Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Zeitgeist- Hıristiyanlık kolpa mı?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Evet diğer topikte çip tartışılıyor.
Ben de hıristiyanlığa değineyim dedim. Adamlar diyorlar ki, Hıristiyanlık kolpadır, kendinden önce gelen Pagan Dinleriyle aynı özellikleri taşır ( İsa'nın Bakire tarafından doğurulması, Aralığın belirli bir gününde inmesi, önceki dinlerin liderleriyle birçok başka konuda ortak özellikleri olması )

İzleyen arkadaşlar ne düşündüler bu konuda merak ettim?
Mesaj tarihi:
bu dinlerin ortak noktası olgusunun dine karşı bir argüman olduğuna katılmıyorum çünkü aynı argümanı alıp;

"bütün dinler birbirine çok yakındır ve benzer şeylerden bahseder, bu da dinlerin tam doğru olmasa bile doğruları yansıtan oluşumlar olduğunu göstermez mi?"

demek mümkün. Daha çok dine inanmayan insanların tarih bilgisiyle besledikleri ve karşıdakini afallatmaya yarayan bir söz gibi geliyor bana. Din'e karşı bireysel insan psikolojisinden yola çıkıp yöneltilen sorular daha ilginç geliyor bana.

Gerçekten bir yaratıcı varsa, yaratıcıya tapmak için yaratılmış dinlerin birbirine benzer olması şaşırtıcı değil, özellikle misal descartes'in apriori bilgi fikri benimsenirse.
Mesaj tarihi:
budanın öğretilerini din olarak kural olarak tabulaştırmadan bir göz atarsanız çok şey öğrenebilirsiniz. konuyla alakası yok ama hayat değiştirir. din olarak inanmak zorunda kurallarına uymak zorunda diilsinizde felsefe olarak muhteşemdir (en azından bana göre)

gerçi inanç kişiye özgüdür. istediği sonucu çıkartmak özgür irade ürünüdür. aşırı dindarlıkta fanatikliğe kayan bir durum .fanatiklik güvenli bir yaşam hakikaten. tek düşünce var sorgulanmaz benim renklerim budur diyip ortaya konur.

benim bir inancım yok fakat inanana saygım var herkesin kendi içinde olan birşeydir sonuçta zeitgeist'in kaybettiği nokta orasıdır işte. ilk bölümü atheist propagandası olarak bağırmasının sebebide bu. sen bir insanın hayatı boyunca inandığı şeye çıkıp 'biggest bullshit of all time' diye girişirsen ne anlatmak istediklerini anlatabilirsin ne belirli bir yol katedebilirsin.

orada sundukları şeye inanıyorum bende. fakat olayı anlatış stili ve dalga geçerek girmesi sadece eğlenmeme yol açtı ve birçok insanın seyretmeden kötülemesini doğurdu.
Mesaj tarihi:
SturmVogel said:
Hristiyanlığa da inanabilir insan Budizm'e de, beni filmin din = kolpa kolaycılığna düşmesi düşündürüyor.

+1

ee.. hm.. peki bir çok peygamber gönderildiğinden ve tüm dini bilgilerin bu -hemen hemen her çağda toplumlara- gönderilmiş kişilerden aktarıldığını da göz önüne almışlar mı acaba?

kitaplı, kitapsız bi sürü adam var, halkı bilgilendirmek için yollanmış..

hıristiyanlığın kolpa kısmı kitabın -yeniden derlenmiş 4.basım- gibi bir şey olmasından dolayı olabilir.
Mesaj tarihi:
Bu arada Müslümanlığa inaniyorsak ve Hristiyanlığın kolpa olduğuna inaniyorsak kendimizle çelişip inançsız biri olmaz mıyız? Benim bildiğim Müslümanlık dini kendinden önce gelen iki din olan Hristiyanlık ve Yahudiliğin varlığını "yozlaşmış" dinler olsa da kabul etmektedir?
Mesaj tarihi:
Kendimden utandim yalniz biraz once. Muslumanim ama Hristiyanligi Islamdan daha cok biliyorum. Hic detayli arastirmamisim Islami, Kuran'i okudum ama aklimda kalmamis o kadar, dikkat etmemisim demek ki. Ayip lan.
Mesaj tarihi:
veyr10 said:
Bu arada Müslümanlığa inaniyorsak ve Hristiyanlığın kolpa olduğuna inaniyorsak kendimizle çelişip inançsız biri olmaz mıyız? Benim bildiğim Müslümanlık dini kendinden önce gelen iki din olan Hristiyanlık ve Yahudiliğin varlığını "yozlaşmış" dinler olsa da kabul etmektedir?

Polemiğe girmek istemiyorum ama Hristiyanlık başta olmak üzere tüm dinleri peri masalı ilan eden bir görüşle , çıkışından kısa süre sonra eklemeler yapıldığının ifade edilmesi ayrı şeylerdir, yoksa dinimizin Hristiyanlığı da Ehl-i Kitap saydığını çoğumuz biliyordur.

Hristiyanlıkta her İncil'in farklı ifadeler içermesi gibi birşey var, yoksa bu Hz İsa'nın öğretilerini "kötü", Hz İsa'yı "sahtekar" yapmaz. Haa... Atıyorum ben "Hristiyanlık = din = kolpa" türünden bir önerme yaparsam ben inana da hakaret etmiş oluyorum o dine inananlara da... Örneğin Hintli gelsin mesela, ben hayatta sormam etmem niye ineklere saygı duyduklarını... Çünkü benim inancım, tüm inançlara saygı duymamı gerektiriyor, aksini yaparsam asıl o zaman ben bir sapkın hale gelmiş olurum.
Mesaj tarihi:
İslam diğerleri yozlaştı diye yollandı diye biliyoruz.
Hristiyanlık islamı daha doğrusu son peygamberimizi kabul etmiyor. Ve İsa tekrar gelecek o son peygamberdir diyor.
Yahudilik ise zaten kendi dışında kimseyi tanımıyor.

Bu basit düşünce ile bakınca içlerinden birinin kırılması bütün zinciri etkilemeyecektir çünkü zaten hepsi birbirinde bir kusur bulmuş durumda.
Mesaj tarihi:
Benzerlikler konusunda hepsinin geldiği yer aynı olmasın?

Hristiyanlığın elden geçmiş bir versiyon lduğu tarihte bir gerçek (İznik te). Bunun bir takım politik kaygılar içerdiğide biliniyor. Bir takım pagan eklemeleri yapılmış olması öncesinin tamamen asılsız olduğunu göstermez.

Ama evet benzerliklerde ciddi olarak tek tek sunuluyor belgeselde. Bu durumda ya kolpa dersiniz yada ilk cümleye dönersiniz;

"hepsinin geldiği yer aynı olmasın?"

Açıkçası Tanrı Yahudilikten önce niye başı boş bıraksın insanoğlunu? Kitaplarda da birçok peygamberin adı geçer kitabı olmasada.
  • Yeni Oluştur...