Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

TRT'de Kürtçe Dönemi Başlıyor

Dregoth

Öne çıkan mesajlar

Resmi dilimi çoğaltıyor bu uygulama ? Kim bu ülkenin resmi dili Türkçedir ve tektir söylemine ve bu yasaya karşı anlayamadım ?

Peki madem öyle , doğuda türkçe bilmeyen birsürü insan yayını dışarıdan yapılan pkk propogandası yapan tv lerin kürtçe yayınları ile yalan haberleri dinlesin manipüle edilsin.

Yok o da olmasın diyorsanız buyrun alternatif öneri sunun.
Sosyal ağlarda paylaş

Horizon said:
Resmi dilimi çoğaltıyor bu uygulama ? Kim bu ülkenin resmi dili Türkçedir ve tektir söylemine ve bu yasaya karşı anlayamadım ?

Peki madem öyle , doğuda türkçe bilmeyen birsürü insan yayını dışarıdan yapılan pkk propogandası yapan tv lerin kürtçe yayınları ile yalan haberleri dinlesin manipüle edilsin.

Yok o da olmasın diyorsanız buyrun alternatif öneri sunun.

Öncellikle sen bunu dedin faşistsin, yok aşırı milliyetçi söylem yaptın sen busun, yok kukuletaları hazırlayın gibi saçma laflar etmeniz, beni pek ırgalamıyor onu belirteyim. Ben ne olduğumu biliyorum.

Benim sizin gibi hem müslüman olayım hem hrıstiyan birliğine gireyim gibi ikiyüzlülüklerim yok. Ben müslümanlığın Türkleri bozduğuna, yozlaştırdığına inananlardanım. AB de zerre umrumda değil. Globalleşme uğruna satacak ne bir toprağım, ne bir ağacım nede onurum var.

Yok fransa da yaşayan türkler fransızca bilmiyorsa çıkın defolsun, yok almanyadakiler defolsunmuş. Fransa'da fransızca, Almanya'da almanca bilmeyerek ne kadar yaşayabilirsiniz? Kaza yapsanız derdinizi nasıl anlatacaksınız? Kaybolsanız? Türk birini mi bekleyeceksiniz saatlerce? Abuk sabuk konuşmanın manası yok. Almanya'da, Fransa'da yaşayan dostlarımız var, ve oranın lisanlarını bilmek zorundalar. O lisanda konuşmak zorundalar, anlaşmak zorundalar. Türkiye'de Türkçe resmi dildir, o öğrenilir ve konuşulur. Kürt arkadaşlarım var, dedeleri, anneanneleri kürtçe konuşuyor, arada kendileri de konuşuyor. Kimse kimseyi sadece Türkçe konuşacaksınız diye zorlamıyor, sadece Resmi dil Türkçe, bu ülkenin dili Türkçe diyoruz.

Güneydoğu'daki vatandaş kendisini Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşı olarak hissediyorsa, Türkçe öğrenecek, açacak Türk televizyonlarını haberleri takip edecek, gündemi takip edecek. Yok Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşı olarak görmüyorsa kendisini, gitsin kendisini hangi ülkenin vatandaşı görüyorsa, Amerika'da, Belçika'da, Yunanistan'da vesaire, Kürtçe dilde eğitim ve tv programları yaptırmayı denesin bakalım ne görecek hep birlikte öğrenelim.

Burası Türkiye Cumhuriyeti, ana dili Türkçe, konuşulan resmi dili Türkçe.
Sosyal ağlarda paylaş

Sana faşitsin demedik , yazdığımı oku. Aşırı milliyetçi söylem dedik ki öyle. Değilsen öyle konuşma ozaman. AB ye girme olayını da Hristiyan birliğine girmek gibi görüyorsan o senin sorunun. Birşey demeye gerek yok. Yazmışsın gene birsürü boşşş :).

