Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hiç kimse umutlanmasın: Tuzla'da ölümler durmaz

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Derdimi anlatamıyorum galiba, ben tersanelerde durum süper, olması gereken bu demiyorum. Ben ölümleri bu iş kolunda sıfırlayamazsınız diyorum. Risk faktörünü en çok yükselten şey de taşeronlaşma diyorum ki cevaben yazılan yazıda da aynı şey söyleniyor.

Çalışma Bakanlığının denetimleri hikaye, zaten rapordan da nelere baktıklarını görebilirsiniz. En basit şey olan kaç kişi sigortalı vs. Bir kişinin ölüp ölmemesine sigortalı olup olmaması karar vermez. Örneğin "kaynak makinasının fişinde kaçak akım rölesi var mı yok mu", önemli olan bu tip önlemlerin ne derece alındığıdır.

Yanlız basit bir yaklaşımla sigortayı bile yaptırmayan işletme bu tip önlemleri zaten almaz diyebilirsiniz.
Mesaj tarihi:
valla basit midir bilmem ama bu iscilerin ve ailelerinin tek guvencesi sigortadir onu bilirim. bu tip sektorlerde denetimi yapacaklar, cezayi kesecekler sigorta mufettileridir onu bilirim. sen eger patron olarak bu hale getirmissen isyerini kapatilmayi hakkedersin. eger bu is dogru bir sekilde yapilip para kazanabilinecek bir isse zaten yoluna davam eder.
Mesaj tarihi:
Yine anlatamadım, burada basitlikten kastım zaten kanuni sorunluluk olan ve özel bir ilgi gerektirmeyen iş anlamında. Buradaki özel ilgiyi daha bir açayım. Mesela bir işçi 30 metre yukarıda kaynak yapıyor. Bu işçinin düşmesine neler sebep olabilir, örneğin bastığı yere yağ dökülmesine yol açabilecek bir durum söz konusu mu. Ayrıca diyelim ki düşmeye başladı, onu tutacak bir mekanizmayı çalışmasını da engellemeyecek bir şekilde nasıl kurarız. Ayrıcabu işçi o noktadan hangi başka yerlere yürür ve daha üst bir kottan ne gibi malzemeler düşebilir. Bu düşen malzemeler ölümcül bir duruma yol açabilir mi. Düşmesi muhtemel nesnelerin düşmesini nasıl engelleriz. Düşmesini engelleyemiyorsak çalışanı nasıl koruruz vs. vs.

Gerçek iş güvenliği çalışması budur ve son derece zahmetlidir. Onun dışında mevzuatı yerine getirmek, pirimini yatırmak filan sadece bir emre bakar özel bir uğraş gerektirmez. O sebepten basit bir iş diyorum.
Mesaj tarihi:
Madem bu kadar önlem almamışlar falan millet neden gidip oraya çalışıyor gitsin başka bir iş yapsın amelelik yapmaksa amacı gitsin başka yerde amelelik yapsın kardeşim o adamda önlem almak zorunda kalır kimse çalışmayınca..
Mesaj tarihi:
Aynen çalışacak insan bulmak problem değil.

İşçiler de haklı, daha güvenli bir hale getirilebilir bu iş. Ama teoride öyle işte, pratikte değil. O tersaneler öyle eşşek yüküyle para kaldırmıyor, ki işçilere o güvenlik sağlansın. Herşeyin ötesinde çok çok sakat bir iş, hiç birşekilde önüne geçemezsin.

Sektör kapatalım denmiş, çocuk olmayın liseyi de kaldıralım gereksiz bilgi veriyorlarla aynı şeye denk geliyor. O insanların ekmek parası, her nekadar ölümle burun buruna gelselerde.

Grevlerine birşey demiyorum, zor iş ve tehlikeli. Ama kimse o can kayıplarının önüne geçemedi, geçilemezde.

İkilem söz konusu, aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık durumu.

