elm Mesaj tarihi: Mayıs 27, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 27, 2008 suBzer0 said: Abi kusura bakmayın ya , ben insan vücudunda meydana gelen hastalıkların %90 kaynağı olan bir şey ile , ezanı aynı kefeye koyamamışım. Özür dilerim. Sanırım kocaman bir yazıdan tek bir cümleyi alıp sadece onun üzerine konuşmak diye buna diyolar :D
Bone Mesaj tarihi: Mayıs 27, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 27, 2008 suBzer0 said: Vay anam vay.. Şimdide hürriyete tecavüze filan soktuk olayı , bakalım daha neler gelicek. Kötü okunuyorla başladık , saat icat oldu filan dedik , geceleri uyuyamıyorumda durduk , sonra geldik hürriyete tecavüze. Sırada ne var? Hiç düşündünüz mü acaba ben yanlış ülkede mi yaşıyorum diye? "ezan sesinden rahatsız oluyorsan bu ülkede yaşama hakkın da yok. istersem 100000 desibel de açarım, sen bana karışamassın" mıdır olay?
suBzer0 Mesaj tarihi: Mayıs 27, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 27, 2008 topici baştan oku abi sen 1 kez daha. Hala bana gelip bunu soruyosun.
Vodan Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Horizon said: Çünkü o saatte ordan bir belediye otobüsü ya da güzel egzoslu bir araba geçse , gene uyanırsınız. O saatte belediye otobüsünün sokakta ne işi var? @suBzer0, ben dahil bir çok kişi konuyu baştan sona okudu ve sanırım herkes senin yazdığın konusunda aynı fikirde. İstersen sen başkası yazmış gibi baştan bir okuyuver.
Alexi_Septimus Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 SeaGle said: Akşam ezanının hızlı okunmasının sebebi kıyametin akşam namzaı vaktinde kopucağına inanılmasıymış. Böylelikle insanların bir an önce namazını kılabilmesi esas alınmış. Mesela Akşam namazının farzı onun için sünnetinden önce kılınırmış. Fakat en az 50 sezonluk spoiler bu dedikleriniz.
Alexi_Septimus Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Bu arada ben Mardin'de oldschool ezan dinledim. Hoşuma gitti açıkçası. Burda da uzaktan hoş geldiği oluyor, mistik havalar falan. Davul gibi işte, uzaktan. Taksim'deki amca başladı mı mesela ağlatıyor kulak dibinde meydanda.
littlebitcloser Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 5 milyona falan kulak tıpaları var,takınca hiç rahatsız etmiyor hemde mışıl mışıl uyuluyor, başka ülkeye gitmesine gerek yok kimsenin, alın uyuyun :)
Laurelin Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 1 km2 lik alana 3 cami dustugu icin camiden uzakta olabilmek diye bir sacmalik olamiyor su icine ettigiminin sehirinde
suBzer0 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Abi çok isyankarız ya.. Bende dahil , bazen düşünüyorum da gerçekten çok mu tatminkarız. Biliyiyorum hepiniz bisürü örnek vericeksiniz ama ben seviyorum abi burasını , vallaha gitmem başka yere...
Laurelin Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 bilmedigim bir dil sabah sabah kafami sikmesin diye kulagimin icine rahatsiz edip bide sicakta iltihap yaraticak abuk biseyleri niye tikiyim? hemde ebnim cebimden cikan paralarla gereksiz yere bagirtiliyorsa bu
Horizon Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Merak ettim , madem bukadar rahatsız olduğunuz birşey idi , neden bukadar insan arasında kimse çıkıp birşey yazmadı , haberin gazınamı geldiniz yoksa ? Bırakın bu işleri :)
aquatik Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 İnsanlar rahatsızsa rahatsız, siz rahatsız olmayabilirsiniz. Ne gerek var illaki 'siz de rahatsız olmayın' diye tutturmaya? Ya rahatsız oluyoruz işte.
diablotg Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 ben kendimden sorumluyum beni etrafımdaki gelenekmiş görenekmiş dinmiş batıl inançlarmış cartmış curtmuş alakadar etmez.Ben sabah o kıl bağırmayı çağırmayı duymak istemiyorum bitti . . .
sg-1 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Horizon said: Merak ettim , madem bukadar rahatsız olduğunuz birşey idi , neden bukadar insan arasında kimse çıkıp birşey yazmadı , haberin gazınamı geldiniz yoksa ? Bırakın bu işleri :) Rahatsız olduğumuz başka şeylerden fırsat bulamamışızdır.
littlebitcloser Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Viktor said: bilmedigim bir dil sabah sabah kafami sikmesin diye kulagimin icine rahatsiz edip bide sicakta iltihap yaraticak abuk biseyleri niye tikiyim? hemde ebnim cebimden cikan paralarla gereksiz yere bagirtiliyorsa bu, özel uyku kulaklıları var ozel maddeden yapılma rahatsız etmiyor iltihap yapmıyor.ben kullanıyorum.
Horizon Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Rahatsız olunabilir de , direk rahatsız oluyoruz kaldırın bu ezanları şeklinde imalar biraz komik oluyor. Neden derseniz zaten sayfalarca tartışılmış , artık bu bir kültür olmuştur. Yüzyılların kültürü. Ki bu kültür din ile bağlı bir kültür. Bunu öyle kaldırabilme kuvvetine ve hakkına kimse sahip edğil. Çünki bu ülkedeki milletin kültürü olmuştur. Tabiki bazıları o benim kültürüm değil beni rahatsız ediyor diyecek. Mümkündür. Ama sadece bu şekilde tartışmak ile kalırız. Tartışmaya doğru yerden girmek isteyen pek kişi yok buraya mesaj atanların arasında. Çünki mantıklı ve gerçekçi şekilde yaklaşmak isteyen en azından şuna benzer şekilde derdini açıklayabilirdi ; "Bu ezan sesi çok şiddetli geliyor , sesini biraz kısalım. Aynı zamanda bazı camilerde bu ezanı okuyan hocalar çok kötü okuyorlar ve sesleri de kötü. Bu konuda iyileştirme yapılması lazım kötü sesli ve kötü okuyan hoca istemiyoruz vs." Bunun dışına çıkmak zor. Ezan sesinde huzur bulan milyonlarca insan var , kötü ezan sesini zaten kimse sevmez , yani kötü okunanı veya cırtlak çıkanı. Ama tekrar ediyorum tabiki geçmişten gelen tüm gelenek , görenek , adetlerimizi sevmek zorunda değiliz eleştiririz , hakkımız da var , ama sorun var ise daha mantıklı ve gerçekçi uygulanabilir çözümler üzerinde tartışmak lazım. Yoksa boş.
aquatik Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 8-) aquatik said: Burası çoğunluğu müslüman olan bir ülke, çoğumuz ezan sesiyle büyüdük. Bu nedenle dindar olsak ta olmasak ta, tanrı inancımız olsa da olmasa da, gelenek olması dışında hiç bir mantığı olmamasına karşın bu ezan olayını hoşgörebiliriz (tolore edebiliriz) bence. Ama asgari beklentiler var: 1. Hoparlörle okunmaması. (Gece yatağımdan zıplamak zorunda değilim) 2. Aynı anda 4-5 camide birden hoparlörle okunmaması. (Biri başlıyor, o biraz okuyor, sonra diğeri röarrgghh diye iğrenç bir böğürtüyle giriyor fln.) 3. Bunu okuyan hoca, imam (her neyse) gibi insanların mutlaka, sesi güzel ve kulağı müziğe yatkın olan kişiler arasından seçilmesi. 4. Türkçe olması diyemeyeceğim, hangi dilde okunursa okunsun sonuçta çağımıza göre son derece mantıksız ve saçma bir olay (yani saat gibi birşey varken, birilerinin çıkıp ta 'hadi namaza, hadi namaza' diye bağırması, komik yani..) O nedenle hangi dilde bağırırlarsa bağırsınlar fark etmiyor. Ayrıca, Amerika'da yaşadım, Avrupa'da bir çok yerde bulundum.Hiç bir şekilde bırakın rahatsız olmayı, çan sesi duyduğumu bile hatırlamıyorum. Atatürk ile ilgili anıya gelince, o kadar sanata , müziğe düşkün, estetik duyguları güçlü bir insanın, şu anda ezanla ilgili olarak yaşadığımız rezilliğe göz yumabileceğini ve bir de üstelik zevk alabileceğini düşünebiliyor olmanız inanılmaz. Onun dinlediği ortamda ve zamanda ezanla ilgili böyle bir gürültü kirliliği yaşanabilir miydi sanıyorsunuz? @Horizon, bak onu da demişiz. Bu tür şeylerden rahatsız olduğunu söyleyen bir sürü kişi var. Yani herkes ille de kaldırılsın demiyor. Devlet eliyle dayatılan her türlü dini simgeye karşı olmama rağmen, ezan olabilir hayatımda diyorum, yukarıda saydığım kıstaslara uyulduğunda. Yani BİR bölgede, TEK bir camiden, hoparlörsüz, ve kulağımı rahatsız etmeyen tarzda ( ses, doğru makam v.s.) Bunlar yapılmayacak şeyler olmamasına rağmen yapılmıyor oluşu nedeniyle ezana tümden tepkili insanlar da var tabi. Ya da herhangi bir dini simgenin kendilerine günde 5 vakit zorla dayatılıyor olmasından tepkililer, ve haklılar. Dolayısıyla bu bir dini gelenektiirrrr, asla kalkmayacaktııırrrr, kaldırılabilinemezddiiirrr, diye hırs yapmanın alemi yok. Gelenek denilen şeyler, zamana uyarak değişebilir, hatta tamamiyle yok olabilir. Halkın çoğunluğu tarafından çok benimsenen bir gelenek zaten kolay kolay yok olmaz, o yüzden korkma yani. Ama gelip te burada 'ben bunu seviyorum, o nedenle sizin sevmemeniz, rahatsız olmanız yanlıştır' şeklinde tutturulması hoş değil, nasıl ki ben ve benim gibi düşünen birçok insan alttan alabiliyorsa, 'şu şartlarda olabilir' diyebiliyorsa, sen ve senin gibi düşünenlerin de olaya biraz alttan alarak, en azından bunun 'çağımızda gereksiz bir uygulama olduğu' görüşünü anlamaya çalışarak, ' niye rahatsız oluyorsunuz', 'olmamanız gerek, çünkü bu bir dini gelenek' havalarına girmemenizde yarar var diye düşünüyorum.
Horizon Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Yazmıştım gitmedi hadi bidaha off , Demiştim ki kısa kesiyim , zaten mesajımda mesaj atanların hepsi değil çoğu dedim. Söylediklerine itirazım yok hemfikirim. Tabiki zamanla gelenek görenek adetler kültür değişim gösterir. Zamanla olur kendiliğinden olur , insanlar rahatsız olmayacak şekilde olur. Birden bire pat diye yasaklanamaz o şekilde olamaz yani ben öyle istediğimden değil bu şekilde olamayacağı gerçeğinden bahsediyorum. Millet kaldırmaz çünki bunu. Okadar. Mesaj atanların geneli gerçekçi eleştiri ve öneri yerine oo yasaklansın olmasın ezan imaları ile mesaj atmışlar , böyle olması boş dedim sadece.
BabacumMostors Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 ezan okunan cami sayisı düşürülebilir aslında. zaten 200m aralıkla cami var keza dünyada rekor sayıda cami barındıran tek ülkeyiz. metrekareye oranladığımızda da cami yoğunluğu bakımından yine en üstteyiz ve diyorum ki ezan okunacaksa eğer, her camide okunmasın gerek yok. sonucnda amaç namaz kılmak isteyenlere mesaj göndermekse ve bnu eski geleneklere göre yapmaksa. ha ama kalkıp da "ezansız cami olmaz" diyecek olan varsa da onlara da "el insaf!" diyorum hani sizinki can da bizim ki patlıcan mı?
BabacumMostors Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 ha yulkarılarda bahsedilmiş bbundan da ehueh
dieevil Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 oncelıkle vıktor ınanclarını merak ettım ozel mesaj dan atsana bana ıkıncısi saat cep telefonu var deyıp duruyorsunuz .Namaz kılan yaslı amcalar nıneler felan belkıde buyuk cogunluk ezan sesıyle anlıyorlar namaz vaktını bunuda dusunmek lazım bence .. kaldıkı ısı geregı kendını kaptırmıs saatın farkına varmayan ınsanlar da ezanın sesı ıle ırkılıp aaa namaz vaktı gelmıs be deyıp kalkıp namazlarını kılıyorlar.. bırde su topıclerde ınancı olmayan muslumanlık la ılgılı olan bılgılerı su mal tv yıldızı CHP ye kandırılarak (kı atıldıkdan sonra kendı agzı ıle soyledı ) alınan okuz hocanın agzından cıkmıs bılgılerle yazı yazmanktansa bıraz daha okuyun yada ne bılım ıcıne gırın kı yazı yazmayan ama okuyupda OHA CUS dıyen ınsanlara bunu dedırtmeyın ... Cunku ınanan muslumanlıgını tam anlamı ıle yasayan ınsanlar o gerı zekalı bırde unıde hoca olan OZTURK ve BEYAZ'a ınanmıyorlar hatda cogu zaman dalga bıle gecılıyor.. neymıs efendım dını caga uydurmak .Incıl de cage uyucak dıe bı kac farklı versıyonu var sanırım ... Sacma peh hadı kapısın ben kactım :D
Vodan Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 said: Mal, öküz, çüş, oha, gerizekalı hadi sen kaç sokakta top oynayıp birbirlerine pipilerini gösteriyomuş arkadaşların seni beklerler.
Kaede Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 "Yakında cami var diye mescit yapılmasın" biraz salak bir yaklaşım olmuş
nileppezdel Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Geçen turistler gelmişti ABD'den, gezdirmeye gidiyoruz. Sultanahmet vs gezeceğiz, eminönü iskelesine yanaşırken bi baktım, şöyle 250 metre çaplı bir dairelik alan içerisinde 6-7 tane görünür cami vardı. Ki 3-4 tanesi devasa boyutlarda yani. Orası bir de daha çok turistik mekan, yaşayan kişi sayısı da fazla değil en azından 250 metrelik çaptaki alanda 6-7 tane çoğu devasa camiye ihtiyaç falan yok. Yakında cami varken de camiye gitsinler o kadar dini bütün insanlarsa. Totolarını kaldırıp iki adım yürüsünler zihinleri falan açılır belki temiz hava..
Öne çıkan mesajlar