Dark angel , konu eski konu ilk açıldığından konuşuldu mesajlar yazıldı zaten. Ben niye iyi bir uygulama olduğunu yazdım önceden. Sana bir daha yazmayacağım. Dark angel nasıl oluyor bi anlatsana ?
Sosyal ağlarda paylaş

devlet kanalında devlet dilinde yayın yapılmalıdır bence.

bazı arkadaşların da belirttiği gibi her ülkede resmi dili bilmek zorunlu kılınıyor artık, çünkü art niyet çok, bölücü çok, fesat yuvaları çok, ve bunlar için iyi bir destek farklı dil...

anlayana tabi, sonuçta binlerce genç sözde komunist de bölücülük yaptıklarını bilerek yapmıyorlar, bunun kötü bir şey olmadığı inandırılmış, bu şekilde yaptırılıyor, şimdi de bu televizyon olayı kötü bir şey değil diye gösterildi, millet yine inanıyor.

bir daha seçil rte, bir daha, al içimizden organları da...
Sosyal ağlarda paylaş

@drakkahn

dediklerinin totali tek uluslu devlet mantığına gidiyor.bu ülkenin dili türkçedir burda türkçe konuşulur diyosun.bu ülke için savaşan çerkezler bu ülkenin dili türkçedir diye savaşmamıştır eminim.onlar sadece yıllardır yaşadıkları toprağa sahip çıkmak için savaştılar.kürtler,türkler,lazlar da öyle.
dünyanın insan çeşitliliği en zengin yerlerinden birindeyiz.hani şu coğrafi konum hikayesi...bu topraklarda yetişen bitkiler kadar çeşitli kültürler var.adamın nesillerdir konuştuğu dile olmaz dersen, nesillerdir sürdürdüğü geleneklere hayır dersen bunun adı faşizm'dir başka bişey değil.
tamam güneydoğudaki bi kürt türkiye cumhuriyeti sınırlarında olabilir.ama onun yaşadığı hayat,kültür,anlayış,düşünce vs. bizden en az başka ülkedeki biri kadar farklı.bu zenginlik yıllardır buralarda mevcutken niye ondan beslenmeyip yok edelim? dünyada ulusal devlet diye bişey kalmadı sayılır.dünyanın "öyle veya böyle" iç içe geçmesi kaçınılmaz.
ab ye karşı olmanı destekliyorum.türkiyenin böyle sermayedar bi birlik içine girmesi bi sömürge haline gelmesinden başka bişey değil.
konu trt de kürtçe yayındı.bence yararlı olacaktır.yokluk yüzünden batıya göç etmiş kürtlerin çocukları torunları kendi dillerini bilmiyorlar.kürtçe dil kursları ve kürtçe kitaplar da yaygınlaştırılmalıdır.aynı durum diğer etnik azınlıklar için de geçerlidir.
kimseyi kırmak veya gereksiz tartışma çıkarmak istemem.ama hıyara salatalık demek bişeyi değiştirmez neticede.faşizm faşizmdir, buna x milliyetçiliği demenin bi anlamı yok...
Sosyal ağlarda paylaş

xieon said:
Haklısın Fransa'nın dili Fransızca'dır, o halde Fransızca bilmeyen, o ülkede yaşıyan tüm göçmenler Türkler de dahil hepsi defolup gitsin nereye gidiyorsa.
Almanya'nın dili Almanca'dır o halde Almanca bilmeyen, o ülkede yaşıyan tüm göçmenler Türkler de dahil hepsi defolup gitsin.....
Bu baştaki ülke isimleri yerine A.B.D, Hollanda, Belçika, Avusturya gibi isimleri de koyarak okuyabilirsiniz.
Burada kimsenin Türkiye'nin resmi dilini değiştirmeye çalıştırdığını sanmıyorum. İnsanlar yaşadıkları yerinin dilini öğrenmek zorunda değildir ve bu tüm dünya da böyledir. Sadece kendi adıma bu ülkede uzun yıllardır yaşayan ve tek kelime Türkçe bilmiyen bir sürü avrupalı tanıyorum. Ha öğrenmek kendi yararlarına ona lafım yok ama kimseye de zorla bir dil öğretemezsin.

İşine geldiği gibi anlamışsın ve defolup gitsin demişsin direkt. Defolup gitmeyecek tabii ki. Belli şartları yerine getirecek, kanunlar çerçevesinde takılacak ülkede.

Hangi ülkede yaşıyorsan o ülkenin dilini öğrenmek zorundasın. Bu herkes için geçerli, sırf TR değil. Almanyadaki Türkler için de geçerli, Amerikadaki İspanyol için de geçerli, Mozambikteki Faslı için de geçerli.

