Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Alternatif Toplama Bilgisayarlar

Esh

Öne çıkan mesajlar

BEnim topladığım sisteme de bakıp yorum yapabilir misiniz.

CPU Intel Core2 Duo E7200 141 $
Board Asus P5QL-CM G43 115 $
Ram 2GB DDR2 HperX 1066MHZ 50 $
GPU Zotac 9600 GT 256Bit 512MB 140 $
Hdd 500 GB Seagate 7200 ROM 16Mb Cache Sata 2 75 $

Kasa da aşağıdakini düşünüyorum 100 $ a

Kasa

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Özellikle kasaya alternatif önerebilirseniz süper olur
Sosyal ağlarda paylaş

Nereden topladiysan makineyi fiyatlar bana oldukca pahali geldi, ama makinenin bir iki rotus disinda pek de birseye ihtiyaci yok gibi.

e7200 yerine e7300 tercih edebilirsin fiyati 120-125 dolar arasinda.
board da cok benzer fiyata p45 ler var, mesela ep45 ds3l tercih edilebilir, fiyat degismeyecektir.
ram olarak tek bir modul aliyorsun, ddr2 ler cifter cifter alinir, a-data vitesta 2x1 1066 lari tercih edebilirsin.
ekran karti icin ayni islemciye ragmen daha hizli clock zamanlariyla 8800gt bulabilirsen o fiyat cevresinde daha iyi olur. hatta zorlayip 4850 neden olmasin diyorum.

500gb lik seagate icin hemde 16mb cache li versiyona cok para cekmisler. 32mb lik versiyonlari tercih et, birde aralik 2008 de uretilen seagatelerde firmware problemi cikti, seri numarasini seagate in sitesinden sorgulayip almani tavsiye ederim. birde fiyati 60 dolar civarinda degisiyor genelde. 75 cok ucuz bi rakam olmus.

kasa mevzusunda psu ile birliikte baktigin icin daha iyi ve ucuz bir alternatif gelmiyor aklima. belki akasa zen, veya noname kasa + muadili guzel bir psu ile alternatif uretilebilir.
Sosyal ağlarda paylaş

ya başlığa biraz baktımda genelde hep intel önerilmiş herkese, bunun sebebi nedir? ben ve tanıdığım arkadaşlarım 6-7 yıldır AMD kullanıyoruz ve fiyat/performans olarakta AMDnin daha iyi olduğunu biliyorum. eğer sorun çok güç harcaması diyorsanız bende şu an, AMD2-6000 var ekran kartımda palit 9800GT, PSU ise tagan 500w. cok şükür en kastırıcı uygulama ve oyunlarda bile bir performans sorunum yok. intel-amd tartışmaları heryerde oluyor, ama ben cidden sizin görüşünüzüde merak ediyorum. kısaca intelin artısını yazarsanız sevinirim:)-D
diğer bi sorumda, 4gb 533mhz kingston ram var bunun yerine a-datanın 2x2gb 800mhz(anakartım max800mhz) soğutuculu cl5 ramlerini düşünüyorum. cok büyük bir performans artışı olurmu? eskileri satıp üstüne 50-60lira versem alabiliyorum bu ramleri. sizce değermi?
Sosyal ağlarda paylaş

Fraps, oyunlarda donma vb sorunlar derken yeni bir pc toplamaya karar verdim. oncelikle bu konuda yabanci oldugumu bilin cunku donanim konusuna gayet uzagim. gectigimiz pazar gunu kadikoye gittim ve daldim magazalardan birine. O gun uzerim de pek para olmadigi icin ana kart ve islemci almak zorunda kaldim.
Onlar da

Intel Core 2 Quad Q6600
MSI 7356 P35 Dioamond
(kutu üzerin de yazanları yazdım )

Tamamen saticinin tavsiyeleri uzerine aldim. Almış olduğum şu 2 parça iyi sizce ? Ayrıca ram, hdd , ekran kartı ve kasa almam gerekiyor. Önerileriniz nedir ? Ram, hdd,ekran kartı ve kasaya yaklaşık 1.000 ytl harcayabilirim. Bu miktarı göz önün de bulundurursak neler almam lazım ?
Sosyal ağlarda paylaş

Aldığın parçalar performans olarak geçen sene epey güçlü sayılırlardı. Şimdi ise orta seviyedeler. P35 çipseti gayet iyi. MSI'nin o modeli hakkında özel bir bilgim yok ama ben de yaklaşık bir senedir Q6600 ve P35 ikilisi kullanıyorum ve gayet memnunum.

