Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

yaşadığımız yüz yıl kültürlerin sonumu?


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
biraz böyle düşünüyorum git gide kültür azalıyor.geçen yüz yılda sanayiileşme ile oldu ve bu yüzyılda internet gibi bir olay başladı.artık herkes daha kaliteliyi ve iyiyi anlayabildiği için belki eskiyi değiştirip yenisini koyması çok daha kolay.kültürün hissedildiği yerler özellikle yeni kasabalaşmış yerler ancak hızla gelişim oralarıda şehirleştirdiğinde kültür tekleşmeye başlayacak diye düşünüyorum.araştırmayı ve gezmeyi seven biriyim ancak eskiden kültürün daha görünür çizgisel ayrımları olduğuna inanıyorum.
Mesaj tarihi:
korelilerin pilav yapması durdurulsa ya mesela..her yaptıkları pilav mı lapalapa tatsız tuzsuz olur ya..

topike itafen:Ben inanmıyorum kulture falan..Toplumsal kultur falan yalan isler..insanları kısıtlamaktan ve onyargıya sahip olmalarını saglamktan baska bi islevi de yok..kendi sahsi kulturumde kavrulurum ben..
Mesaj tarihi:
Kültür baya geniş bir kavram,ve tabiki değişikliklere her daim uğrar;
mesela geniş aile kültürü çekirdek aile kültürüne kaydı.

internet,küreselleşmeyle birlikte bir "best of kültür"e doğru kaymaktayız.her sabah peynir olmaz kornflakeste yiyelim,güne kahve içerek başlayalım gibi çok çeşitli şeyler var.
Evet bu konularda değişikliğe gittik,gidiyoruz,gidicez.

ama hep derim,dünya eski dünya değil,devletlerin benim nükleerim seninkini döver,o ne be?bende tzar bombası var bir atarım bütün avrupa uçar,tarzında kontrolsüz silahlanması var,bunlar elbet büyük bir savaşta kullanılıcak,insanlık bu noktaya geldiği hızın*200km/h la geri gidecekler,sonra yine ilk kültürlere benzer kültürler doğucak,sonra yine internet vs derken kültürler değişicek:p
Mesaj tarihi:
Selam,

Durum, mevcut kültürlerin yeni gelişmeler ışığında yeni kavramlara göre şekil almaları ve bir takım ağır olduğu düşünülen koşulların terk edilmesinden öte birşey değil. Bu değişimin neler getireceği ve neler götüreceği ise zaman içersinde toplumun takip edilip incelenmesi ve iyice irdelenmesi neticesinde ortaya çıkabilecek bir netice.

Saygılar.
Mesaj tarihi:
daha çok tarihsel sürece değinse de end of history-fukuyama farklı bir bakış açısı kazandırabilir bu konuda
okumanızı tavsiye ederim

kültürlerin sonu gelmiyor değişiyor
100 yıl sonra şuan yaptıklarımız kültür olcak blog siteleri forum lar 100 yıl öncesinin kitapları gibi bir anlam kazanabilir mesela
Mesaj tarihi:
Pek degil. Her seyde oldugu gibi kaostan duzene gecis var. Ancak bunu tekrar kaosa donmeden onceki donem olarak algilamak gerekli. Zira ABD'de yaklasik iki yuz yildir devam eden butunlesik kultur bolunme noktasinda ki buna Amnish'leri, yerlileri, zencileri veya Cinlileri gosterebiliriz. Globallesen dunyada, kulturler arasi etkilesim maksimum boyuttadir. Ama bu demek degildir ki milli benlik silinecektir; sadece arka planda birakiliyor. Her ne kadar ulus devletten birlesmis milletlere dogru bir eylem olsa da (bkz. Avrupa Birligi), yukarida soyledigim gibi bu sadece kaosa donmeden onceki donem. Tam olarak birlesim saglandiktan sonra, ilerlemeye devam etmek icin yeni bir hedef koyulacaktir ki bu en temel olan bireysellesme, bir baska deyimle tekrar milli benligini kazanmadir. Bu degisim toplum icin lokomotif gorevi gorecek, duraganlasan ekonomiyi tekrar canlandiracaktir.

Kisaca sonuc yine yesil. Her sey ondan geciyor..
Mesaj tarihi:
globallesme kultur cesitliligini cogu acıdan bir kısırlasmaya surukleyecektir ama en basitinden cografi farklılıklar bile insanların sosyal-ekonomik acıdan farklılasmasına neden olcak,toplumda sınıf cesitliligi daha aza indirgencek
Mesaj tarihi:
ya bence zaten kültür denen şey, teknoloji ve yaşadığın coğrafyayla ilgili, yaşanan olaylarla şekillenen bişey. bu sebeple kültürün kalıcı olmasını beklemek bence bi çeşit cehalet olur. çünkü zaman ilerledikçe teknoloji de teknolojinin ilerleme hızıda gelişiyor. yaşanan olaylar, eski dönemlerde yaşananlardan tamamen uzak (iyiki uzak) geriye bitek coğrafya kalıyor, coğrafya belki aynı ama şehirleşme vs. gibi unsurlar olduğu için o da bir nebze değişiyor. oyüzden kültürün değişime uğraması çok normal bişey. zaten kültürü örfü adeti abartan ülkeler (bkz. türkiye) cehaletin yolunu tutmakta gecikmiyor. çünkü 2000 3000 yıl öncesinin örfünü adetiyle günümüzün yaşam biçimini uyuşturmaya çalışıyoruz. imkansız bişey. daha doğrusu mümkün ama işte böyle saçmalarız sonra yok kan davasıydı yok bilmemneydi uğraşırız yıllarca.
Mesaj tarihi:
Scheriff said:
daha çok tarihsel sürece değinse de end of history-fukuyama farklı bir bakış açısı kazandırabilir bu konuda
okumanızı tavsiye ederim

kültürlerin sonu gelmiyor değişiyor
100 yıl sonra şuan yaptıklarımız kültür olcak blog siteleri forum lar 100 yıl öncesinin kitapları gibi bir anlam kazanabilir mesela


oha fukuyama dahil direk bunu yazmak için girmiştim.
(tu)
+2008
Mesaj tarihi:
Hayır ama o zamanda ellerinde Sony kamera ile dolaşmıyorlardı. Kültürlerin günün şartlarına göre adaptasyonu farklı birşey. Bu başlıkta tartışılması gereken daha ziyade kültür çeşitliliği.
  • 3 hafta sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...