Önceki mesajımda da anlatmıştım zaten:

said:
burada yaşıyorsan dilini bileceksin. şart. mecburi.
bak avrupa'ya. almanya da almanca bilmeyen türkler bir bir şutlanıyor. e adam haklı. oraya gidiyorsun, polis çeviriyor seninle iletişim kuramıyor. polis gidip türkçe mi öğrenecek, kimiz ki biz. azınlık.

Kukuletaları bağlamaya da hazırız yani, ne kukuletası ne milliyetçiliğiyse bu, onu da anlamadım zaten.

Bir de, evet insan YAŞADIĞI ÜLKENİN DİLİNİ bilmiyorsa defolup gidebilir. Gitsin hatta.
Sosyal ağlarda paylaş

throine said:
TRT bile daha dilin adını söyleyemiyor. "Kürtçe" kelimesini kullanamıyor "Kurmanci" diyor. O yüzden bu girişimi ciddi bulmuyorum..

Kürtçenin bir çok lehçesi var Kurmançide bunlardan biri, galiba ülkemizdeki Kürt vatandaşların büyük bölümü kurmançi lehçesini kullanıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben 7 sene Almanyada yaşadım, ve orda ZDF kanalı haftanın belli günleri Türkçe yayın yapardı. Kaldı ki bu ülkenin resmi dili "Türkçe" bu demek değil ki herkes Türkçe öğrenmek zorunda, bunun anlamı devletin resmi dili Türkçe yani devlet dairelerinde Tükçe dili kullanılarak işlem yapılır, devletin resmi yazışmaları felan, kanunlar v.s. Türkçe yapılır, bir devlet dairesine dilekçenizi Türkçe vermek zorundasınız.

Birde Roj TV gerçeği var malesef, en azından bu kanalı baltalamak namına iyi bir fikir Kürtçe yayını. Bence olumlu bile olur. Ve evet ülkemizde Türkçe konuşamayan vatandaşlarımız var, ben mardine giderken yanıma oturan 16-17 yaşlarında bir genç dönüp bana kürtçe birşeyler söyledi, bende ona kürtçe bilmediğimi söyledim, sonra muavin gelerek arkadaşla kütçe konuşarak diyalog sağladı. Evet çok şaşırdım demek ki o arkadaş hiç okulada gitmemiş okuma yazmasıda yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Law said:
Ben 7 sene Almanyada yaşadım, ve orda ZDF kanalı haftanın belli günleri Türkçe yayın yapardı. Kaldı ki bu ülkenin resmi dili "Türkçe" bu demek değil ki herkes Türkçe öğrenmek zorunda, bunun anlamı devletin resmi dili Türkçe yani devlet dairelerinde Tükçe dili kullanılarak işlem yapılır, devletin resmi yazışmaları felan, kanunlar v.s. Türkçe yapılır, bir devlet dairesine dilekçenizi Türkçe vermek zorundasınız.

Birde Roj TV gerçeği var malesef, en azından bu kanalı baltalamak namına iyi bir fikir Kürtçe yayını. Bence olumlu bile olur.

sanmam bi roj tv için kürtçe yayın yapmak mantıklı değil.Sonuna kaar hayır kanaatımca
Sosyal ağlarda paylaş

Türkiye'de en az %30-35 gibi bir Kürt nüfusundan bahsediliyor. Haftada bir kaç saat Kürtçe yayını yerine bence tamamen Kürtçe yayın yapan televizyonlar olması gerekirdi. Tabi yıllarca birakin Kürtçe konuşmayı "Kürtçe, Kürt" kelimelerini kullandı diye insanları yargılayan, hapse atan bir ülkede bunun gerçekleşmesi yıllar alacak..
Sosyal ağlarda paylaş

throine said:
Türkiye'de en az %30-35 gibi bir Kürt nüfusundan bahsediliyor. Haftada bir kaç saat Kürtçe yayını yerine bence tamamen Kürtçe yayın yapan televizyonlar olması gerekirdi. Tabi yıllarca birakin Kürtçe konuşmayı "Kürtçe, Kürt" kelimelerini kullandı diye insanları yargılayan, hapse atan bir ülkede bunun gerçekleşmesi yıllar alacak..

Elbette bunlar yanlış uygulamalar adam başka dil bilmiyor ama konuşması yasak hah. Evet zamanla aşılacak bunlar. Öncelikle bölgeye eğitim ve yatırım yapılması şart 1923 de ülke kurulmuş ama bazı şeylerde geç kalınılmış bir ihmalkarlık sözkonusu.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...