Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Camurdan Yaratilis

^^ShadowSong^^

Öne çıkan mesajlar

Bu konuyla ilgili bir kitap okudum,adam orada cevap verirken şu tarz şeyler demiş;
Sonuçta hepimiz Ademden geldik,ve Ademden sonrada binlerce peygamber geldi bu dünyaya.Çamurdan yaratılmışızdır,bunu Adem bilir,başkalarınada söylemiştir,yada diğer gelen Peygamberlerde Çamurdan yaratıldık demişlerdi.
Böylelikle bu bilgi ilk günden günümüze kadar aynı gelmiştir,bu herşeyin güzel bir uyumunu gerçekliğini gösterir diyordu amcam,

ama benimde bu noktada merak ettiğim,başka birşey devreye giriyor,sen bana Ademden yada binlerce peygamberden bu zamana kadar kulaktan kulağa geldi dersen,insanlar neden eskiden çoktanrıya inanıyorlar diye sorarım.
Ne yani çamurdan yaratıldık biz gibi bir bilgi doğru olarak geliyorda,
Onlardan çok daha önemli,kim yarattı bilgisi,10larca tanrıya çıkıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Türkler shamanizme inanıyordu ama tek tanrılı sistemleri vardı. Herkesin 10larca tanrısı olacak diye bir kaide yok. Ayrıca yazılı aktarma imkânları mı vardı? Hem sen o adamın 'kulaktan kulağa aktarıldı' yorumundan yola çıkıyorsun, o yorumun doğru olduğunu nereden çıkardın? Sonuçta inandığım bir kitap bana bunun böyle olduğunu söylüyorsa ve ben de mantığım çerçevesinde bunu bilimsel bir çizgide -tüm detaylarıyla olmasa da- kendime açıklayabiliyorsam, ben bunun doğruluğuna inanırım.

Ben sana şunu sorayım;
neden tüm peygamberler ortadoğu'da ortaya çıktı? Neden Aztec'lerin peygamberi yok?

Ayrıca mucizeler maddeye hükmetmek değil midir? Atomlara hükmedebilsek, istediğimiz sıralama ile dizebilsek ve bunu yaparken de elşektron mertebesinde bir hükümden bahsediyorum, istediğimiz maddeyi oluşturamaz mıyız? A ve B maddelerinin yapılarından C maddesini ortaya çıkarmak. Sonuçta bilim yoktan var edilemez diyor ve Kur-an da tek yaratıcının Allah olduğunu ve ondan başka kimsenin yaratamayacağını söylüyor.

Bu bardak boş diye yorum yapacağımıza, bu bardağın yarısı dolu diye yorumlarsak hem daha yapıcı bir yorum getirmiş oluruz, hem de bardağın doluluğunun nasıl olduğunu düşünebiliriz.

İnsanın en temel özelliği görmeden inanmamasıdır ve sorgulamasıdır. Bizden şuan için inanmamız bekleniyor. Neden? Çünkü 600 yıl boyunca bu kitabın değişmeden günümüze kadar gelmesindeki en büyük etken, 600 yıl önce o insanların ikna edilmesini sağlayan mucizeler ve/veya doğa üstü olaylardır. Piyasada bilim paraleleinde Kur-an'ın anlaşılabilmesini sağlamaya çalışan yayınlar var. Adamlar işi çözmüş demiyorum ama bir şekilde içinde anlatılan bilgiyi anlamaya çalışıyorlar.

Din hiçbir zaman batıl bir inanç olarak yorumlanmamalı. Herşey bilimsel olarak açıklanamaz. Ölür denen hasta nasıl oluyor da iyileşiyor ve nasıl diye sorulduğunda 'dua ettim' cevabını veriyor? Alternatif tıb da inkâr ediliyordu, safsata deniliyordu, peki ya şimdi? O yüzden anlamadığımız şeyleri 'cahil insanların inandıkları bilimsellikten uzak hayal dünyası' diye yorumlamamak gerekli. İnanç ince bir çizgi. Zamanında bu uğurda savaşlar yapıldı. İş yine inanç savaşlarına dayansa, şu an uygar ve modern dediğimiz o Avrupa ülkelerinin yaklaşımlarının nasıl olacağını sanıyorsunuz? Amerika'da bile dinin siyaseti ve yaşamı nasıl yönlendirdiğine bakın. En inançsız olarak yorumlanan toplum o. İnsanları rencide edecek yorumları yapmadan fikir beyan etmeye özen gösterelim lütfen.

Bu konudaki tüm soruları cevaplamama imkân yok, ben de bilmiyorum ama aklıma yatan şekilde fikrimi ve düşüncemi paylaşarak aynı perspektif bakarsanız ne görebileceğinizi size anlatmaya çalışıyorum. Kimseye ders verme veya haddini bildirme gayet olmaz/olamaz.

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

paramecium said:
Selam,

Türkler shamanizme inanıyordu ama tek tanrılı sistemleri vardı. Herkesin 10larca tanrısı olacak diye bir kaide yok.

yanlış tek tanrı yoktu, bir den cok tanrısı vardı orta asya türk şamanizminin. göktanrı, en büyük ve baş tanrısıydı türk şamanizminin işine gelen "bi göktanrı vardı zatenki" der gecer.
Sosyal ağlarda paylaş

milli eğitiminin tarih kitaplarında yazar orta asyada türkler şamandı, şamanizm de müslümanlık gibi tek tanrılı vs vs hatta utanmasalar göktürklerde müslüman olucaktıda henüz çıkmamıştı o zamanlardı derlerdi. sonrada diyolarki bak müslümanlığa inanmıyosun ama görmüyomusun eski türklerde müslümanlığa benzer dinlerle inanırdı demekki allah var vs vs
Sosyal ağlarda paylaş

@paramecium

sanırım sorumu aktaramadım size,
çamurdan yaratılmak,yaratılmamak mantıklımıdır demiyorum,çamurdaki bileşenleri araştırmaya gerek yok.
daha basit birşey soruyorum,
ilk insanlar biz çamurdan yaratıldık diye salladılar,ve şimdiye kadar öyle geldi?
ben buna cevaben yazmıştım,çünkü bunu kime desem,verdiği cevap;Adem söylemiştir,yada diğer gelen birsürü peygamberler söylemişlerdir dediler.
Bende buna,Adem yada yüzlerce peygamber çamurdan yaratıldık detayını söylüyorlarda,neden tanrıyı yanlış aktarmışlar dedim?
Türkler filan diyede örnek vermeye gerek yok,dinler tarihi,insanlık tarihi derken,Sümerler gibi Mezopotomya halklarını konu alıyoruz.

Olay şu;
Sümerler kafadan sallamış çamurdan yaratıldık diye,
Mısırlılar buna inanmış,
Mezopotomyadakiler buna inanmış,
Yunanlılar buna inanmış,
ve Yahudilere gelen ilk dini kitaptada bu bilgi Yaratıcı tarafından söylenmiş.

Binlerce yıl önce yazılan The Book of the Deadte ne yazıyordu?
-Ben kötülük yapmadım.
-Ben kızlarla konuşmadım.
-Ben kimseye zarar vermedim.
vs vs.
Bugünkü dinlerin temelide aynı değil mi?

Adamlar nasıl sallamış ki Tanrının düşündüğü herşeyi bilmişler,ha eğer Tanrı onlara Peygamberleri vasıtasıyla bildirmişse,neden o adamlar 6 Tanrıya inanıyordu?

Daha çok yazardım ama konu sapmasın,dediğim gibi,
İnsanların kafalarından salladığı dinler,Kitaplarla gelen dinlerle
Tanrı Sayısı dışında aynı,işte ben bunu anlayamıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

^^ShadowSong^^ said:
Olay şu;
Sümerler kafadan sallamış çamurdan yaratıldık diye,
Mısırlılar buna inanmış,
Mezopotomyadakiler buna inanmış,
Yunanlılar buna inanmış,
ve Yahudilere gelen ilk dini kitaptada bu bilgi Yaratıcı tarafından söylenmiş.

Binlerce yıl önce yazılan The Book of the Deadte ne yazıyordu?
-Ben kötülük yapmadım.
-Ben kızlarla konuşmadım.
-Ben kimseye zarar vermedim.
vs vs.
Bugünkü dinlerin temelide aynı değil mi?

Adamlar nasıl sallamış ki Tanrının düşündüğü herşeyi bilmişler,ha eğer Tanrı onlara Peygamberleri vasıtasıyla bildirmişse,neden o adamlar 6 Tanrıya inanıyordu?

Daha çok yazardım ama konu sapmasın,dediğim gibi,
İnsanların kafalarından salladığı dinler,Kitaplarla gelen dinlerle
Tanrı Sayısı dışında aynı,işte ben bunu anlayamıyorum.

Kendime cevap veriyim sen yorulma gfdgfdgfdgdg

İlk insanların dini düşüncesiyle bugünkülerin dini düşünceleri,daha doğrusu yasakları,sevapları,temelleri aynıydı,çünkü iyilik ve kötülük sabit kavramlardır.

Çamurdan yaratılış noktasında şöyle diyebilirsin,
O zaman insanların elindeki ilk harç çamur değildi,harç kavramı tarzında birşey yoktu tam olarak,ilk harç demek yanlıştır,birsürü peygamber aracılığıyla çamurdan yaratıldığı insanlara belirtildi,Tanrıda söylendi ama belki Tanrı 1 dir denmedi ve insanların gözünde sayı arttı.

Daha sonra gelen kitaplarlada,Çamur konusu sabit kaldı,çünkü "genel" düşünürsek Çamurdan yaratıldık diyebiliriz.
Nasıl ki Evrim düşüncesine inanan müslümanlar var,adamlar gayet güzel Kitabı Matematik kitabı diye okumayın derler.

Bunu şundan yazdım,
sanırım konu yine inanmak/yada inanmamak.
Anlattığım 2şeyden 1ine bağlanabilirsiniz.
Yada biraz daha araştırmaya devam edebilirsiniz.
Sosyal ağlarda paylaş

paramecium said:
Selam,

İlk semavi dinlerden önceki kavimlerin ve toplulukların bu tarz bir inanca sahip olduklarını nereden biliyoruz? Sorum bu :)

Saygılar.

Bu nasıl bir sorudur hocam?Ciddi sorduğunuzu farzedip yazıyorum,
Yazının bulunuş tarihine girmicem ama Gılgamış Destanı,Book of the Dead gibi yerlerde yazmaktadır bunlar hatta konuya vakıf biri sümer çevirilerini okursa çok daha fazla şey görebilir.

Hatta bir başka örnek olarak,
Mezopotomyada yaşayan halk,hep savaşlarla uğraşıyordu,birsürü devlet oraya hükmetmek istiyordu ve Mezopotomya sürekli el değiştiriyordu,bunun sonucunda Mezopotomyada yaşayan halk onları yaratan TanrıLARın onları sevmediklerine kanaat getirmişti,halk günahkardı öldüğü zamanda ceza çekicekti/cehennem/ ve hayatı boyunca Tanrıdan af dileyerek yaşadılar.

Aynı zamanda,oradan kilometrelerce uzakta Mısırlılar vardı,Mısır coğrafyası gereği egemendi bulunduğu yere,başka devletler Mısırı almaya çalışmazdı,savaş çıkmazdı,Mısırlılar sadece kendi aralarında iktidar kavgaları yaşarlardı,ve burada yaşayan halk mutluydu,Mezopotomya halkı gibi mutsuz değildi,ve bunun tetiklemesiyle oradan yaşayan halk,TanrıLARın onları çok sevdiğini düşünürdü,TanrıLARı dünyadan sonrada onları güzel bir yere göndericeklerdi/cennet/ ve orada yaşayan halkta o derece mükemmel bireyler olmaya çabaladılar.Yani TanrıLAR bizi seviyor,bize hep iyilik yapıcak,bizde ona karşılık İyi insanlar olalımdı amaç.

Aynı zaman,aradaki dağ ve çöllerı saymazsak aynı coğrafya,
Bir tarafta savaş var,halk umutsuz,cehennemden kaçmaya çalışıyor;Mezopotomya Halkı
Bir tarafta savaş yok,halk umutlu,cennette gidicek,ona layık birey olmaya çalışıyor;Mısır Halkı
2side birden fazla Tanrılara inanıyor.

Yalnız bende birşeyi merak ettim,onların bu tarz bir inanca sahip olup olmadıklarını nerden biliyoruz sorusunu ne amaçla sordunuz ki?Ha eğer görmediğimiz birşeyi kabul edemeyiz fantezisine sahipseniz Hz.Muhammed'ide görmediniz.
Ama sonuçta adamlar çizmiş etmiş birşeyler anlatmış kendi çapında..TanrıLAR derken,TanrıLARının isimleride mevcuttur ama o konulara girmicem isterseniz kitap/belgesel tavsiye edebilirim size bu konuda,
son olarak,umarım,bu adamların bu inanca nasıl sahip olduklarını nerden biliyorsunuz derken,sümerlilerin çivi yazısını bulduğu bilgisini unutmuşsunuz yada duymamışsınız(olası,herşeyi bilmek zorunda değilsiniz) dır.
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada ek olarak,Mısırlılarda yönetici Firavun olarak görüldü bir süre,bu adam Tanrının Yeryüzündeki Simgesiydi bir nevi,
ama mısır halkı 4e bölündü;
4 farklı tanrıya inandılar,hatta bunlardan birtanesi 2li tanrıya inandı,yani mısır zamanında yaşayan halk 5 tanrıya inanış vardı.

Eğer soruş amacınız,adamlar yinede tek tanrıya inanıyor derseniz,kısmen haklısınız mısırlılar konusunda,ama mezopotomyada durum öyle değil.

Mesela,Nuh tufanı Tanrıların kavgası yüzünden olmuştur,sümerlere göre.
Sosyal ağlarda paylaş

Nuh demişken,bütün efsanelerde bütün dinlerde aynı şekilde vardır.
Müslümanlar Hz.Musa denizi yardı diyor,
Aynı bilgi Korede,Yaşlı bir adam kurt saldırısından kaçmak için Yaratıcıları Denizi yardı diye geçiyor,hatta daha 2ay önceydi sanırım o bölgede Dini Gösteri yaptı halk,dualar ettiler.

Nuh tufanında bir taraf Tanrılarımız tartıştı diyor,bir taraf takvimine bağlıyor,bir taraf temizlik olarak görüyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Şamanizm diye birşey yoktur. Şamanlıkta bir din değildir. Şamanlar bilge kişilerdir, doğanın gizlerini bilirler. Başka boyutlar ve alemlerle uğraşırlar. Türkler Şamanların bilgeliğine güvenir ve onlara danışırdı. Ayrıca iyi birer otacıdır şamanlar.
edit:konuyla alakasız ama yukarıda şamanizmden bahsedilmiş not geçeyim dedim.
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Ben sümerlerin veya mezopotamya haklarının bu tarz bir aktarım yaptıklarına dair herhangi bir belge okumadığım için 'nereden biliyoruz' diye sordum. Varsayım üstünden mi gidiyoruz yoksa yazılı bir metin üstünden mi diye.
said:
...son olarak,umarım,bu adamların bu inanca nasıl sahip olduklarını nerden biliyorsunuz derken,sümerlilerin çivi yazısını bulduğu bilgisini unutmuşsunuz yada duymamışsınız(olası,herşeyi bilmek zorunda değilsiniz) dır.

Belki umduğunu bulamaya bilirsin ama kinâyeli konuşmaya gerek yok. Yazılarımda o tarz bir kinâye mevcut ise bu benim dikkatisizliğim ve terbiyesizliğimdir.

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

Kinaye yaparak laf sokma yaşını aştık hocam ki öylede olsa o kadar uzun yazı yazıp araya bir kelime koymam heralde.

Umarımdaki amacım şuydu,bazı insanlar ben görmediğime inanmam tarzı saçma bir inanışa sahipler,gerçi bu artık günümüzde kalmadı neredeyse,umarım duymuşunuzdur yada duymamışınızdır demek istedim,umarım görüpte ben bu yazılı şeyler yazılırken görmedim tarzında bir inanışa sahip değilsinizdir demek istedim,
ki değilmişsiniz zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:
ben soyle bir sey duymustum "Tanri bilinmekligini istedi"

ahahah abi saol yanlız uzun zamandır düşündüğüm bir olaydır bu, tanrı neden yarattı? en son canı sıkılmıştır herhalde de kaldım. seninki daha mantıklı

ilginç konu aslında, tanrının insaı ihtiyaçları mı var? gerçi "tanrı insana ruhundan ruh üflemiştir" olayı vardır ki bu da bi yerde insan ile tanrının benzeştiğini söyler sanırım
Sosyal ağlarda paylaş

tanrının varlığı ya da yokluğu ile ilgili yorum yapmaya gerek yok.

istediğimiz kadar kasalım, bizim ulaşmaya çalıştığımız "mantıklı" sonucun hammaddesi bilinen evrene dayalı olacak. yaptığımız örnekler, mantıksal kurgular, neden sonuç ilişkileri vs. hepsi insanlığın kendi bilgi birikimine dayanır. bu bilgi birikimi de evren (E) kümesi içerisinden geldiğine göre, E kümesi dışını tanımlayacak bilgiye içeriden ulaşmak imkansız olacak.

sadece kimimiz E dışından gelen bir takım bilgilere (ki biz bunlara genellikle kutsal kitaplar diyoruz) inanarak tanrının varlığına inanacak. inanacak diyorum, çünkü E kümesinin barındırdığı "ispat, kanıtlama" benzeri kavramlar, küme içerisindeki ham bilgilerin bir dizi yollarla işlenmesi sonucuna dayanır. bu durumda kuran, islam, hıristiyanlık, sih dini, budizm, uçan spagetti canavarı tanrının varlığını ispatlamaz, sadece inandırır.

o yüzden tanrının varlığını ya da yokluğunu ispatlamaya çalışmak, insanın tanrı tarafından yaratıldığını kanıtlamaya çabalamak vs. gibi örnekler, insana bağlı düşünce sistemi ile açıklanabilecek şeyler değil. yani, "mantıklı" bir sonuca ulaşma çabası gereksizdir.
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,
^^ShadowSong^^ said:
Kinaye yaparak laf sokma yaşını aştık hocam ki öylede olsa o kadar uzun yazı yazıp araya bir kelime koymam heralde.

Umarımdaki amacım şuydu,bazı insanlar ben görmediğime inanmam tarzı saçma bir inanışa sahipler,gerçi bu artık günümüzde kalmadı neredeyse,umarım duymuşunuzdur yada duymamışınızdır demek istedim,umarım görüpte ben bu yazılı şeyler yazılırken görmedim tarzında bir inanışa sahip değilsinizdir demek istedim,
ki değilmişsiniz zaten.

O zaman o benim hüsnükuruntum, özür dilerim.

Bu şekilde yazınca anlatmak istediğini daha rahat anlayabildim açıkcası.

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...