dasaaa Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2008 şu "düzeltme" "değiştirme" geyiklerine de ayrı bi gülüyorum.. evet.. çünkü "yok öle bişi"
Xelee Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2008 ben bi de şu olayı merak ediorum. her ülkede kendi ülke sorunlarından sıkıntı basmış, başka yerlerde yaşama hayalini kuran insanlar vardır ama bizde sanki böyle adam çokmuş gibi gelio. çok diil mi? ya da yurtdışında da böyle mi? ya da işte ne biliim doğu avrupa ülkeleri de bizim gibi mi? (mesela stockholm'de taksici arnavutluktan gelen çok insanın olduunu söylüodu -türklere ek olarak-)
Recall06 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Ben ingilterede yasayip amerikaya gitmeyi ve yasamayi hayal eden cok insan gordum, gerek hayat pahaliligi gerek kultur yapisi vs. Ayrica TR de iki tip adam yetisiyor, 1. Beynini kullanmayi ogrenen ki genelde cok iyi universitelerde oluyor bu ve bu tip adam cok elestiriyor ulkeyi, ( ayrica bilgisayar kullanan kucuk yastan beri ki bu cidden beynin sorgulama ve analiz etme yetenegni arttiriyor) 2. Verileni kabul eden ve kaderci bir anlayisli yetisen, Bunlarda kendi icinde dindar,libarel,kominist,milliyetci diye ayriliyor ama temel davranis bicimlerini ustteki temel olusturuyor..
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 korkaklık :p (ver gazı) Ben dönüp şöyle bir matematiksel bilimler üniversitesi falan açmak istiyorum ama muhtemelen dönüp sadece hoca olacağım hehe
dasaaa Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 hainlik!! :p (ver gazı) ben de gidip-dönüp malatya'da şalgam suyu fabrikası açmak sitiyorum da sanırım anca doğanay şalgamın kapağını açarım
roket adam Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 hem korkaklık hem hainlik :p ver gazı ben de türkiyede kalırım herhalde ya. başka ülkede 8. sınıf vatandaş olarak yaşayacağıma burada evsahibi olurum en azından
huun Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 korkaklık. korkakları kınamam; ama işim de olmaz. giden gider, kalan sağlar bizimdir.
Xelee Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 huun said: korkaklık. korkakları kınamam; ama işim de olmaz. giden gider, kalan sağlar bizimdir. gidene ölü muhabbeti yapmamak lazım. sonra döner bi şeyler yaparsa güzel güzel... ya da dönmeden orda güzel bi şeyler yapar. türk olduğu için yine işimize gelir.
Mortis Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Ne hainlik ne de korkaklık. eğer bu ülkede rahat etmiosan, başka ülkelerde yaşama şansına da sahipsen orda daha mutlu olacağına inaniosan. Gidersin. Ha mutlu olur muusn gerçkten o bilinmez.
Xelee Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 @mortis hainlik direk devre dışı zaten de korkaklık açısından şöyle bi şey söylenebilir. gidişatından korkuosundur memleketin kaçıp canını kurtarmak istiyebilirsin. o yüzden de seni milletin eleştirmemesi gerekir.
LathspeLL Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Londra'dayim. riglous demiski "dunyanin neresine gidersen git ayni problemler orda da seni bulacak..." Hayir. Yok oyle birsey. Burda adam gibi, bizim gibi yasayanlarin hicbirinin bizim gibi dertleri yok. Ingilizler basbakanin Iskoc olmasindan yakiniyor, ama adam bizimkiyle kiyaslanirsa melek. O yuzden bir seyi dert edeceklerse Israil'i, ABD'yi, acligi, vs.. gibi seyleri dert ediniyorlar. Global sorunlara yogunlasiyorlar. Benim ingiliz arkadasim filistin'e gitti filistinli cocuklara bedava egitim vermek icin. Bir baska arkadasim alternatif enerjiye neden gecilemediginin pesinde filmler yapma yolunda. Ama Turkiye'ye bakiyorsun hala yok "turban takalim" yok "allah'in dedigi olur" falan gibi sacmaliklara takilmis, ilerleyememis. Ben burda fikirlerimden bahsedince global problemlerin pesinde kosanlara nazaran kendimi cok local hissettim. Daha ulkeyi halledicezde global sorunlara yonelicez, ohooo. Yurt disina gelen, hatta kacmayi planlayip gelen adam burda mutlu olur, oluyor. Gittigin ulkeyi tanirsan, adapte olursa problem degil. Buranin duzenini, buranin akilciligini, sanatsalligini, open minded'ligini gordukten sonra Turkiye'ye bir bakiyorsun, felaket, korkunc. Hicbir sistem calismiyor... Saglik sistemi cokmus; egitim sistemi cokmus; guvenlik birimleri rezil; yargi curumus; devlet curumenin, rezilligin basi halinde. Bunlara bakinca insanlarin gitmek istemesi o kadar anlasilabilir oluyor ki... Aptal insan dunyanin heryerinde var ama sistem Turkiye'de ki kadar curuk olmadigi icin bireyleri, seni beni koruyor. Kurumlarin adil olmayan islemleri olmuyor, olursa hukuk senin yaninda oluyor, hakkini sonuna kadar basariyla savunuyorsun. Hersey akillidan, akilciliktan, mantiktan yana. Ama turkiye'de cahillikten yana. Iste fark burada.
