sir Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 kamusal alanda türban =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Başka? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mep Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 eskiden ülkeler niye monarşiyle yönetilirmiş hiç düşündünüz mü? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mep Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Kendi yararlarına olan şeyin ne oldugunu anlayacak kadar bilgiye sahip olmadıkları için... Ne zaman düşünmeye başladılar dante,voltaire okumaya başladılar. ondan sonra demokrasiyi, ülke yönetiminde söz sahibi olmayı istediler. Ekonomik sebebleri de var tabii bunlar birbirini tetikledi. Ne sanayi devriminin önemi yok diyebiliriz ne de baş nedeni s.d sayabilirz Akşama kadar magazin prog.mi izleyen,"müslüman adamdan zarar gelmez" diyebilen insandan kendi faydasına olacak adımlar atması beklenemez. Öyle olsaydi müslüman nüfusun yoğun oldugu 57 ülkenin GSYH'(o ülkenin ürettigi toplam mal gibi bişey)si toplamı en azından bir Almanya yı gecerdi ama gecemiyo işte çünkü kafası dinsel dogmalarla örülü olan hiçbir toplum bir bok üretememez. Kene ısırmasını allahın gazabına yoran insanlara ülke idaresini seçmeyi gectim, karpuz bile seçtirmemek lazım... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LathspeLL Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Jadelith said: türkiye'nin varoluş amacı, halkına hizmet etmektir, türkiyenin kurucusuna değil. eğer sadece türkiyenin kurucusunun düşüncelerine karşı çıkacak diye türk halkına yararlı olacak birşeye karşı çıkıyorsa birileri, ona karşı çıkarım. bu şekilde bir konu olması bile insanların ne kadar yanlış düşündüğünü gösteriyor. adam öleli oldu 70 yıl. artık kendi başımıza "ne yaparsak türkiye ileri gider" demeyi öğrenmeliyiz, "atatürk ne yapardı" demeyi bırakmalıyız. Halk ne zaman "ne yaparsak turkiye ileri gider" sorusuna "el ele tutusanlari linc edelim, 3000 kisi toplanip sanatcilari yakalim, mayo firmalarini tehdit edelim, gosterilerde kizlarimiza devlete yakisir (!) elbiseler giydirin, hava yollarimizda icki sunmayalim, hostesler uzun etek giysin" tipi minferit olaylari yapmayacak kadar cagdas zihniyete kavusur, o zaman "Ataturk ne yapardi" demeye gerek kalmayacak seviyeye gelmis olur ve dedikleriniz dusunulur. Halk laftan anlamiyorsa anlatacaksin. Ataturk'u sevmeyen adamida Turkiye sinirlarinda gormek istemiyorum. Bu benim asiri kemalist yapimdan degil, bir insanin bir ulkeyi kurup halkini cagdaslastirmak, dunyanin lider ulkelerinden biri haline getirmek icin, buyuk efor sarfederek, yuzyilin en buyuk liderlerinden biri olmayi basararak yaptigi seylere karsi geliyorsa bir beyincik ben o beyinde eksiklik ararim arkadas. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 sg-1 said: Başka? Ben hala bu "başka"nın cevabını bekliyorum sirden. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Rahan said: "halka yararlı olacak" çok ama çok muğlak bir laf. yasalarda herhangi bir düzenleme yaptığında o düzenleme birilerinin yararına olurken diğerlerinin zararına olabilir. bu ülkenin kuruluşunda belirlenen temel ilkeler var. laik demokratik sosyal hukuk devleti diye. halka yararı olsa bile bu ilkelerden birini zedeleyen düzenlemeleri yapamazsın. atatürk her ne demiş olursa olsun. misal abdullah öcalan'ı asalım mı diye referandum yapıp çıkan karar her ne kadar "demogratik ve halg yararına" olursa olsun onu