Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Isınma problemi (sanırım)

Kumadam

Öne çıkan mesajlar

Merhaba arkadaşlar,

HP pavilion dv 5000 marka bir laptop sahibiyim, ms office uygulamaları kullanımı dışında sadece WoW oynuyorum ve ne zaman WoW oynamaya başlasam kısa bir süre sonra bilgisayarım kendsini kapatıyor.

İlk aklıma gelen fan'ın yeterince çalışamayıp sistemi kapatması oldu. Bunun da aşırı ısınmadan (wow'a başlayınca CPU'nun haricinde ekran kartına da yük binmesi nedeni ile) dolayı olduğunu düşünüyorum. Açıkcası donanım bilgim iyi olmadığı için bunun bir kendi varsayımım olduğunu söyleyebilirim.

Öncelikle sizlerin görüşleri nedir bunu öğrenmek isterim, ayrıca kesin tatil dönüşü servise götüreceğim ama en azında götürmeden önce yapabileceğim bir şey varmıdır öğrenmek isterim.

Bir de eski zamanlarda CPU'ların sıcaklığını ölçen yazılımlar vardı hala varmı bunlar, varsa bir teorimi test etmek için denemek isterim.

İlginiz için şimdinden teşekkürler

İyi akşamlar

Kumadam
Sosyal ağlarda paylaş

Sıcaklıklara bakmak için SpeedFan var hala. Gayet iyi bi program.
http://www.almico.com/sfdownload.php

Bende HP Pavilion dv6000 serisinden bi laptop var. Laptopun havalandırma ızgaraları alt kısımda. O yüzden, laptopu bi yere koydun mu hemen ve aşırı ısınıyo.
Ben de laptopun arka kenarının altına ufak bi ajanda koyarak arkasını biraz havaya kaldırıyorum ve böylece yüzeyle direkt temas etmesini engelleyip, serinlemesini sağlıyorum. Basit ama etkili. Eğer dediğim gibi aşağıdaysa, bi süre yukarı kaldırıp deneyebilirsin.

Ha, eğer havalandırma laptopun yanlarında ise, o zaman speedfan sonuçlarına da bakmak lazım. Her halükarda, bilgisayar aşırı yük bindiğinde kapanıyosa (restart da diil), ısınmadandır. En kötü ihtimalle, fanlar toz tutmuştur. Laptop bikaç senelikse ve nispeten tozlu bi mekanda duruyosa muhtemel. Masaüstü bilgisayarım tam da bu sebepten, aynen bu şekilde kapanıyodu. Fanı temizledim düzeldi.
Sosyal ağlarda paylaş

İşlemci ve ekran kartında sıcaklık bir iki saniye içinde bile 10-20 derece değişebiliyor. İşlemci ısındı diye bilgisayar kendisini kapatıyor mesela. Hemen BIOS'a giriyorsunuz. Bakıyorsunuz işlemci 40-50 derece. Oysa çöktüğünde 70 dereceyi geçmiş bile olabiliyor.

Çökme sırasındaki sıcaklığı öğrenmek için bir dosyaya belirli aralıklarla sıcaklığı yazan (log tutan) programlar lazım. Ekran kartı için RivaTuner tavsiye ederim. Umarım laptop'taki ekran kartıyla uyar. İşlemci için ise zamanında aramıştım. Sadece Asus anakartlarla çalışan bir tool tavsiye edilmişti. Adını hatırlamıyorum ne yazik ki.
Sosyal ağlarda paylaş

ram ekleyince benimki kapanmamaya basladi, o da dusunulebilir, gene isiniyo ama kapanmiyo artik cok abartmadikca, ondan once de dyanin dedigi davadan almistim o da ise yariyo, ama artik onu sadece altinda yukseklik olarak kullaniyorum, fanleri acik degil. bir de benimkine cilginlar gibi toz giriyo ve heatsinke ve fanlere takilip kaliyo, arada acikp temizliyorum parmak parmak topaklar cikiyo icinden.
Sosyal ağlarda paylaş

Merhaba,

Sabah 2 saat kadar kullandım altına kitap koyarak fan'ın daha fazla hava çekmesi metodunu ve çalıştı şimdilik herhangibir sorun ve kapanma olmadan.

Burada toplam 2GB ram var, sadece 1 GB daha ekleyebilirim ama şimdilik altına yükselti koymak işe yaradı.

Türküz nede olsa :))

herkese değerli katkıları için tekar teşekkürler.

Kumadam
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
Öncelikle ben neler yapıyorum bi anlatiyim detaylı olarak

1. Süpürgenin ucunu cıkarıp klavye üstünü ve fanını komple çekerim içine toz fln kaçmış ise kıl tüy vb hepsini alırım.

2. Selpak a kolanya dökerek ekranı tuşları kasasını komple silerim hem ıslaklık kalmaz hemde iyi toz alıyor.

3. Özellikle yaz aylarında laptop altını asla hava dolasımını engelleyecek bir yüzeye koymamak lazım. Mümkünse aluminyum bi plaka üstüne degil ise en azından ahşap bir masa üstüne koyun. Cam masa üstünde kullanıyordum onda bile camın belli yüzeyini cok ısıtıp sonra o ısıyı fan ile geri alıp kapanıyordu.

4. Hepsi yetersiz gelir ise evde bulunan bir adet vantilatörü klavyeye üfleyecek sekilde çevirip calıstırın. Harici klavye kullanılıyor ise hiç sorun kalmaz ellere gelmez hava ve süper sogutur kapanmayacagı icin garanti veririm ;)

5. Son çözüm olarak ki bence gayet ideal notebook sogutma altlıgı almak lazım. Ben aldım cok memnunum ve cidden verdiğim paraya değdi diyebilirim. Diz üstünde kullanıyor iseniz dizleri ve testisleri ısıtıp hem kansere yol açma hemde erkekler icin cinsel sorun yaratma problemi oldugundan zaten sakıncanın önemi belli oluyordur. üç kuruşluk bir altlık almayıp da bole sorunlarla bogusmayın ;)

bendeki ürün bu hem fazla yer kaplamıyor hem hafif ayrıca iyi sogutma sağlıyor

usb güç cıkışı sağ taraftan, eğer laptopunuzda sadece solda usb girişi var ise biraz can sıkıcı olabilir ama arkasında da var ise sorun yok hiç
Sosyal ağlarda paylaş

aşırı ısınmlaradaki bilgisayarın kapatma tepkisini kapattım ya yancak ya yancak az kaldı:)

dün de sordum garantiden cıkıyormu sinsiden overclock yaparsam diye programları silersen bişi olmaz dedi; 2. hdd den dibine vuruyorum ama bir türlü fan ı modifiye edemiyorum.

salak makina işlem saatine göre hızlanıp duruyor.
yukurdaki program (speedFan) ile min degeri 100 ledim ama faydası yok :S

yakmak istiorm len o olcak en sonunda.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu system fan fan hızınımı arttırıyor? Bende hazır topic varken sorayım, benim alette aşırı ısınmadan dolayı kapanıp durmakta şu sıcak günlerde. Aslında kasada 2 tane fan var ama birisinin güç kablosunu takacak slot bulamıyorum yau nası hallederiz onu? Bide işlemci fanı asıl önemli nokta galiba dimi? Yoksa o 2. fanıda çalıştırsam ısınmaya bi nebze çözüm olurmu?
Sosyal ağlarda paylaş

Eğer takamadığın fan kasa fanıysa (12cmlik), onun açık veya kapalı olması sistemin kendini kapamasını engellemez ya da o tarz bi soruna açmaz diye düşünüyorum.
Eğer "çekinmem" dersen, işlemci fanını (sadece fanını, soğutma bloğunu değil) söküp altındaki bilmem kaç santim kalınlığındaki tozu temizleyip sorunun çözülmesini umabilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

ben de yeni konu acmiym sorunumu buraya yazayim bari.
gforce 8500gt ekran kartım var. ancak artık fanı çalışmamakta.
gerçi daha araştırmadım ama sadece ekran kartının fanını değistirmek mumkun mu? fana baktım bayaa dönmüyor, üstelik gayet de güzel temizledğim halde. temizlerken de bozmadığıma eminim.
ne önerirsiniz? gidip bilgisayarcıya fln çok para vermem gerekecekse yeni ekran kartı alırım, kendi basima halledebilecegim, ya da varsa ucuz ve iyi sonuç alabileceğim ne öneriyorsunuz?
teşekkürler..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...