Herşeyin ötesinde klavyenin önünde " ulan yazık bu adamlara, koyim öyle patrona GREV GREV" demek kolay. Açın ozaman bir yardım fonu siz katkıda bulunun. Ama iş öyle değil ne yazık ki.

Sağ duyulu olanlara lafım yok, pata küte girişmesinler aşağılayıcı mesajlarla. Ama abartmayın yok öyle sektör kalksın vb. tarzı saçma düşünceler ile.

Pembe olmuyor her zaman hayat, sadece tersaneler olsa keşke sadece böyle iş güvenliği olmayan sektör olarak. Neler var neler. İşveren hakları denen birşey var zaten herşeyin ötesinde her ne kadar işçinin hakları da olsa. Kanun koyucu birşekilde işvereni savunuyor çoğunlukla.
Mesaj tarihi:
Türk insanı sevmez kurallar uymayı.

terletiyor diye kask takmaz, rahat hareket edemiyorum diye güvenlik kemeri takmaz.

üşengeciz, üşengeç.

ankarada babam bi inşaat yaparken bi amele vardı, adamı 50 kez uyarmasına rağmen kask takmıyodu hic bi sekilde, kovuldu en sonunda ehe.

aynı herif 4. kat yuksekliğinde iskelede çalışırken altına koyulan kalasın yerini değiştirmeye üşenip, çelik borulara basarak işini yapiodu.

illaki vardır tersanelerde de bu tip adamlar, hani bişey olmaz tipleri.
Mesaj tarihi:
Daha öncede yazdım, defalarca Tuzla tershanesine gittim.. Bırakın kask takmayı hiçbir güvenlik önlemini alan işçi yok, hepsinin ağzında sigara kafasının 3cm üstünden vinç geçiyor falan..

Hemen işverenlere saldırmadan önce biraz da işçilere bakın
Mesaj tarihi:
Greeny said:
İşveren hakları denen birşey var zaten herşeyin ötesinde her ne kadar işçinin hakları da olsa. Kanun koyucu birşekilde işvereni savunuyor çoğunlukla.

eğer böyle olmasaydı işin boku çıkardı,benim amcam çok acımasız bu konuda mesela,işçi milletini yerde gördün mü bi tekme de sen vurcaksın derdi babam hep eleştirirdi onu bu tutumundan dolayı,iş hayatının 30 küsürüncü yılında ne yazık ki babam "haklıymış" demek zorunda kaldı.Cahil adam ne iylikten anlar ne bişeyden olur olmaz para ister vermezsin pislik yapar bi tane hıyar zamansız avans istedi vermedi diye 6 milyar ceza ödedi babam sigortaya şikayet etmiş gereksiz bi açıktan dolayı şimdi aklıma gelmedi,onun isteği üzerine geç kaydettirdiği için mi ne.

ki babam işçilerine insan gibi davranır izin de verir avans da verir her konuda yardımcı da olur, bu paraya çalıştırdığım için çok üzülüyorum çok bu insanara ama ne yapalım hayat böyle herkes 3 verirken ben nası 5 vereyim diyen bi adam ona rağmen böyle oluyor işte.
Mesaj tarihi:
Drigeolf said:
Madem bu işler böyle Tuzla'da bulunan ve senelerdir hizmet veren askeriyenin tersanesinde neden daha 1 asker bile ölmedi?
Gerekli önlemleri alırsan kimse ölmeden senelerce çalışılabiliyor yani. Bu işler hiçte böyle değil yani. İnsan hayatı bu kadar da ucuz olmamalı, bu insanlara çok ağır cezalar verilmeli her ölen/yaralanan işçi için, o zaman afedersiniz mike mike alırlar, kanuni olarak almaları gerek, önlemleri.