uygulayamazsın. ya da uygularsın ama hukuk devletiyim diyemezsin.. gibi gibi.. yok ben zaten halka yararlı derken refah seviyesinin yükselmesinden bahsediyorum. yani, insan hakları, eğitim, sağlık, gelir düzeyi vs gibi temel şeylerin olabildiğince iyi olması. abdullah öcalanın asılması bunların hiçbirini yükseltmez, o yüzden zaten referandum yapılmıyor (olması da saçma olur). zaten laik olmayalım, demokratik olmayalım, sosyal ve hukuk devleti olmayalım diyen yok burda. ama dünya savaşından yenik çıkıp üstüne bir de kurtuluş savaşı yaşamış bir toplum için yazılıp çizilen kanunmantalitenin 2008 yılında geçerli olabileceğini düşünmek de hatalı bence. bide bu dediğin kelimeler çok geniş anlamlı şeyler. demokratik diyorsun, %47 oy almış bir partiyi daha bir yıl geçmeden kapamak demokratik mi? mesela bana 18 yaşının altındaki insanların türban takması yanlış geliyorsa (şahsen 18 yaşının altındaki insanların nüfus cüzdanlarındaki din hanesinin boş olması gerektiğini düşünüyorum), 18 yaşını doldurmuş bir insanın dini bir ihtiyacını karşılamasına engel olmak da yanlış geliyor. şimdi hangisi laik? dini sembol olarak görülen şeyleri üniversiteye sokmamak mı? eğer öyleyse, türkiyede bir sikh yaşasa (saçlarını kesmeyen tipler), biz "aa saçın uzun dini sembol git kes" mi dicez? (yasak adamlarda) benim demek istediğim şey, şu konuları atatürk lafı geçmeden tartışabilmeliyiz : ) birçok insan atatürkün düşünce yapısından yola çıkarak tartışıyor. halbuki 80 sene evvelki türkiyenin ihtiyaçları ile bugününki çok farklı (ve dolayısıyla çözüm de farklı olacaktır). diyorum ben : ) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 he bu topikten de bekleniyomuşum =) ulus-devlet, laiklik, kılık-kıyafet, dil, kimlikler vb. gibi birçok konuda halkın yararına yapılması gereken değişiklikler ve tartışmalar var. bu tartışmalarda Atatürkçülük çerçevesinin dışına rahatlıkla çıkılabilmelidir, diyoruz. çünkü başka etkileşimler, farklı düşünce ve kimlikler de söz konusu, tek bir doktrinden yararlanıp farklı kesimlerin sorunlarını çözmek mümkün değildir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Atatürkçülük hangi maddeleriyle engelliyor bu dediklerini, onu anlamak istiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 sg-1 said: sg-1 said: Başka? Ben hala bu "başka"nın cevabını bekliyorum sirden. adam harbiden bot galiba :P olayın düşünmediğin bir boyutu var. insanlar bugün varolan CHP nin yaptıklarını ve savunduklarını atatürkçülük sanıyorlar ne yazıkki. halbuki CHP atatürkçü bir partilikten çıkıp inönücü olmuştur. ekonomik yönden bakarsan mesela, atatürkün liberal ekonomiye geçmeyi istemesi Celal Bayar'ı önce ekonomi bakanı sonra başbakan yapmasından bellidir. fakat atatürkle arası bozuk olan inönü (atatürk ölmeden önce sevinsin diye ona inönü nün öldüğü haberi verildiğini okumuştum), devlet başına geçtikten bir süre sonra celal bayarı ya istifa ettirtiyor ya birşeyler unuttum şimdi (okumuştum zamanında bu konuda). inönücülüğü geçtim, birçok insan televizyondan dinlediği demagogları dinleyerek atatürkçülüğü "öğreniyorlar". vs. zaten bunu AB ye girmek isteyenlerin de istemeyenlerin de atatürkçü olmasından da görebiliriz. o yüzden ben diyorum ki insanlar geçmişte yaşamış bir kahramanın hikayelerini dinleyip "ha tamam o zaman bu kesin doğrudur, diğer fikirler yannış" demek yanlış. eğer objektif bir biçimde atatürk zamanında yapılanları okursan zaten görürsün atatürkün mükemmel olmadığını. ama pozitif yönler çok ağır basıyor doğrudur. ps: atatürk, şu anda insanların düşündüğünden çok daha liberaldi (okuduğum kadarıyla düşüncem bu en azından). devlet yönetimindeki ekonomiyi savunan daha çok inönüdür. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mep Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 nutuk u okusalar yeter... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 @Jadet, ben sadece halkın yararına olup da Atatürkçülük'le uyuşmayan ne var diye soruyorum. Sanırım yeterince açık. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rahan Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Jadelith said: yok ben zaten halka yararlı derken refah seviyesinin yükselmesinden bahsediyorum. yani, insan hakları, eğitim, sağlık, gelir düzeyi vs gibi temel şeylerin olabildiğince iyi olması. abdullah öcalanın asılması bunların hiçbirini yükseltmez, o yüzden zaten referandum yapılmıyor (olması da saçma olur). hee anladım, bir şeyin yararlı olup olmadığını senin seçtiğin kriterlere göre belirliyoruz. öcalan yüzünden ölenlerin ailelerine psikolojik rahatlama yararı getirecek o zaman öyle diyelim. o rahatlama da çalışanların verimlerini arttıracak. oldu? bahsettiğim şey şu; sana göre halk için yararlı olması, senin kriterlerine göre ülkeyi ileriye götürecek olması insanların karşı çıkmasının niteliklerini değiştirmemeli. mesela orman vasfını kaybetmiş arazileri de satalım. 20milyar$ hazineye cuk olsun. bu da "yararlı". karşı çıkınca ben ne oldum? halkın yararını istemeyen fildişi kulesindeki elit oldum herhal. said: zaten laik olmayalım, demokratik olmayalım, sosyal ve hukuk devleti olmayalım diyen yok burda. ama dünya savaşından yenik çıkıp üstüne bir de kurtuluş savaşı yaşamış bir toplum için yazılıp çizilen kanunmantalitenin 2008 yılında geçerli olabileceğini düşünmek de hatalı bence. somut örnekler göster. nası mantalite? nesi geçerli değil? yazılıp çizilen kanunların nesi var? anlamıyorum ben sanki ortalıkta "atatürk bunu demiş yap","atatürk bunu demiş olacak", "halka yardım edemezsin atatürk böyle dedi" falan diye gezinen SS subayları varmış gibi konuşuyorsunuz?? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mep Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 yaa %47 %1047 olsa ne farkeder. düsünmeyen,kitap okumayan okusa da polisiye romandan rpg kitaplarından baska bi bok okumayan adam % bi milyon olsa ne yazar en fazla bruno yu yaktıkları gibi yakarlar. sonra da bütün dünyaya karsı tek basına dünya dönüyo dedigi icin hapse attıkları adamdan 2-3 yy. sonra özür dilerler. sende 300 yıl geri kalırsın o kadr. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LathspeLL Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 sir said: he bu topikten de bekleniyomuşum =) ulus-devlet, laiklik, kılık-kıyafet, dil, kimlikler vb. gibi birçok konuda halkın yararına yapılması gereken değişiklikler ve tartışmalar var. bu tartışmalarda Atatürkçülük çerçevesinin dışına rahatlıkla çıkılabilmelidir, diyoruz. çünkü başka etkileşimler, farklı düşünce ve kimlikler de söz konusu, tek bir doktrinden yararlanıp farklı kesimlerin sorunlarını çözmek mümkün değildir. Yukarda saydiklarinda diger farkli kimliklere Ataturk`un dusunceleri nerde cakisiyor merak ediyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Overseer Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 abi şu posta gazetesini görmeyen kalmamıştır koymayın artık. mine narinin