Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

[Tartışma] Din Kimileri Tarafından Değiştirilmiş Midir ?

Baluu

Öne çıkan mesajlar

Shadow , ilk mesajında da yazmıştın gerçi sadece o konu ile ilgili cevap veriyim sana.

Diyorsun ya obezler , vs. sağlıksız neden günah değil. Günah ve hatırlamıyorum bir ayette yazıyor.Ama tabiki fazla yemek yiyip obez olmak şişman olmak günah demiyor , ayetten biz onu kendimiz çıkarıyoruz biraz düşünerek.

Bir ayette insanın kendi vücuduna zarar vermesi ziyan etmesi günah diye yazar. Tam böyle yazamayabilir ama var bu. Kendi vücuduna ziyan etmesi zarar vermesi nedemek peki ?

Tabiki aşırı yiyerek sağlıksız hale gelmesi , veya gereksiz yere sağlığını bozacak şekilde vücudunda oynamalar yapması vs. çoğaltılabilir.

Kısaca bilinçli olarak sağlığını bozuyorsan zaten günah işliyorsun. Bunun içine birçok şeyi kendimiz katabilir. Ana fikir bu. Yani ayetlerde herşeyi kalem kalem yazılmasını beklemek yanlış olur. Önemli olan ana fikri anlayabilmek.
Sosyal ağlarda paylaş

Horizon'un dedikleri doğru öyle bir ayet mevcut.

Hatta bir de hadis var, müslüman'ın bir gavurun 9 karnı vardır diye..

Benim anlatmak istedğim, bu yapılan yorumların yanlış olabileceği ve bu nedenle de bir çok yanlışın daha yapılmasına öncülük sağlamak gibi.

Ülkemizde uygulanmasa bile bir çok ülkede islam dinine ayit garip yaptırımlar mevcut.

Ülkemizdeki etkisi biraz daha dolaylı tabiki.
Sosyal ağlarda paylaş

Tabiki en direk örneği suudi arabistandır. İslamı kendi şeriat kuralları ile bağdaştırıp , saçma sapan bazı yaptıkları ile tüm dünyada islamı çarpıtarak tanıtıyorlar.

Zaten birçok kişinin şeriat ile islamı bağdaştırıp aynı yere koyması hep denyoluk sahibi olan araplar(hepsi değil , örnek: suriye laik sayılır ) yüzünden oldu ve oluyor.

Dediğin gibi birçok saptırılmış , uydurulmuş hadisler ya da hadis olmayıp bunlar hadis denilen şeyler var. Bunları ayıklamak aklı başında olan insalar için zor değil aslında.

Başka mesajımda dedim ya , kitapların ana fikri vardır. Ciddi anlamda bu ana fikri kaparsanız , kitap ile uyuşmayan ana fikre aykırı birçok saptırılmış gerçek olmayan ibareleri çok kolay ayıklarsınız hadi canım deyip geçersiniz.
Sosyal ağlarda paylaş

Balu gerçekten cevap aradığına inansaydım sana doğruları söylerdim ama ne yazıkki bana sadece egosunu tatmin etmeye çalışıyormuş izlenimi veriyorsun bu yüzden senin adına üzgünüm kafandaki yanlışları bazılarının doğruları sanarak kendi kibrinde boğuluyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Horizon,dediğin doğru bende aksini düşünmüyorum,benzeri birden çok lafta var o konuda,ben insanların bakış açısı hakkında yazdım,bana çevremde "alkol alıyorsun günah işliyorsun" diyen birine "abi sende 95 kilosun sende günah işliyorsun" dersem o haram değil diye cevap verebiliyor.

Diyorum ya dindarlarda cehenneme gitmeli,kitapta dini çok seversen sahiplenirsen cennete gidiyordun yazıyor ama?Başlarım onların sahiplenmesine,önce elele gezen çifti tekme tokat döviceksin,sonra yolda giden 16 yaşında kıza laf atıcaksın,sonrada namazını kılıcaksın dindarsın,zinadır,alkoldür insana zararları olan şeyler ama bence en büyük suç insanı dinden soğutmaktır,dindar kesimin yaptığı gibi.Onlara bunu dersen kitapta yazmaz diye cevap verirler,ama dediğin gibi,okuduğunu anlamalı.
Sosyal ağlarda paylaş

yok kibir felan da güzel cümle kurmuşsun.

