan sonra kandırıldığını anlasa bile önemli değil, hatta kandırılmış olduğunu anlaması daha iyi bile sayılır ki 2. kuşak bu durumda 3. kuşağı kandırmak için yırtsın kendini. saadet zinciri nedir dersek, bi zincir hazırlayalım örnek olsun: "bu mesajı alan kişi rüyasında ak popolu top cinini gördü top oldu. bütün toplar kendisine saygı duydu, topların ilahı sayıldı. sen de top ilahı olmak istiyorsan bu mesajı 7 topa ilet. ilet ki her top bir top ilahı olsun. bu mesajı önemsemeyip 7 topa iletmeyen kişi top ilahlarının gazabına uğradı ve iğdiş edildi. bu mesajı 7 kişiye iletip 1. sıradaki ismin karşısındaki hesaba 1 YTL yatırıp banka dekontu aşağıdaki adrese yolla. 7. sıradaki boş haneye kendi ismini ve hesap numaranı da eklemeyi unutma." mesajı hazırladık bi de liste eklersek iş tamam: 1 - fakeisim1 - hesapno:111111 2 - fakeisim2 - hesapno:111112 3 - fakeisim3 - hesapno:111113 4 - fakeisim4 - hesapno:111114 5 - fakeisim5 - hesapno:111115 6 - fakeisim6 - hesapno:111116 7 - senin ismin - senin hesap numaran bankalara gidip fake isimlerle 6 hesap açarsak iş tamamdır. tabi isimlerin fake olması şart değil. eş dost vs ile 6 örgüt üyesi ayarlamak hiç de zor değil. bu mesajla diyelim ki 10 kişiyi kandırdık. bu 10 kişi ilk sıradaki isime 1'er ytl gönderdi: 1. hesapta toplam 10 ytl var. devam edelim, varsayıyoruz ki kandırdığımız 10 kişinin 9'u 7'şer kişiyi kandırdı: listedeki 2. hesapta 63 ytl var. 63 kişinin herbiri 6'şar kişiyi kandırdı: 3. hesapta 378 ytl var 378 kişiden herbiri 5'er kişiyi kandırdı: 4. hesapta 1890 ytl var 1890 kişiden herbiri 4'er kişiyi kandırdı: 5. hesapta 7560 ytl var 7560 kişiden herbiri 3'er kişiyi kandırdı: 6. hesapta 22680 ytl var (bu aşamadan sonra herkesin kandırması gereken 7 kişden 3ünü kandırdığını varsayarak hesaba devam edebiliriz) bu aşamadan sonra bizim hesaplarımız devreden çıkıyor ve bizim ilk kandırdığımız 10 kişi toplam 22680 kişinin listesinde 1. sırada yer alıyor. sonraki kuşakların kandırma performansına göre bizim ilk kandırdığımız 1., 2. ve sonraki kuşaklar para almaya başlıyor. bu aşamaya kadar biz toplam: 10+63+378+1890+7560+22680=32581 ytl para kazanıyoruz. bizim devreden çıktığımız 7. aşamadan sonra zincirin devam edebilmesi için (7/3 başarı için) her kuşak başına 3 kat kandırılacak insana ihtiyaç var. bu da birkaç kuşak sonra insan nüfusunu geçmeye yetecek bir rakama ulaşır. dünya ekonomisi tam olarak bu düzenle işliyor. sistmi kurarken fake isimlerle açtığımız hesaplar dahil herşey bierbir u sistemde mevcut. fake hesapların sahipleri çoktan devreden çıktılar bile. şimdi biz insanlar -kandırılmış olanlar- zinciri ilerletmekte sıkıntı yaşıyoruz. adına da küresel kriz diyoruz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
odiflame Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 bu sistemile yaratılan paranın üretime dayanmamsı krizin ana nedenidir.üretmeden sufinin dediği mantık ile ilerleyen sistem sonucunda batma noktasına gelmiştir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 üretmeden para vermek ne demek tam olarak yani bankalar bundan sonra hiç kredi vermesin mi anlamadım :) bu krizdeki sorun üretmeden para vermek değil daha karışık. üretmeden para vermek bankaların yaptığı şey zaten. mortgageleri ödeyemeyecek insanlardan alan firmalar, bu mortgage obligationları sattılar başka daha büyük kurumlara. bu kurumlar bankalara sattı. bankalar bunları kullanarak derivative üretti. heryere satıldı bu derivativeler. mortgageciler subprimelerin ödenmeyeceğini görünce anladılar kriz olacağını. dediler o zaman hortumlayalım. ödeyemeyecek ailelere iyice abarttılar ev satımı işini mortgage karşılığı. bu sefer ucuza iyi asset geliyormuş gibi oldu bankalara onlar da sormadan soruşturmadan aldılar. tabii bir süre sonra alttaki firmalar battı. bunlar batınca bir üsttekiler de (FME FRM) battı. bunlar batınca mortgage piyasası tamamen çöktü ve bankaların elinde asset olarak tuttukları mortgagelerin hangisinin değeri ne kadar kimse bilemez oldu. böyle olunca kimse birbirinin solvencysine güvenmemeye başladı. bu yüzden kimse birbirine (inter-bank dahil) kredi vermez oldu. tabii bankaların çoğu yaşamak için krediye ihtiyaç duyar. kredi alamayınca ya battılar ya satın alındılar ya accayip write-down (assetlerin fiyatlarını düşürmek) yapmak zorunda kaldılar. burdaki sorun şu. üretmeden kredi verilsin ok. ama eğer sen mortgagecilere böyle hortumlamasına izin verirsen adamlar da yasal olarak devlet parası çalar tabiy :) amerika/ispanya/ingiltere/irlanda mallık edince (eet mortgage mallığını bir tek amerika yapmadı bu saydığım diğerleri de yaptı) bütün dünya ekonomisi birbirine bağlı olduğundan herkes battı. bir nevi almanya 1. dünya savaşında yenilince bizim de yenik sayılmamız gibi :) mesela izlanda. zavallıların hiçbir suçu yokken bankaları battı. kron 1/5 değerine düştü dolara karşı. türkiyede ise 2001-2 den sonra bankalara çok sıkı denetim geldiğinden türk bankaları daha sağlam: ellerinde bulundurmaları gereken para dünyaya göre 2 kat daha fazla bir yatırım yapabilmek için. bu türkiyenin büyümesini yavaşlatıyor ama iidir krizin türk bankalarını vurma ihtimalini azalttı baya. nese çok yazdım :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