Diğer parçaların seçimi için en çok hangi amaçla kullanacağın önemli.

Ne kadar oyun oynayacağın ve ne tür oyun oynayacağın ekran kartı ve ram seçimini doğrudan etkiliyor.

Bilgisayarın sessiz olmasını istersen kasa, güç kaynağı ve fan seçimi önemli kazanır. İlerde upgrade düşünüyorsan da yine kasa ve güç kaynağı önemli.

Hdd seçimin ise ne kadar download yaptığına, ne arşivlediğine, hdd performansının senin için önemine ve yine sessizliğe göre değişir.
Sosyal ağlarda paylaş

Shadow said:
ya başlığa biraz baktımda genelde hep intel önerilmiş herkese, bunun sebebi nedir? ben ve tanıdığım arkadaşlarım 6-7 yıldır AMD kullanıyoruz ve fiyat/performans olarakta AMDnin daha iyi olduğunu biliyorum. eğer sorun çok güç harcaması diyorsanız bende şu an, AMD2-6000 var ekran kartımda palit 9800GT, PSU ise tagan 500w. cok şükür en kastırıcı uygulama ve oyunlarda bile bir performans sorunum yok. intel-amd tartışmaları heryerde oluyor, ama ben cidden sizin görüşünüzüde merak ediyorum. kısaca intelin artısını yazarsanız sevinirim:)-D
diğer bi sorumda, 4gb 533mhz kingston ram var bunun yerine a-datanın 2x2gb 800mhz(anakartım max800mhz) soğutuculu cl5 ramlerini düşünüyorum. cok büyük bir performans artışı olurmu? eskileri satıp üstüne 50-60lira versem alabiliyorum bu ramleri. sizce değermi?
Sosyal ağlarda paylaş

Onerilerin icin tesekkur ederim Mirage. Su siralar Call Of Duty oynuyorum ve devam edecegim kesin. Bu yuzden ekran kartinini iyi olmasi gerekiyor sanirim cunku oyun grafikleri gayet iyi gordugum kadariyla. HDD gelirsek, pek bir arvis yapmam. 3-5 album yuklerim ve gerisi de 3-5 oyun olur diyelim yani 250 GB yeterli. Kasa konusunda hic bir fikrim yok. Ayrica duyduguma gore Hdd nin modeli ve markasi oyun icin gayet onemliymis veri aktarimlarinda vs. Bu dogrultuda ne almam gerekiyor. Eger listeyi cikartmamda yardimci olursaniz yarin gidip alicam. Suanlik param 1.000 ytl ve gerekirse biraz daha ekleyebilirim.
Sosyal ağlarda paylaş

Shadow, ilk olarak Intel ve Amd'nin aynı frekansta çalışan işlercileri arasında ciddi performans farkı vardı (intel lehine). Şu an düzeldi mi bilmiyorum.

Onun dışında geçen sene AMD yeni modellerini çıkarmadan önce arada teknoloji açığı vardı baya. AMD'nin high-end işlemcileri, Intel'in orta modellerine denk geliyordu. Intel'in high-end işlemcilerinin AMD karşılığı yoktu. Şu anda durum değişti mi bilemiyorum. AMD'nin fiyat/performans bombası diye tanıttığı işlemciler de sadece çok düşük seviye modellerdi. Dolayısıyla orta seviye bir bilgisayar alacak kişi Intel'e sarılıyordu.

AMD'nin yeni işlemcileri de öyle çığır açmadığı için o geçen senelerdeki çöküşten sıyrılamadılar sanıyorum. Ama dediğim gibi güncel durum nedir bilmiyorum.

[hr]

Xtreme_Chill, marka model söyleyemem. Onlar için en iyisi internette inceleme okumak. Gittiğin bilgisayarcının anlattıklarına da güvenebilirsin tabii ama tavsiye etmem. Genelde ellerinde ne varsa onu satmaya çalışıyorlar doğal olarak.

Ama fiyat dağılımı aşağı yukarı şöyle olabilir:

250GB 7200RPM HDD: 100 YTL
Kasa: 150 YTL
500-600W güç kaynağı: 150 YTL
Ram: 2x2GB 800MHz: 100 YTL
Ekran kartı - ATI 4850: 500 YTL

Bu ayarladaki parçaları muhtemelen daha ucuza da daha pahalıya da bulabilirsin. Ben pc gold'dan bakıp epey yuvarladım fiyatları. Muhtemelen 1000 YTL'den daha ucuza toplayabilirsin bunları.
Sosyal ağlarda paylaş

@shadow

amd sempatizani olupda 30 kusur sayfadir hep intel tavsiye eden biri olarak dediklerini ustume aliyorum;

oncelikle birinci sebebim olmasada tuketim buyuk dert. cogu insan uygun bir psu almak yerine kasa ile gelen dusuk-orta kalite ve goreceli gucsuz psu lar ile calistiriyor makinelerini ve her ne kadar cokca saglam giden ornekleri olsada 50 lira kar etmek icin ben 1500 kusur liralik makineyi asla boyle bi alete emanet edemem. Diger durumda niye tdp onemli dersen ayni klasmandaki islemcilerde tdp si dusuk olan daha iyi overclocklerdir intel ile su sira azman c2d lar ile %30 lara varan clocklar mumkun. amd deki isim karmasasiyla ben burda islemci seri numaralari ile brisbane diye bagirirken windsorlarin hala daha satilmaya devam edilmesi amd lerde alinabilecek gordugum islemcileri gozum kapali tavsiye edemememe sebep oluyor.

ikinci neden socket di. am2 cok guzel ve onu acik bi socket olmasina ragmen neden yaptilari konusuna girmeden ozetlersek spider platformu duyurulmasiyla am2+ diye bi kavram ortaya cikti ve cogu anakart firmware/bios update ile dahi destekleyemez durumdaydi, yani cogu insanin 40 dolara sempron alayim sonra phenomlara gecerim heh heh heh dedigi hadise yalan oldu. am2+ destegi elzem oldu ki sonra goruldu ki phenomlarda 45nm lik c2d (adini soylemek gerekirse azman wolfdale lar) larin hayli gerisinde kaliyordu.

esas hadise de mirage da bahsetmis, guzel makine isteyen birisi ucuz brisbanelerden ziyade phenomlara bakmak durumda kaliyordu, fakat ayni fiyata 2 kat performans verip %30 clock olan wolfdale lara bakmamak , hatta gorupte almamak ayip sayildigindan amd ye rabet edilmedi. intel de xfire icin cok guzel bi platform sundugundan dolayi amd chipsetlere gereksinim yoktu birinci elden ki xfire yapan kac kisi var oda ayri bi konu.

son durum ise, asagi yukari ayni fiyata alinan 2 farkli makineden intel olan %80 ihtimalle kafadan her islemde bi yarim boy onde tamamliyor tum benchleri. artik islemci mimarisimidir, kaliteli chipset nimeti midir, instruction setlerin efektif kullanimidir bilemiyorum. ama durum bu.

peki ben neden amd seviyorum, ne zaman amd yi oneriyorum peki?
intelin tekel olmasini engelliyor diye seviyorum basta.

nezaman oneriyoruma gelirsek, bi kere anakartlari intel e gore hayli ucuz ve on parmaginda onbir marifetle ortaya cikiyor.
intelin socket degistirmesini firsat bilecek amd am3 leri de geriye uyumlu yaptiktan sonra pazardaki hakli yerini tekrar alir diye dusunuyorum parantez icinde.

sonra islemci icinde entegre memory controller intellerde farz olan super uper duper 2452mhz ddr15 ramler istemedigi icin noname ramler ile bile anakart sinirlarina yaklasik clock mumkun. en ucuza en cok sey alinan sistem bu oluyor heralde. keske mainstream ve ethusiast makineler icinde bu tarz secenekler koysalar ama intelin mimarisi bariz daha basarili, o yuzden fiyat odakli calismak durumunda kaliyorlar ve iyi bi yarismaciyla katilmazlarsa oyle de kalacaklar.

son olarak onboard grafikleri ati dolayli olarak intele gore hayli guclu, hybrid xfire gibi gelecek vadeden teknolojiler ile kendi anakartlarina dikkati cok guzel cektiler, ve is gorecek ucuz makine icin aklimda baska bir anakart yok. baska ulkelerde durum ve stoklar nasil acikcasi bilemiyorum ama intelin sundugu "crippled" p31,p33,g31,g33 chipsetlerinin hayli otesinde amd/ati mobolari. birde form factor savaslari var tabii, mini form da direk amd denilebiliyor.

uzun zmndir vakit yuzunden boyle wot lar yazmiyordum, tatilin gozunu seveyim. =PP okuyana da kolay gelsin.
Sosyal ağlarda paylaş

hmm açıklamalar için teşekkürler, bide benim şu soruma cvp istiyorum mümkünse. 4gb 533mhz kingston ramler var şuan, bunları satıp 55-60 gayme fark verip a-datanın soğutuculu 800mhz cl5 2x2gb ramlerini almayı düşünüyorum. sizce değermi almaya ciddi bi performans farkı olurmu? bir diğer sorum, 1 tb lik disklerde western digital black serisiyle öne cıkıyor. seagate ve samsungu ezermi cidden bu seriyle wd? almayı düşünelimmi?:)-D
Sosyal ağlarda paylaş

islemcine gore degisir, yukardaki neden amd diye yazdigim baslik icersindede yaziyor. islemcin amd ise rame cok gerek duymadikca bi harcama yapman gereksiz bence. belki timinglerini sikilastirmak isteyebilirsin.
eger intel ise ramleri degistirmenin islemciye buyuk faydasi olur.

western digital a gelirsek ben onlara guvenirim acikcasi. hdd de siralamam hitachi , seagate ve wd dir. modelin kronik bir problemi olmadikca hangisi ucuzsa onu alirdim.

Birde sonuc itibariyle 750gb ustu disklerde alirken amac hiz degilde depolama oldugu icin tutarlilik ve garanti suresi bence daha onemli. hangisinin distrosu daha cok garanti veriyorsa ondan almak lazim bence.
Sosyal ağlarda paylaş

anakartım max 800mhz o yüzden bu ramleri düşündüm, işlemcim AMD2-6000, ekran kartıda palit512mb 9800GT, bikaç ay önce age of conan kastığı için sisteme eklemeler yaptıydım. keşke ram almasaydım, şimdi tekrar masraf olacak. ama AMD ise değmez diyosun valla kararsız kaldım:D
harddiske dönersek, netimi limitsize çevirdim ve sürekli torrent açık o yüzden bu 1tblik disklerden düşünüyorum depo amaçlı. çevremde samsungtan ağzı yanan arkadaşlarım var, o yüzden samsunga ihtiyatlı yaklaşıyorum genelde ama sen ucuz diskler bile iş görür diyosun. yani eğer alırsam bu samsung 1tb falan sistemde zayıf halkamı olur? bide depo diskinde önbelleğin 32mb olmasınımı önerirsin 16mbda yetermi?
Sosyal ağlarda paylaş

amd kullandigin icin memory control yuzunden fsb diye bi ihtiyac olmadigi icin ramin hizi oyle cok elzem degil. anakartina ve ramine guveniyorsan 533 u 600 e dogru zorlamayi deneyebilirsin biraz timingleri gevseterek.

hdd icin ise onbellegin yuksek olmasi tabi tercih sebebi ama dedigim gibi depolama amacli olan bi hdd de onemli olan reliable olmasi ve garantisinin uzun olmasidir benim gozumde birde ucuzsa tadindan yenmez.
samsunglar 3 yil, seagateler 5 yil garantili mesela; ama su anda seagatelerde su firmware problemi muhabbeti falan var. o durum acikliga kavusup problem kalmayana dek beklemeni oneririm. daha sonra alirken aldigin yerin teknik servisinde diskin firmware inin guncellenip verilmesini isteyebilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

öneriler için saolun:)-D valla 2 tblikler gelsede fiyatlarının kısa sürede düşeceğini sanmam, o yüzden 1 tbnin fiyatlar biraz düşünce ve dolarda az durulunca uygun bi disk düşünüyorum. ram alma fikrindende vazgeçtim, madem AMD için pek bi fark yaratmaz diyosun boşa masraf olmasın. zaten oc ile işim olmaz, boşa soğutuculu rame para vermemek gerek...
çok soru sordum bugün ama konuda uzman patileri bulmuşken kaçırmayayım diyorum ve son bir soru yöneltiyorum:D bende şu an 250gb-16mb lik 2 adet hdd var. sistem diskim olan WD daha eski, depo diskim olan seagate ise yeni sayılır. şimdi bunlarda raid olayını nasıl yapabilirim? nasıl bi performans ve data güvenliği sağlar bu raid? ve neler lazım bunun için? anakartım Gigabyte M56S-S3 NF560
Sosyal ağlarda paylaş

ben farkli hizlardaki hdd ler ile raid yapilmasina pek sicak bakmiyorum vede yarisi kadar kapasite icin kazanilan performansa deger bulmuyorum o yuzden ayni disk olsalar dahi uzak dururum. Amac data guvenligi icin cifte image ise 250gb da gozume pek yeterli bi alan gibi gelmedi ki, sistem kurmayi dusundugune gore hiz acisindan dusunuyorsun.

Muhtemelen esh daha bilgilidir raid konusunda, ben kafadan sicak bakmiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

2 farkli diskle raid nasil olacak ki zaten? (-8

gecenlerde 2x SSD alip raid yapmanin hayallerini kuruyodum (250mb/sec write), ama write-cache olayi yeterli olmadigi icin hemen vazgectim.

sadece windows kurarken biraz hizlanacak diye anlami yok raid0 a donmenin. oyunlarda bir avantaj saglamaz.

NAS kuracaksan mantikli olabilir ancak.
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaslar bugun gittim tekrar kadikoye ve fiyatlara baktim. yeni sistem topladigim icin bir cok magazayi dolasip verilen oneriler nedir, ne degildir bir guzel arastirdim AMA donanima yabanci oldugum icin hic birsey anlamadim. o kadar cok model var ki aralarinda kayboldum diyebilirim.herkes birseyler satmaya calisiyor. Suan icin ihtiyacim olan sey ekran karti,ram ve iyi olmasini istiyorum. surekli oyunlarla ilgilendigim icin performans sorunuda olmamali.Sizce hangi ekran kartini almaliyim ? Suan ben de Intel Core 2 Quad Q6600, MSI 7356 P35 Dioamond var. Bu ikisine gore hangi ekran kartini almaliyim ? Para konusun 600 ytl ye kadar limitim var sadece ekran karti icin. 400 ytl de ramle kasaya ayirdim.
Sosyal ağlarda paylaş

abi bu krizde hala magazadan 0 mal aliyosunuz ya ona aciyorum =)

valla paraniza yazik ya, hani herkesin kendi parasi tabi, kimseye kari$mak olmaz da, 2. el alin bu tip mallari. Anakart desen zor bozulan bi$ey 2. elde ciddi deger kaybeden bir urun. Cpu desen sebille q6600 satiliyor garantili. Ekran karti desen 200-250 liraya 4850 veriyorlar. Ben kendi 4870 imi 320 liraya aldim, garantili 1 aylikti.

Eskiden 2. elde alinmayacak 2 urun vardi, biri ram, digeri hdd. Artik onlar bile alinabiliyor nerdeyse.
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...