Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

AMD Sistem Toplamak ve Soru(n)lar

ghaldszar

Öne çıkan mesajlar

Selam

AMD temelli bir sistem toplamak istiyorum. Aslında Intel severim ama bütçe kısıtlı ve Warhammer oynamak da istiyorum, ayrıca evdeki PC' yi de Linux ile kullanıp backup bilgisayar haline çevirmek istiyorum vs. neyse uzatmıyayım lafı.

Durmadan teknoloji yenileniyor yeni şeyler çıkıyor fiyatlar oynak bazı merak ettiğim şeyler var.

Öncelikle board şeçimi çok çok öenmli ya da ben çok önem veriyorum. 790FX serisi boardlar hoş göründü gözüme. En azıdan mantıklı fiyat aralıklarında.

Onların üzerinde araştırma yapıyorum. 3 marka/model buldum. Gigabyte, Asus, MSI. Genelde hep Asus tercih ederim ama bu MSI boardı çok ucuz geldi. Ne fark var tam olarak bu boardlar arasında. Bu fiyat farkları nerden geliyor.

MSI
ASUS
GigaByte

Bu boardlar arasında karar verip yanına bunları almayı düşünüyorum.
Aslında toplamda 1000 YTL' ye çıkarmak istiyorum.
Bilgisayarda ne kullanıyorum.
Sıklıkla Photoshop kullanıyorum. Onun yanında da biraz warhammer oynama planım var.
Daha sonradan Ramlara ek ve ekran kartının yanına bir ekran kartı daha alabilmek gibi düşüncelerim var ama şimdilik kasmam lazım biraz.

CPU: Athlon 64 X2 Dual-Core 4600+ AM2 2.4 GHz CPU - $70
RAM: OCZ 2 GB 1066MHZ DDR2 Platinum Edition TEK MODÜL RAM - $90
H.DISK: SAMSUNG 750GB 32MB SATA2 7200RPM HARDDISK - $116
Ekran KArtı: SAPPHIRE HD3870 512MB GDDR4 EKRAN KARTI - $143

Bir de power supply' li kasa lazım ama henuz vatanda istediğim gibi bir şey bulamadım. Tavsiyelere açığım. VAtan tercih ediyorum çünkü izmirde rahat oluyor ordan almak.

Sizce sistem nasıl? Nasıl olmalı? Ne daha iyi olur ne gereksiz?
Yorum alıyım.
Sosyal ağlarda paylaş

yeni amdlerde yoktur tabii ama, adobe programlarında amd saçmalıyo uyuz ediyo adamı. Mesela intelin yeni çıkardığı teknolojiyi amd bu dönemde hemen almıyor, adobe de bi soraki sene yeni ürün çıkarıyor intelin bu teknolojisini kullanan... amd aldıysan babalara geliyosun sora. Ya da program çalışsa da eblek çökmelerle karşılaşabiliyosun benzer nedenlerden dolayı, bazı şeylerden kısıtlayarak kullanmak zorunda kalıyosun falan...

intel iyidir yani. 1000 ytl veriyomuşsun zate alınır o paraya :P Bi de ram ucuzken aban rame. (gerçi dolar patladı şimdi de bilemicem.)
Sosyal ağlarda paylaş

Makine mart civarinda mumu nun donanim rehberine yazdigina benzemis, ona bir kac oneride bulunmustum istersen konuyu fikir edinmek acisindan bi oku. Guncel kisimlarina simdi deginicem.

ilk once anakartlar arasi fiyati aciklayayim;
msi k9 serisi ilk cikan 7fx serisi anakartlardi, haliyle eski stoklarin bitmesi acisindan fiyatlari digerlerine gore uygun kaldi. Birde gigabyte dq6 kendi serilerinde 3. en iyi karttir zaten fiyatlarinin yuksek olmasi gayet normal. Heat pipe in gercekten bakir olmasi veya bakir rengine boyanmis baska bir metal olmasindan kullanilan kapasitorlerden, anakartin energy eff. ine kadar birsuru sey fiyati etkiliyor. Aralarinda msi i secmemek icin hicbir neden yok ethusiast olmadikca. ki zaten o fiyati verdikten sonra kendinde dedigin gibi intel de daha iyi cozumler mevcut.

Makineye gelirsek; benim gozume ilk carpan problemlerden birisi islemci. Senin sectigin islemci 64x2 serisinin eski 90nm lik windsor cekirdekli islemcisi. Yuksek guc tuketimi ve 90nm olmasi cok isindigi manasina geliyor. O yuzden benim tavsiyem alabilecegin en ucuz brisbane(65nm) cekirdekli islemciyi alip daha sonra upgrade e gitmendir. Windsor ve brisbane lerle ilgili detayli bi cekirdek/stepping listesi yapmistim zamaninda. 5200 disindaki seriler icin inventusda diger brisbane lerde satiliyor. Cekirdek kodlarinida gizlemedikleri icin referans olarak alinabilir aramalarda.

Ikinci problem anakart secimi ve dolayisiyla xfire hayalleriyle ilgili. 140 dolar verip alacagin 3870 ve ustune herhangi bir fiyata alacagin(40 dolar desek abartip?) ikinci bir 3870 bile 4850 tarafindan husrana ugratilacaktir. Maalesef o yuzden bu kartlarla xfire onermiyorum. Dolayisiyla pcie16 zengini anakartlarida sorgulamani oneririm.

Onerebilecegim ilk chipset 780g. hybrid xfire ile onboard ekran karti ve diger ati kartlar ile oldukca guzel grafik performanslari yakaladiklari goruldu yakinda. ki ben bunu daha da optimize etmelerini bekliyorum. tek kotu haber hybridxfire sadece vistada calisiyor, diger os lerle ilgileniyorsan da yinede guzel bi chipset, en azindan ayni fiyat araligindaki 770 chipsetindeki sb600 yerine 700 kullaniyor.

Ramlere gelirsek, amd lerde mem controller islemci ustunde oldugundan ram hizi sistem performansina intellerden daha cok etki ediyor dogrudur. Fakat o.c. dusunmuyorsan (ki bahsetmedigine gore dusunmuyorsun olarak algiladim?) aradaki fark islemciye giderse performans daha guzel yonlendirilmis olur diye dusunuyorum. 2x2 adata, hi-level, bigboy,veritech gibi nispeten ucuz ama garantili moduller alirsan kapasite acisindan problem yasamadan ve hizda hissedilir bi dusus yasamadan(%2 bile degil) ayni fiyata 2 kati mem alanin olur. ocz platinum u gereksiz goruyorum yani.

Maalesef konu konuyu aciyor, xfire i yukardaki onerilere ragmen dusunuyor ve 790x ve 790fx lerde israrciysan psu ve kasayi pack olarak almak istemezsin. psu icin dual xfire yapilacaksa en az 550-600w guc gerekiyor, yok vazgectim ben diyorsan coolermaster cm690 450w psu ile birlikte guzel ve ucuz bir alternatif.
Kararina gore bir kac psu ve kasa tavsiyesi yapabilirim daha sonra, yazi uzadikca uzuyor =P

pcie sorunada cevap vereyim;
pcie16 ekran kartlari icin olan express slotlar. onun disinda x1,x4,x8 gibi slotlarda var tiplerini wiki den gorebilirsin.

Birde karistirilmamasi gereken x16 slotun x16,x8,x4 hizlarinda calismasi meselesi var. bunlar xfire destekleyen anakartlarda hangi kartin primer veya sekonder olacagi veya ikisininde ayni oncelikte olacagi gibi seyleri belirler slotlara gore.
Yalniz burda x16 hiz olacak diye takilinmamasi gerekiyor, cunku ethusiast level ekran kartlari bile su anda pcie16 slotlarini x8 bandwith ini tamamen tutamiyor bile, o yuzden ben onemsiz gorurum bu detayi. Yalniz elbette yapilacak sisteme gore bazi seylere dikkat etmek gerekebilir.
v1.1 ve 2.0 a gelirsek, 2.0 da bandwith i daha da ileriye goturduler ama yukarda bahsettigim kullanamama hadisesi yuzunden gereksiz ve oldukca erken bi gelismeydi. amd/ati bunu erken bi pazar hilesi olarak one sundu, daha gecen 1 aya kadar p45 ler de falan anca v2.0 kullanilmaya basladi. nvidia tarafinda cogu guncel kart hala v2.0 degildir (mesela 8800gt)

wot u dizdik yine istemeden, umarim karistirmadan sorularina cevap verebilmisimdir.
Sosyal ağlarda paylaş

Belki de biraz daha geriden başlayarak sormak daha mantıklı olcak.
AMD mi Intel mi?
Eğer 1000 liraya kurulabilecek daha iyi bir Intel sistem var ise neden Intel olmasın.