çocuğu OKSye gircek yaşa gelmiş pehe =P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dregoth Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Rahan said: somut örnekler göster. nası mantalite? nesi geçerli değil? yazılıp çizilen kanunların nesi var? anlamıyorum ben sanki ortalıkta "atatürk bunu demiş yap","atatürk bunu demiş olacak", "halka yardım edemezsin atatürk böyle dedi" falan diye gezinen SS subayları varmış gibi konuşuyorsunuz?? Bir kere açıp 1924 anayasasını okudun mu? Yada o zaman kabul edilen medeni kanunu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Earenwen Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 üsküdarda oturuyorum, bin tane var öyle adam. atatürk ü sevmeyen, iran'ın doğru yolu bulduğuna inanan, şeriat'ın gelmesini hayırlı bulan, feto hastası vs... gider bu ki yine burda fetonun "ders çalıştıran ağbileri" var. beyin yıkama makinası gibiler maşallah. kısacası dünyadan haberi olmayan, ne dinini ne ülkesini bilen insanlar atatürk'ü ve getirdiği devrimleri sevmiyor burda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rahan Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Dregoth said: Rahan said: somut örnekler göster. nası mantalite? nesi geçerli değil? yazılıp çizilen kanunların nesi var? anlamıyorum ben sanki ortalıkta "atatürk bunu demiş yap","atatürk bunu demiş olacak", "halka yardım edemezsin atatürk böyle dedi" falan diye gezinen SS subayları varmış gibi konuşuyorsunuz?? Bir kere açıp 1924 anayasasını okudun mu? Yada o zaman kabul edilen medeni kanunu? hayır okumadım. okuyacak zamanım yok. ayrıca ukalalık olsun diye "şunu oku öyle gel" tripli adamların oku demesiyle okuyacak da değilim. ordaki bilgilere binaen bir argüman ortaya atacaksan buyur örneğiyle bilgileriyle beraber at. mesajımdaki sorular retorik olanından değil. gerçekten, ortaya atılan fikrin kapsadığı alan devasa genişlikte olduğu için soruldular. elbetteki o zamandan bu zamana tonla yasa değişecek. bundan 100 yıl sonra da bugünkü kanunlar kurumlar yapılar değişecek. ama hepsi değil. işte bu aynı kalan kısım nerde başlayıp nerede bitecek? soru bu. hangi mantaliteden bahsediyoruz değişmesi gerken derken? bir ideolojinin veya zihniyetin değeri, yararlılığı, uygulanabilirliği o idealin ortaya atıldığı zamana göre mi belirlenir? al o zaman demokrasi fikri ilk eski yunan'da atıldı ortaya. değerini düşürüyor mu bu? yoo. 100 yıl sonra "ohooy lafını bil yiğenim senin o çeneni gıraım ifade özgürlüğü neymiş? o didiğin 2000 model köhne idoolojilerin kalıntısı" falan demesini beklemez herhalde kimse. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 3, 2008 abiler, ulus-devlet yapısıyla "birey" kavramı direkman çakışıyo, kaç kez söylicez? milleti sınıfsız, kaynaşmış bi kitle olarak görmek Atatürkçülüğün düsturlarından değil miydi? ama bu görüş sıkıntı yaratıyo farklı kimliklerde..kürt sorununun temeli bu zaten. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Drakkahn Mesaj tarihi: Haziran 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 4, 2008 Atatürk'ün kürt sorununu nasıl 70 yıl önce çözdüğüne bir bakmak lazım. 70 yıl önce ölen Ata için şu an "atatürk ne yapardı" demememiz gerekiyor diye düşünenler onun 70 yıl önce bitirdiği konuları neden hala tartışıyoruzu düşünsünler... Konu başlığına ithafen, evet anti kemalist düşüncede insanlar var çevremizde. Demokrasi bir amaç değil araçtır diyerek bugünlere geldik. Yıl 2008, hala şeriat kanunu isteyen insanlar mevcut bu ülkede. Gelişmenin ve geliştirmenin derdinde olmamız gerekirken hala kemalizmin antisini savunan gruplar var ne yazıkki. Dinimiz çağa ayak uydurarak kulu Allah'a yakınlaştırmalıyken dini siyasete karıştıranlar sayesinde daha çok uzaklaşıyoruz. Dini o kadar kapalı kutu haline getiriyorlar ki yanına hiçbir şey ekleyemiyoruz. Eğer müslümansan İran gibi yaşamalısın ve şeriatla yönetilmelisin mi olmalı her zaman? ADD forumlarına giriyorsun adamın teki çıkıp başörtüsü takan insanlardan alışveriş yapmasın kimse diyebiliyor, başka birileri çıkıp şortla gezdiği için kürek takımını dövüyor. Aslında birbirine çok benzeyen iki kafa bunlar. Her iki taraftada bulunan bu molozlar yüzünden herkes bir şeylerden soğuyor. Biz hem müslümanız hem Atatürkçü'yüz. Bu iki kavramı yanyana görmek çok mu zor? Atatürk'ün farklı bir ışığı olduğuna inanıyoruz, olayları değerlendirmedeki gücüne hayran kalıyoruz, yaptıklarına bakıp kendimizi gazlıyoruz, O'na layık bir insan olmak için çabalıyoruz, bunu yaparken Allah'ın iznini istiyoruz, yüreğimizden sevdiklerimizi koruması için dua ediyoruz, dinimizin güzelliklerini çevremize taşıyoruz, Secret'ın sırrını 600'lü yıllarda insanlara veren dinimizin "iyiyi düşün iyi olsun, kötüyü düşünme bile"sini, yeri geldiğinde "ne olursa olsun gel"leri düşünerek kucağımızı açıyoruz. Türkiye'de hem dinini yaşamak hem de Ata'sına minnet duymak zor iş. Neden ikisi bir arada yürümüyor? Kalplere iki sevgi fazla mı geliyor? Fethullah'ın gençleri yetiştiren abilerini de biliyorum, para içinde yüzen, elde tesbih, kravatlı, sakalsız, abiler. Titan saadet zincirinden tek farkları din üzerinden zincir kurmuş olmaları. Atatürk'e vuran sözler, ağızdan düşmeyen Allah'lı cümleler, verilen harçlıklar, ev açmalar, öğrenciye yardım ama sabah namazında herkes hazır olacak... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Horizon Mesaj tarihi: Haziran 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 4, 2008 Drakkahn said: Atatürk'ün kürt sorununu nasıl 70 yıl önce çözdüğüne bir bakmak lazım. 70 yıl önce ölen Ata için şu an "atatürk ne yapardı" demememiz gerekiyor diye düşünenler onun 70 yıl önce bitirdiği konuları neden hala tartışıyoruzu düşünsünler... Demekki bitmemişler , toplumda bitseydi şu an konuşuyor olmazdık. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Haziran 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 4, 2008 Yeniden hortlayabilir ki. O an için bitmişti, politikası devam ettirilaeydi belki hiç hortlatılamayacaktı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elaidi Mesaj tarihi: Haziran 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 4, 2008 Burun eti gibi. ezilince tekrar baş veriyor falan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
shuTdoWnX Mesaj tarihi: Haziran 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 4, 2008 ombakkombak said: Ya Anti-Kemalist'e nasıl rastlamadınız hiç? Biri Cumhurbaşkanı diğeri Başbakan oldu ya? Topiği geyiğe dönüştürdün diyecekler ama anti-kemalizm hakkaten böyle birşeydir. Bu kimseler Kemalizm'in başarılarının abartıldığını, müslüman halkın başarısının Atatürk ve Kemalistler tarafından sahiplenildiğini iddia ederler. Onlara göre herşey Allah yolunda savaşan kahraman müminler tarafından başarılmıştır. son bir not: ben de kendimi kemalist kabul etmiyorum bu arada yanlış anlaşılmasın. bu resmi nasıl buldun? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar