aritra Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 örnek vererek sorayım dedim, diğer türlü anlatamam. mesela; "insanların her gün kahvaltı yapması." burdaki fiil "yapması" mı yoksa "yapmaları" mı olmalı?
Theridone Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Özne tekil olmadığı için yüklem de tekil olamaz. "İnsanın hergün kahvaltı yapması" diyebiliriz. Ama "İnsanların hergün kahvaltı yapması" olamaz. Bu anlatım bozukluğu olur. Adı da Özne-Yüklem uyuşmazlığı olur. Doğrusu: "İnsanların hergün kahvaltı yapmaları" olacak.
funq Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 7 puanlık soru, iyi yerden :D kaptı 7yi
aritra Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 tamam sağol. aslında en korktuğum dil bilgisi hatası bu. çok sık yaparım. yapılmış olanı da pek farkedemem. aklıma takılmışken sorayım dedim, unutur giderim yoksa.
Kojiroh Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 [kafa karıştırma]Özne insan olmadığı zaman çoğul olsa bile yüklemin çoğul olmaması gerkeiyo bi de. Mesela: "Kuşlar ne güzel ötüyo"[/kafa karıştırma]
huun Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 özne çoğulsa çoğul eki kullanılmalı diye bir kural yok. o tamamen cümleyi kuranın vermek istediği anlama bağlı; ama genelde öznenin insan olması durumunda çoğul eki kullanılması gerektiği gibi yaygın bir uygulama vardır, kural değildir. gene tersi olarak, insan olmayan özneler için genelde çoğul eki kullanılmaz gibi bir yazılı olmayan kural vardır.
can-i Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesela bazı zamirlerde de değişiyor. Mesela "Herkes gelmişler." değil "Herkes gelmiş"
Sly-One Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Çoğul özne "topluluk" anlamında kullanılmadığı zamanlarda yüklemi çoğul eki alır
Yenerk85 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 "insanların her gün kahvaltı yapması" bu bi cümle değil dolayısıyla yüklemi de yok, cümlenin tamamını söylersen, belki bu yazdığın kısım özne olabilir
hoccemama Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 fiilimsi değil mi bunlar ( yapması ve yapmaları)
dasaaa Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 şeref geçen gün çok iğrenç bi insansın bu başlık sabah garbage'da değil miydi? şimdi konu dışında mı? peki eğitime gitmesi gerekmez mi? you've come a long long way baby..
KireiMerodii Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Edit: Hedere, yanlış msj. Prdn.
mawiman Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 dil bilgisi baya zormuş iyiki sayısalcı olup kurtarmışım kendimi :D
PrudenT Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 ne alaka her bölüm öğrencisi birinci bölümde türkçe'yi çözmek zorunda ve sınavdaki soruların yüzde sekseni birinci bölümde. anneme sordum şimdi, öğretmen kendisi. özne insansa ve topluluk değilse özne tekil-çoğul yüklem de tekil-çoğul olabilir farketmiyormuş. örneğin; onlar geldi. onlar geldiler. murat bey geldi. murat bey geldiler. ahmet ile ihsan birazdan gelecek. ahmet ile ihsan birazdan gelecekler. üsttekilerin hepsi doğru. eğer özne insan ve topluluksa, yüklem tekil olmak zorunda. örneğin: turist kafilesi müzeye geldi. ordu düşman topraklarına giriş yaptı. üsttekiler doğru. ama bunlar yanlış: turist kafilesi müzeye geldiler. ordu düşman topraklarına giriş yaptılar. ama eğer özne insan değilse, yüklem her şartta tekil oluyor. örneğin; kuşlar ötüyor. masalar boyanıyor. üsttekiler doğru. bunlarsa özne-yüklem uyumsuzluğundan anlatım bozukluğu yaratıyor: kuşlar ötüyorlar. masalar boyanıyorlar. böyle. edit: şekil düzenlemesi. ek: amma yanlış bilgi verilmiş be =p
oper Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 başlıktaki cümlede fiil var mı ki yav? :S
Kojiroh Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Fiilimsi var. O da fiil gibi yani sdf.
PassivE_KesH Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 oper said: başlıktaki cümlede fiil var mı ki yav? :S fiil yok ama öyle kabul vs vs... ÖSS ye gireceklere türkçe adına söylemek istediğim tek şey Önünüzde 10 ayınız varsa 4 ay kadar anlatım bozukluğu çalışın.
-Dark_Angel- Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Anlatım bozukluğu değil o yaf sanki öyle bişey vardı özne yüklem arasında bilmemne geçişi fln ? =P vardır bilen biri.
PassivE_KesH Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 they r geçing each other permanently.
fede Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 hakkaten ya. insanlar neden hergün kahvaltı yapıyorlar anlamışım olayı evet
Sly-One Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 PrudenT said: wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text özeti Sly-One said: Çoğul özne "topluluk" anlamında kullanılmadığı zamanlarda yüklemi çoğul eki alır no offense.
aritra Mesaj tarihi: Ağustos 26, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 26, 2008 said: başlıktaki cümlede fiil var mı ki yav? confused smiley biliyorum. cümle tam epic fail olmuş ama idare et. anla yani derdimi :)
PrudenT Mesaj tarihi: Ağustos 26, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 26, 2008 Sly-One said: PrudenT said: wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text wall of text özeti Sly-One said: Çoğul özne "topluluk" anlamında kullanılmadığı zamanlarda yüklemi çoğul eki alır no offense. ama bu insan olmayan varlıklarda geçerli değil :)
Öne çıkan mesajlar