Penthesilea Mesaj tarihi: Mayıs 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 22, 2008 Ozellestirme bir yere kadar iyidir (bir yer = Telekom gibi milli guvenligi ilgilendiren seyler satilamaz) Su sekilde yapilmasi da gayet yanlis. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Mayıs 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 22, 2008 Alexi devletin güçlü olması demek ekonomimizin daha iyi olması bizim de daha refah yaşamamız daha zengin olmamız demek bi bakıma. Bu satışların çoğu ölü eşek fiyatına. Anlık getirisi olan, uzun vadede ise üretim ve kâr azaldığı için götürüsü daha çok olan satışlar hep. Çoğu satılan kurum 5-10 sene içinde elde ettiği kârlar ile verdiği parayı çıkarıyor zaten, Türk Telekom örneği gibi mesela. Bu da asıl çözülmesi gereken problem olan üretim ve dış borç konusunda ülkeyi daha da geriye götürüyor. YANLIŞ yani bu şekilde, kimse özelleştirme yanlış demiyor, bu haliyle OLMAZ diyorum. Çünkü mantık dışı. Götürüsü getirisinden fazla olan şey yapılmaz. Ama giren para bunların cebine, çıkan para bunlar ortadan kaybolunca bizim cebimizden olacağı için umurlarında değil, e biz de koyun olduğumuza göre durmak yok yola devam. Yazı belki boş ama vermek istediği mesaj açısından kâfi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Mayıs 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 22, 2008 Özdemir İnce'nin bir yazısını linkledi Ali, onu da koyayım, Biraz da ekonomi İLKOKULDA (1943-1948) öğrenci dergileri okurdum. Bunlardan birinde "Biraz da gülelim" başlıklı mizah bölümü vardı. Gülünecek şeylere gülmez, hiç olmadık şeylere gülerdim. Bu yazımın başlığını bu nedenle "Biraz da ekonomi" koydum. Birkaç yıl önce bir ekonomi yazısı yazmış ve komik ekonomistlerin saldırısına uğramıştım. Yabancı sermaye konusunda "Neden borsaya geliyor, neden hazır fabrika alıyor, neden sıfırdan sanayi kurmuyor?" diye sormuştum. Bir bobstil ekonomist de "Fabrikasını satan sanayici eline geçen parayla daha gelişkin bir sanayi kurar!" diye yazarak benimle dalga geçmişti. 2008 yılının ortalarında geldiğimiz durak, ulaştığımız menzil, ekonomistin değil de şairin haklı olduğunu gösterdi. Şiirde sezgi önemlidir ve her ekonomiste böyle bir yetenek gerekir. Borsanızın yüzde seksenden fazlası yabancının elinde ise, gelen yabancı sermayenin büyük bir çoğunluğu vur-kaç için geliyorsa, gerisi havacıvadır. Sadece vezin ve kafiye ile şiir yazılmaz! HAMAMIN PARASI Gazetemiz, 60. yaşının şerefine benim gibi yaşlı yazarlara baston olması için bir genç gazeteci verdi. Bize göz-kulak olmaları için. Ekonomi servisinde çalışan genç arkadaşım Demet Cengiz bana, "Siz benim mentorumsunuz" diyor. Eh o zaman o da benim çırağım oluyor. Benim ona ne yararım olacak bilemiyorum ama o bana yararlı oluyor. Demet'e, "Özelleştirmeden gelen paralar nereye gidiyor?" diye sordum, o da bana hemen küçük bir dosya hazırladı. Özelleştirme gelirlerinin nereye gittiğini benim gibi merak edenler vardır mutlaka: 2003 yılından bu yana 25 milyar dolarlık özelleştirme yapılmış. 2008 yılı için 4 milyar dolarlık özelleştirme geliri öngörülmekteymiş. Özelleştirmeden elde edilen gelirler Hazine'ye aktarılıyormuş. Hazine de yapılan planlamaya göre iç ve dış ödemelerinde bu parayı kullanıyormuş. Gelirler bazen yatırımlara aktarılıyormuş. Eğer durum böyle ise -ki böyle- buna adıyla sanıyla mirasyedilik denir. Hovarda oğul, paşa babadan kalan malı-mülkü, hanı-hamamı satıp savurur, kumara yatırır, kötü kadınlara yedirir ve sonunda köprü altında nalları diker. Haa, bu arada laf olsun diye, hamamın parasıyla Tayyare Piyangosu aldığı da olmuştur. KAPICI OLURSUNUZ Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, hiç Yeşilçam filmi seyretmemiş galiba. Türk Telekom'un yüzde 15'inin halka açılmasından (yabancı halklara açıldı galiba), Milli Piyango ile otoyol özelleştirmelerinden söz ediyor. Petkim'de devir yaklaşıyor. Tekel Sigara için Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı bekleniyor. Sırada Halkbank, Şeker Fabrikaları, Ziraat Bankası var; elektrik dağıtımı özelleştirmesi var... Var oğlu var! Metin Kilci, "Biz özelleştirmeyi 'gedik kapatma' aracı olarak değil, ekonominin gereği görüyoruz. Elbette gelirlerimizi Hazine'ye aktarıyoruz. Hazine de daha çok borç ödemede kullanıyor özelleştirme gelirlerini" diyor. Benden bu kadar: Bu yönteme mirasyedicilik denir. Mirasyedinin torunları, fabrika kapıcısının torunlarının fabrikasına kapıcı olur. Vezin ve kafiyeden hoşlanan ekonomistler acaba ne derler bu işe? kaynak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dregoth Mesaj tarihi: Mayıs 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 22, 2008 sir said: yok o satıldı, bu satıldı, e satıldı da noldu bizim gemilerimiz yanaşamıcak mı artık, oradan ticaret yapamıcak mıyız? kapitalizm böyle arkadaş, devlet küçülcek, özel teşvik artacak, özelleştirme artacak..artacak ki sermaye biriksin, sermaye biriksin ki ekonomik kalkınma olsun, yatırım olsun.. Sir, o satıldı, bu satıldı muhabbeti konusunda haklısın. Yalnız burada AKP nin gözden kaçırdığı şey neyi ne kadara, kime, ne kontrolle, nasıl bir özelleştirme içindesin? Mesela TT yi ele alalım. TT devlet tekelinden çıkarıldı özel tekele sokuldu. Bunun ne anlamı vardı? Tamam TT nin özelleştirilmesi taraftarıyım ancak bu tip bir özelleştirme mantıksızdı. E böyle yapınca ne oldu? TT ADSL pazarının %98 ini domine etti, gariban özel firmalarda ufak bir penetrasyon yaratmaya çalışır oldu. Başarılıda olamıyorlar işte ne yazıkki. Bu şekilde herşeyimizi sattılar böhü böhü yazıları yerine, neyi, nasıl sattığımızı derinlemesine inceleyen yazıların gerekli olduğu kanaatindeyim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DiadanLocke Mesaj tarihi: Mayıs 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 22, 2008 Ataturk Samsun limanina cikarken sahte ingiliz pasaportuyla cikmistir arkadaslar universitede tarih dersinde hoca anlatmisti baya. Ayni durum yani degisen bir sey yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Mayıs 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 22, 2008 bi ben memnunum sanırım tt nin satışından. İşe yarar hale geldi en azından şirket Eve telefon bıle baglatmayı dusunuorm artıkın Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SPectre88 Mesaj tarihi: Mayıs 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 22, 2008 samsun limanı satıldıda kaldıralacak şehir dışına taşınacak ondan satıldı gerçi tayyip bu taşır bi daha satar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elesso Mesaj tarihi: Mayıs 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 22, 2008 ttnin satılmasının faydaları bi kaç yıl sonra görülcek. telekominikasyon sektöründe rekabet yakın. hala özelleştirmeye kötü gözle bakanlar ne olduğunu anlamayanların varlığı ilginç tabi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xueshen Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 çok ileri görüşlü bir yazı olmuş elesso! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Viktor abi sen bir numarasın. Görüşlerini birebir paylaşmıyorum ama o resim koltuktan düşürdü beni. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 oyoyoy eger aranizda bu arkadasla bir dusunen varsa lutfen konuya girmesin 1920li yillardaki devletcilikle simdiki durumu bir tutan varsa uzak dursun lutfen korkum naziligi savunmaya basliyacaklarinda cikmasi sonra cunku aman yani tartisma bile acilmasin. Alexi_Septimus said: Atatürk Özel Sektör düşmanı mı yani şimdi? Hani her şeyi satıyoruz, bir yerde doğru, kötü bir şey denebilir. Ama bu da uzun vâdede devletin güç kaybetmesi demektir ki, tamamen kötü bir şey denemez, hatta benim bakış açıma göre iyi bir şey. Zira bence devletler zaten hiç bir zaman çok güçlü olmamalıdır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mendoza Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 İyi para versinler babamı bile satarım, boşuna dört sene ekonomi okumadım ben. Ha bu hükümet pazarlık yapmayı bilmiyor, herşeyi yarın yokmuş gibi satıyor o ayrı. Ayrıca bir ayrıntı vereyim ki bu satışın ne kadar yersiz olduğu anlaşılsın. Amerıkada tarihi varlıkların (müze vs.) giriş paralarını dahi çevre ekonomistleri (environmental economists) hesaplıyor, o eserden maximum verimi alabilmek için. Türkiye de devlet için çalışan economist sayısı ise az. Çok az. (babacan hariç tabi o dünyaya bedel. Ormanda 2000 ekonomist gücündeydi kendisi) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elaidi Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Evet bu konuda gerideyiz amerikaya göre ama amerika ekstrem bi örnek. Amerikadaki merkez bankaların toplamda 1000 tane ekonomist - analisti varken (Sadece ny'da 250) türkiyede 25 dolaylarında olması acı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 sir said: muhteşem bi yazı yaa, bi köşe yazarının bu kadar zavallılaştığını görmek gerçekten üzüyo beni. yahu tamam eleştireceksen hükumeti, git tuzla tersanelerini, aksaraydaki salgını falan yaz, 301deki yan çizmeyi yaz, hükumetin bu ve bunun gibi biçok konudaki acizliğini yaz. yazıcak onca konu varken niye böyle ipe sapa gelmez demagojiler? "vatan elden gidiyoorr, heryeri sattılaarrr" tadında, ilkokul düzeyinde yazılar.. Özdil, 18 Mayıs said: Aksaray Baba tarafından Aksaraylıyım. İstanbul Aksaray değil... Plakası olan. Orijinal Aksaray. * Haliyle, telefon üstüne telefon geliyor baba ocağından: "Yeğenim, memleket hastanelik oldu, zahmet edip tek satır yazmıyorsun, ayıptır!" Yazayım... * Binlerce kişi hastanede orada. İshalden. Belli ki, suya kanalizasyon karıştı. * Belediye "spekülasyon" diyor. Valilik psikolojik olduğunu söylüyor. Sağlık Müdürü "grip" teşhisi koydu! * Bakıyorum, belediye seçiminin sonuçlarına... "Ak"saray yüzde 44 oy vermiş "Ak" Parti'ye... Genel seçimin sonuçlarına bakıyorum... "Ak"saray yüzde 64 oy vermiş "Ak" Parti'ye... * Pancarı geberttiler. Haciz yağıyor... Gübreye bindi. Mazota bindi. Tarlalar sürülemiyor. İzlenen IMF politikalarının en büyük mağdurlarından biridir, Aksaray. * Ama önce yüzde 44 oy verdiler, sonra, izlenen politikaları o kadar beğendiler ki, verdikleri oyu yüzde 64'e çıkardılar... Şimdi, hastanede ağlıyorlar. * Dolayısıyla, teşhisim şu: "İdrak" yolları enfeksiyonu olabilir! Bi de ona baktırın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 yilmaz ozdil elitist. ayrimcilik yapiyor. istifa etsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Bence Yılmaz Özdil yasaklansın. Dalga geçiyor insanların inançlarıyla. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Bence yarım köşe yazmayı bıraksın, acaba tam maaş mı alıyordur? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 ay çok komikmiiişş, canım benim yaa, nedense aklıma "7.2 yetmedi mi?" pankartı geliverdi.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Alexi_Septimus Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 matama said: oyoyoy eger aranizda bu arkadasla bir dusunen varsa lutfen konuya girmesin 1920li yillardaki devletcilikle simdiki durumu bir tutan varsa uzak dursun lutfen korkum naziligi savunmaya basliyacaklarinda cikmasi sonra cunku aman yani tartisma bile acilmasin. Hahaha, '"devletin çok güçlü olmamasını savunan" bir insanın yazısını' nasıl naziliği savunmaya bağladın bilmiyorum. Bahsi geçen ve satılan (özellike Türk Telekom) çoğu öğeyi saçma sapan paralara sattık ve böyle yapılmamalıydı. Bu zaten âşikar. Bunların arkasında da kötü düşünce aramak (ülkenin elini kulağını gözünü dışarıya hîbe etmek) tabii ki tartışmaya son derece açık. Benim orda söylediğim şey, teorik olarak devletin güç kaybetmesinin benim açımdan olarak hoş karşıladığım ve hatta beğendiğim bir şey olması. Ama sanırım Resul Balay retrospektifinden konuya iştigâl ettiğin için bu teorik argümanımı nasyonel sosyalizm savunuculuğuna yorabildin. Umarım yakın gelecekte vizyonun gelişir, bununla birlikte yanlış tespitler yapmamaya da başlayabilirsin (örneğin bir gün babanı eşcinsellikle suçlamazsın). Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Alexi_Septimus Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 DiadanLocke said: Ataturk Samsun limanina cikarken sahte ingiliz pasaportuyla cikmistir arkadaslar universitede tarih dersinde hoca anlatmisti baya. Ayni durum yani degisen bir sey yok. Bu bilgi doğru ise zaten yazı patladı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Slat Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 23, 2008 sir said: ay çok komikmiiişş, canım benim yaa, nedense aklıma "7.2 yetmedi mi?" pankartı geliverdi.. 7.2 pankartıyla ne alakası var? Benim aklıma daha çok Aziz Nesin ve Neyzen Tevfik geldi.. Özdil orda kendilerini mahvetmesine rağmen AKP'ye ov veren koyun halktan bahsediyor.. Hep aklıma Tevfik'in bu şiiri geliyor =/ 18+ Türk Milleti Türk milleti gariptir Her lafı kaldırmaz İbne dersin kızar da S.kersin aldırmaz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xueshen Mesaj tarihi: Mayıs 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 24, 2008 Devletin güç kaybetmesi pek hoş olmasa gerek. Normal şartlar altında özelleştirmenin de devlete güç kaybettirme gibi bir amacı yok diye biliyorum. Ama Türkiye'de özelleştirilen devlet kurumları türkiye sanayisini dışa bağımlı ve sömürülmeye açık bir alan haline getiriyor. bugün çinkoyu dışarıdan alırız yok pahasına demir tozu satar, insanların öncelikle kişisel çıkarları sonrasında da devlet bütçesini göstermelik olarak dengelemeleri için türk telekom gibi kurumları satarız. Yarın dış borçları kapatmak için attığımız her adım için devlete yüksek vergiler öderiz. Yukarıda devletlerin güçlü olmaması gerektiğinden teorik olarak bahsedilmiş. Teorik kelimesini biraz görmezden gelerek msj yazdım çünkü devlet kavramına baktığımda teoride sorunlu bir kavram. Ahaha bu arada 1920'lerin devletçilik anlayışı neymiş merak ettim, ona göre uzak durayım. Öyle sallama bir tarih vermişsin ki matama neyden bahsettiğin hiç anlaşılmıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Mayıs 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 24, 2008 7.2 ile şöyle bi alakası var, aksarayda ve çevre illerde çıkan norovirüs, ingilterede de, ispanyada da geniş çaplı salgınlara neden olmuş bi hastalık..doğal bişey yani. orda da akpye oy verenler mi çekiyo bunu? istanbulda çıkmadı örneğin virüs, o zaman istanbuldakilerde idrak sorunu aramayalım mı akpye oy verenlerde? yani bir hastalıktan, salgından yola çıkıp "akpye oy verirseniz böyle olur işte" demek, bence "allaha inanmazsanız böyle olur, 7.2 ile tepenize biner" demekle aynı şeye denk geliyo: densizlik. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Horizon Mesaj tarihi: Mayıs 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 24, 2008 Hani derler ya aciz kalınca söyleyecek birşey bulamayınca belden aşağı vurmak. Yazı da aynen öyle belden aşağı vurmak. Ucuz gazetecilik örneği. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Antimodes52 Mesaj tarihi: Mayıs 24, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 24, 2008 matama said: oyoyoy eger aranizda bu arkadasla bir dusunen varsa lutfen konuya girmesin 1920li yillardaki devletcilikle simdiki durumu bir tutan varsa uzak dursun lutfen korkum naziligi savunmaya basliyacaklarinda cikmasi sonra cunku aman yani tartisma bile acilmasin. Alexi'nin dediğinde çelişkili/yanlış bir şey yok ki. 1920'siyle, 2008'iyle alakası yok. Liberal düşünce her zaman liberal düşünce? Devlet baskısı merkezli bir devlet yapısının doğru olmadığını, serbest piyasanın akıllıca olduğunu savunuyor. Öyle oyoyoydu, amanamanamandı, böyle ünlemler kullanmadan önce denilen şeyi kavrayabiliyor muyum diye kendi kendine sorması lazım kişinin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar