Fly Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 yazın yapacak iş bulamadığım için ve de ilerde edineceğim meslekle ilgili olacağı için ucundan başlayayım istiyorum web sayfası yapımına (veya ne deniyorsa, tam tanımlayamadım :P) birkaç yaz önce merak sarmıştım bu konuya ama 2-3 yıl geçti aradan, unuttum sayılır html'den phpye bir sürü şeyi. şimdi de baştan php öğrenmek istemiyorum, sevememiştim bir türlü. Mum_Chamber said: html ve css ile az uz birşeyler yapabilmeye başladıktan sonra bir tercih yapman gerekecek. bu statik işaretleme dillerini bir dinamik yazılım diliyle desteklemen gerekecek ki forumlar gibi, bloglar gibi dinamik siteler oluşturabilesin. bu aşamada ben php öneririm. alternatif olarak asp (asp.net), ruby, pyhton gibi diller olsa, hatta ve hatta bunlardan bazıları (kanımca) daha da gelişmiş olsalar da, php en çok kaynağa sahip olan seçenek olduğu için başlangıç aşamasında işini kolaylaştıracaktır. http://forum.paticik.com/read.php?5,3312440,page=1 başlığında bu kısmı gördüm ve aradım eksileri artıları diye, ama kafam çok karıştı, karar veremiyorum. spesifik bir alanda sayfa/site hazırlamayacağım, en işe yararı (en zoru değil de, öğrendikten sonra farklı farklı işlere rahatça adapte edebilme imkanı olan diyeyim) hangisidir, artı ve eksileri sizce nelerdir sormak istedim. şu anda ne biliyorsun derseniz, okulda c gösterdiler bu sene 3-4 haftalığına, başka da dil bilmiyorum pratikte. yine de yazları hobi olarak hep bir dile merak sardığım için -kendimden bu kadar emin konuşmayayım ama- çok zorlanmayacağımı hissediyorum yeni birini öğrenmek istediğimde, öğrenmesi zordur ama yapabileceğin şeyler çok çeşitlidir diyebileceğiniz şeylere açığım. bir de google dan bol bol bulabiliyorum kaynak ama "şurası çok iyidir, kaynak arıyorsan kesinlikle bak" diyebileceğiniz yerler varsa onlara da açığım. teşekkürler.
Mirage Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 Bence tercihin PHP ve ASP.NET arasında olmalı. Mum'un bahsetmiş olduğu gibi daha bir çok seçeneğin var. Ama bu ikisi en çok kullanılanlar. ASP.NET bir dil değil. .NET dilleri ve servisleri ile web sayfaları ve programları geliştirebileceğin bir framework. Ben olsam PHP ile başlardım. Kaynak çok. Apache ile PHP ve MySQL destekli web sunucusu kurman kolay. Yine PHP ve MySQL destekli ücretsiz web hosting bulman kolay. ASP.NET de kötü bir tercih değil ama kafanı çok da karıştırma. Bir yerden başlaman gerekiyor sonuçta. Seç birini, için rahat olsun. :)
Fly Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 php istemiyorum aslında, asp de çok yavaş diyorlar. çok mu zor ruby vs ?
riglous Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 Kendine cok guveniyosan JSP'ye basla. Ama o guvenini cabuk kirar simdiden soyliyim. ActionScript 3.0 cok guzel bir tercih olabilir. Umarim C'de struct'lari gormussunuzdur. Bunun disinda PHP uzerine gelismek kolaydir. Piyasada ikisi de ayni olcude araniyor. Yeterki PHP'yi OOP yap. Hatta ben sana sooliyim, sen dil ogrenmeyi birakip biraz daha temeline calis. Dil ogrenmek marifet degil pek. Soyle ki zaten adam gibi gordukten sonra bi defa cozuyosun ve her dil zaten birbirinin benzeri oluveriyo. Hal boyleyken oturup da dil ogrenecem diye ugrasmak yersiz. Onun yerine OOP mantigini kavra. Madem websitelerine meraklisin, gorev paylasimi sonrasinda insanlarin ne yaptiklarini incele. Soyle ki Front-End Dev, Web Dev, DB Dev vs. vs. bir yigin farkli farkli isi yapan insan var. Sen hangi kategoriye uyuyosun, kanin daha cok isiniyo buna bak. Ama wikipedia'dan okumakla olacak is degil tabi bu (yoksa bi gunde biterdi). Bu yonde verilen ilanlara bak, is tanimlarinda neler anlatilmis. Firmalara bak. Hangi tur firmalar ne tur adam isiyo vs. vs.. Kisaca bence bu yaz sen dil ogrenmekle ugrasma, onun yerine koklu bi arastirma yap. Emin ol cok daha rahat ilerlersin. Bos vaktin mi kaldi, data structures dersinde anlattigim notlari verebilirim, om'den ulasirsan. Ha diyosan ki illa ki dil ogrenecegim, o zaman da farkli bi dil ogren. Ne o hep ayni hep ayni. Otur scheme ogren, kendini dene bakalim gercekten istekli misin...
di Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 Fly said: script dili sonuçta php Hakaret bu, silinsin, kullanıcı da ceza alsın =P
Fly Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 yok valla baktığım ne kadar kaynak vardıysa hepsi öyle diyordu, oradan yola çıkarak dedim :P asp.net'e baktım biraz da c# gibi şeyler kullanılıyor sanırım, phpye baştan başlayayım öyleyse :
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 php script dili derken c# ya da java öğrenmek için harcayacağın kaynakları düşününce "php'ye kurban ol sen" diyesim geliyor =) yok "daha ortaya bir site bile çıkaramadan milletin 2-3 yıl bu işlerle uğraştıktan sonra daldığı dillere dalmak, saçımı başımı yolup kendimi kel bırakmak, üstüne bir de psikolog kanka yapmak istiyorum" diyorsan ruby on rails ya da python ile başla. yok "ben efendi efendi küçük çaplı başlarım, önce kendime bir iki üç sayfalık site neyin yaparım, sonra da blog mlog işlerine girer, bu işin sefasını sürerim, hiç de öyle kasmaya gelemem" diyorsan paşa paşa php ;)
KillerLord Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 eğer ben çok akıllıyım bu işe gönül vericem alayına gider öğrenirim diyorsan php yi unut. direk asp, .net, ve bileşenlerinden yol al. geleceğin çok parlak olur ama dediğim gibi ben bunu yalarım yutarım 2-3 senede ezbere ne isterseniz yazarım basit uygulamalar değil kastım bu seviyede birisi olursan para basarsın :D
Fly Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 yok canım yalarım yutarım kralım diye bir iddiam yok :) php ye bakayım öyleyse, baktıkça hatırlarım da hem. edit : hah asıl sorumu unutmuşum : 1) ajax ajax diye hep duyuyorum, özünde nedir , niye kullanılıyor ? 2) ek olarak gerçek zamanlı değilse de mesela web sayfasından karşındaki adamla chat yapmayı sağlayacak bir sayfa yapacağımı farzedelim (java vs kullanmadan), merak etmişimdir hep yapılabiliniyor mu bu tür şeyler java flash vs kullanmadan. mümkün mü böyle bir şey ? (tcpip socket ile yapıldığını hatırlıyorum mesela c'de, onun gibi)
toshieee Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 css, php ve javascript yeterince uç noktalara gelmiş biri olarak B)- şöyle söyliyim; 14 yaşında html biliyordum 20 yaşında zorla c++ öğrettiler 21 yaşında php başladım 1 senede anca tamı tamına oturdu (uzun bir zaman sırf kassan ileri bir düzeye 4-5 ayda da gelirsin) şu an 1 aydır javascriptle uğraşıyorum ve orta düzeyi geçtim diyebilirim yani ne yaparsan yap bir şey yap daha sonra ivmen hızlanacaktır, baktığın kodlar boş gelmeyecektir ve en güzeli de kodlamaktan zevk alacaksın. kolay gelsin..
4Ever Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 14, 2008 Önce kolayından başla Kodlara alış mantıgını ogren bir çok programa dillerinde if else .. aynı işlemleri yapar onları ogrendigin zaman gerisi kolay şuan icin kolay ogrenmek acısından php oneririm. ama diyorsan ki ben kasarım, gözüm kara hemde bu işi hakkı ile yapıcam parada kazanıcam o zaman bekleme yapmadan Java :D
Baluu Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Yıl 2002 felan olsaydı asp öğren, efsane dil, ayrıca çok popüler der tavsiye ederdim ama. Php iiyidir. Asp ölmek üzere.
fizban Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 asp öldü de asp.net var sonuçta. asp.net öğren. ama zevkine kod yazan bir insan olarak söylüyorum bunu, ciddiye alma bence =p
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 killer'ın söylediğine istinaden, o seviyede hangi dili masterlarsan (php dahil) para basarsın. KillerLord said: direk asp, .net, ve bileşenlerinden yol al. geleceğin çok parlak olur ama dediğim gibi ben bunu yalarım yutarım 2-3 senede ezbere ne isterseniz yazarım basit uygulamalar değil kastım bu seviyede birisi olursan para basarsın :D
Queen Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Para basmak için php_gd libraryleri hafızlasan yeter. Sonuçta grafik anlamında döngüler yardımcı olmayacaktır. Not: En kötü espirimiz böyle olsun.
Fly Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 kararımı verdim sayılır, son olarak bir iki sorum olacak. bir linke bastığımda sayfayı toptan tazelemeden onun altındaki metin kutusuna hede , başkasına basınca hödö demesini sağlayabiliyordum örneğin javascript ile değil mi ? kaynak koduna bakılınca gözüküyor yazılanlar php kısmının aksine, dezavantaj doğurmuyor mu bu ?
Arthur_HellsFire Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 yeri gelecek kullanıcı tarafında yapmak daha anlamlı gelecek bazı şeylerle karşılaşacaksın o vakit javascript ile yaparsın, karşılaştıkça farkına varacaksın zaten. öte yandan yine komple sayfayı değiştirmeden ajax denen olay ile sunucunun yükünü hafifletecek cinsten sunucuyu işin içine katan ufak uygulamalar ilede yaptıklarını güçlendirebilirsin.
senko Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 kararımı verdim diyorsun gerçi ama etrafımda adam gibi flash bilenler tomarla para kaldırıyor. actionscript'in ucu bucağı yok gözüküyor. bu gün işyerinde elemanın teki de futbol oyunu oynuyordu bi siteden, elemanlar bildiğin flashla futbol oyunu yapmışlar 3d'li.. tey tey elin gevuru neler yapio
Mirage Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Fly said: bir linke bastığımda sayfayı toptan tazelemeden onun altındaki metin kutusuna hede , başkasına basınca hödö demesini sağlayabiliyordum örneğin javascript ile değil mi ? O diyeceğin 'hede' ve 'hödö' yü daha önceden client'e göndermiş olman lazım. Sonuçta javascript client tarafında çalışıyor. Sayfayı toptan tazelemeden dinamik olarak (veritabanı bağlantısı kurarak vb) bir şeyler yapabilmek için Ajax kullanılıyor genelde.
riglous Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Bak bunlari arastir ogren bence. Yani emin ol AJAX'in ne oldugunu bilmek, oturup PHP hafizlamaktan iyidir. Hafizlik sana para getirir, bilgi ise servetin kendisidir.
Radical Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Şahsen ben PHP'ye başladım yeni.Ondan sonrada diğer dilleri öğrenerek arasında bir seçim yapıcam. Ama günümüzde çoğu kişi PHP kullanıyor... Youtube = PHP + api olarak geliştirilmişti galiba tam hatırlamıyorum ama... Facebook = Facebook kodlarını PHP olarak geliştirilmeye açık hale getirdi... Ama karar senin...
Odinn Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 amacın hızlıca amatör olarak web sitesi yapmaksa bence python dilini öğrenip üzerine turbgears veya django frameworklerini kullanma akıllıca olabilir.
KillerLord Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 genel olarak baktığımız zaman php bilen sayısı .net bilenlere göre çok çok daha fazla o yüzden .net bilen şimdilik daha iyi kazanıyor. Ama dediğin gibi adam akıllı bil hangisini bilirsen bil. Mum_Chamber said: killer'ın söylediğine istinaden, o seviyede hangi dili masterlarsan (php dahil) para basarsın. KillerLord said: direk asp, .net, ve bileşenlerinden yol al. geleceğin çok parlak olur ama dediğim gibi ben bunu yalarım yutarım 2-3 senede ezbere ne isterseniz yazarım basit uygulamalar değil kastım bu seviyede birisi olursan para basarsın :D
di Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 15, 2008 Sadece bilgi olmasından yazıyorum, herhangi bir mesaja istinaden değil; İş bir web dili ile bitmiyor, bunun farkına varın yeter aslında. Bununla birlikte PHP ve diğer gerekenler istediklerinizi yapmak için birer araç. Bunu da kafanızın bir köşesine not edin çünkü hatırlamanız gereken anlar bolca olacak. Web developer olmak için web yeniliklerini ve standartlaşan kriterleri takip etmeli ve kendinizi sürekli yenilemelisiniz. PHP mi öğreneceksiniz ? 5.02 ile mi başladınız ? Devam edin, fakat PHP 6 ve getirdiklerinden haberdar olun. İş PHP ile bitmiyor web konusunda. W3C'nin ön gördüğü şekilde HTML ve CSS bilmelisiniz artık web aleminde hakkıyla iş yapabilmek için. İş yine bitmedi. Javascript diye bir nane var. Onu da bilmeniz gerek bir güzel. Alternatifleri var elbet fakat en yaygını, en çok destekleneni. Javascript öğrendiniz. Sıra geldi tarayıcılara. Zilyon tane var. IE6 diye bir bela olacak bir kere başınızda. Bir yerde çalıştırdığınızı başka yerde düzgün çalıştıramayacaksınız. Gerçi bunun da basiti var artık. JS Framework'ler. Hayat kurtarıyorlar. Yalnız tam bitti derken bir de bunlar çıktı şimdi di mi ? Bunlardan birini ya da ihtiyaca göre ikisini yine öğrenmek lazım. Dünyayı baştan keşfetmek istemiyorsanız tabi. Bunlar bir kaç sene için web development dünyasında geçerli olacak şeyler. Sonrasında tablosuz tasarım artık bir standart halini alacak ve gelecek aşama semantic web olacak. Tablosuz tasarımlar da semantic web için atılmış bir adım aslında. Geliştikten sonra buna kaymalısınız. Tabi büyün bunları yaparken, işinizde ilerlerken birden büyük bir eksiklik hissedeceksiniz ki; algoritmalar. Bu konuda bir eğitim almamışsanız bir anda harikalar yaratmanız imkansız. Neyseki bunun da kolayı var; Design Patterns. Size bir işi optimum şekilde nasıl yapacağınızı söyleyecek. Yalnız şimdi ben bile tam yazının sonuna gelirken hatırladım ki veritabanlarını atladım =) Yine bitmedi yani. Bu arada mutlaka veri saklamanız gerekecek ve günümüzde en etkin iki yolundan biri veritabanları, diğeri ise XML teknolojisi. XML yapısını kullanmak için XML öğrenmeniz gerekecek. Kolay olsa bile işi teferruatlandırmak çok kolay bu konuda. Veritabanları içinse SQL dilini öğrenmeniz gerekecek. Bu da kolay bir iş fakat bir DBMS (Database Management System) seçmeli -mesela MySQL- ve bunun üstüne yoğunlaşmalısınız bir yandan. MySQL 4.0 sürümünden sonra çok büyük yenilikler getirdi ve 6.x sürümlerinde kullanıcılarının yüzlerini epeyce güldürecek gibi. Fakat şunun garantisini veririm ki hepsine birden yetişemeyeceksiniz =) Bitti mi ? Eh bitti gibi. Atladığım şeyler vardır elbet ama bir web developer olacaksanız bunlarla uğraşmanız gerekecek. Fakat bu iş sadece Türkiye'de ve bu konuda yeni gelişen ülkelerde bu şekilde aklınızda bulunsun. Normalde bir sitenin/sistemin tasarımını yapan, veri tabanı modelini çıkarıp hazırlayan, görselini html/xhtml ve css'ine parçalayan ve geri kalan kodları yazan kişiler birbirinden farklıdır ve işini bilen firmalar bu şekilde çalışır. Yine de bu aşamaya gelinceye kadar işinizle alakalı olduğu için şu yukarıda saydığım şeylerin hemen hepsine bulaşacaksınız. Flash'ı unutmuşum ama onu da başkası yazsın artık =P
Öne çıkan mesajlar