Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

% 99,99 Yeterince Güvenli Midir?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Günde yeni doğmuş 12 bebek yanlış ailelere verilir.

Günde yeni doğmuş 50 bebek doğumda doktorun elinden düşer.

Musluklardan ayda 1 saat zehirli nitelikte su akması demektir.

Yılda 114,500 ayakkabı yanlış çiftiyle eşleştirilir.

Saatte 18,322 mektup yanlış adrese teslim edilir.

2.5 milyon kitaba yanlış kapak basılır.

İşlek bir havaalanına günde 2 güvensiz iniş gerçekleşir.

Webster sözlüğündeki 315 girdi yanlış yazılır.

Yılda 20000 yanlış reçete yazılır.

Kullanımdaki 800000 kredi kartındaki manyetik bantta yanlış bilgi yer alır.

Haftada 500 hatalı ameliyat demektir.

Bir endüstriyel otomasyon firmasının sunumundan çevrilmiştir.
C/P değil alınteri
:P
Mesaj tarihi:
bir ihtimal varsa, bilin ki o ihtimal daima %50'dir, genel dediğiniz şey, özel için hiçbir şekilde dayanak olamaz, bağımsızdır. ilginç istatistikler...
Mesaj tarihi:
funq said:
bir ihtimal varsa, bilin ki o ihtimal daima %50'dir, genel dediğiniz şey, özel için hiçbir şekilde dayanak olamaz, bağımsızdır. ilginç istatistikler...

ya olur ya olmaz hesabı? katılıyorum ben de buna! ama gel görki bunu olasılık konusunu işlerken matematik dersinde hocaya der, inat eder ve sınavda yaparsan sıfır puan hoş kaçar araya =(
Mesaj tarihi:
6 9 değil de 7 9 olursa, yani %99,99999 olursa cidden halledilmiş oluyor(muş).

Buradan da "bizim cihazlarımız 7 9 güvenlikte"ye bağlamışlardı olayı :D
Mesaj tarihi:
Drall said:
funq said:

ya olur ya olmaz hesabı? katılıyorum ben de buna! ama gel görki bunu olasılık konusunu işlerken matematik dersinde hocaya der, inat eder ve sınavda yaparsan sıfır puan hoş kaçar araya =(
bu da istatistik, matematik ve mantık nedir anlayamayan gencin dramıdır daima.
Mesaj tarihi:
Ardeth said:
Asteroth said:
İstatistikler, yüzdeler bireyler için hiçbir şey ifade etmez.

o 50 çocuktan biri seninki olabilir o_O

Şu anlamda söyledim onu Sina, %99,9999... gibi bir istatistik de olsa bir konu hakkında, eğer sen geri kalan yüzdeye ait gruptaysan, bütün bu istatistiki bilgiler değerini kaybeder.

Yani "Çük kanseri 7 milyarda bir görülen bir hastalıkdır" deseler bilimadamları, dünyada çük kanseri olan tek adam da sen olsan o istatistik senin için hiçbir şey ifade etmez. Çük gitmiş bir kere, 100 milyarda bir görülse ne olacak.
Mesaj tarihi:
fizban said:
Drall said:
funq said:

bu da istatistik, matematik ve mantık nedir anlayamayan gencin dramıdır daima.

Ahahahah. Ya olur ya olmaz abicim ne zorluyosun yahu.
Mesaj tarihi:
Asteroth said:
Ardeth said:
Asteroth said:
İstatistikler, yüzdeler bireyler için hiçbir şey ifade etmez.

o 50 çocuktan biri seninki olabilir o_O

Şu anlamda söyledim onu Sina, %99,9999... gibi bir istatistik de olsa bir konu hakkında, eğer sen geri kalan yüzdeye ait gruptaysan, bütün bu istatistiki bilgiler değerini kaybeder.

Yani "Çük kanseri 7 milyarda bir görülen bir hastalıkdır" deseler bilimadamları, dünyada çük kanseri olan tek adam da sen olsan o istatistik senin için hiçbir şey ifade etmez. Çük gitmiş bir kere, 100 milyarda bir görülse ne olacak.

Ama ya şöyle bir istatistik varsa, dünyada her gün 7 milyar erkekten biri prostat kanseri olduğunu öğreniyor. Bu demek ki yarın ve onu takip eden her gün, o 7 milyar insandan biri ben olabilirim. Aynı şekilde 10 sene sonra senin bebeğin doğduğunda, doktorun elinden düşen 50 bebekten biri olabilir. Eğer istatistik "her doğan bebeğin %99ı 1 saat içersinde ölüyor" olsa amaan istatistiğin bir anlamı yok boşver biz yapalım yine mi derdin? Demek ki varmış bir anlamı :p

Olasılık dediğin şey zaten ilerdeki zamana yönelik birşeydir yahu, işin içinde gelecek zaman referansı olmayınca tabi ki anlamını yitirir.
Mesaj tarihi:
@sg-1

güzel demişsin ama şu da var tamam 12 bebeğin yanlış ailelere verilmesi çok büyük olay ama eğer günde 100,000 bebek doğuyorsa 12 bebeği görmezden gelebilirsin diğer örnekler için de aynı şey geçerli
günde 2 ameliyat yapılıyor olsa ve her seferinde 1 kişi ölüyor olsa büyük olay [%50] kabul edilemez ama günde 1000 ameliyat yapılıyorsa ve 1 kişi ölüyorsa %0,1 fln oluyor kabul edilebilir bir durum kanımca
tabii gönül ister ki bu tür hassas konularda hata payını 0'a indirebilsek, ama indiremeyeceğimize göre kabul edilebilir bir hata payı olmalı :)
Mesaj tarihi:
Şimdi Sinacığım, eğri oturup doğru konuşalım. Senin her gün prostat kanserine yakalanma ihtimalin olması, senin her gün bunu düşüneceğin anlamına gelmez.

Dünyadaki her 50 çocuktan biri sakat doğabilir ama kaç kişi "Acaba benim çocuğum sakat mı doğacaktır?" diye düşünür ki? Kimse kötü olayların kendi başına geleceğini düşünmez.

Oysa ki bir prostat hastası için o istatistiğin zerre önemi yoktur. İsterse 100 milyarda bir rastlanan bir hastalık olsun, o adam o hastalığa sahiptir.
Mesaj tarihi:
çünkü birşeyin olumsuzu istatistikler içine katılmaz genelde. eğer katılırsa istatistik ya olur ya olmaza dönüp %50ye yükseltgenecektir çünkü.

salladım ama doğrudur belki? :D
Mesaj tarihi:
valla eğer insanların umrunda olmasa çocukların sakat doğabileceği ihtimali onca test yapmazlardı ya da kanser üzerine yapılan istatistikler sonucu kanser olma ihtimalinin arttığı görülmese insanlar fast fooddan uzaklaşmaya uğraşıp, sağlıklı yemeklere yönelmeye çalışmazdı.

Yani evet istatistiksel önem denen bir sınırı vardır herkesin, dünyada her gün bir milyar erkekte biri prostat kanseri oluyorsa sallamayabilir ama bu sayı 100000de bir ise falan belki endişelenir. Kişiden kişiye değişir bu seviye ama yine de insan aklı lineer cebir ve istatistik ile çalışır. Misal sen tecrübelerin veya etrafından duydukların sonucu bir sokağın saat 12den sonra güveli olmadığını düşünüyorsan oraya girmezsin. Bu oraya girdiğin zaman sana mutlaka birşey olacağı anlamına gelmez ama olabilme ihtimali seni yönlendirebilecek kadar yüksektir. Bu da istatiksel bir çıkarımdır :p
Mesaj tarihi:
Açıkcası her anne baba bebeğim normal doğacak mı diye düşünür ve hatta ilk aylarda bazı özürleri önceden test edebilmek için yapılan testler mevcuttur. Bunlarda doktorunuz size %5 ihtimal bu testten sonra düşük olma riski var der ama siz o testi yaptırmalısınızdır çünkü bebeğin ğelişiminin normal gidip gitmediğini öğrenmenin en garantili yolu budur. Ve eşinizle günlerce %5 ihtimali opturup düşünürsünüz. O an o %5 inanılmaz büyük bir orandır. Hatta 5 değil 3tü yanılmıyorsam bu oran.
  • Yeni Oluştur...