Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çevre Mühendisliği (ne iş yapar nedir ne değildir?)


roket adam

Öne çıkan mesajlar

Bir süredir çoğu yerde bu tarz sorular görmekteyim, e internette de çok net kaynaklar yok bu konuda, o zaman bir kaynak yaratayım dedim bir ç.m. öğrencisi olarak.

Vikipedi den Çevre Mühendisliği

Çevre mühendisliği, doğal kaynakların kullanımı ve insan sağlığına uygun çevre koşullarının yaratılması ile ilgili mühendislik dalıdır. Diğer mühendislik dallarından farklı olarak, doğanın kaynaklarını tüketmeyi değil, doğaya sahip olduklarını geri vermeye çalışan bir mühendislik dalıdır.

Çevre mühendislerinin başlıca çalışma alanları; su ve atık su arıtma, hava kirliliği kontrolü, katı atık bertarafı, toprak kirliliği vb. dir. Bir "mühendislik" dalı olan Çevre Mühendisliğinin başlıca faaliyet sahası su, hava ve toprağa karışan atıkların bertarafı için teknolojik çözümler araştırmak ve uygulanacak tedbirleri belirlemektir. Daha çok sanayi tesislerinden kaynaklanan bu atıkların arıtılması için uygulanan arıtma projelerinde makina, inşaat, kimya ve biyoloji bilim dallarından da faydalanılmaktadır. Evsel ve sanayi atık su arıtma tesislerinin tasarımı, inşası ve işletilmesi, su şebekeleri, isale hatları, kanalizasyon tesislerinin tasarımı ve inşası çevre mühendislerinin en çok ilgilendiği konular olarak sıralanabilir.

Çevre Mühendisliği ayrıca içme suyu arıtımı, atık suların geri çevrimi ve yeniden kullanılması, çevresel etkilerin değerlendirilmesi, tesis içi proses kontrolu ve temiz teknolojilerin araştırılması gibi konularla da uğraşmaktadır.



Vikipedi uzunca anlatmış, kısaca da ben değineyim. Çoğu mühendislik dalı üretim üzerinedir. Örnek olarak makina parçası üreten bir fabrikada malzemeyi metalurji mühendisi seçer, makina mühendisi üstüne düşeni yapar, endüstri mühendisi giriş-çıkışı ayarlar vb. E sonuç olarak ortaya bir ürün çıkar ve bu çıktının yanında da istenmeyen bilimum farklı maddeler oluşur. İşte bir ÇM nin işi budur tam olarak. Oluşan zararlı maddeleri bertaraf edecek tesisleri kurmak & işletmek.

Bir diğer görevi de inşa edilen tesislerin çevreye uygunluğunu denetlemek ve rapor oluşturmaktır.

İşin bir tarafı da çevre kirliliğine ile direkt alakalı olduğundan yolda gördüğünüz çöpler, denizdeki ve havadaki kirlilik te sizin için PARA demek oluyor.

İçerik olarak; Kimya, Biyokimya ve İnşaat mühendisliği ile birebir alakalıdır. İnşaat siz atık bertaraf tesisi kurarken lazım olacaktır mesela. O yüzden rapido ile proje çizimine de, çöpten atık ayırma olayı da, laboratuvarda atık inceleme de işimizin bir parçası.

Ne değildir?
-Kaldırım mühendisliği : alakası yok
-Çevre düzenleme falan işte: alakası yok. ben de bununla karıştırıyordum
-Kolaydır: yalan. kimya ağırlıklı okursanız hele, ezber ağlatır.
-Çok zordur: yanlış. çok aşırı zor bir bölüm değildir.

Genel olarak en iyi ÇM eğitimi veren üniversite olarak İTÜ yü gösterebiliriz. İTÜ ÇM eğitimini inşaat ağırlıklı vermekteymiş.

Sözlükten şöyle doğru tespitler içeren bi alıntı

kesinlikle çevreci yetiştirmeyen bölümdür. herkesin aklında böyle bir izlenim bırakır. doğayı çevre mühendisleri kurtaracak gibi bir bilgi verilmiş sanki herkese. yok kardeşim öyle bişi. çevre mühendisliği bölümü öyle bir yer değil.

kimya ağırlıklı bir bölümdür. matematik ve fizik geri plandadır. öyle sayısalım kuvvetli diye gelmeyin ezberden ebeniz ağlıyor. kimya da gerçekten ağır veriliyor. kimya bölümünde okuyan biriyle rekabet edebilirsiniz. bol bol proje çizersiniz. 3-4 gün hiç uyumadan rapidoyla çizim yaptığımı bilirim. laboratuvara deney yapmak için kanalizasyon suyu getirebilirler. içinde bok tabi ki olacaktır da havuç, domates gibi sebzeler de bulunabilir. çöp konteynırını döküp içinden çıkan çocuk bezi, prezervatif, ped gibi çöpleri atık sınıflarına göre ayırmanızı isteyebilirler. bunların nasıl koktuğunu anlatmama gerek yok sanırım. ona göre seçin bu bölümü.

peki bizim işimiz nedir: devlet üreticilere "sen çevreyi en fazla bu kadar kirletebilirsin" diye sınır koyar. çevre mühendisi de o fabrikanın çevreyi kanunların koyduğu sınırları aşmadan kirletmesini sağlar. üstüne de çok pis para alır. çeşitli iş imkanları vardır ama türkiye'de kontenjan sınırlıdır. mesela iller bankasında içme suyu ve kanalizasyon projelerinde de çalışabilirsiniz ama her yıl yüzlerce mezun çıkarken bu işleri kapmak için büyük torpil lazımdır. yine geri dönüşüm tesisleri, dsi gibi çeşitli iş imkanları vardır ama fazla para kazanamazsınız ve dediğim gibi kontenjan az. bayanlar çevre il müdürlüklerinde çok temiz masa başı işi bulurlar genelde. bu işin kaymağı çed yazmaktan geçer. öyle çok çok zor bir iş değildir ve abartılı paralar kazandırır. yeterki çevre mühendisi olarak imza atabil.
gerçek mühendis asla çevreyi koruma amaçlı çalışmaz. çünkü mühendisi özel şirket tutuyor zaten. parasını onlar veriyor. onların menfaatlerini korumak zorundadır. minimum masrafla kirlenmeyi sınırlar altında nasıl tutarım diye düşünür. çevrenin daha az kirlenmesi pek şeyinde değildir.

ayrıca gördüğüm çevre mühendislerinin neredeyse hepsi çevreyi şahsen kirletir. numuneler hariç pek temiz insanlar değillerdir. hiç çekinmeden çöpünü yere atarlar. derslerde "yok çevre öyle kirleniyor, böyle kirleniyor, atıktı, küresel ısınmaydı..." derken hayattan bezerler. greenpeace'cileri de hiç sevmezler.



Sözlükten Çevre Mühendisliği Başlığı

Gelelim en önemli konuya.

İş İmkanları Çok muallakta bir konu maalesef. Kimse kesin bir cevap veremez, yine de yardımcı olmaya çalışalım.

Kamuda: Çevre mühendislerinin çoğu planlamacı olarak Bayındırlık ve İskân, Kültür, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, İller Bankası, belediyeler, Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlıkları gibi kamu kuruluşlarında görev alabilirler. Sağlık Bakanlığı Merkez ve İl teşkilatlarında ve Başbakanlığa bağlı olan Çevre Bakanlığında çevre mühendislerine büyük gereksinim duyulmaktadır. Özel çalışanlar yukarıda belirtilen kamu kurumları, Belediyeler yada kişi ve firmaların araştırma ve planlama işlerini yapabilmekte, İller Bankası ve belediyelerce ihaleye çıkarılan arıtma tesisi, su kanalizasyon ve şehir imar planlarını hazırlamaktadırlar.

Özel şirketlerde: Özelde bu işin sonu yok. Özellikle AB katılım sürecinde atık oluşturan her tesisin bir grup çevre mühendisi çalıştırma ve atığı bertaraf edecek tesis kurma zorunluluğu doğacak. E bu da sağlam bir gelecek vaadediyor.

Özellikle torpil çok önemli her meslekte olduğu gibi. Uluslararası holdinglere atacağınız bir adım size iyi bir kariyer olarak geri dönebilir.

Yukarıdaki iş olanaklarının yanı sıra, işsi gezen, bankacı olan vb. bir sürü ÇM de mevcut. Belli özellikleri vasıfları kazanmak şart, yabancı dil, ÇM ile ilgili sertifikalar vb.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Açıkçası yazmayı düşünüyordum sözlüğe falan baktım fikrim değişmedi ve hala yazmayı düşünüyorum. Hazır bulmuşken sorayım.

Bir arkadaşımdan öğrenmiştim, örneğin antalyada petrol siloları varmış bunlar denize atık bırakırken bir çevre mühendisinin imzası gerekiyormuş. Varmıdır böyle birşey?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Üniversitesine göre değişiyor o.

Kocaeli de okuyorum ben mesela, herhangi bir kısıtlama yok, geçebiliyorsun diye biliyorum. Aynı şekilde İTÜ de de, 1. sene sonunda fakülte değiştirebiliyorsun (çevreden mimarlık bile olur yani :) ) 2 sonunda ise sadece bölüm diye biliyorum.

Bu kural genelde tüm meslekler için geçerli oluyor, sadece çevreye özel bir durum görmedim pek.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...