Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

AKP ye kapatma davası

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Çıkın esnafla konuşun. İstatistiğe gerek yok, çıkın birkaç mağaza dolaşıp esnafla konuşun, işler nasıl diye, bu bile yeter ekonominin ne halde olduğunu görmek için.

Ülkede şu an milyonlarca borçlu insan var. Öyle fatura borcu zart zurt değil. Hepsi çatır çatır kredi borcu, ödenmezse hapis yatılacak borçlar.

5 yıl ne ekmeğe ne elektriğe zamn yapılmadı, seçimler geçti elektrik anında dayandı %20, ekmeğe büyük şehirlerde temmuzdan beri 2. zam geldi.

Ekonomi iyi olur tabi, tayyibin oğlu ikinci gemiyi alırsa şaşmam, hem belki bu sefer gemicik değil de adam gibi bi gemi alır.
Mesaj tarihi:
gsmh ın artışı doların reel değerinden düşük oluşuna bağlıdır.

ayrıca büyümeyi baz alan arkadaşlara sesleniyorum,

bakın diyelim benim 100 lira harçlığım var. her hafta 100 lira alıyorum, ve harcıyorum. öyle takılıyorum. sonra bi hafta, çok zekiyim ya, arkadaşımdan 10 lira borç alıyorum. 110 lira harcıyorum o hafta. sonraki hafta 15 lira daha borç alıyorum başkasından, ve bu 10 liralık borcumun faizini ödüyorum (1 lira), kalan 124 lirayı harcıyorum.

büyüdüm mü ben şimdi ?
Mesaj tarihi:
Exodus said:
Süper bir kriter değil tabii ki, daha birçok faktör eklenebilir ve sadece rGDP artışından çıkarım yapmak ne kadar doğru tartışılır, ama eğer dediğin gibi hükümetin üretimi desteklemediğini söylersek, bu demek oluyor ki özel sektör tek başına arttırdı GDP'yi bu kadar, yada önceki hükümetler köstek oluyorlardı üretime (ki oluyorlardı, doğru. AKP hiçbirşey yapmayıp sadece geçmiş hükümetlerin sağa sola saçtığı parayı saçmayı kesmiş olsaydı bile rGDP artışı büyürdü), ama bence doğru değil. En basitinden aklıma gelen Hükümet'in yaptığı vergi indirimleri (Bazı ürünlerin KDV'sinin düşürülmesi). Dürüst olmak gerekirse bunlar üretimi destekledi, refah seviyesini de arttırdı, iyi bir karardı bence.

"ama eğer dediğin gibi hükümetin üretimi desteklemediğini söylersek, bu demek oluyor ki özel sektör tek başına arttırdı GDP'yi bu kadar" demen/demem/dememiz için büyümeyi sadece katma değer yaratarak gerçekleştirmiş olmamız gerekir. Yani örnek olarak verilse bile önermede bir hata olduğunu düşünüyorum.

Oysa yüksek faiz düşük kur politikasıyla çektiğimiz yabancı fonlar ve devlet taşınmazlarını satarak büyüdük. Bunun içinde elbette ithalat/ihracatın da payı var.

Ama ekonominin dinamiğini sıcak para oluşturmadı mı?

Evet kdv indirimleri bence de olumlu ama maliye bakanının mısır ve likit yumurta üzerindeki kdv oynamalarını da unutmadık. :)

Ayrıca düşük kur aşırı değerli ytl yerli üreticinin rekabet gücünü kırdı üretici dinamikler ithalatçılığa soyunmaya başladı.

Sadece cari açık değil, ekonomi bir yerden sonra sadece borçlanmaya dayalı bir hal aldı. Devamlı faiz dışı fazla vermeye çalışıyoruz, faiz dışı fazla hedefi şaşınca imf maliye bakanını fırçalayıp gidiyor.
Mesaj tarihi:
genel olarak satışlar çok yavaşladı..

bir de allah aşkına, ekonomi iyiye gittiği günlerde kimin programını uyguluyorlardı? kendi mi hazırladılar onu, yoksa uydular mı programa..
Mesaj tarihi:
sg-1 said:
Çıkın esnafla konuşun. İstatistiğe gerek yok, çıkın birkaç mağaza dolaşıp esnafla konuşun, işler nasıl diye, bu bile yeter ekonominin ne halde olduğunu görmek için.

Ülkede şu an milyonlarca borçlu insan var. Öyle fatura borcu zart zurt değil. Hepsi çatır çatır kredi borcu, ödenmezse hapis yatılacak borçlar.

5 yıl ne ekmeğe ne elektriğe zamn yapılmadı, seçimler geçti elektrik anında dayandı %20, ekmeğe büyük şehirlerde temmuzdan beri 2. zam geldi.

Ekonomi iyi olur tabi, tayyibin oğlu ikinci gemiyi alırsa şaşmam, hem belki bu sefer gemicik değil de adam gibi bi gemi alır.

sana ekonomi derslerinden "Kapitalizm" adlı konuyu okumanı tavsiye ediyorum.
Mesaj tarihi:
bir kozmetik firmasının türkiye ayağında stajla karışık çalışıyorum, bir şişe parfümün taşıma maliyeti de dahil türkiyeye gelişi 21 ytl biraz yükselir biraz alçalı ama fiyat bu.. aynı firmanın sevile ürünü fatura ettiğ fiyat 96 ytl, sana da 150 ytl ye geliyor, firmanın finans kısmındayım bir çok belgeyi görme imkanım oluyor.. nese uzun lafın kısası firmada da sıkıntılar var ama adam karlılığının düştüğünden endişeleniyor yani 1 aldığı ürünü mailey hesaplarıyla 2 ye mal edip 5 katına satamamaktan şikayetci, öle alışmışlarki yıllarca bu şekilde para kazanmaya işler azcık bozuldumu vay anam ekonomi nereye gidiyor..

Eğri oturup doğru konuşmak lazım herkez özelikle ticaret yapanlar öle alışmışlar ki faiş karlara artık azcık dahi işler rayından çıksa yaygarayı koparıyorlar.. aynı kotu 150 ytl ye de alabilirsin sonra ne hikmetse firma sana 30 a hatta daha da düşük fiyatlara satabiliyor.. çÜnkü ürünü ilk çıkardığında öle yüksek fiyatlara sana sattı ki artık stoklarda mal kalmayınca üründen max kari etmiş oluyor sonra sen 150 ytl ye pahalı diyip alışveriş yapmayaınca piyasa durgun..

Herneyse tabi bu sölediklerim bütün sektörlerin durumunu yansıtmıyor fakat zamların asıl sebebi 110 dolar olan petrol ve yıllarca yapılmayan enerji yatırımları, akp nin siyasetiyle hiç alaksı yok yani zamlarla.. azcık piyasayı okumak azcıkta vicdanlı olmak lazım yorum yaparken...
Mesaj tarihi:
cari açık ve büyümenin tanımı hakkında fikir sahibi olmanız için yukarıdaki entry mi okumanızı tavsiye eiyorum. yok olmazsa paramın 3/8 i tadında anlatacam. kahvehane ağzı değil de, tezgahtar ağzıyla anlatınca birşey değişmiyor.

"hemşerim bunun bana gelişi 15 lira" demekle hiçbirşey olmuyor yani.
Mesaj tarihi:
byzasz said:
bir kozmetik firmasının türkiye ayağında stajla karışık çalışıyorum, bir şişe parfümün taşıma maliyeti de dahil türkiyeye gelişi 21 ytl biraz yükselir biraz alçalı ama fiyat bu.. aynı firmanın sevile ürünü fatura ettiğ fiyat 96 ytl, sana da 150 ytl ye geliyor, firmanın finans kısmındayım bir çok belgeyi görme imkanım oluyor.. nese uzun lafın kısası firmada da sıkıntılar var ama adam karlılığının düştüğünden endişeleniyor yani 1 aldığı ürünü mailey hesaplarıyla 2 ye mal edip 5 katına satamamaktan şikayetci, öle alışmışlarki yıllarca bu şekilde para kazanmaya işler azcık bozuldumu vay anam ekonomi nereye gidiyor..

Çok yerinde bir tespit gerçekten.

Onun dışında;Şuan KİT'lerin özelleştirilmesi ile gelen nakit para sayesinde işler biraz iyi gidiyor fakat bu büyüme,eğer gelen para ile gerekli yatırımlar yapılmazsa (mümkünse enerji ve teknik mallar) Türkiye'nin ekonomisi vahim.