arkadaşım orada bir gemi inşaasında sorumlu. habire işçileri "böle böle yapmayın kolunuz kopar! buna dokunmayın bacaklar gider! şuna basmayın ölürsünüz" eğitimine sokuyorlarmış

diyor ki "adam hâlâ kasksız çıkmaya çalışıyorlar!" çekince fırçayı kendilerine geliyorlarmış tabii

başka bir arkadaşım gemi inşaat mezunu, almanyada da çalıştı. burada staj yaparken elemanın -asetilen olması lazım- kaynak tüpleri yanında sigara içmeye çalıştığından falan bahsetti.

aslında biraz iğne çuvaldız geyiğine ihtiyaç var.tamam bu adamlar allahın her günü ölmeye gitmiyorlar ancak sonucunu düşünmeden hareket de edebiliyorlar.

inanın adamın sigortasını, masraflarını, davasını karşılamaktan çok daha ucuza gelir kask, kemer gibi güvenlik önlemleri. ancak kullanan olacak işte, kullanan olacak
Mesaj tarihi:
bu tip savunmalari duydugu zaman benim alman patron kolaycinin yalanlari basladi derdi. bu laflari ancak kurnaz olan yada salak olan yer, akilli yada isini bilen adam yemez. bazi yamuklar bulursun gidersin sorarsin adama:
-boyle boyle seyler olmus garip duruyor
uzun bir kivirma seansindan sonra
-iste boyleyken boyleydi ama bir sekilde cozduk.
-nasil cozduk
-onu gorduk bunu gorduk, verdik hediyemizi oldu
-kimlere raporladiniz bunlari sirket icinde yurtdisindan
-kimseye soylemedik.
-niye
-eh burda isler boyle doner. yoksa baska turlu sektorde duramazdik. butceyi baska turlu tutturamadik. satisi baska yapamazdik. bu ulke boyle. cunku bu memurlar/isciler/mufettisler/yoneticiler hayvan, cahil. yaz iste hep duydugun, bildigin seyleri

insan bir noktadan sonra igrenmeye basliyor bu savunmalari duydugu zaman.

kolaycinin yalanlari bunlar.

isleri bu kadar kolay olmayan adamalar oturmuslar incelemisler, kitaplar yazmislar. gelisme surecini anlamaya calismislar. olayi baya basitlestirmisler aslinda. sosyal devlet oldukca maliyetler artar, fiyatlar artar. bu oldukca senden daha ucuz yapan ulkeye aninda akar bazi sektorler. kolayci degilsen bir sekilde elinde tutmasini bilirsin. aha italyan/fransiz tekstili. alman/japon agir sanayi sirketleri. kolay yolu secersen gormezden gelirsen piyasa kacmasin dersen gelismen belli bir noktadan sonra durur. zengin daha zengin olur o kadar. isci cahil hayvan! olarak kalir. tum sorun nasil bir ulkede yasamak istedigin. yukaridaki savunmalari yapip ama niye benim ulkem boyle diyemezsin.
Mesaj tarihi:
@Spacecake

Aynen öyle biz de işçi çalıştırdık, şu dünyadaki en zor meslek o işçilerle uğraşmak olsa gerek. Cahil adamın sağı solu belli olmuyor, gerçekten aralarında "koy götüne rahvan gitsin nasılsa patronun malı" mantığında insanlar dolu.

Adamın güvenliği çok önemli değil, ama biri öldü mü aralarından car car konuşmayı da biliyorlar işte. Herşeyin başı eğitim.
Mesaj tarihi:
iyi de işçinin o kurallara uymaması demek adamın niteliksiz işçi olması, işvereni tarafından daha az maaş verebilmek için o adamın işe alındığını gösterir.
eğer kurallara uymuyorsa kovsun yerine lise-üniversite mezunu ya da bu konu ile ilgili işçileri alsın

komik olmayın ya kask tak dedik adam kask takmadı öldü biz ne yapalım gibi bir bahane olabilir mi, kask takmıyorsa tüplerin vs orada sigara içiyorsa, iş güvenliğini tehdit ediyorsa kovsunlar yerine adam gibi işçi alsınlar. 3 kuruş daha az maaş vercez diye abidik kubidik adamları işe almasınlar. cahil amcamı kandırmışlar gel iş vercez diye adam ne bilsin kaskı vs suç onu işe alanlarda
Mesaj tarihi:
askeriye gemi yapmiyor sifirdan. hatta askeriyede hic bir halt yapilmiyor

Drigeolf said:
Madem bu işler böyle Tuzla'da bulunan ve senelerdir hizmet veren askeriyenin tersanesinde neden daha 1 asker bile ölmedi?
Gerekli önlemleri alırsan kimse ölmeden senelerce çalışılabiliyor yani. Bu işler hiçte böyle değil yani. İnsan hayatı bu kadar da ucuz olmamalı, bu insanlara çok ağır cezalar verilmeli her ölen/yaralanan işçi için, o zaman afedersiniz mike mike alırlar, kanuni olarak almaları gerek, önlemleri.
Mesaj tarihi:
Dregoth said:
Hükümetle işverenler dün Tuzla için bir aradaydı. Şu cümleler o toplantıda sarfedildi: İşlediğin çelik, pamuk değil. Biz tekstil atölyesi değiliz. İşçinin ölebileceğini bilmesi lazım. Tersane kazalarının artış eğiliminde olduğunu söylemek hele bundan işvereni sorumlu tutmak safsatadır, sorumsuzluktur, yaygaradır ve çalışma barışını bozmaya yönelik nifaklardır...

adam gerçekleri söylüo ama üstüne düşeni yapmıo... asıl yapması gerekn önle almak sonra bööle bi konuşma yapmak... bak ben elimden geleni yaptım bundan sonrası sana kalmış gibisinden
  • 1 ay sonra ...
Mesaj tarihi:
harbiden isci gormemisiz biz. biz gormeyeli isciler safra niyetine kullanilir olmus. devam edelim yukaridaki savunmalarla. bu isciler olebilecegini bilmesi gereken cahil suru canim. ne yapsan bos. safra olarak kullan en iyisi. muhendisi de okumus isci iste.

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=893061&Date=11.08.2008&CategoryID=77
Mesaj tarihi:
eyv da neden sorumlu direk hükümet tutuluyor da işçilerin dikkatsizlikleri araştırılmıyor anlamadım?

tershane sonuçta ne kadar %100 can güvenliği olabilir ki?
dikkat etmeleri gerekiyor.
ben nasıl güvenlik önlemi alabilir yetkililer , aklıma bişi gelmiyor açıkçası.
Mesaj tarihi:
Kaza yapımı yeni tamamlanan bir geminin filikasının denenmek için suya indirildiğinde meydana geldi. Liman, Tersane, Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası'ndan (Limter-İş) yapılan açıklamada, test amaçlı denemede kum torbası gibi ağırlıklar kullanılması gerektiğini, bu ihmalin ölüme yol açtığını açıkladı.

daha haberi bile okumamışsın
Mesaj tarihi:
ya yetkililerinde hataları var tabiki son teknoloji , ekipman kullanılmıyor tershanelerde ama genelde tüm ölümlerden sorumlu tutuluyor.

tanıyoruz işçilerimizi , insanımızı.
Mesaj tarihi:
kum torbasinin son teknoloji sayilmasini gectim ne kadar igrenc bir savunmadir bu. oldugu icin, kum torbasi yerine kullanildigi icin, buna izin vermekten baska sansi olmadigi icin sorumlu olmak.
Mesaj tarihi:
oper said:
oğlunu gönderip çalıştırsın o zaman beyefendiler
oha yaa

Dimi oğlununda bindiği 30milyon dolarlık gemiciğinin bakımını kendisinin yapması hatta yeni gemicikler için bizzat orda çalışması gerekli.

Alt tarafı gemicik yani.
Mesaj tarihi:
adam doğru söylemiş adam orda pamuk tarlasında dolaşmıyor. itfayecininde tehlikede oldugu gibi inşaat amelesninide tehlikede oldugun gibi tersane işçiside tehlikede..
  • Yeni Oluştur...