canola Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 topiği okurken hiç bi bok anlamadım. işletme okuyorum bi de. mal gibi hissettim kendimi hamburger yiyesim geldi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
odiflame Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 Jadelith said: üretmeden para vermek ne demek tam olarak yani bankalar bundan sonra hiç kredi vermesin mi anlamadım :) bu krizdeki sorun üretmeden para vermek değil daha karışık. üretmeden para vermek bankaların yaptığı şey zaten. mortgageleri ödeyemeyecek insanlardan alan firmalar, bu mortgage obligationları sattılar başka daha büyük kurumlara. bu kurumlar bankalara sattı. bankalar bunları kullanarak derivative üretti. heryere satıldı bu derivativeler. mortgageciler subprimelerin ödenmeyeceğini görünce anladılar kriz olacağını. dediler o zaman hortumlayalım. ödeyemeyecek ailelere iyice abarttılar ev satımı işini mortgage karşılığı. bu sefer ucuza iyi asset geliyormuş gibi oldu bankalara onlar da sormadan soruşturmadan aldılar. tabii bir süre sonra alttaki firmalar battı. bunlar batınca bir üsttekiler de (FME FRM) battı. bunlar batınca mortgage piyasası tamamen çöktü ve bankaların elinde asset olarak tuttukları mortgagelerin hangisinin değeri ne kadar kimse bilemez oldu. böyle olunca kimse birbirinin solvencysine güvenmemeye başladı. bu yüzden kimse birbirine (inter-bank dahil) kredi vermez oldu. tabii bankaların çoğu yaşamak için krediye ihtiyaç duyar. kredi alamayınca ya battılar ya satın alındılar ya accayip write-down (assetlerin fiyatlarını düşürmek) yapmak zorunda kaldılar. burdaki sorun şu. üretmeden kredi verilsin ok. ama eğer sen mortgagecilere böyle hortumlamasına izin verirsen adamlar da yasal olarak devlet parası çalar tabiy :) amerika/ispanya/ingiltere/irlanda mallık edince (eet mortgage mallığını bir tek amerika yapmadı bu saydığım diğerleri de yaptı) bütün dünya ekonomisi birbirine bağlı olduğundan herkes battı. bir nevi almanya 1. dünya savaşında yenilince bizim de yenik sayılmamız gibi :) mesela izlanda. zavallıların hiçbir suçu yokken bankaları battı. kron 1/5 değerine düştü dolara karşı. türkiyede ise 2001-2 den sonra bankalara çok sıkı denetim geldiğinden türk bankaları daha sağlam: ellerinde bulundurmaları gereken para dünyaya göre 2 kat daha fazla bir yatırım yapabilmek için. bu türkiyenin büyümesini yavaşlatıyor ama iidir krizin türk bankalarını vurma ihtimalini azalttı baya. nese çok yazdım :P beni eleştireyim derken kendisi benim dediğimin aynısını açıklamış.türklere vurmaz demekte tipik hükümet hayranlığı olmuş.doğrudur bütün dünya etkilenir türkler etkilenmez cünkü süper adamlar tarafından yönetiliyoruz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 1)kimseyi eleştirme gibi bir niyetim yok, olanları açıkladım sadece. ki, hatalı yazmışsın o ayrı konu. tekrar söylüyorum, sen üretmeden para yaptılar tabii batarlar demişsin. ben de hayır üretmeden para yapar bankalar zaten, regülasyonu yetersiz olduğundan bu duruma geldik dedim. istersen yazdıklarımı bir daha oku. 2) sana birkaç soru sorucam bunlara cevap ver bide, alıştırma olur senin için: kriz türklere vurmaz nerde demişim? "ihtimalini azalttı" lafıdan vurulmayız lafını nerden çıkarttın? 2001-2002 döneminde kimler vardı başta? (yani) türkiyenin krize girme *ihtimalini azaltan* regülasyonları kim yaptı demek oluyor bu? peki dsp baştayken yapılan (dervişin yaptığı hatta) doğru hamleyi neden akpcilik olarak görüyorsun? hepsine ya cevap ver ya da bundan sonra manuel bloke edicem seni (senin yazını gördüğüm yerlerde gözlerimi kapamak suretiyle) :) hep böyle şeyler yazıyorsun çünkü, alakasız alakasız suçlamalar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 6, 2008 petrol ülkelerinin durumu ne olacak onu merak ediyorum. saadece arap ülkeleri diye almayın, azerbaycan, özbekistan vs vs. de var bunların arasında. petrol fiyatları kaça düştü bugün 87-86$ mı? biraz daha düşerse onları nasıl etkiler bilemiyorum. ama kimse için hoş olmayacağı kesin.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar