Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Uzayda yalnız değiliz ve NASA da bunu biliyor"

LathspeLL

Öne çıkan mesajlar

Eğer Amerikalılar uzaylıları bulduysa ve saklıyorsa NASA'yı da bir şekilde uyutuyorlar demek ki. Yoksa niye hala mikroskobik yaşam belirtilerini aramak için zilyar dolar harcasın garibim NASA.

Önceki sayfalarda arkadaşlar madem Ay'a bir kere gittiler neden artık gitmiyorlar demiş. En başta bunların Ay'a insan göndermesi zaten bilimsel değil politik nedenlere dayanıyordu. Uzaya ilk insanı gönderen SSCB'ye karşı zafer kazanmak için o kadar yatırımı yaptılar zamanında. Apollo programının toplam bütçesi 40 yıl öncenin parasıyla 20 milyar dolardı. NASA'nın bütçesi bu iş için 10 katına filan çıkarılmıştı. 2007 NASA toplam bütçesinin 16 milyar dolar olduğunu düşünürseniz ve 40 yıl önceki 20 milyarın bugün kaç milyara denk geldiğini hesaplarsanız ABD'nin bu işe politik amaçlarla ne kadar para akıttığını görürsünüz.

Apollo programı dahilinde 6 kere Ay'a indiler zaten 60'lı-70'li yıllarda, program amacına erişince de bıraktılar. Politik zaferi kazandıktan ve defalarca insan gönderip gerekli verileri topladıktan sonra o maliyeti bir daha göze almanın manası yoktu tabi.
Edit: NASA'nın ABD federal bütçesindeki payını buldum. Apollo programının en masraflı dönemi olan 1965'te %5.5, 1970'lerden sonra %0.7 ile %1.0 arasında değişiyor.

Nitekim insansız uyduları hala gönderiyorlar Ay'a ya da yörüngesine, çok daha verimli adam göndermeye kıyasla. Öte yandan Sovyetler de Apollo 11 indiği sırada Ay'a insan göndermek üzereydi zaten, Amerikalılarınki yalan olsa madara ederlerdi onları dünyaya. Merak ediyorsanız bütün ay yolculuklarıyla, orada yapılan işlerle, getirilen taş toprakla ve bilimsel bulgularla ilgili dünya kadar malzeme var internette, hepsinin yalan olması zor biraz :)

Benzer şekilde Mars'a insan göndermek de robot göndermeye kıyasla çok daha riskli ve denilene göre yaklaşık 100 kat daha pahalı bir iş. 2030'lu yıllar için planlıyorlar Mars'a insan göndermeyi ve yaklaşık 2 trilyon dolar gibi bir paradan bahsediliyor, wikipedia çalışmadığı için bakamıyorum şu anda tam maliyetlerine ama Türkiye devletinin yıllık bütçesinin 150 milyar dolar olduğunu düşünüp kıyaslayın artık nasıl bir para.

Misal 3-4 sene önce Satürn ve uydularını incelemek için yerine varan Cassini uzay aracının ve Titan uydusuna inen Huygens sondasının toplam maliyeti 3 milyar dolardan biraz fazla. Satürn'ün Dünya'ya uzaklığı Ay'ın dünyaya uzaklığının 4000 katı. Cassini'nin sadece gidişi 7 sene sürdüğüne göre düşünün artık insan gönderip geri getirmek mümkün mü değil mi, gönderilse kaç trilyon dolara mal olur.

Güneş sisteminde hayat varsa burada vardır denilen Jüpiter'in Europa uydusunu incelemek için bir programı vardı NASA'nın. Titan'ın atmosferi var, oksijen var, yüzeyi buz, buzun altında okyanus olduğu düşünülüyor, yani çok önemli bir iş oraya gitmek. 2015 yılı için planlıyorlardı varmasını ama süper zekalı Bush yönetimi birkaç sene önce iptal etti programı bütçeden gerekli parayı vermeyip.

Özetle bilim adamları açısından gezegenlere insan yerine robot vs. göndermek çok daha verimli ve mantıklı bir yöntem. İnsan göndermek işin şov tarafı.

Uzaylı geldi mi gelmedi mi diye merak edenlere de Carl Sagan'ı öneririm. Adamcağız "hayatımı bu işe adadım, keşke bulsak en çok ben isterim" demişti. Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı kitabı çok aydınlatıcıdır bu uzaylı hikayeleri konusunda.
Sosyal ağlarda paylaş

Bütün sayfaları okumadım ama aklıma da şu takılmadı değil....
Tamam geldilerse nasıl göremedik bu kadar gizlenemezler falan sakalanamaz denilmişte,illa yeşil kafalı buyuk beyinli uzaylı olması zorunluluğu yokki,pekala da insan kılığında etrafta dolanıyor da olabilirler,hatta taksim de döner bile yemiş olabilirler ruhumuz duymamıştır.Sonuçta muhtemelen onlar da dünyayı izlemek amacıyla veya meraktan gelmişlerse,kendilerini beli etmelerinin oldukça kötü sonuçlar yaratabileceğinin farkındalardır(İlla düşmancıl olmak zorunda da değiller tabii ki)....

Çok mu fantazi oldu bilemiyorum da bende bu uzayda sadece bizim olduğumuza inanmak istemiyorum:)
Sosyal ağlarda paylaş

Astronot oluyo bir yerleri kalkıyor bunların ya... Adları duyulsun diye çıkıp iki kelam edip oturuyolar ulan Amerika saklayıp ne yapsın uzaylıyı ha petrol mü bu değer mi kazanıyo! Bir de bu uzaylıları hep Amerika saklıyo var ya sokucam onların hükümetine de holivuduna da Ruslar saklasın lan azcık Rus kozmonot Dimitri Kozovski açıklama yapsın hükümet saklıyor diye ama yok ki, yok kodumun işte uzaylı saklanmıyo.

Hemen komplo teorisine geçiyorum. Amerika uzaylıyı neden saklıyor olabilir?

Tabi ki holivud için. Şimdi düşün bir kere uzaylıyı gördün diyelim bir daha bilim kurgu çekip para kazanabilir misin yok o indipendıns dey gibi salak filmler çekebilir misin? Hayır tabi ki işte hükümet bunun için saklıyordur. Ve bundan daha mantıklı bir sebep bulamadımççç.

Uzaylı görcez var ya hepsi salak sonra asıl olay bu olacak. Yıllardır salakları merak etmişiz diye gidicez güzelce sömüreceğiz onları ohh süper olacak var ya. Ha aksi olursa sıçtım bu yazı yüzünden sdgdşgiewşgkegds.....
Sosyal ağlarda paylaş

ya çok kafa karıştıran sorular bunlar.. mesela bir boşluktan bahsederken.. onu kaplayan bir boşluk daha olduğunu düşünmek çok kafa karıştırıyor. boşluk boşluk nereye kadar bir sonu yok mu bunun ? bir uçurum var diyelimki e tamamda uçurumun bile devamı var.. Hani duvar koysalar bu sefer "lan duvarın arkasında ne var? " diye düşünüp duvarı aşıcaz başka bir boşluk çıkıcak karşımıza. Biz en iyisi 1 litre petrol için birbirimizi öldürmeye devam edelim bu sorular çok karışık.
Sosyal ağlarda paylaş

İnsanların güç üzerine olan doyumsuz hırsını düşünürseniz, uzaylılar neden farklı olsun?

Yani bir vice-versa yapsak gelecekte dünyadan bir ülke uzaylı ve daha az gelişmiş bir yaşam formu ile karşılaşsa,onu gizli yada açıkça sömürmeye kalkmayacak mı? Bundan dolayı şu dosthane/gözlemci ziyaret gibi senaryolar bana oldukça uzak görünüyor.

Ben uzayda hayat olduğunundan eminim.Neden derseniz:

Olsalık çok fazla.Çooook fazla galaksi ve bunların içinde çoook^çoook sayıda gökcismi var.Bunların birinde (artık rastgele yada inanışınıza göre tanrının eli ile) hayat ortaya çıkması kuvvetle muhtemel.
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 ay sonra ...
  • Yeni Oluştur...