PC'yi kurarken ana mantık şimdi temel değişmez yapıyı kurup ondan sonra gerektikçe arttırmak. Tek ram alıp bir kaç ay sonra 2. rami almak tek ekran kartı alıp 6 ay sonra belki 50 dolatra ikinciyi almak gibi. CPU' yu gerektikce en ucuz olanından aalıp yenilemek gibi. Bir kerede almak çok zor oluyor çoğunlukla ama bir kaç ayda bir bir parça eklemek çok daha kolay.
PCIe 2.0 eğer daha çok yeni ise o zaman gelecekte işe yarayacaktır. Bana ileride upgradede rahatlık sağlayabilir.
Ama tabii bir ikinci sorun daha var.
SLI mi Crossfire mi?
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada bir iki ek yapmam lazım herhalde.
Kesinlikle XP kullanıcam mecbur kalana kadar da vistaya geçmem iş yerinde kullanıyorum bu kadar sistem düşmanı bir işletim sistemi daha yoktur herhalde. Sorunları da cabası.
Overclock yapmayı düşünmüyorum yaparsam da son deminde yaparım herhalde.
Lütfen Seagate hard disk tavsiye etmeyin. Nefret ediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Keske bastan soyleseydin intel mi amd mi sorusunu =P
Kimseye eziyet etmeden ufak bi ozet geceyim,

asagida asagi yukari denk iki adet makine,
intel islemci ve genel performansda mukayese goturmez durumda, fakat fiyati nispeten yuksek kaliyor. Amd ise socket degistirmeyeceginden vede hybridxfire hadisesinden dolayi upgrade manasinda biraz daha avantajli. Fiyat acisindan da ayni sekilde.
Phenomlarin tricore ve quadlari yakinda guzel fiyatlarda iyi alternatifler olacaklar diye dusunuyorum. intel onde kalacak ama muzzam bi islemci gucune ihtiyac yoksa herhangi bir uygulamada ah ben naapmisim dedirtmezler.

intel

INTEL - E7200 C2D 125$ 160,00 YTL
GIGABYTE - GA-EP45-DS3L 109.5$ 140,16 YTL
VERITECH - 2 GB DDR2 800 X 2 71 $ 90,88 YTL
GECUBE - HD4850 1GB OC 202 $ 258,56 YTL
SAMSUNG-750 GB SATA2 32 MB NCQ 107 $ 136,96 YTL

TOPLAM 786,56 YTL. + KDV
KDV DAHİL 928,14 YTL.

amd/ati

AMD - ATHLON 64 X2 4800+ AM2 65.5 $ 83,84 YTL
GIGABYTE - GA-MA78GPM-DS2H 109 $ 139,52 YTL
VERITECH - 2 GB DDR2 800 X 2 71 $ 90,88 YTL
SAMSUNG - 750 GB SATA2 32 MB NCQ 107 $ 136,96 YTL

TOPLAM 451,20 YTL. + KDV
KDV DAHİL 532,42 YTL.

amd/ati sistemine ekran karti koymadim, daha warhammer da cikmadigina gore onboard ekran kartiyla bir sure idare edip 4850 ve 4870 in referans disi modellerinin yenilerinin gelmesini ve fiyat kirmalari beklenebilir.

Raid dusunulecekse intelde anakart elden gecicek.

Kasa + psu sessizlik,tasinabilirlik kisisel zevk gibi seylere gore degisken biraz.
guzel bir kasa + sessiz bir psu 200-250 lira ekleyecektir bu fiyatlara.

not: fiyatlar gigatek.com.tr uye fiyatlaridir. ramleri orda fazla secenek olmadigindan temsili koydum. Adata yi alternatif ve cok bulunan bi alternatif olarak gosterebilirim.
Sosyal ağlarda paylaş

Sli mi crossfire mi sorusuna gelirsek;

intel ile nvidia baristi sonunda ve x58 le birlikte sli destegi de olacak. Fakat 4850 ye en yakin kartin 9800gtx+ oldugu dusunulurse ve x58 ile 790x leri karsilastirirsak bence 4850 kesinlikle daha iyi bi secenek. Bunuda gectim xfire ve sli in getirdigi psu masrafi ve anakart masrafina bir ust seviye ekran karti alinca zaten bu acik kapaniyor.

Soyle bir ornek vermek gerekirse bundan 9 ay once 3870 cok cok iyi bir kartti, insanlar x38, hatta x48 chipsetli anakartlar aldilar 250/300 dolar gibi fiyatlara. 2 ay once 200 dolara cikan 4870 3870x2 civarinda performanslarla o zaman bu yatirimlari yapanlari aglatiyor.

Donanim bir hobi degilse, piyasa icerisinde ikinci el alim/satim takip edilmiyorsa; cuzdan problemi olmayanlar haric ben coklu kart kullanimini hic mantikli bulmuyorum. anakarta verilcek para 2 ay bekletilince ustune biraz daha para koyup daha iyi bir ikili zaten alinabiliyor.

Pcie2.0 da ileriye donuk bir yatirim olmaktan cok uzak, tam anlamiyla kullanilabilmesi icin en az 3 sene var diyorum ben. ddr3 ler yayginlasicak, intel mem control u islemci ustunde yapicak, amd kendini toparliycak da o sekilde ekran kartlari fln ancak o seviyelere gelicek. Daha cok yollari var.
Sosyal ağlarda paylaş

KHaRoN said:
zaten o fiyati verdikten sonra kendinde dedigin gibi intel de daha iyi cozumler mevcut.

Valla aslında ben AMD mi Intel mi sorusuna bu cümle yüzünden döndüm yoksa AMD nin board ve CPU' da fiyat avantajından dolayı AMD diye düşünmüştüm.

KHaRoN said:

Phenomlarin tricore ve quadlari yakinda guzel fiyatlarda iyi alternatifler olacaklar diye dusunuyorum. intel onde kalacak ama muzzam bi islemci gucune ihtiyac yoksa herhangi bir uygulamada ah ben naapmisim dedirtmezler.

Hiç bir zaman en son çıkan CPU' yu kullanmadığımdan hiç bir zaman sorun teşkil etmeyeceğini düşünüyorum.

KHaRoN said:

amd/ati sistemine ekran karti koymadim, daha warhammer da cikmadigina gore onboard ekran kartiyla bir sure idare edip 4850 ve 4870 in referans disi modellerinin yenilerinin gelmesini ve fiyat kirmalari beklenebilir.

Ben de öyle sanıyordum nedense forumda bir şeyleri yanlış okudum ya da yanlış algıladım herhalde ki bugun D&Rda burun buruna gelince hem sevindim hem üzüldüm. Bayram tatilini Warhammer ile geçirmek var ama daha bilgisayar almadım alcak yeri bulamadım. HEm zaman kısıtlandığından bütçe sorun yaratacak hem de Vatan dışında bi yer bilmediimden ellerindeki ürünler kısıtlayacak beni galiba.

Şimdi toparlarsak en son teknoloji CPU kullanmadığımıza göre hem de upgrade ve fiyat açısından daha mantıklı olacağından hala AMD ilk tercih mi oluyor.
Sosyal ağlarda paylaş

ghaldszar said:

Şimdi toparlarsak en son teknoloji CPU kullanmadığımıza göre hem de upgrade ve fiyat açısından daha mantıklı olacağından hala AMD ilk tercih mi oluyor.

Ne derece yogun oyun oynadigina gore degisecek bi kavram. Bi onceki mesajimda o fiyat cercevesinde alinabilecek denk iki makineyi soyledim ama, kesin intel al, veya kesin amd al kefilim diyecek kadar farklari yok. Intel fiyati kadar eder ama amd de fiyatindan daha da cok is yapar. oyle rezil bi durum hakikaten.

Upgrade acisindan onumuzdeki iki sene intel ler soket degistirecek olmasina ragmen lga 775 uzun suredir piyasada oldugu icin intel piyasasi canli kalir diye tahmin ediyorum. ilerde kelepir cikma e8500 fln cok normal bisey olacak.

Ama acikcasi butce hakkaten sikintiliysa ozelliklede bende oldugu gibi amd/ati sempatisi varsa ben amd derim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...