Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

[Tartışma] Din Kimileri Tarafından Değiştirilmiş Midir ?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Ciddi bir şekilde akmasını istiyorum bu topiğin sadece fikirlerinizi belirtin.

2 konu'da tartışmak istiyorum.

1. Konu Kolonya vs Alkol

Şimdi sarhoşluk verici maddelerin haram olduğu, bilinmektedir. Bu konu'da miktar gözetilmemektedir.

Yani 1 damla bira da haramdır, 1 kutu bira da..

Fakat, Sarhoşluk verici olan madde alkoldür.

Ve bu Alkol kolonyada da bol miktarlarda bulunur.

Kolonya, dokularca emilir ya da nefes ile alınarak vücutta kana karıştırılır.

Bu durumda kolonya da haramdır.

Miktar gözetmediğimize göre ikisi de haramdır.

2.

Borsa haramdır, haksız kazanç olduğu için.

100 Milyar yatırırsınız, hisse değerlenir, 500 Milyarınız olur..
Faize 100 Milyar koyarsınız, 120 Milyar olur alırsınız..
Ve bu kazanç haramdır.

Ama ticaret helaldir.

Şimdi bir evi aldınız 100 Milyara, bir dahaki sene yanına bir alışveriş merkezi yapıldığı için oldu 500 Milyar lira.

400 Milyar haksız kazanç elde etmiş olmuyor musunuz ? Ve o evden kazanılan para haram olmuyor mu ?

Hadin bakalım işin içinden çıkabilecek misiz ?

Bunun gibi milyonlarca soruya sahibim, ve kimsenin net bir cevap veremeyeceğini tahmin ediyorum. Bu yüzden haramlar ve helaller Allah tarafından değil, kul tarafından belirlenir. Bu kendini Allah'ın yerine koymak yani Şirk koşmak değil midir ? Ve en ağır günah değil midir ?
Mesaj tarihi:
said:
Kolonya, dokularca emilir ya da nefes ile alınarak vücutta kana karıştırılır.

Bu biraz zor geldi bana çünkü kolonya'nın içindeki alkol çok çabuk buharlaşır esansı kalır bir tek. Onca tabaka ölü deriyi geçip kana karışması zor geldi bana. Öte yandan yeterli miktarda varsa da geçmemesi için bir sebep yok zira alkol kolay geçer hücre zarlarından. :p
Mesaj tarihi:
Zaten herşeyini tam yaşayanlar kolonya değil hacı yağı dediğimiz tam adını bilmediim vs şeyler kullanır.
Pazarlık yapmak sünnet diye geçer. Borsa da değil tabii bu ticaret. bahçe ürünü yetiştirip satmakla, borsada hisse senedi satmak arasındaki farkı gözetebiliosundur elbet.
"Ben helal mi yasıyorum? hayır.."
Mesaj tarihi:
700 -800 önceleri yaşamış arap toplumlarının kültürel çatlaklarını yaşayış biçimlerindeki saçmalıkları değiştirmeyi toplumu düzene götürmeyi daha refah bi hale getirmeyi amaçlayan yasalardır (islam için).Kalkın o çağdaki yaşayışı kültürü hale bu çağda sürdürmeye çalışın peh
Mesaj tarihi:
SKeLeToN said:
Zaten herşeyini tam yaşayanlar kolonya değil hacı yağı dediğimiz tam adını bilmediim vs şeyler kullanır.
Pazarlık yapmak sünnet diye geçer. Borsa da değil tabii bu ticaret. bahçe ürünü yetiştirip satmakla, borsada hisse senedi satmak arasındaki farkı gözetebiliosundur elbet.
"Ben helal mi yasıyorum? hayır.."

Ben o farkı gözetemiyorum aslında.. Problem orda : )
o farkı bana biraz daha açabilir misin ?
Mesaj tarihi:
Borsa haram değil diye biliyorum ama çok çok emin değilim. Tam anlamıyla sana ve başkalarına ciddi zarar verebilcek şans oyunları ve yerinde oturup kazandığın faiz parası haram biliyorum.

Borsa , ticaret aynı şeyler o yüzden borsa haram değil. Alım satım yapıyorsun çünki. Ama mesela bi parayı bankaya koydun faizi ile kendi kendine para çalışıyor ve sen birşey yapmıyosun o haksız kazanca girdiği için haram oluyor sanırım.

Dediğim gibi bu benim bildiğim kesin bilmiyorum.
Mesaj tarihi:
Konuyla ilgili tek bir ciddi mesaj atıcam, 4-5 sayfa sonra kavga çıkmasını bekliyorum zaten, bir dahaki ziyaretim de o zaman olur.

Mani diniyle ilgili okumuştum sanırım, Amin Maalouf'un bir kitabında: Pek çok farklı kesimden insanı bir araya getirmenin, barış halinde yaşatmanın bir yolu olarak görülüyordu bu din; yani bir kutsal varlık vs. falan olayı tamamen şüpheliydi.

Benzer şekilde, tanrının varlığını bir kenara koyuyorum; ama dindeki yasakların / farzların neredeyse tamamnının insanları yönlendirme / kontrol altında tutma vs. olarak yerleştirildiğini düşünüyorum. Nasılsa kutsal bir varlığa inanma ihtiyacı var; ve toplumlar zaman içinde değişiyor, bu değişen ihtiyaçlara cevap verme adına dindeki kuralların da değiştirilmesi ihtimalini çok yüksek görüyorum.

Daha çok uzar, benim de kaynak falan çıkartmam gerekir, ki buna niyetim yok.

Let the drama begin
Mesaj tarihi:
Baluu said:
Bu yüzden haramlar ve helaller Allah tarafından değil, kul tarafından belirlenir. Bu kendini Allah'ın yerine koymak yani Şirk koşmak değil midir ? Ve en ağır günah değil midir ?

bu da kullar tarafından belirlenmiştir.
Mesaj tarihi:
Dinde Alkol haramdırın temelinde,kişi için zararlı olduğundan diye bir nitelendirme vardır;
100kilo olup gece gündüz yemek yiyen birisi günde 2 bira içenden daha çok kendi vücuduna zarar verir,ama o kitapta yazmıyor,günah değildi,pardon.

Din demek çok genel almak demek,hadisler dersen,evet hadislerin bir kısmı değişmiştir,kadın erkek eşitliği kuranda defalarca söylenirken,kadının erkeklerden kendini saklamasından tutta,kadınlar erkeklere muhtaçtır tarzındaki hadislerin açıklaması ya değişmiştir ya hadisler dinle çelişiyordur.e Hz.Muhammed oruçluyken eşini öptü diyen bir hadis kitabından sonra Hz.Muhammed oruçluyken eşinizi öpmeyin diyen bir başka hadis kitabı söz konusuysa ve bunlar en sağlam hadis kitaplarıysa,evet değişmiştir hadisler.

Kitapta bir değişiklik varmıdır bilemiyorum tabiki,bir çelişkisi yok,ha bana göre eksiği vardır;
-kitapta cehennemden bahsedilir,ben yaratan,kitapta anlatılan kadar yüce bir varlıksa cehenneme insan göndermesini anlamlı bulmam.
-yada kitapta dininize bağlı olun yazar,aşırı dindar kesimlerin türemesine yol açmıştır bu,ve bence cehennem varsa,ne zinasını yapan ne faiziyle uğraşan değil sadece dindar kesim cehenneme gitmelidir,birisini dinden soğutmak bir cinsel ihtiyacını karşılamaktan daha basit bir günah değildir
Mesaj tarihi:
Ya valla çok büyük bi din bilgini diilim ama benim bildiim ve tahmin ettiğimce açıkliyim.
Eğer işin için para varsa kumardır.
Örnek;
arkınla parasına tavla oynarsan kumar derler.
dondurma ısmarlamasına dersen iddaa derler.
Borsa da tek amaç hisse al ve sat. Para kazan ve kaybet. Elinde ki hisse ne yiyecek ne içerecek ne baska bi ihtiyac. O sadece para için. Ama diğer ticari satışa sunulanlar ihtiyac gereği satılanlardır ve kendi ihtiyacları içi üstüne koyulan kar ile satılır. Sana da bu sunulur , alırsan alırsın helal edersin. Almazsan da almazsın yani.. Sanırım durum bu.
Mesaj tarihi:
S_h_a_D_o_W said:
Kitapta bir değişiklik varmıdır bilemiyorum tabiki,bir çelişkisi yok,ha bana göre eksiği vardır;
-kitapta cehennemden bahsedilir,ben yaratan,kitapta anlatılan kadar yüce bir varlıksa cehenneme insan göndermesini anlamlı bulmam.
-yada kitapta dininize bağlı olun yazar,aşırı dindar kesimlerin türemesine yol açmıştır bu,ve bence cehennem varsa,ne zinasını yapan ne faiziyle uğraşan değil sadece dindar kesim cehenneme gitmelidir,birisini dinden soğutmak bir cinsel ihtiyacını karşılamaktan daha basit bir günah değildir

Aslına bakarsan kitap da bile bir değişiklik olmuş olabileceğine inanıyorum.. Yani arapça yazılı hali aynıdır ama, ne arapça anlamı aynıdır ne de türkçe.

Buna anlam kayması diyoruz, 1000 üzeri yılda ne anlamlar kaymiştir..
Mesaj tarihi:
Anlatılmak isteneni tam anlayamamıs olmamız muhtemel. Herkes bildiği gibi yasıyo zaten. Eğer kasti bi değişimi sağladıysalar da, hayatını değiştirdiği insanların hakkı helal olmayacaktır ve tek affedilemeyen suçta kul hakkı diye geçer.
Mesaj tarihi:
Horizon said:
Borsa , ticaret aynı şeyler o yüzden borsa haram değil. Alım satım yapıyorsun çünki. Ama mesela bi parayı bankaya koydun faizi ile kendi kendine para çalışıyor ve sen birşey yapmıyosun o haksız kazanca girdiği için haram oluyor sanırım.

Şimdi bir şirketin var, ve şirketteki tüm yönetim işlemlerini bir başkası ya da başkaları tarafından yapılıyor, ama para sonuçta snn adına ve bu kişiler çok başarılılar, paran sürekli katlanıyor..

Bir banka var, ve bu bankadaki insanlar, senin paranı yönetiyorlar, ve senin paran bir başkası ya da başkaları tarafından katlanıyor..

2 side haram mı şimdi ?
Mesaj tarihi:
ZaugnaKhaldun said:
Mani diniyle ilgili okumuştum sanırım, Amin Maalouf'un bir kitabında: Pek çok farklı kesimden insanı bir araya getirmenin, barış halinde yaşatmanın bir yolu olarak görülüyordu bu din; yani bir kutsal varlık vs. falan olayı tamamen şüpheliydi.

dinler tarihini baya araştırdım,insanların inanma ihtiyacını,dahası anlatılan şeylerin benzerliği bile insanı şaşırtıyor;
-Hz.Musa denizi yarmıştır,güney korelilerin taptığı tanrıda yaşlı bir adama yardımcı olmak için denizi yarmıştır
-yada nuhun gemisi mizacını başka dinlerde de görebiliriz
Gibi olaylar mevcut.

Ama ondan ziyade bugün Cernde deneyde yapılsa sorun aynı sorun,2 madde çarpışsada bingbangte olsa,o 2 madde nereden geldi,hiçlikten 2 madde türedi,bunu anlayamayız,bu noktada Tanrı inancı devreye girer,öyle ki Cerndeki deneyde dahi aranan parçacık Higgs parçacığı (Tanrı parçacığı)dır.Bilim dahi Tanrı ibaresine geliyorsa,bildiklerimiz sınırlıdır.

Bunun yanında Jüpiter sayesinde Dünyaya göktaşı çarpmaması gibi birsürü etmen,bingbangin özel bir hızda gerçekleşmesi ve evrene yayılması gibi birsürü etmen gözönüne alınırsa,bende bir yaratıcı vardır derim,ha müslümanlıktır vs.diye ayırmam kendimi.
Müslümanlıkta ilgimi çeken en önemli laf,kitapta geçen;
"Semayı biz kurduk ve sürekli genişletmekteyiz." lafıdır,evrenin genişlemesini bilmek zamandan çok öte bir laftır,bu benimde kafamı kurcalar,ama bir yaratıcı varsa müslümandır,xtir ydir diye cennet cehennem ayrımı yapmıcağına inandığım için çokta sorgulamadım henüz bu konuyu
Mesaj tarihi:
Baluu said:
Aslına bakarsan kitap da bile bir değişiklik olmuş olabileceğine inanıyorum.. Yani arapça yazılı hali aynıdır ama, ne arapça anlamı aynıdır ne de türkçe.

Buna anlam kayması diyoruz, 1000 üzeri yılda ne anlamlar kaymiştir..
Kuranın Arapça çevirileri bizim dildeki kadar yoktur,dolayısıyla anlam kaymasına mahalde yoktur,Türkçede de bütün Kuran çevirilerini incelemedim ama "temel aynı" diyebilirim.
Ha farklılıklar yok mu vardır,Elmalılı der ki "eşiniz bir sapkınlığa giderse ona vurun"
Yaşar Nuri der ki "eşiniz bir sapkınlığa giderse ona iyilikle yaklaşıp ondan geri döndürün"

Bu cümlenin arapçası tektir ama okuduğum 4-5 çeviride anlamlar farklıdır,yinede oturulan temel çok değişmediği,değişemediği için "kitap değişmiştir" demek anlamlı gelmiyor bana
Mesaj tarihi:
S_h_a_D_o_W said:

dinler tarihini baya araştırdım,insanların inanma ihtiyacını,dahası anlatılan şeylerin benzerliği bile insanı şaşırtıyor;
-Hz.Musa denizi yarmıştır,güney korelilerin taptığı tanrıda yaşlı bir adama yardımcı olmak için denizi yarmıştır
-yada nuhun gemisi mizacını başka dinlerde de görebiliriz
Gibi olaylar mevcut.

Bu zaten farklı dinlerin nasıl oluştuğunu gösteren bir durum.. Hepimiz Hz Adem ve Hz Havva'dan geliyoruz, böyle biliniyor..

Şimdi Bir din var be biz ineğe tapıyoruz. Yıl Milattan önce 10 milyon, inek demek asab demek. (örneğin )

aradan 1 milyon yıl geçti insanlar genişledi ve türkiyede asab inek demek iken, amerikada eşşek olarak bilinmeye başlandı..

artık 2 din var, 1i eşşeğe 1i ineğe tapıyor..

Bölündü bölündü bölündü..

Değişti değişti değişti..

Kimileri birleşti..

Kimileri tekrar bölündü..

Sonuç şimdi dünya üzerinde çok fazla sayıda din var. Ve çoğunun özellikleri birbirine az çok benziyor, ancak kimse hangisi'nin doğru olduğundan emin olamaz. Çünkü çoook şey değişti..

Bu 1500 yıl içerisinde de oldu ki, şu an bile sayılar yeterince fazla..
Mesaj tarihi:
alkolün kana karışması değil kafa yapması haram. sebepleri tartışabilir isteyen ama gerek yok sanırım. alkol işte tüm kötülüklerin değilse de birçoklarının anası.

borsa da haram değildir zira iştiraktir, yani en azından asli vasfı budur ama tabii ufak tefek yatırımcının parasını hacılamak için insafa sığmaz spekülasyonlar yapıyorsan günahtan önce ayıptır. alır bir hisse senedi 10 sene sonra satarsan kim ne diyebilir? neticede o şirketin hisselerini alıp ortak olmuşsundur.
Mesaj tarihi:
huun said:
alkolün kana karışması değil kafa yapması haram. sebepleri tartışabilir isteyen ama gerek yok sanırım. alkol işte tüm kötülüklerin değilse de birçoklarının anası.

Ben 10 biradan evvel kafa olmuyorsam, beni kafa yapmayan miktar helal midir ?
  • Yeni Oluştur...