Taşınamzı az olan ve piyasaya müdahalesi min. olan devlet her zaman max. devletten iyidir benim gözümde.Ama küçük kaldığınız zaman borcunuz olursa,o zaman halkı vergi ile ezmek durunda kalırsınız ve tatsız sonuçlar ortaya çıkar.

O yüzden gelen para ile adam gibi yatırım yapılmalı.Ve artık özel sektörde çalışanlar %200-300 gibi saçma sapan kârları bırakmalı.

Ve gerçekten adam gibi,ihracatı özendirici yönde vergi düzenlenlemeleri yapılmalı.Ticaret ithalattan uzaklaşmaya zorlanmalı vergiler ile.
Mesaj tarihi:
arkadaşlar, anlamamakta diretenler için vurgu yapalım.

ekonominin büyümesi, hizmet sektöründe oldu ülkemizde, sanayii değil. hizmet sektörü, bildiğiniz gibi, hizmet yapılan sektördür. yani neymiş ? satış, temizlik, danışmanlık vs gibi.

onlarda büyüsen ne yazar ? kıçım kadar olursun ancak daha da büyüyemezsin.

BİR ÜRÜNÜ İHRAÇ ETMEK İÇİN ÜRETMEK GEREKİR.

üretimimiz artıyor mu ?

dünyaya oranla, hayır.

eee peki, ihracata teşvik var mı ? hayır.

eee o da olmadı, doların değeri yüksek olsun bari de, ithalat pahalıya mal olsun ihracat yapan kar etsin dimi ? aaa o da yokmuş tüh.

neyse kısmet, o zaman biz 3 çocuk doğuralım, doğurtması için bebe alalım, sonra da "büyüdük" diyelim.

özel sektör, yapabileceği her karı yapacaktır. ne demek bırakmalı ? ben elimdeki selpağı 100 milyon ytl ye satabilirsem, satarım. piyasa değeri bu demek ki. onun değerinin düşmesi için, piyasaya başka selpak üreticilerinin girmesi lazım. desteklenmesi gereken şey bu. başından beri bu oldu. ama bu hükümet bşaından beri desteklemedi, daima ithalatçının arkasında oldu. ayrıca daima ve daima, bunları halka sattı, halk da bi güzel yedi.
Mesaj tarihi:
bu is akpnin basi altindan cikti kesin. yani ya yargitay hakikaten aptal ve 1923te yasiyor, ya da akp ile bir anlasma yapti ve onlarin direktifi altinda acti bu davayi.

mhp "sacmalik" diyor.
chp ses cikaramiyor.

yani mecliste yargitayin bu yaptigina destek orani %0. yaziyla sifir.

ne ise yariyacak bu? akp nin ve (belki, bilemicem) mhp nin oylari artacak.

insan gibi muhalefet partisi istiyoruz plx. mhp fena diil ama daha aktif olabilirler.
Mesaj tarihi:
yerel secimler kaçındaydı?

mhp nin neresi fena deil? herseyde akpyle ortak çalışıolar maşşalah,

edit:
zaman gazetesi said:
Gül'e yönelik suçlamalardan biri Türkiye'nin yurtdışındaki gurur abideleri olarak gösterilen Türk kolejleriyle ilgili. Gül, Türk işadamlarının yardımlarıyla açılan bu okulları ticari şirket olarak değerlendirip temas kurmakla itham ediliyor.

habere gel, almanyadaki bütün fethullah ortamlarını görmüş bir insan olarak diyebilirim ki türkiye için en büyük tehlikeyi nasil gurur kaynagı olarak yazmaları gercekten komik
Mesaj tarihi:
umarım herşey düzelir, işsizlik azalır, ihracatcı desteklenir, ithalat azalır, üretim artar, sağlık yatırımları yapılır, eğitime yatırım yapılır, adalet sistemi hızlanır, sosyal hklarımız yüksek standartlara kavuşur,insanhakakları vs vs
Mesaj tarihi:
said:
valla kendi ailem adına söyliyim akp başa geldiğinden beri işlerimiz berbat. Textile ile ugraşıyoruz mevsiminde %100 kapasiteyle çalışıyoruz fakat kar 0 peki niye çalışıyoruz ? Zarar etmemek için. Devlet vergisini alıyor tabi onlar için işler tıkırında. Bu gidişle orta sınıf diye birşey kalmıycak. . Sınıflar Fakir ve zenginler olarak ikiye ayrılıcak . Türkiyede küreselleşme 1 ken tayip baba 100 yaptı sağolsun.

Ayrıca kişi başına düşen milli gelir hakkında konuşmak istiyorum. Diyelim ben bir dükkan işleten esnafım battım. Benim batmam bu topluma ne kadar etki eder ? Ben batıyorum Zengin bir fabrikatör daha da zenginleşiyor. EE ne oluyor o 1000 kişinin cirosu fabrikatörün artan cirosundan az oluyor.

Tekstil sektörünü bilmiyorum ben pek açıkcası, ama hükümetin kurumlar vergisini %33'den %20'ye düşürdüğünü biliyorum, bu da baya büyük bir destek nerden bakılırsa (Tabii yerli rekabete değil).

Birkaç tane tekstil şirketinin karına baktım IMKB'den, birisi 4m YTL kar etmiş (Söktaş Tekstil), ikisi zararda, daha fazla bakmadım. Inanıyorum sektörün problemleri olduğuna, ama 2001 öncesinden daha iyi durumda olduğunu düşünemiyorum. Daha derine inmek lazım tabii, bütün tekstil sektörünü 1 şirketin kar etmesine bağlayamayız, ama demek istediğim siz kar etmiyor olabilirsiniz, ama birileri ediyorsa belki biraz rekabete girmeniz lazım bu insanlarla.

Bir fabrikatörün zenginleşmesi demek de ülkeye zarar geldi demek değil illa, orta sınıf yok oldu gitti demek hiç değil; sonuçta o kadar paranın üzerinde oturamaz hiçbir iş adamı, yatırım yapmak zorunda, o yatırımlar da istihdam yaratıyor batan esnaf için, veya şirket kurmak isteyen parlak fikirleri olan girişimcilere finans kaynağı sağlıyor, ekonomiyi resmen canlandırıyor. Tabii ki iyi birşey değil batmak, işsiz kalmak, ama eğer bir esnaf olmak yerine fabrikada çalıştığın zaman kar edebiliyorsan, esnaf olarak kalıp zarara girmenden daha faydalı oluyor (hem o kişi için, hem de ülke için). Rekabet olması lazım mutlaka, yoksa kriz öncesi gibi rekabet etmeyen, devletin dağıttı paralar ile süren bir yığın işletme çıkar ortaya yine, bu da saatli bomba ekonomi için.

Küçük bir işletmeyseniz işinizin zor olduğu kesin daha büyük şirketler karşısında. En son hükümet programında Başbakan hükümet'in geçen dönemki maarifetlerinin (!) reklamını yaparken KOBİ'lere verilen kredileri bilmemkaç kat arttırdıklarını, faizleri de %50 civarından %15'e indirdiklerinden bahsediyordu. Bunu bir başka kaynaktan (malum, hükümet programına ne kadar güvenilir) da onaylamak lazım ama herhalde büyük bankalardan birine telefon açıp da öğrenilebilir.

said:

İstatistiğe gerek olmaz mı yahu, nasıl atıp tutucaz sonra internette? :)

Birçok esnafın zarar ettiği, battığı doğrudur mutlaka, ama serbest piyasa dedikleri böyle birşey. Mağaza açtım oturayım üzerinde para kazanayım olmuyor, 2001'de görüldüğü üzere. Feci rekabet var, ve eninde sonunda mutlaka birileri açıkta kalıyor. Acımasızca gelebilir biraz ama durum böyle. 2001 krizinden sağlam çıkan şirketler hep üretimlerini yıllar boyunca arttırmış, genel olarak kar etmiş ve bu karlarını yatırıma dönüştürmüş şirketler. Kredilere dayanıp yaşayan şirketler değil.

Tabii ki devletin suçu devasa o dönemde, ama batan esnaf, iflas eden iş adamları da sadece kurban değiller ne yazık ki, biraz yanlış kararlar vermiş, biraz da devlet tarafından yanlış yönlendirilmiş iş adamları.

said:
gsmh ın artışı doların reel değerinden düşük oluşuna bağlıdır.

ayrıca büyümeyi baz alan arkadaşlara sesleniyorum,

bakın diyelim benim 100 lira harçlığım var. her hafta 100 lira alıyorum, ve harcıyorum. öyle takılıyorum. sonra bi hafta, çok zekiyim ya, arkadaşımdan 10 lira borç alıyorum. 110 lira harcıyorum o hafta. sonraki hafta 15 lira daha borç alıyorum başkasından, ve bu 10 liralık borcumun faizini ödüyorum (1 lira), kalan 124 lirayı harcıyorum.

büyüdüm mü ben şimdi ?

rGDP artışı üretime bakıyor, borçlanmaya değil. Sen birisinden borç alıp harcadığın zaman daha fazla artmıyor yani, çünkü borcu veren harcamıyor. Bahsettiğim büyüme ülkenin son-ürün üretiminde büyüme. Yani ben ağaç kestim, sattım birisine masa yaptı, o sattı birisine mağazaya koydu, mağazadan birisi aldı evine koydu, o zaman o fiyatıyla rGDP'ye eklenmiş oluyor, en basitinden öyle açıklayabiliriz (Sadece masa için geçerli değil tabii bu, servisler, yatırımlar, hükümet harcamaları vs. de var).

Bahsettiğin şey devletin borçlanması için geçerli olabilir, ki onu aşmanın yolu bildiğim kadarıyla borçları ödemeyip arjantin olmaktan değil üretimi yeterince arttırıp borçları yavaş yavaş kapatmaktan geçiyor. Bilemem tabii ekonomi bakanı olmadım hiç latin amerika ülkelerine, illa daha derin bir konudur.

Biraz makroekonomi konuları bunlar, burdan atıp tutmayayım en iyisi ben. En güzeli bir kitap alıp okuyabilirsin, benim anlatabileceğimden çok daha hızlı netleşir olaylar.

said:
"ama eğer dediğin gibi hükümetin üretimi desteklemediğini söylersek, bu demek oluyor ki özel sektör tek başına arttırdı GDP'yi bu kadar" demen/demem/dememiz için büyümeyi sadece katma değer yaratarak gerçekleştirmiş olmamız gerekir. Yani örnek olarak verilse bile önermede bir hata olduğunu düşünüyorum.

Oysa yüksek faiz düşük kur politikasıyla çektiğimiz yabancı fonlar ve devlet taşınmazlarını satarak büyüdük. Bunun içinde elbette ithalat/ihracatın da payı var.

Sadece katma değer olarak alırsak değerler aynı zaman dilimleri için %3.1 ve %7.4 oluyor sanayi sektörü için (servis sektörü için %3.5 ve %7). Aşağı yukarı aynı yani. Bu değerleri OECD'den alıyorum bu arada.

Yüksek faiz politikası ne kadar hükümetle alakalı bilmiyorum, zira çok hükümetin kontrolünde olan birşey değil. Atıp tutacak kadar bilgim yok bu konuda açıkcası, araştırmak lazım. Korkutucu bir durum olduğuna katılıyorum ama.

said:
Ama ekonominin dinamiğini sıcak para oluşturmadı mı?

Dövizin serbest kurda olması sıcak paranın etkisinin baya bir azaltıyordu benim bildiğim? Yanlış mı biliyorum, nasıl işliyor sıcak para serbest kurda? Uzun süredir ekonomi kitabı açmadım, en yakın vakitte bakmak lazım.

said:
Ayrıca düşük kur aşırı değerli ytl yerli üreticinin rekabet gücünü kırdı üretici dinamikler ithalatçılığa soyunmaya başladı.

Sadece cari açık değil, ekonomi bir yerden sonra sadece borçlanmaya dayalı bir hal aldı. Devamlı faiz dışı fazla vermeye çalışıyoruz, faiz dışı fazla hedefi şaşınca imf maliye bakanını fırçalayıp gidiyor.

Kur konusunda herhalde izlenebilecek en mantıklı yol serbest kur. İhracatçıya koyuyor tabii bu, ama diğer türlüsü de sıcak para bilmemne gibi saçma sapan olaylara maruz kalmak demek. Neyse pazartesi dolar fırlar, biraz kapatırız belki açığı.

