Cooldragon Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Bir şey sormak istiyorum. En basit örnekle: mesela bir kızı ve bir oğlu olan anne baba öldü. Bunlar şeriat mahkemesine gittiler. Benim bildiğim bu durumda şeriat mahkemesi erkek çocuğa mirasın %75 kız çocuğa %25 verir. Şimdi bu durumda kız çocuk itiraz etmezse normal mahkeme noluyo kardeşim orada! diyecek mi? Yoksa bunların kendi mahkemeleri böyle karar verdi. Bunlarda itiraz etmediler. Beni bağlamaz mı diyecek? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sylian Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 @cooldragon; Sonuçta şeriatı isteyen kadınlar var, bu durumda onaylanması lazım. Ama dedikleri gibi kadını zorlamış da olabilirler işte o durumlarda ingiltere ne yapacak çok merak ediyorum. Bence 2-3 seneye bu şeriat mahkemesi kaldırılır gibi geliyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sufi Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 %66, %33 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Bu olayda normalden fark olmiyacak simdi normal bir mahkemede %50-%50 paylasim olur degil mi, ama kiz cocugu yok kardesim ben %25 ini istiyorum derse %75 adama kalir. Seriat mahkemesine gidip gidilmeyecegide kadina kaldigi seriat mahkemesinin pek anlami yok bu ornekte. Yani kadin eger seriat mahkemesine giderse ve kararada itiraz etmezse zaten %25 ini istiyormus deriz. Ama eger zaten mahkemelik olmussa kadin zaten veya adam anlasamamis demektirki kadinin aptal olmasi lazim seriat mahkemesine gitmek icin. Cooldragon said: Bir şey sormak istiyorum. En basit örnekle: mesela bir kızı ve bir oğlu olan anne baba öldü. Bunlar şeriat mahkemesine gittiler. Benim bildiğim bu durumda şeriat mahkemesi erkek çocuğa mirasın %75 kız çocuğa %25 verir. Şimdi bu durumda kız çocuk itiraz etmezse normal mahkeme noluyo kardeşim orada! diyecek mi? Yoksa bunların kendi mahkemeleri böyle karar verdi. Bunlarda itiraz etmediler. Beni bağlamaz mı diyecek? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cooldragon Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Eğitim ve kültür seviyesi düşük bir insana "sen Allahın kanunları varken, gavurların yazdığı kanunlara göremi yargılanmak istiyorsun!" diye bir çıkış yapılırsa. Böyle bir bir argümana karşı koyabileceğini sanmıyorum. Olaya birde bu açıdan bakmak lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 ya zaten bu seriat mahkemesi tamamen sacmalik onda haklisin savunulacak bir yani yok Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Diazepam Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Cooldragon said: Eğitim ve kültür seviyesi düşük bir insana "sen Allahın kanunları varken, gavurların yazdığı kanunlara göremi yargılanmak istiyorsun!" diye bir çıkış yapılırsa. Böyle bir bir argümana karşı koyabileceğini sanmıyorum. Olaya birde bu açıdan bakmak lazım. İşte mesele burda. Ya ben inanıyorsam tabi ki insan eliyle, zorla uygulattırılan hukuku değil, inandığım Yaratıcı'nın hukukunu isterim. Eğitim seviyesiyle hiç alakası yok ayrıca. Ne yani Yaratıcı'ya, koyduğu kurallara inanıyorsun ama normal insan kurallarını onun kurallarının önünde tutuyorsun. Bu eğitim değil, inanç meselesi. Şimdi olayı iyi okuyun ben ben bu niyette bir insanım. Çocuklarım, etrafım aynı ve bizden her birisi öldüğünde mirası bu hukuka göre "el altından" ayarlıyorum. Madem her sefer el altından var olan hukuku deliyorum. Hatta suçlu pozisyona düşüyorum. O zaman bir devletin bunu "vatandaşları razı" ise kendi istedikleri gibi yapmalarına izin vermesi gayet mantıklı. Siz bu mahkemeleri kurmasanızda insanlar bunu yapıyor. Mesela "Dini Nikah" dediğimiz olay. Ya bizim ülkemizde de resmi nikah + dini nikah yapılıyor çoğu zaman. Şimdi böyle bir mahkeme ve kurum "Dini Nikah" kıysa ve kıydığı nikah kayıt altına alınıp resmi sayılsa. Bu iş tek seferde yapılmış olsa kötü mü olur? Hristiyanın kilise evliliğide