Benim inancımda bir değişiklik yok zaten, ben sadece merak ettiklerimi tartışmak istedim..

Hani bişi değiştirmek ya da öyledir böyledir demek değil, biraz ilginç gelenleri ortaya koymak..

Mesela şey var, hep garip bulmuşumdur..

Ay Peygamber Efendimizin önüne geliyor selam veriyor vs..

Ay'ın boyutu belli, şimdi nasıl geliyor da selam veriyor vs. Ha tabi Allah bu küçültmüştür ama ilginç garip şeyler bunlar.
Sosyal ağlarda paylaş

sadece 1'inci postu okudum yorumları okumadım

borsa ıle ılgılı yazmak ıstedım sadece

Benım bıldıgım para kaybetme rıskın oldugu sey haram degıldır.Tıcaretdede kaybedebılırsın borsada da bu yuzden ıkısınıde aynı kefeye koyuyorum ve haram olmadıgını dusunuyorum

ıkınıcısi son yıllarda tureyen arap bankalarının vermıs oldugu KAR PAYI olayına bende parmak ıstıyorum

a bankası buna faız dıyor
b bankası Kar payı dıyor

hocalara sorsak kar payı haram degıl dıyorlar oysa sadece ısmı degısmıs olan bırsey .Ha kar payı Dolara endekslı (dıe bılıyorum yanlıssa duzeltın) yukselırse alırsın duserse alamazsın

Dınıne yakın bı ınsanım ama bu bı boktan anlamayan hocaların soyledıklerınden bende rahatsızım

gecen bırı gelmıs borsada Uzun vade hısseye gırersen Haram
kısa vadede gun ıcı al sat yaparsan Degıl demıs

e cus kayıpda kazanca aynı sey :D
Sosyal ağlarda paylaş

tekrara ediyorum kafandaki yanlışları doğrular zannediyorsun daha sonra onları redderek doğrulara ulaştığını zannediyorsun. belliki bilgin çok yüzeysel hatta kulaktan dolma gerçekten merak ediyorsan daha somut bilgiler edinmelisin okumalısın. bu her şey için geçerlidir bir yazar, bir kitap, bir tez, bir hayvan bunlar hakkında tartışmak için ilk önce okumak gerekir dinlemekle herşeyi öğrenemezsin insanlar anlatırken kendi yorumlarını katarlar. ilk ağızdan dinleme şansımızda olmadığına göre en iyisi okumaktır. sadece aklındaki o merakı gidermek için söyliyim ay gelip selam falan vermememiştir nerden duyduysan eksik duymuşun olayın aslı şudur.

insan zihni hep somutluklar üzerine çalıştığından görmediği yaratıcıyıda kabullenmesi normal olarak pek kolay değildir bu yüzden zihni sadece somut kavramlar üzerinde çalışabilen bir grup hz muhammede madem peygambersin bize bir mucize göster isanın musanın mucizeleri vardı sense bir kitapla bizi kendine inandırmak istiyorsun demişlerdir (isa ve musa zamanı insanların daha ilkel yaşadıklarını düşünürsek onlarda bu soyut kavramların yanından bile geçemezsiniz bu yüzden onlarda kendileini görsel mucizelerle anlatmışlardır) bunun üzerine hz muhammed işaret parmağını kaldırır ve dolunaya doğru uzatarak bir havada bir çizgi çizer ve ay ikiye ayrılır ve tekrar birleşir."

olayın aslı budur buna inanıp inanmamak yine senin elinde ben yalnızca senin eksik hikayeni rötüşledim.
Sosyal ağlarda paylaş

S_h_a_D_o_W said:
Horizon,dediğin doğru bende aksini düşünmüyorum,benzeri birden çok lafta var o konuda,ben insanların bakış açısı hakkında yazdım,bana çevremde "alkol alıyorsun günah işliyorsun" diyen birine "abi sende 95 kilosun sende günah işliyorsun" dersem o haram değil diye cevap verebiliyor.

Diyorum ya dindarlarda cehenneme gitmeli,kitapta dini çok seversen sahiplenirsen cennete gidiyordun yazıyor ama?Başlarım onların sahiplenmesine,önce elele gezen çifti tekme tokat döviceksin,sonra yolda giden 16 yaşında kıza laf atıcaksın,sonrada namazını kılıcaksın dindarsın,zinadır,alkoldür insana zararları olan şeyler ama bence en büyük suç insanı dinden soğutmaktır,dindar kesimin yaptığı gibi.Onlara bunu dersen kitapta yazmaz diye cevap verirler,ama dediğin gibi,okuduğunu anlamalı.

Evet katılıyorum , o denyolar , insan demicem dindar değil zaten. Diyorum zaten ben dindarım ben müslümanım ben dürüstüm diyen herkes dediği gibimi sanki. Bunlar dindar değil , onlar dindarım deyip dini kullanarak kendi çıkarlarını öne çıkaran tipler. Tabiki de dinimize de herkesden çok zarar veriyorlar. İşte sorun da şu , bu tipler var herzaman olacak engelleyemeyiz bitmez bunlar.

Bu tiplerin yaptıklarını da genelleme ile eleştiri yapma huyuna sahip olan insanlar tümden bütün inananlara al işte siz böylesiniz sizin dininiz de böyle şeklinde taş atmaya her an hazırlar ve atıyorlar. Ama böyle yapanlar kendilerini çok belli ediyorlar , çünki amaçları gerçek manada eleştiri yapmak değil karalamak.
Sosyal ağlarda paylaş

çoğu insan dinin kurallarına uymaktansa dini kendine uydurmaya çalışıyor.

din zaten dogma işidir. katı kurallar barındırır.
ortalama ve ortalamanın altındaki beyinleri derleyip toplamaya, yönetmeye yarar. ahiret inancını kakalayıp, dünya nimetlerinden uzak kalmalarını sağlar.

insanların kafasında da ya bu din ve ahiret varsa sorusu "ülen müslüman olalım nolur nolmaz da, şu yasak da olmasa daha güzel olur hea eheh" şeklinde bi düşünceye dönüşür.

dinin özü değişmişmidir sorusunun cevabı da aslında burası. bunun gibi tartışmaların, aynı sayıda insan arasında, dünya nüfusunun çok daha az olduğu, enformasyon akışının sıfıra yakın olduğu bir çağda yaptığınızı düşünün. böyle böyle değişmiş işte din.

orjinal hali nasıldı diye aramaya da gerek yok. çünkü dinlerin çeşitli versiyonlarının olmasının sebebi de bu. dinamik yapıdaki dinlerin her seferinde yenilenip farklı peygamberlerle ortaya çıkmış olmasının ya da aynı din içinde farklı mezheplerin olmasının sebebi, dinin özünde dogma olmasına rağmen insanların keyfine göre yontulup bozulması. yani bu devam edecek, yeni dinler çıkacak, yeni peygamberler uyduralacak. ortalama ve altındaki insanlar yönetilmeye, ama mutlu bie şekilde yaşamaya da, devam edecek.

ben herhangi bir dine inanmıyorum. inanmak zorunda da hissetmiyorum kendimi. aynı zamanda "ya varsa lan" diye de sormuyorum kendime. tanrı var ya da yok gibi bi yorumda bulunmuyorum. hele hele varlığını ya da yokluğunu birilerine ispat etmek gibi bir derdim hiç yok. çünkü inanç meselesi insanın iç meselesi. inanacak olan mutlaka bir dayanak noktası bulur ve inanır. inanmayacak olan da inanmaz.