Borçlanma konusunda iki yol var gibi görünüyor hep; ya Arjantin v2.0 oluyoruz, yada bir şekilde uzun vadede kapatmaya çalışıyoruz açığı. Ben ikincisinden yanayım şahsen.

said:

arkadaşlar, anlamamakta diretenler için vurgu yapalım.

ekonominin büyümesi, hizmet sektöründe oldu ülkemizde, sanayii değil. hizmet sektörü, bildiğiniz gibi, hizmet yapılan sektördür. yani neymiş ? satış, temizlik, danışmanlık vs gibi.

onlarda büyüsen ne yazar ? kıçım kadar olursun ancak daha da büyüyemezsin.

BİR ÜRÜNÜ İHRAÇ ETMEK İÇİN ÜRETMEK GEREKİR.

üretimimiz artıyor mu ?

dünyaya oranla, hayır.

Hem sanayi hem de servis sektörünün üretimi artıyor. Yazdığım gibi, 2001-2005 arası katma değerdeki artış sanayi sektörü için ortalama senelik %7.4, servis sektörü için ise %7. rGDP artışı açısından dünya ortalaması %5.2, Türkiye'nin %7.4. (2006 ve 2007 değerlerini bulamadım OECD'de, CIA factbook 2007 için tahmini sanayi üretimindeki artış %4.5 diyor, rGDP artışı %5.1 diyor).

Yani sanayi üretimi de artıyor, servis üretimi de artıyor, dünyaya göre de üretimimiz artıyor kısacası.

Bu arada birçok servisi de ihraç ettiğimizi unutmamak lazım, ve bunların payının devasa olduğunu da. Turizm mesela. Buraya gelip alıyorlar, ama sonuçta para aynı yerden aynı yere geliyor ve çok geliyor. Olması ve büyümesi kritik bir servis sektörü.

said:
eee peki, ihracata teşvik var mı ? hayır.

eee o da olmadı, doların değeri yüksek olsun bari de, ithalat pahalıya mal olsun ihracat yapan kar etsin dimi ? aaa o da yokmuş tüh.

İhracat'a teşvik olmasaydı ihracat büyümezdi bu kadar muhtemelen (3.5 katı 2001 değerlerinin), ama tam bir bilgim yok hükümetin ihracat teşvikleri hakkında. Belki dediğin gibidir, ki o zaman da helal olsun türk ihracatcısına. İthalat da büyüdü tabii bu arada, cari açık başımızı ağrıtıyor bu yüzden (%35-%43 gibi saçma bir sayıydı en son), ve hükümetin çözemediği çok ciddi problemlerden bir tanesi. Kur sabitlemek bunun çaresi değil ama, onu öğrendik.

said:
özel sektör, yapabileceği her karı yapacaktır. ne demek bırakmalı ? ben elimdeki selpağı 100 milyon ytl ye satabilirsem, satarım. piyasa değeri bu demek ki. onun değerinin düşmesi için, piyasaya başka selpak üreticilerinin girmesi lazım. desteklenmesi gereken şey bu. başından beri bu oldu. ama bu hükümet bşaından beri desteklemedi, daima ithalatçının arkasında oldu. ayrıca daima ve daima, bunları halka sattı, halk da bi güzel yedi.

Hükümetin rekabeti desteklediği birkaç nokta var. KOBİ'lere olan desteklerden bahsettim yukarıda, ama onun dışında rekabete hayat veren özelleştirmeler var. Selpak değil belki ama örneğin telekom ve tekel fiyatlarından kurtuluyoruz yavaş yavaş (her ne kadar telekom hala anti-rekabetçi davransa da). Katılıyorum ama, rekabet olması lazım. Devlet kuruluşları tekelken olmuyordu bu, serbest piyasa ekonomisi olmadığında da olmuyordu.

Neyse yatayım ben en iyisi desteksiz atıp tutmaya başlamadan. Açıp sitelere bakasım gelmiyor artık gözlerim kapanmaya başladı yavaş yavaş :)
Mesaj tarihi:
neden söylediklerimi başka tarafınızdan anlıyorsunuz, ben sizden daha çok severim atatürk'ü en azından bilinçli seviyorum sizin gibi körü körüne değil. yazılarımda atatürk'e gönderme yapmadım. bunu bilerek tekrar yorumlayın. yanlış yorumlamanıza verip hor görmüyorum.
Mesaj tarihi:
Ardeth said:
dokunulmazlığı kaldırsınlar önce..

aklıma 5 sene öncede 1 sene öncede dokunulmazlığı kaldırıcaz ilk icraatımız bu olucak demeleri geldide vay be unutmuşuz gitmiş.
Mesaj tarihi:
Vanity said:
gellidus said:
Vanity said:
kardeşim ben anlamadım sen anlat nasıl din hukukunu karıştırmışlar devlet hukukuna bir tane söyle canım kardeşim.

Simdi anlatsam bile anlamayacaksin ama bak nasil karistirmislar soyliyim..

Söyle bakem.

Turkiye cumhuriyetinin %46 oy orani ile tek basina iktidar olan partinin genel baskani ayni zamanda Turkiye cumhuriyeti basbakani olan zat-i muhterem den inciler..

inciler?bir adamın söyledikleri şey devleti baglamaz,yapılan eylemler önemlidir.devlet hukuku.

o klasik seylerden bahsetmicem cunku degistiler yav onlar diceksin yok minareler sungumuz camiler topumuz vs vs

geç.

Daha 2-3 yil once.. aihm kararini ulema ya sormalari lazim dedi.. Ulema nedir biliyormusun canim kardesim? bilmiyorsan arastir ogren boylece rezil olmassin..

evet kardeşim ulemaya sormaları lazım diyebilir.sorabilir de.bunun laiklikle alakası yoktur kardeşim.Laiklik bildigin üzere din hukukunun alenen devlet hukukuna girmesidir.isterse çöpçülere sorsunlar,isterlerse de shaolin monk larına sorsunlar diyebilir.

Haa diyelim senin yasin kucuk o zamanlari gormedin.

gördüm 20 ye giricem.

daha 2 ay once.. ispanyada.. Turban icin diyelim siyasi simge ne olacak dedi..

evet ne olacak?

Burda ne demek istiyor ben sana ayrintili anlatayimda sonra anlamadim demede rencide olma..

olmam.

siyasi simge derken hangi akimdan bahsediyor islamci akimdan bahsediyor yani basortusunu dini simge olarak takiyor kisisel ozgurluk olarak degil.. Ondan sonra afyon milletvekili aciklama yapmadimi hedefimiz kamuya sokmak diye..

güzel kardeşim sen bir kişinin kişisel fikrini nasıl başkalarına baglarsın.bazısı dini simge olarak takar bazısı kişisel özgürlügü için takar bazısıda şeklini şemalini begenip takar istedigi için takar sana zararı var mı yok mu o kumaş parçasının?
"türban velev ki siyasi simge olsa" demek laiklige aykırı mıdır?

Kamu nedir devlet turban nedir siyasi simge bak bunlar karisirsa din ile devlet birbirine girer..

zannetmiyorum diger ülkelerin birbirine girdigi,benim kot pantolonum onun etegi birbirine girdirmiyorsa türbanda girdirmez canım.
bak amerikaya almanyaya falan yeter.

ilkokul seviyesindeki anlatim tarzi icin diger uyelerden ozur dilerim..

ilkokul seviyesindeki anlatım tarzını begenmedim,kendi seviyende konuşsan daha iyi,hangi siyasal yada sosyal bilimler fakültesindesin merak ettim?
bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma kelimesi yakışıyor sana.

Bumudur savunmalarin..
Bence zavallisin..
Mesaj tarihi:
ya bende tabi salaklik seni muhattap alip fikrimi soyleyip duzgun cevap verecegini fln dusundum.. Ya isine gelmiyor veremiyorsun yada kapasiten yetmiyor..
Bu arada Siyaset bilimi ve Kamu yonetimi okuyorum hani bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak yakisiyor evet ben suandaki siyaset hakkinda cok bilgim yok cunku benim okulumda siyaset felsefesi sosyoloji piskoloji fln okuyoruz..

Cayci olamayacak adamdan basbakan olan bir siyasi donem tarihte yasanmamis daha o yuzden ders kitaplarina gecmedi..
  • Yeni Oluştur...