aynı olsa vb. Bence bir devlet bu gibi konularda vatandaşlarının işini kolaylaştırmalı. Sosyal devlet bu demek. Bence gayet mantıklı ve yerinde bir karar. Ayrıca olaylara Türkiye gözüyle bakmayın. Bu ülkede her iki uçta aşırı marjinal. Bir kısım din adına taassuba sahip, yaptığı herşey din dışı. Diğer kesim ise inançsız ve inancın her türlüsüne tahammülsüz. Her iki kesimde bağnaz ve bizde sesleri çok çıkıyor. Bu formül bizde her iki kesimde de kan çıkartır ama İngiltere'de problem olmayacağından eminim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Frigg Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 aquila said: peki diyelimki adam musluman kadin degil, adam karisini dovdu, bu adam nerde yargilanicak? şeriat mahkemelerinde yargılanabilmek için iki tarafında kabul etmesi gerekiyormuş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cooldragon Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Diazepam said: İşte mesele burda. Ya ben inanıyorsam tabi ki insan eliyle, zorla uygulattırılan hukuku değil, inandığım Yaratıcı'nın hukukunu isterim. Eğitim seviyesiyle hiç alakası yok ayrıca. Ne yani Yaratıcı'ya, koyduğu kurallara inanıyorsun ama normal insan kurallarını onun kurallarının önünde tutuyorsun. Bu eğitim değil, inanç meselesi. Şimdi vefat eden kişinin aynı yakınlık derecesinde 3 akrabası varsa, bunlar bir erkek ve iki kadın iseler. Bu durumda erkek sırf erkek olduğu için %50 pay kadınlar ise %25er alıyorlarsa, bu eşitlik ilkesine aykırıdır. Kadınların büyük çoğunluğunun çalışmadığı, erkeklerin kadınlar sorumlu olduğu bir ortamda gelmiş bu ayeti şu anki ortamda yani kadınların isterlerse kendi ayakları üzerinde durabildiği bir dönemde bu kanunu savunmayı inanç'a değil kültür ve eğitim seviyesine bağlıyarak yanlş yaptığımı düşünmüyorum. Diazepam said: Şimdi olayı iyi okuyun ben ben bu niyette bir insanım. Çocuklarım, etrafım aynı ve bizden her birisi öldüğünde mirası bu hukuka göre "el altından" ayarlıyorum. Madem her sefer el altından var olan hukuku deliyorum. Hatta suçlu pozisyona düşüyorum. O zaman bir devletin bunu "vatandaşları razı" ise kendi istedikleri gibi yapmalarına izin vermesi gayet mantıklı. Siz bu mahkemeleri kurmasanızda insanlar bunu yapıyor. Bende her akşam karımı dövüyorum. Kuranda dövebileceğim yazıyor. Gerçi Diyanet parantez içinde "hafifçe" yazmış ama bu onların yorumu. Karımda kuranda yazdığı için bir şey diyemiyor. Döven memnun dövülen memnun. Yasal olarak suçlu oluyorum. Devlet benim istediğim gibi dövemem izin versin. Diazepam said: Mesela "Dini Nikah" dediğimiz olay. Ya bizim ülkemizde de resmi nikah + dini nikah yapılıyor çoğu zaman. Şimdi böyle bir mahkeme ve kurum "Dini Nikah" kıysa ve kıydığı nikah kayıt altına alınıp resmi sayılsa. Bu iş tek seferde yapılmış olsa kötü mü olur? Hristiyanın kilise evliliğide aynı olsa vb. Ben bu konuda baya cahilim. Şimdi yurtdışında evlilikleri biz filmlerde falan görüyoruz. Burada tamamen sözlü bir tören var. İmza atılmayan bir yasal işlem olacağını sanmıyorum. Evlilikle ilgili resmi işlemleri bir rahibin takip ettiğine pek ihtimal vermiyorum. Bence oradada türkiyedeki bir memur gerekli imzaları alıyor, yoksa rahibin tek başına resmi kıymaya yetkili olduğunu sanmıyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Diazepam said: Ya ben inanıyorsam tabi ki insan eliyle, zorla uygulattırılan hukuku değil, inandığım Yaratıcı'nın hukukunu isterim.Yalnız şeriat hukuku yaratıcının hukuku değil o da insan hukuku. Farklı fıkıhların farklı şeriatları var. Dayandığı kaynaklardan bi tanesi kur'an, gerisi genelde fasa fiso. Bide islamda dini nikah (imam nikahı) diye bi kavram yok tamamen uydurma bi olay. Frigg said: şeriat mahkemelerinde yargılanabilmek için iki tarafında kabul etmesi gerekiyormuş.Şeriat mahkemelerinde yargılanmak diye bi olay yok, sadece anlaşmazlıklar gideriliyor. Yargı yine ingiliz hukukuna bağlı. Cooldragon said: Bende her akşam karımı dövüyorum. Kuranda dövebileceğim yazıyor. Gerçi Diyanet parantez içinde "hafifçe" yazmış ama bu onların yorumu. Aslında yazmıyor böyle bişey, bizim diyanet gerzek biraz. Da zaten kadın bu konuda suç duyurusunda bulunursa davaya şeriat mahkemesi değil ingiliz mahkemeleri bakar. Sadece boşanma davası açılırsa şeriat mahkemesi davayı görebilir, eh o durumda da kadın baskı görüp zararlı çıkar doğrudur. Bide kuruma şeriat mahkemesi diyoruz ama eksik bi çeviri, sharia court değil de sharia tribunal diye geçiyorlar. Bildiğimiz anlamda mahkeme değiller. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Diazepam Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Benim esasında söylemeye çalıştığım insanların ihtiyaçlarına göre devletin yardımcı olması. Olayı karımı dövüyorum sonra ne olacak vb. getirmek yanlış. Yüksek vergi alınan bir ülkede kaçağı azaltmak için vergi indirimiyle aynı mantık bu. Ayrıca inancın ve inananın her iki taraftan da bu kadar istismar edildiği bir ülke Türkiye haricinde yok. Yani size "oba olmaz böyle şey dedirten" olay gayet mantıklı ve olması gereken bir uygulama. Yani burda imam nikahı vardı, yoktu. Kadını dövebilir miyim, dövemez miyim tartışması esas konu değil. Onlar ayrı bir başlık. Burda önemli olan devletin vatandaşların inançlarına kendini şekillendirmesi. Bu olayın Türkiye'de doğru anlaşılması çok zor. Biz yasakçı bir devlete sahibiz. İyi ile kötüyü ayırmayı değil hepsini kökten yasaklamayı seviyoruz. Her dine inananın kendi evlilik törenini yapmasındansa hiç biri yapmasın bizim düsturumuz. Ayrıca ayet o dönem içindi bu dönemde olmaz öyle şey demenin (inanan için Kuran'ın mesajı zaman ve mekan üstüdür.) ne kadar saçma olduğunu pm den tartışabiliriz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rahan Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Diazepam said: İşte mesele burda. Ya ben inanıyorsam tabi ki insan eliyle, zorla uygulattırılan hukuku değil, inandığım Yaratıcı'nın hukukunu isterim. Eğitim seviyesiyle hiç alakası yok ayrıca. Ne yani Yaratıcı'ya, koyduğu kurallara inanıyorsun ama normal insan kurallarını onun kurallarının önünde tutuyorsun. Bu eğitim değil, inanç meselesi. bir dakka bir dakka, hukuk var diyorsan, bu ceza var demek, cezayı uygulamak için ise zor kullanmak zorundasın. yani "zorla uygulattırılmak" sadece kaynağı insan olan hukuk'a özgü bir şey değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Diazepam Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 16, 2008 Oradaki zorla uygulattırılandan kasıt istediğimiz hukuku seçemememiz. Zorla kurallarını bizim koyduğumuz hukuku kullanacaksın demek. Senin inandığın sistemin hukukunu tanımamak anlamında. Hukuk ve cezanın nasıl olacağı ayrı bir tartışma konusu... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cooldragon Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Yasalarda bir değişiklik olacaksa bu daha medeni yönde olmalıdır. Yani insanlığı daha ileri yönde götürecek yönde olmalıdır. Mesela çocuk istismarının cezalandırılması için yasa çıkarılması vb. Kuranda şu anki yasalardan daha medeni yasalar çıkarılırsa şu anki kanunlara eklenirse buna bir itirqazım olmaz fakat insanların cinsiyetlerine göre mirastan pay almaları veya bazı durumlarda aile içi şiddeti meşru görülmesi gibi durumlar dolaylı yoldan yasallaşırsa buna tepki göstermenin yanlış olmadığını düşünüyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elesso Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 cool öyle diyosunda iki tarafta kabul ediyosa dışardakine bok yemek düşer açıkçası. ben ablamla miras paylaşıyorum diyelim normalde bayana 1 erkeğe 2 var bildiğim kadarıyla şeriat hukukunda. e 2 taradta kabul ettikten sonra no problem. ha denirse zorunlu olarak bu mahkemeleri kullancaksın o zaman bi deget derim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar