Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Disk Boyutları

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Şimdi şu harddisklerde mesela 500 gb'lıkların 465 gb'ı kullanılıyo ya, bu 35 gb nereye gidiyo?

firmalar 1000 olarak hesaplıyo demişler o zaman 500.000/1024=488 gb yapıyo, o zaman da 20 gb nereye gitti diyorum?
Mesaj tarihi:
önbellek falan için mi gidiyo acaba? ben de hep 1000 üzerinden hesaplıyo diye öyle olduğunu düşünmüştüm, ancak şimdi dediklerin doğruysa eğer anlıyorumki fazladan kayıp var =/ demekki kazıklıyo firmalar bizi =P
Mesaj tarihi:
yanlış hesaplıyosunz sanırım. 10 gb ı 10000 mb olarak değil. 10000000kb olarak hesaplarsanız sonuç doğru çıkıyor. ya da byte olarak hesaplarsanız. hesaplamadım ama o şekilde doğru çıkması lazım. yani 1024 e bölmeyeeceksiniz. kb degerinden bölün bakim bi de. :D
Mesaj tarihi:
bilgisayarımdaki 400 gb'lık diskin ~370 gb'ını falan kullanabiliyorum bunda çok fazla kayıp yok evet. ama işte externalda 488 olması gerekirken 465 oluyo 20 gb kayıp var.

ah evet oper haklı. kb'a kadar indirgeyip 2 defa 1024'e bölünce sonuç doğru çıkıyor. ben ilk yaptığım bölmede 1000 kb 1 mb olarak aldım ama aslında 1024 kb 1 mb olarak hesaplanıyor.
Mesaj tarihi:
hdd lerin 1024 degilde 1000 tabaninda olmasi disinda filesystem(ext3, fat,fat32,ntfs falan) da belli bi alan tutar.

iki tane 500gb likde farkli boyut gozlemliyorsaniz olay burdadir.
Mesaj tarihi:
Filesystem fiziksel olarak diskte tutuluyor. Belki gelişmiş partsiyon toolları falan,hangi filesystemın ne kadar yer kaplayacağını falan göstrebilir. Ama kesin olan filesystem'ın harddisk üzerinde yer kapladığı ve bu alanın işletim sisteminde harddisk kapasitesinde görünmediği.
Mesaj tarihi:
mft disk uzerinde dosya olarak saklaniyor. dosya olarak goremesenizde o alani dusup gosterir size ve mft boyutu yine dosya sayisina bagli. yani yeni format attiginiz bir diskte bir kac yuz kb eksik vardir ama disk doldukca o bir kac yuz kb atar, mb falan olur.
  • Yeni Oluştur...