Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türk halkı Atatürk devrimlerinde bir travma yaşamış!

sg-1

Öne çıkan mesajlar

naraso said:
sg-1 said:
naraso said:
bi araştır anlarsın ne zaman başladığını.

İddia ettiğine göre bildiğin birşeyler var.

hepimizin bildiği şeyler sadece.

neyse dediğim gibi araştıran çok rahat anlar.

Yav ben bilmiyorum anlat.

Annene veya kız arkadaşına ofsaytı anlatıyomuş gibi tane tane.

Cidden merak ettim ne anlatacağını, kemalizm vatanı nasıl satmış senin kaleminden öğrenmek istiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

eğitim öğretim birlestirildi.
dogmacı eğitim yerine bilimselve modern bir türkiye yaratmak için okullar kuruldu

olay burda kopuyo işte. bize resmi tarih adı altında bir "ideoloji" aşılandı. bilimsel veya modern olmadı türk eğitim sistemi, içe kapanık ve tarihin farklı yorumlarına düşman bi tutum sergiledi.

halkına tarihini anlatmıyosun, sonra onlar da "bu kürtler de neymiş, bu ermeniler de neymiş, bu dinciler de nerden çıktı, hepsi bizi bölmeye yemin etmişler, abd oyunu, cemaat vs" diye geziniyolar. bu rejim, cemaatçiliği eleştirirken kendi elinle yepisyeni bi cemaat yarattı, bağnazlığının farkında olmayan bi cemaat. eleştiriye, dışardan müdahalelere, değişime tamamen kapalı bi cemaat.

burada kimse batılılaşma veya demokratikleşme adına yapılanları yanlış bulmuyo..ama eski kültürle, eski ahlakla, eski birikimle bağların tamamen koparılmasını bu halk hiçbi zaman istemedi, ve aksi yönde bunca çabaya, baskıya, zorlamaya rağmen bu bağı (engin ardıç osmanlı refleksi der) sakladı. çünkü koparılan bu bağların yerine ne koyulacağını söylemedi rejim. "batı gibi giyin" dedi, "batı gibi yaz" dedi, "batı gibi seç" dedi, ama "batılı olmak" nedir, anlat(a)madı. belki anlayamadı da. kısacası balık tutmayı öğretmek yerine, karnı acıktığında balık vermeyi, yaramazlık yapınca da aç bırakmayı tercih etti.
Sosyal ağlarda paylaş

Tüm olumsuzlukların nedeni Atatürk devrimleri sonucu yaşanan travmaymış. Devrimler tepeden inme olduğu için çağdaş, modern bir ülke değilmişiz. Hayır putlaştırmıyorum insanları, Atatürk'ün de hataları mutlaka olmuştur, Ama pes doğrusu diyorum, yani eleştirin hoşunuza gitmeyen şeyleri, tartışın, ama yuh yani Atatürk'ün bu ülkeye travma yaşattığını iddia etmeyin be yav. Üstelikte bu kadar şaibeli bir durumunuz varken, bir sürü şeyle hali hazırda itham ediliyorken. Üstelik bir de yurtdışında yapılıyor bu Atatürk ve devrimleri düşmanlığı. İnsanların tepki göstereceği o kadar açık ki...Kendini bilmezlikleri, aymazlıkları tavan yapıyor artık.
Sosyal ağlarda paylaş

sir cidden anlama sorunların var zeka geriliğinden şüphe duyuyorum yada anlamamak için özel olarak uğraşıyorsun.

Devrimler temel olarak doğruydu ve halkın üzerinde travma yaratacak şekilde uygulanmadı. Ama kusura bakma Atatürk uzun yıllar yaşayamadı ve yaptığı devrimlerin gidişatı konusunda önlemler alamadı. Kimse senin gibi mükemmel olamadığından dolayı bu tarz sorunlar oluşuyor bazen.

Çıkıpta Atatürk devrimlerinin devamı getirilememiştir demek ayrı birşey Atatürk devrimleri travma yarattı demek ayrı birşey neden inatla anlamamaya çalışıyorsun.

DIL TARIH KURUMU

bunu kurmak travmamı yarattı.

SALTANAT KALDIRILDI CUMHURIYET ILAN EDILDI

bumu travma yarattı insanlara eşit hak verildi.

EGITIM OGRETIM BIRLESTIRILDI

bumu travma yarattı. egitim sistemi dogmalardan arındırıldı düzgün bir temele oturtuldu.

ha bundan sonra gelenler bunun üzerine tek bir taş koymadıysa yada yapılanları yıkmaya çalıştıysa bunda Atatürk'ün ve yaptığı devrimlerin suçu yok. Bırakın artık nefretinizi, öfkenizi Atatürk ve onun yapıtlarına yöneltmeyi.
Sosyal ağlarda paylaş

sg-1 said:
naraso said:
sg-1 said:
naraso said:

Cidden merak ettim ne anlatacağını, kemalizm vatanı nasıl satmış senin kaleminden öğrenmek istiyorum.

http://urun.gittigidiyor.com/IBRAHIM-KAYPAKKAYA-BUTUN-YAZILAR-1-1-BSK-1976_W0QQidZZ9721294

al bu kitabı oku anlarsın.
Sosyal ağlarda paylaş

sg-1 said:
Peki sir, söylediklerini kabu ettik diyelim,
senin anlattığın durumda kendimizi halkın o osmanlı refleksine emanet mi edelim, yoksa halka batılı olmayı, demokrat olmayı, birey olmayı mı öğretelim?

kulağa ne kadar garip gelse de, halkın osmanlı refleksini de "hesaba katarak" veya "saygı göstererek" batılı ve demokrat olmaya çalışmak..batıyla doğunun "ortasını" bulmak. mesela ingiltere hala monarşiyi yaşatıyo bi şekilde, veya hollanda..tabi bunlar sembolik şeyler, ama kaç yüzyıllık gelenek de bi yandan devam ediyo, resmi protokole dahil. tabi şimdi tutup da "padişahımız olsun, geri gelsin" demek değil benim anlatmaya çalıştığım. ama o eski geleneğin de toplumsal yaşantıda bi esansının bulunması, bir birleştirici unsur olarak kullanılması..eskiden de yararlanıp yeniyi tekrar inşa etmek-sonra bozup tekrar-sonra bozup tekrar..hem eskiyi hem yeniyi baştan yaratmak, yorumlamak, inşa etmek..yenilenme için de demokrasi için de şart bu: devinim.

mani, burda bi nefret, düşmanlık falan yok. ben Atatürk'e tüm içtenliğimle minnettarım, ve ister inan ister inanma bu "muhafazakar kesim"in de büyük bir kısmı minnettardır. kesinlikle de saygıda kusur etmem, edeni de sevmem. ama "Atatürk'ü sevmiyorum" lafı üzerine savcılık soruşturma açıyo yahu, bi durun orda artık. bu bi demokrasiyse eğer, insanlar bu hızla yapılan bir devrimin travma yarattığını savunabilirler, uygulama yöntemlerini, hukukdışı eylemleri yadırgayabilir ve eleştirebilirler. siz bunlara kulağınızı tıkarsanız, burun kıvırırsanız bu ülkeyi de, tarihini de, Atatürk'ün partisi chp'nin neden asla seçim kazanamayacağını da asla anlayamazsınız.
Sosyal ağlarda paylaş

naraso said:
sg-1 said:
naraso said:
sg-1 said:
naraso said:

http://urun.gittigidiyor.com/IBRAHIM-KAYPAKKAYA-BUTUN-YAZILAR-1-1-BSK-1976_W0QQidZZ9721294

al bu kitabı oku anlarsın.

Yav özet geçer misin, yoksa "kusura bakmayın, ben de bilmiyorum" diye bir itirafta bulunmayı tercih eder misin?
Sosyal ağlarda paylaş

yok merak etme senin aksine okudğumdan abidik gubidik şeyler çıkarmıyorum.
ha madem çok istiyorsun al sana yazının en önemli kısmı:

1— kemalist devrim, türk ticaret burjuvazisinin, toprak ağalarının, tefecilerin, az miktardaki sanayi burjuvazisinin, bunların üst kesiminin bir devrimidir. yani devrimin önderleri, türk komprador büyük burjuvazisi ve toprak ağaları sınıfıdır. devrimde, milli karakterdeki orta burjuvazi önder güç olarak değil, yedek güç olarak yer almıştır.

2— devrimin önderleri, daha anti-emperyalist savaş yıllarında iken itilaf emperyalizmi ile el altından işbirliğine girişmişlerdir; emperyalistler kemalistlere karşı hayırhah bir tutum takınmış, bir kemalist iktidara rıza göstermeye başlamıştır.

3— kemalistler, emperyalistlerle barış imzaladıktan sonra bu işbirliği daha da koyulaşarak devam etmiştir.

4— kemalist hareket, özünde «işçilere ve köylülere, bir toprak devrimi imkânına karşı» gelişmiştir.

5— kemalist hareketin sonucunda, türkiye'nin sömürge, yarı-sömürge, yarı-feodal yapısı; yarı-sömürge ve yarı-feodal yapı ile yer değiştirmiştir; yani yarı-sömürge ve yarı-feodal iktisadi yapı devam etmiştir.

6— sosyal alanda, eski milli azınlıklara mensup komprador büyük burjuvazinin ve eski bürokrasinin, ulemanın hakim mevkiini, milli karakterdeki orta burjuvazi içinden palazlanan ve emperyalizmle işbirliğine girişen yeni türk burjuvazisi, eski türk komprador büyük burjuvazisinin bir kesimi ve yeni bürokrasi almıştır. eski toprak ağalarının, büyük toprak sahiplerinin, tefecilerin, vurguncu tüccarların bir kısmının hakimiyeti devam etmiş, bir kısmının yerini yenileri almıştır. kemalistler, bir bütün olarak, milli karakterdeki orta sınıfın çıkarlarını temsil etmemekte, yukardaki sınıf ve zümrelerin menfaatlerini temsil etmektedir.

7— politik alanda, hanedanlık çıkarları ile birleştirilmiş olan meşrutiyet idaresinin yerini, yeni hakim sınıfların çıkarlarına en iyi cevap veren idare, burjuva cumhuriyeti almıştır. bu idare, sözde bağımsız, gerçekte siyasi bakımdan emperyalizme yarı-bağımlı bir idaredir.

8— kemalist diktatörlük, sözde demokratik, gerçekte askeri faşist bir diktatörlüktür.

9— kemalist türkiye bile, gittikçe daha çok bir yarı-sömürge ve gerici emperyalist dünyanın bir parçası haline gelerek nihayet kendini ingiliz-fransız emperyalizminin kucağına atmak zorunda kalmıştır.

10— kurtuluş savaşı'nı takip eden yıllarda, devrimin baş düşmanı kemalist iktidardır. o dönemde komünist hareketin görevi, hakim mevkiini kaybeden eski komprador burjuvaziye ve toprak ağaları kliğine karşı, kemalistlerle ittifak değil (böyle bir ittifak zaten hiç bir zaman gerçekleşmemiştir), komprador burjuvazinin ve toprak ağalarının bir başka kliğini temsil eden kemalist iktidarı devirmek, yerine işçi sınıfı önderliğinde ve işçi-köylü temel ittifakına dayanan demokratik halk diktatörlüğünü kurmaktır.

bir saattir sorduğun sorunun cevabı.
Sosyal ağlarda paylaş

yani ingilizler ve hollandalılar yapıyorsa doğrudur ozamanda bizde yapalım. bu bana birşey hatırlattı.

ingilizler gelsin bizi yönetsin onlar daha iyi biliyorlar bu işi paşam.

hayır tarih tekerrürden ibarettir mi desem yoksa aynı zihniyet yok olmadan bugünlere ulaşmışmı desem bilemedim.
Sosyal ağlarda paylaş

naraso said:
yok merak etme senin aksine okudğumdan abidik gubidik şeyler çıkarmıyorum.
ha madem çok istiyorsun al sana yazının en önemli kısmı:

1— kemalist devrim, türk ticaret burjuvazisinin, toprak ağalarının, tefecilerin, az miktardaki sanayi burjuvazisinin, bunların üst kesiminin bir devrimidir. yani devrimin önderleri, türk komprador büyük burjuvazisi ve toprak ağaları sınıfıdır. devrimde, milli karakterdeki orta burjuvazi önder güç olarak değil, yedek güç olarak yer almıştır.

2— devrimin önderleri, daha anti-emperyalist savaş yıllarında iken itilaf emperyalizmi ile el altından işbirliğine girişmişlerdir; emperyalistler kemalistlere karşı hayırhah bir tutum takınmış, bir kemalist iktidara rıza göstermeye başlamıştır.

3— kemalistler, emperyalistlerle barış imzaladıktan sonra bu işbirliği daha da koyulaşarak devam etmiştir.

4— kemalist hareket, özünde «işçilere ve köylülere, bir toprak devrimi imkânına karşı» gelişmiştir.

5— kemalist hareketin sonucunda, türkiye'nin sömürge, yarı-sömürge, yarı-feodal yapısı; yarı-sömürge ve yarı-feodal yapı ile yer değiştirmiştir; yani yarı-sömürge ve yarı-feodal iktisadi yapı devam etmiştir.

6— sosyal alanda, eski milli azınlıklara mensup komprador büyük burjuvazinin ve eski bürokrasinin, ulemanın hakim mevkiini, milli karakterdeki orta burjuvazi içinden palazlanan ve emperyalizmle işbirliğine girişen yeni türk burjuvazisi, eski türk komprador büyük burjuvazisinin bir kesimi ve yeni bürokrasi almıştır. eski toprak ağalarının, büyük toprak sahiplerinin, tefecilerin, vurguncu tüccarların bir kısmının hakimiyeti devam etmiş, bir kısmının yerini yenileri almıştır. kemalistler, bir bütün olarak, milli karakterdeki orta sınıfın çıkarlarını temsil etmemekte, yukardaki sınıf ve zümrelerin menfaatlerini temsil etmektedir.

7— politik alanda, hanedanlık çıkarları ile birleştirilmiş olan meşrutiyet idaresinin yerini, yeni hakim sınıfların çıkarlarına en iyi cevap veren idare, burjuva cumhuriyeti almıştır. bu idare, sözde bağımsız, gerçekte siyasi bakımdan emperyalizme yarı-bağımlı bir idaredir.

8— kemalist diktatörlük, sözde demokratik, gerçekte askeri faşist bir diktatörlüktür.

9— kemalist türkiye bile, gittikçe daha çok bir yarı-sömürge ve gerici emperyalist dünyanın bir parçası haline gelerek nihayet kendini ingiliz-fransız emperyalizminin kucağına atmak zorunda kalmıştır.

10— kurtuluş savaşı'nı takip eden yıllarda, devrimin baş düşmanı kemalist iktidardır. o dönemde komünist hareketin görevi, hakim mevkiini kaybeden eski komprador burjuvaziye ve toprak ağaları kliğine karşı, kemalistlerle ittifak değil (böyle bir ittifak zaten hiç bir zaman gerçekleşmemiştir), komprador burjuvazinin ve toprak ağalarının bir başka kliğini temsil eden kemalist iktidarı devirmek, yerine işçi sınıfı önderliğinde ve işçi-köylü temel ittifakına dayanan demokratik halk diktatörlüğünü kurmaktır.

bir saattir sorduğun sorunun cevabı.

yani diyorsun ki 4sn de 1001 parmak metoduyla yazdım bütün düşüncelerimi. yoksa sağ elle copy/paste mı ettin acep.
Sosyal ağlarda paylaş

bu da çok taraflı olmuş yalnız. atatürk'ü emperyalistlerle işbirliği yapmakla suçlamak, neden sscb nin kucagına oturmadın da ingiltereyle ittifak kurdun demek bu yazıya göre. ki biliyoruz sscb yardımda bulunmuştu kurtuluş savaşı sırasında.

hiç kimse kimsenin kara kaşı kara gözü için ittifak kurmaz. atatürk bence en doğru olanı yaptı. sscb nin komünist yapısının bu ülkeye uymayacağını gördü.

çünkü türkiyede sanayi yoktu, sanayi olmayınca işçi sınıfı yoktu. türk milleti isyankar bir millet değildir. ancak bu da herşeye boyun eğer manasına gelmez.

işte bazılarınızın anlamadığı olay bu. bizim millet koyun da değil, isyankar da değil. sadece akıllı..
Sosyal ağlarda paylaş

ulan 1922 türkiye'nin tamamı bugünün doğu anadolusu gibiyken doğu hariç heryerde bitirildi kemalist yönetim nasıl feodal yapıyı güçlendirip köylüyü eziyormuş? klasik dhkpc nutukları. çok sevdiğiniz tunceli bile eşkiyanın cirit attığı, birkaç tane derebeyinin tüm bölgeyi yönettiği, sırf eğitim ve medeni kanun reformlarına karşı çıktıkları için ayaklanabildikleri sikko biryerken bugün türkiye'nin okuma yazma oranı en yüksek ili, daha ağlayın siz, sabiha gökçen az bile bombalamış.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...