Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Mantıklı" koza,kozlara ihtiyacım var.

S_h_a_D_o_W

Öne çıkan mesajlar

Bir süredir hastaydım,fobik ob.kom. ama giderek düzeliyorum,beynim yeni takıntılar oluşturmuyor bende eskileri mantıklı düşüncelerle silebiliyorum.eskiden takıntılara örnek;kendimi şizofren sanıp köşeden birisi çıkıcak diye bekleyip korkmak gibi..

Ama araştırdıktan sonra,Şizofrenin gökten inme bir hastalık olmadığını,elbette olma şansım olduğunu ama şuan öyle bir hastalığım bulunmadığını,ve karakterimle,hayatımla şizofren olabilicek tarz bir noktaya gitmediğimi anladım.Hani başka bir psikolojik hastalık desem,belki,ama şizofren olan kişilerin karakterleriyle taban tabana zıt bir yapım var.
Bunun için şizofrenlerle ilgili kitaplar okudum,2psikiyatra görüştüm.

Ve dediğim gibi benim için "takmamam gereken yüzde50nin" içine girince,takmadım.Aylardır bu konuda bir korkum yok.Diğer korkularımıda bu denli araştırarak düşünerek yendim,ve yendikten sonra,birazda inatçı olmamında gücüyle takıntısal boyutları dahi normal davranış düzeyine getirebildim.

Ama bir düşüncede halen sürüncemem var.Bu da zaten eskilerden tek takık kaldığım düşünce,hayatımı kalite ve moral açısından yükseltmeye çalıştıkça beynim sanki önce bu sorunu yenmelisin diyor.

Son sorunum nörokimyamın bozuk olduğu aralarda,truman showa takılmamla başlamıştı.Filmi aslında 1sene önce izlediğimde gülü geçmiştim,fakat aşırı kaygı düzeyimde film aklıma geldiğinde-1sene sonra- korkmaya başladım,ve o gün bugün halen bazı acabalarım var.
Hemen bunuda sorgulama düzeneğime soktum,birkaç güzel kriterde buldum;
*izlediğim 450filmden birine takılmanın hastalık,ve saçma olduğunu
*böyle bir şovun izlenmeyeceğini(uzun vadede sıkıcılığından tutunda,lost,friends varken ben niye birisinin uyumasını seyrediyime kadar..)
*izlenme ihtimali dahi olsa 7/24 hiçbirşeyin izlenmiceğini,yaşama içgüdüsünden tutunda,uyku,yemek,sex,okul iş gibi şeylerden zaten bize sayılı saatler kaldığını ve bunuda en maximum düzeyde iyi geçirmeye çalıştığımızı
*özgürlük,vicdan gibi kavramlarla insanların bu tarz birşeye karşı çıkacağı..

herşeye rağmen böyle birşov olsa dahi,
*istanbulda yaşayan birine değilde,adada olması;
*uçakla birçok defa yolculuk edip,birçok farklı şehire gidip gelmemi
*yada ne biliyim,en basitinden böyle birşey olsa,filmi olmazdı tarzındaki düşünceler.

Evet farkındayım,bunlardan 1tanesiyle bile Truman Show olmaz tadında bir düşünceyle gidebilirim,nitekim öyle de yapıyorum;ama beni rahatsız eden bir nokta var.
Forumlarda vs. bazı yerlerde Truman Show'un olabiliceği tarzda yorumlar okuyorum.Mesela geçenlerde de ekşide şuna denk geldim;
"gelecekte gercek hayatta uygulanması muhtemel bir projeden bahseden film."

Bu noktada çelişkiye düşüyorum,bir yanım onlar konuyu senin kadar düşünmediler haftalarca,sense en temel düzeyine kadar indin konunun,onların ki havadan bir görüş dese,hatta buna "bak o adamlar böyle diyor ama kendileri truman showda yaşadıklarını düşünmüyor" tadında bir savla desteklensede öbür yanım acaba ben mi yanlış düşündüm,yanlış irdeledime getiriyor.

Hoş daha geçen bir belgeselde gördüm,bir insanın bir cümlesini diğer insanın anlama olasılığı yüzde 4 olarak anlatılıyordu.Yani birisi "ben onu çok seviyorum" dediğinde,biz onu insan olarak algılarız ama o belki kuşuna demiştir,tadında anlam kaymalarının bir benzerinide bu tarz durumlarda kabul etmem mi gerektiği.O adam gelecekte gerçek hayatta uygulanması derken,teknolojinin gelişmesini anlatmak istemesi,insanların duygusuzlaşmaya başlamasından dem vurmaktada ben mi yanlış anlamaktayım.
Sosyal ağlarda paylaş

aktiftablet said:
Ayrıca yle bişey yapsaydık, sana Truman Show diye film izletir miydik? :)

veya senin bunu sonradan kendin düşünme ihtimalini göz önüne alarak bu düşünceye bağışıklık kazanmanı sağlamak ve işimizi kolaylaştırmak için böyle bi film çekip senin daha kontrollü düşünmeni sağlıyo olabiliriz hiç belli olmaz
Sosyal ağlarda paylaş

Ne bilim bi sabah kalk dışarıyı seyret. Güneşin nasıl doğduğunu filan. Yağmur yağarken çık dolaş. Bi karşı cins sev.
İş hayatını düşün, çoluk çocuk olursa onların dertlerini düşün. Okuldu çantaydı ayakkabıydı bik bik bik.

Sonra muhtemelen Ben böyle bir showda isem bile rahatım abicim dersin muhtemelen de takmazsın bi daha sanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaşlar lise 1e gidipte izlemiş filmden etkilenmiş çocuk muamelesi yapmayın,bilg ve elektrik çap yapıyordum gerçi hastalık yüzünden elektrik düştü,bilg.dan anca mezun oluyorum önümüzdeki ay.Matrixe varana kadar tabiki izledim,440civarı filmi devirdim,varoluş,13.kat gibi varoluşsal filmlerde vardı tabi bu listede.

Evet sorunum depresyon kaynaklı.Kız arkımın annesinin babamla birlikte olması,onlardan üvey kardeşim olması,daha sonraki bir ilişkimde de aldatılmam,ve başka özel sorunlar,gerçi onlarda özel ama depresyon derken moda olsun diye depresyonda olmadığımı belirtmek istedim.

Zaten filmi 1 sene önce izleyip,gülüp geçtiğim,iyi bir sistem eleştirisi olarak düşündüğüm bir filmdi,ama hasta olduğumda takıldım işte buna.

Overdose ilaç kullandım,çünkü uyurken dahi titriyordum.Günde 2-3prozac,5-6buspon dozlarında aldım,bazen 2 de sülpir ve uyku hapıda aldım.

Depresyon kaynaklı olduğundan yenmem biraz daha basit,depresyonu yendiğimde diğer sorunlar ortadan kalkıyor gibi,nitekim hasta olduğum süreçte aşık olduğum 1 ay boyunca,truman show vs umrumda olmamıştı,ama aşk bitince tekrar sorgulama vs başlamıştı.

Bende depresyonu yendim,öbür konularıda mantıki düzeylere oturmaya çabalıyorum,işte sizden yardım istediğim noktada bu;
Ben 1 sene önce filmi izlediğimde korkmamışken ne düşünmüştüm,neden 1e1 sahiplenmemiştim,muhakkak şu şu sebepten ötürü olmaz yada bana olmaz demişimdir 2 saniyede ve bir daha düşünmemişimdir.Ve bu yüzden birkaç madde çıkardım,gayet temel şeyler.Eskiden 1 sebep yüzünden dahi filmden etkilenmemişken şimdi elimde 10larca sebep var,ama ben yinede eskiden neden etkilenmedimin hesabındayım.

Şu 2 sorumun cevaplamanızı istiyorum sadece;
1-birazda size soruyorum,siz truman show filminde olmadığınıza nasıl kabul ediyorsunuz?
2-tamam bende olmadığımı kabul ediyorum ama mesela ekşide,yada başka bir yerde gelecekte truman show gerçek olucak bir konsepttir diyenler,nasıl onu diyebiliyorlar,ve diyorlarsa neden kendilerini truman olarak düşünmüyorlar,gelecek?kime göre gelecek,varoluşsal mantıkla,bize ne sunarlarsa onu alıyoruz.Bunada tek cevabım bu insanların filmi benim kadar düşünmediği yönünde oluyor,ben ilk izlediğimde "aaa güzel konsept" demişsem,5 defa izledikten sonra "iyi güzelde niye izliyim ben bunu" demiştim.

Bu 2 konuda görüşlerinizi verirseniz sevinirim
Sosyal ağlarda paylaş

Letsgetthesunshine said:
bu yüksek kaygı düzeyi ya da aşırı kaygı düzeyi ile ilgili bilgisi olan var mı acaba? aynı durum bende de nüksetmekteymişmiş zaman zaman ama ne işe yarar daha çözemedim..
Normalde takamayacağın birşeyi takmaya yarar.
Bunun en basit test soruları şunlardır;
-ben gay'im.
-ben enseşt ilişki düşünürüm
-bütün insanları öldürmeliyim
tadında normal dışı görüşlerine karşı koyamamaktan kaynaklanır.

Normal beyin yapısında biri ben gay miyim diyen beynine,hayır cevabını gönderir,ama kaygılı bir beyinde sorgulama kısmı olmaz.

Kaygı bozukluğunun nedenide,uzun süreli ve ağır geçen depresyonun tedavi edilmemesinde ortaya çıkar.
Sosyal ağlarda paylaş

Overseer said:
aktiftablet said:
Ayrıca yle bişey yapsaydık, sana Truman Show diye film izletir miydik? :)

veya senin bunu sonradan kendin düşünme ihtimalini göz önüne alarak bu düşünceye bağışıklık kazanmanı sağlamak ve işimizi kolaylaştırmak için böyle bi film çekip senin daha kontrollü düşünmeni sağlıyo olabiliriz hiç belli olmaz
Bundan etkilenebiliceğimi bile bile neden böyle yazıyorsun.Evet kafamdaki düşünceyi yansıtmak açısından yararlı olmuş.
Film çekilmezdi dersem kafama,o da hemen bana "ama anlatıyorlar ki şu olmasın",yada ne biliyim "bazı insanlar iyi niyetli haber veriyorlar" a gidene kadar birsürü cevap gelebiliyor.
Ama işte burada cümlelerdeki gerçekleşme oranı önemli.Film çekilmezdi mantığı diğer cümlelere çok ağır bir basan mantık olduğu için,o mantığı seçiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...