Whoops Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 yüreginin sesini dinle derler ya buda öle bişey. daha iyisini istiyorum diyerek gitmek hainlik olmaz, kalıp savaşıcam demekte kahramanlık olmaz. hepimiz bu dünyanın çocuguyuz demişler, ha burda yaşamışsın ha orda ne farkeder. önemli olan nerde yaşadıgın diil nası yaşadıgın da demişler midir onu bilmiyorum ama onuda kullanalım bari tam olsun. haden ii sabahlar.
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 sadece başlığa cevaben: yok değil hainlik, tamam o zaman bırakalım gidelim rahat rahat. sonra da içine iyice edilsin yıkılsın bölünsün falan hatta..
Apis Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Gittiğin ülke eğerki bir Endonezya, Rusya yada Fas fln ise evet Türkiyedeki gibi problemler orda da var. Ha eğer bir Avustralya, Yebi Zellanda ya fln gidersen görüyorsun medeniyet neymiş, nasıl insanca yaşanırmış. Açıkçası memleketten gitmek isteyene hak veririm ve merak ederim o "Hain! Korkak!" diyenlerde bu memleket için ne yapmışlar? Ayrıva "Vatan Borcu" fln derler niye borçluyuşum ne vermiş bu vatan bana merak ediyorum. 3 sene maaşımın yarısını ben verdim oysaki ona?
DoubleW Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Bende bulgar pasaportu ve kimliği var , avrupa birliği ülkelere gidebiliyorum istediğim gibi ama aklımdan geçmedi daha, bana göre ne kadar problemi olsa da türkiye gibisi yok, valla ben vatanımda vatanım diyorum.İsteyen de gider zaten ne vatan hainliği veya korkaklık.Ben bencillik olarak düşünüyorum, bu toprakları kaptırmasınlar diye şehit olanın elindekini verenin haddi hesabı yokken şu ihtiyacı bu ihtiyacı diyip gitmek bana "kendi rahatını düşünme " den başka bişey olarka gelmiyor, ama tercih kişilere ait sonuçta giden suçlanamaz fakat gün gelir ülkene muhtaç kalırsan sorarlar adama sen şu zamanda nerelerdeydin diye..cevabı verene aşkolsun :) hepsini geçtimde gitmek isteyenide gerçekten kimse tutmaz.
Snefru Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Valla lath o türban dır ıvırdır zıvıır tüm konular o senin medeni ülkelerin tarafından bir çıkmazda olmamız için bize dayatılan şeyler.Kendi tarafsız medyamız olmadığı için gündemi başkaları belirliyor.Birisi kalkıp hadi türbanı konuşalım çıkmaza girelim demiyor.Bize dayatılan bu zerre kadar önem verdiğimde yok ama millet konuşuyor.Sonuçta seçim şansın yok. Bence yurtdışına vizyon gelişimi dünyayı tanımak için gitmek lazım orada gördüklerini ülkene adapte edeceksen ne ala ama gidipte orada yaşayıp 50 yaşındada gelip buradan bir yazlık alıp vay memleket şöylede böylede diyecek tipler olacaksak sorun var demektir.Japonyada da adamlar gitti yurtdışına ama kendi ülkelerine adapte ettiler her türlü gelişmeyi. Bence bir şekilde kalıp birşeyler için uğraşmak gerekiyor yoksa hayata karşı sağlam bir kavgası olmayan insan ne kadar mutlu olabilir ne kadar insandır onuda tartışmak gerek.
SenariouS Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 ana başlığa cevap veriyorum Gitmek korkaklık veya hainlik değildir. Ama gittikten sonra geri dönmemek bir nevi vatan borcunu geri ödememk gibi bir şey. Ne olursa olsun bu toprakalarda yaşamış herkesin bu yurda sorumlulğu vardır. Her ülke için geçerlidir bence bu ve geçerli olacaktır. oyüzden gitmek bir yana, bir şekilde bu ülkeye borcunu ödememk hainliktir.
Xelee Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 bu ülkeye borç kavramını açıklıyabilir misin? madde madde yapabiliosan daha makbule geçer. (hani ne borçluyuz, nie borçluyuz, kime borçluyuz?) (agresif diil normal objektif olarak sordum, lütfen sinirlenmeden sakin sakin cevap veriniz.)
SenariouS Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Xelee said: bu ülkeye borç kavramını açıklıyabilir misin? madde madde yapabiliosan daha makbule geçer. (hani ne borçluyuz, nie borçluyuz, kime borçluyuz?) (agresif diil normal objektif olarak sordum, lütfen sinirlenmeden sakin sakin cevap veriniz.) Yok ya ne sinirlenecem... Abisi şimdi her ne kadar salak saçma şeyler yaşasanda bu ülke seni olduğun yere getirdi(tama daha iyi ülkelerde çok daha iyi olabilirdin belki veya daha kötü ülkelerde çok daha kötü) hani derler ya askerlik vatan borcu bence o kadarla kalmıyor. Düşünsene her iyi eleman bu ülkeden göçüp gitse (ki gitti çoğu gitti) ülke ne halde olur (bundan biraz daha kötü). O yüzden eğer bu ülkeden giden insanlar bu toprağa bu coğrafyaya biraz olsun bağlılıkta bulunsalar geri dönseler şu anki tablo çok daha farklı olacak. Kime borçluyuz derken evinin önündeki toprağa, ağaçlara, kısaca senin yaşamanı sağlamış olan bu ülkeye borçlusun. Yoksa devlete falan değil. Mesela eskiden büyükbabam hayatta iken devlet saolsun aç - açıkta bırakmadı derdi kendi dönemi için o dönem sanırsam büyükbabamla beraber öldü.
riglous Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 @Recall, 2. sayfada yazdigin sosyal istekler yasadigin yere gore degisiyo. Benim 3 senedir evimin onundeki yolu yapmadilar, yapmiyolar da. Ama dedigim gibi yasadigin yere gore degisiyo. Benim DC'de yasayan arkadasim var, gece tek basina kosuya cikmaya orda da korkuyo. Parklarin icinden gecmiyoruz cunku les gibi sidik kokuyo. Eger medeniyet dedigimiz ABD'nin baskenti boyleyse, gerisini sen dusun. Evet turban, asiri radikal derdin yok ama yakin yurudun diye tartistigin zenci var. Sana bilerek carpip zaten kirik olan gozlugunu yere atip senden parasini almaya calisan var. Metroda kusan, halka acik yerlerde ses tonunu ayarlayamayan insan var. Nasi isportacilar pesini birakmiyo TR'de, tren garina adimini attiginda elinden bavulunu alip yardim eden, sonra iki bavul tasidigi icin astronomik bahsis isteyen insanlar var. 20% bahsis vermedigin zaman gelip arabana tukuren, bir daha restoranina almayan var. Var da var... Simdi benim aklima gelmeyen onlarca sey var ki bunlar yasayarak gorulecek seyler. Simdi burda saydiklarim icin bazilariniz "ulan o da dert mi" diyecektir. Haklisiniz, belki size gore degil ama insanlara genelde kendi sorunlari daha bi cozulmez gozukur. Ozellikle sizin elinizde olmayan sorunlar oldugu zaman, elinizden bir sey gelmediginde irite edici boyuta vardiginda "neresi olursa olsun burdan daha iyidir" anlayisiyla yaklasilmasi dogal, ama bir o kadar da bilincsiz. @Xelee, Orda demek istedigim, TR'de olan sorunlarin benzerleri diger ulkelerde de mevcut. Haliyle TR'den gitseniz de basinizi agritacak seyler orda da sizi bulur. @LathspeLL, Bunlari seninle daha once tartismayi denedik ve pek basarili olamadik. Daha yeni gittin; otur biraz yasa, ondan sonra gel yok de. Ben de 4 sene once senin gibiydim. Ha 4 sene yasasan da yine yok diyebilirsin, gormezden gelmek o kadar zor degil. Dedigim gibi, kimse seni tutmadi giderken. Hatta bi defol git de dokunma bi daha su ulkeye bile demistik zamaninda. Onemli oldugu icin saydiklarindan sadece birisine cevap vericem; "Saglik sistemi cokmus" demissin. O cok ovdugun yurtdisinda, acil serviste 3 saat bekletilip de kalp krizinden olen insanlar var biliyo musun? Belki biliyosun, ama bilmek/gormek istemiyosun. ABD'den ornek vereyim yine, ben parmagimi dogradim, sogan keserken, 1 saat acilde bekledim. Beklemek her yerde olan bi sey, tamam eyvallah, ama o 1 saat suresince hemsire ogle yemeginde oldugu icin kimse bakmadi. Dahasi geldikten sonra bi yarim saat bana TR adresimi sordular, sonra uzun oldugu icin giremediler. Sonra telefon istediler, TR telefonunu verince yine uzun oldugu icin sisteme giremediler. Dinimi sordular vs. vs... Sonunda da yapistirici surup sardilar ve yolladilar, 15 dakikada. Simdi bunlarin benzerleri SSK'larda da oluyo degil mi? Ama SSK sizden $2450 istemiyo. Yargi curumus diyosun. Bundan ben yurtdisinda curumemis demek istedigini cikariyorum. Herhangi bir isin icin yahudi avukat tutuyosun, $10,000 veriyosun. Senin onundeki butun olmazlari olur yapiyo. Daha nice ornekler var buna. Ayrica sorunlar kisisel de olabiliyo. Illa toplumsal sorunlar olacak degil. Londra'da yasayip da bu sehrin ruhu yok diyip Istanbul'a ya da NY'a donen bircok kisi tanidim. Yani olay biraz da sizin ne kadar orda kalmak istediginize ve ne kadar seye tahammul edebileceginize bakiyo. Benim tecrubelerimle aynilarini yasayip dahasi senelerdir burda olanlar var. Donmeyi de dusunmuyo adam. Kendi secimidir diyip saygi duymak gerek. Onceki mesajimda da soyledigim gibi, icinize siniyosa, yapin arkadaslar. Yani kendinizi kotu hissetmeyecekseniz, sonradan tereddut etmeyecekseniz niye yapmayasiniz ki. Ha sonradan tereddut edip etmeyeceginizi bilemezsiniz tabi ama en azindan simdi gozunuzu karartip yapabilirseniz o da bir seydir. Kimseye gitmeyin, etmeyin diyemem, kendimle celisirim. @dasaa, "Duzeltmek" konusunda gulmen, senin ne kadar emek harcadiginla baglantili olsa gerek. Zira emek harcasan en azindan kendine saygindan dolayi gulmeyecegini dusunuyorum. Eh emek harcamamissan da, sanirim ugrasan insanlarla dalga gecmek saygisizlik olur degil mi? Sana gore "yok oyle bir sey" olabilir ama baska acilardan baktiginda duzelen bircok sey mevcut.
MacLeod Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 his meselesi, sevgi meselesi arkadaşım o illa bir neden olmak zorunda değil ülkene,toprağına karşı borçlu hissetmen için. ben ülkemi her ne kadar saçma problemleri olduğu için kızsam da bazı şeylere, tüm olumsuzluklara rağmen kalpten seviyorum. burada doğmaktan türk olmaktan da gurur duyuyorum. en ufak problemde yok ingiltere de doğsam yok ABD vatandaşı olsam bunlarla karşılaşmazdım rahat rahat yaşardım diyen adama zaten bu memleketin ihtiyacı yok gönül rahatlığıyla gidip oralara yerleşip dönmeyebilirisiniz. kaybı olmaz memleketin.
NoS Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Evet tartıştığımız konu hoşmuş kanada abd ingiltere gibi ülkeler mi yoksa türkiye mi?Bence türkiye ama siz rahat bi hayat yaşayıp çocuklarınızın her sene sınava girmemesini veya benzin alırken dünyanın en pahalı benzinini aldığınızı yada bacınız hakkında insanların ne düşüneceğini düşünmek istemiyorsanız ananızı da alın gidin burada size yer yok !!
throine Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 diger ülkelerin size cenneti vaad ettiğini soylemiyorum ama türkiye'den daha iyi oldukları kesin. vatan borcu, ülke sevmek, türk olmakla bilmem ne olmakla gurur duyuyorum da ben ondan bu ülkedeyim demek kendini kandırmaktan baska birşey değil.
wanderer Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 riglous guzel yazmis. bir sure yurtdisinda yasamis biri olarak cidden katiliyorum. ilk gittiginde (1 sene falan) cok tatli gelir hersey ama sonra aslinda butun problemlerin degisik versiyonlari ile orada da oldugunu gorursun :)
Xelee Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2008 @riglous ewt amerika'nın sağlık sistemini dünyanın hiç bi yeriyle karşılaştırmamak lazım. adamlar kapitalizmin materyalizmin dibine o kadar vurmuş ki parmağını bandajlamaları için saçma sapan sorular sorup 2450$ almışlar. yani türkiye'den gitmek zorunda olsam en son seçiceim ülkelerden biri amerika. hatta daha izlemek nasip olmadı ama en yakın zamanda michael moore'un sicko filmini izlicem. onu izledikten sonra da zaten amerikan sağlık sistemine olan kötü bakışım daha da beter olucaktır büyük ihtimalle. edit: peki şu ana kadar hep amerika ingiltere falan konuşuldu. iskandinav ülkelerden ne haber? oralarda yaşamış olan, oraların sorunlarından bahsedebilicek birisi var mı? çünkü mesela isveç diyince amerika'nın hayalindeki ülke derler. nedir? nie hayalidir? gerçekler de bu görüşü desteklio mu? birisi bu konuyla ilgili bi kaç bi şey yazarsa kullanışlı olur.
Öne çıkan mesajlar