insan nasıl mutluysa öyle davransın. parasını faize yatırmayan yatırmasın, alkolünü içmeyen içmesin. ortak habitatta eninde sonunda fit olanlar kalacaktır. insanları doğru yol aha budur, bunu takip edin diye sürüklemeye gerek yok. doğru yolu bulacak olanlar bi şekilde bulur. bulamayanlar elenir.
Sosyal ağlarda paylaş

Genç bir delikanlı senelerce yurt dışında
>okuduktan sonra vatanına ateist
>olarak geri döner. Üç sorusuna hiç
>kimse cevap veremediğinden dolayı
>canı gayet sıkıntılıdır.
> Ebeveyni oğullarına yardım etmek niyetiyle büyük
>ilim sahibi olan köyün hocasına
>***ürürler. Hoca ve delikanlının arasında
>geçen dialog şöyle devam eder.
>
> Delikanlı: Kimsin sen? Sorularıma
>cevap verebilecek misin?
>Hoca: Allah'ın bir
>kuluyum ve Onun izniyle sorularına cevap
>verebileceğim.
>
>Delikanlı: Emin misin? Proferserler bile cevap veremedi bana.
>Hoca: Allah'ın izniyle cevap vermeye çalışırım
>Delikanlı: 3 sorum var
>1. Allah yaşıyor mu? öyle ise,şeklini bana göster

>2. Takdir (kader) nedir?
>3. Eğer şeytan ateşten yaratıldıysa
>neden cehenneme yollanıyor,
>cehennemde ateş dolu değil mi?
> Ateş ateşi nasıl yaksın. Tanrı bunu düşünemedi mi?
>
>Bu arada, aniden bizim hocamız
>delikanlının başı üzerinde bir saksı kırar.
>
> Delikanlı canı yana yana sorar; Neden sinirlendin ki?
>Hoca: Sinirlenmedim. Bu benim üç
>soruna bir cevabım der.
>Delikanlı: Hiç birşey anlamadım.
>Hoca: Nasıl hissetin kendini saksıyı
>başında kırınca
> Delikanlı: Tabii ki, fena bir acı hissettim.
>Hoca: Yani, acının varlığına inanıyor musun?
> Delikanlı:
> Evet
>Hoca: Bana bu acının şeklini göster ozaman!
>Delikanlı:Gösteremem.
>Hoca: Bu benim ilk cevabım. Herkes
>Allah'ın varlığını hisseder ama
> Allah'ı göremez.

>Hoca: Dün gece rüyanda benim
>başında saksı kırdığımı gördün mü?
>Delikanlı:Hayır.
>Hoca: Bugün böyle birşey ile
>karşılaşacağını hiç düşündün mü?
>aklındangeçti mi?
> Delikanlı:Hayır
>Hoca: Bu işte takdir dir (kader)
>Hoca: Biz neyden yaratıldık?
>topraktan yaratılmış değil miyiz?
>Delikanlı: Evet böyle denir.
>Hoca: E o zaman ? Saksıda topraktan
>yapılmadı mı? Allah isterse ateşten
> yaratılan şeytanı ateşin içinde
>cezalandıramaz mı?
Sosyal ağlarda paylaş

sg-1 said:
Genç bir delikanlı senelerce yurt dışında
>okuduktan sonra vatanına ateist
>olarak geri döner. Üç sorusuna hiç
>kimse cevap veremediğinden dolayı
>canı gayet sıkıntılıdır.
> Ebeveyni oğullarına yardım etmek niyetiyle büyük
>ilim sahibi olan köyün hocasına
>***ürürler. Hoca ve delikanlının arasında
>geçen dialog şöyle devam eder.
>
> Delikanlı: Kimsin sen? Sorularıma
>cevap verebilecek misin?
>Hoca: Allah'ın bir
>kuluyum ve Onun izniyle sorularına cevap
>verebileceğim.
>
>Delikanlı: Emin misin? Proferserler bile cevap veremedi bana.
>Hoca: Allah'ın izniyle cevap vermeye çalışırım
>Delikanlı: 3 sorum var
>1. Allah yaşıyor mu? öyle ise,şeklini bana göster

