Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

bişey sorucam (t.c.k. ile ilgili)

aritra

Öne çıkan mesajlar

http://www.ceza-bb.adalet.gov.tr/mevzuat/5237.htm

125.madde

ha hakaret,eleştri ve sövme arasındaki farklar nelerdir nerdesin bi avukat bulun veya hukuk.net gibi forumlardan yararlanın derim.. yoksa burada anca tartışıyor gibi gözüküp debeleniriz.. bişi çıkmaz.

eskisinde madde 480 diye bişiy de vardı sanırım. orada hakaret ve sövme cürümleri düzgün şekilde yazıyor zaten.. okuyun aydınlanın.. (11/5/1988 - 3445/3.) hakaret suçunu düzenleyen madde. gerekli bilgiyi verir zaten
Sosyal ağlarda paylaş

Hemen anlatayım.

Eski ceza kanunu (765 sayılı olan) hakaret ve sövme diye ikili bir ayrım yapmışdı. Ve bu iki suçu kişi şeref ve haysiyetine karşı işlenen suçlar kısmında düzenlemişdi. Bu suçlar takibi şikayete bağlı suçlardır.

Çok kabaca tarif edeyim

Hakaret için "bir kişiye onu halkın husumetine maruz bırakacak bir maddeyi mahsus isnat etmek" demişdir kanun koyucu. Yani " ahmet bey kadın satıyor" burada kendisine p.venk deniyor, bu hakaret suçu, sövme ise direkt adamın suratına sen p.venksin yada o.çocuğusun dediğimizde sövme oluyor. Birde kişi gerçekden p.venk olsa bile ona böyle birşey diyemessiniz, yada mesela ahmet bey frengi olsa bile ve herkes bunuda bilese yinede ona gidip suratına karşı sen frengilisin dediğimiz zaman bu suçu işlemiz oluruz.

Yeni TCK ise 5237 sayılı olan böyle bir ayrıma gitmiyor ve hakaret ve sövme suçunu, şerefe karşı suçlar kısmında, hakaret başlığı altında işlemiş.
Sosyal ağlarda paylaş

throine said:
hırsıza hırsız demek bile suç! kaynak arayışı içindeki girişimci vatandaş diyeceksiniz. sdfds öyle bişsey okumuştum gazetede.

Aslında gayet mantıklı her birey korunuyor. Daha uç örnekler vereyim, evinize giren hırsıza ateş ederseniz ve öldürürseniz kasten adam öldürme suçunu işlersiniz. Mantığıda şu, hırsız sizin evinize girerek hiçbirşey almamışsa en fazla haneye tecavüz suçunu işler veya birşey çalarsa hırsızlık suçunu işlemiş olur. Yani sizin konutunuza girmiş ve eşyalarınızı almışdır (gerçi evde vurursanız hırsızlık suçunu daha tamamlayamamışdır) sizin ihlal edilen haklarınız belli haneye tecavüz ve mallarınız çalınmışdır ama siz buna karşılık adamın hayat hakkını elinden alıyorsunuz. Gördüğünüz gibi ihlal edilen haklar arasında çok büyük bir fark var, bir yanda yaşam hakkı diğer yanda konutunuza izinsiz girilmiş ve maliki olduğunuz mallar rızanız dışında sizden alınması. Ha hırsızın elinde tabanca vardır, ev karanlıkdır, adamı çeker vurusunuz o zaman meşru müdafa kapsamına girer. Ama elinde tabanca kaçmaya başlarsa ve yine adamı vurursanız adam öldürme suçunu işlemiş olursunuz.

Diğer bir örnek, hatırlarsınızı seneler önce bir banka soyuldu ve soyguncular kaçarken, bekçi tarafından kafadan vuruldular ve bekçi şu an içerde kasten adam öldürmekde. Bekçini yapması gereken peşlerinden duyabilecekleri şekilde DUR ! diye bağırması, durmazlar ise ayaklarına doğru ateş etmekdi.

Her somut olayda değişir tabiy ki.

yukarda bir hata yapmışım düzelttim.
Sosyal ağlarda paylaş

Law said:
Hemen anlatayım.

Eski ceza kanunu (765 sayılı olan) hakaret ve sövme diye ikili bir ayrım yapmışdı. Ve bu iki suçu kişi şeref ve haysiyetine karşı işlenen suçlar kısmında düzenlemişdi. Bu suçlar takibi şikayete bağlı suçlardır.

Çok kabaca tarif edeyim

Hakaret için "bir kişiye onu halkın husumetine maruz bırakacak bir maddeyi mahsus isnat etmek" demişdir kanun koyucu. Yani " ahmet bey kadın satıyor" burada kendisine p.venk deniyor, bu hakaret suçu, sövme ise direkt adamın suratına sen p.venksin yada o.çocuğusun dediğimizde sövme oluyor. Birde kişi gerçekden p.venk olsa bile ona böyle birşey diyemessiniz, yada mesela ahmet bey frengi olsa bile ve herkes bunuda bilese yinede ona gidip suratına karşı sen frengilisin dediğimiz zaman bu suçu işlemiz oluruz.

Yeni TCK ise 5237 sayılı olan böyle bir ayrıma gitmiyor ve hakaret ve sövme suçunu, şerefe karşı suçlar kısmında, hakaret başlığı altında işlemiş.

ek$i misali (bkz.nick ve entry uyumu) diye not okucağımı sandım bir an :)
Sosyal ağlarda paylaş

Askerde disiplin mahkemesinde mübaşirlikde yapdım, adamları içeri alıyorum felan sıra ile, o arada bir asker geldi arkadaşları bunu şikayet etmiş, herkesi rahatsız ediyor diye, adamdada iyi çene var, her aleyhine ifade veren kişiye bir ceavbıda var. Haha o an duruşmada hakim binbaşı, mahkeme heyetinde başkan olarak bir yarbay, bir üsteğme birde astsubay var, bu eleman "komutanım hepsi yalan söylüyor tuhaf adamlar bunlar bazen anlatıyorlar yok bilmem kimi köpek s.miş kimi eşek s.miş ben şaşırıyorum inanmayın bunlara" dedi, zor atmışdım kendimi duruşma salonundan, ohaahah dedim savunmaya bak heeh, askerlikde macera bitmiyor hemde asla.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...