>2. Takdir (kader) nedir?
>3. Eğer şeytan ateşten yaratıldıysa
>neden cehenneme yollanıyor,
>cehennemde ateş dolu değil mi?
> Ateş ateşi nasıl yaksın. Tanrı bunu düşünemedi mi?
>
>Bu arada, aniden bizim hocamız
>delikanlının başı üzerinde bir saksı kırar.
>
> Delikanlı canı yana yana sorar; Neden sinirlendin ki?
>Hoca: Sinirlenmedim. Bu benim üç
>soruna bir cevabım der.
>Delikanlı: Hiç birşey anlamadım.
>Hoca: Nasıl hissetin kendini saksıyı
>başında kırınca
> Delikanlı: Tabii ki, fena bir acı hissettim.
>Hoca: Yani, acının varlığına inanıyor musun?
> Delikanlı:
> Evet
>Hoca: Bana bu acının şeklini göster ozaman!
>Delikanlı:Gösteremem.
>Hoca: Bu benim ilk cevabım. Herkes
>Allah'ın varlığını hisseder ama
> Allah'ı göremez.

>Hoca: Dün gece rüyanda benim
>başında saksı kırdığımı gördün mü?
>Delikanlı:Hayır.
>Hoca: Bugün böyle birşey ile
>karşılaşacağını hiç düşündün mü?
>aklındangeçti mi?
> Delikanlı:Hayır
>Hoca: Bu işte takdir dir (kader)
>Hoca: Biz neyden yaratıldık?
>topraktan yaratılmış değil miyiz?
>Delikanlı: Evet böyle denir.
>Hoca: E o zaman ? Saksıda topraktan
>yapılmadı mı? Allah isterse ateşten
> yaratılan şeytanı ateşin içinde
>cezalandıramaz mı?

lol
Sosyal ağlarda paylaş

Hepsini okumadım tartışmanın ama fikrimi belirteyim

1. Kolonya vs Alkol

Alkol yasağı ne için getirilmiştir? iradesini kontrol etmeyi bilmeyenler çevrelerine zarar vermesinler diye. Eh bu mantıkla bakarsak alkolden önce yasaklanması gereken tonla sey var. Islam cok Eski/geri kalmış bir din. Özellikle de bu yasak ve dayatmaları ile.

2. Borsa haramdır, haksız kazanç olduğu için.

Bu aslında islama göre yanlıştır. Çünkü islam bulunduğun topluluğa yararlı ol emri verir. Sen gidip paranı borsa/faiz e yatırmaz yastık altı edersen ülkene ve çevrendekilere en büyük zararı etmiş olursun. Örnek olarak kaldırın borsayı yarın ortadan. Herkes parasını yastık altı etsin. Enflasyon olur %50. Hoşgeldin 1970 ler Türkiyesi.
Sosyal ağlarda paylaş

ombakkombak said:
Söz konusu arkadaş adam gibi ateist değilmiş. Saçma salak, çanak sorularıyla hocaya fırsat vermiş. Daha hiçbir hoca-hacı bana adam gibi cevap veremedi mesela.

ek: kafama saksı vuracak hoca nın ağzını burnunu kırarıım ayrıca hiç cevap falan veremez. :D

pühehe

Sosyal ağlarda paylaş

Din değiştirilmiştir bence ve insanları kontrol altında tutmak, sömürmek, yola sokmak için muhteşem bir araçtır.

Mesela sokakta birisine birşeyi yere atacağı zaman "atma günah" derseniz atmaz, ama "atma çevreyi kirletiyorsun" derseniz sallamaz. Genel konuşuyorum. Bunun gibi milyonlarca örnek var. Direk insanları kontrol edersiniz, Türkiye de buna çok sağlam bir örnek. "Bu adam dindar ona oy verelim."

Din bir toplumun yaşam tarzıdır.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...