SturmVogel Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Radara yakalanmayan ilk savaş uçağı ünvanıyla havacılık tarihine geçen F-117'lerin devri kapanıyor. ABD ordusu, 27 yıldır Sırbistan'dan Irak'a kadar 'düşman ülkelerin' hava sahasında gizlice uçan hayalet uçakları emekli ederek daha başarılı olan yeni nesil F-22 Raptor'larla değiştirecek. 1981'de ilk uçuşunu yapan, 1983'te ise operasyonel olan F-117'ler sadece ABD ordusu tarafından kullanılıyordu. İlk yıllarda varlığı bile gizli olan bu uçak, 1988 yılında tüm dünyaya tanıtıldı. Sıradışı tasarımıyla dikkat çeken F-117'ler, radara yakalanmama özelliğini, farklı yönlerde yansıtma gerçekleştiren farklı açılı plakalarla ve malzeme özellikleriyle sağlıyor. Teknik özellikleri ve tasarımı sayesinde sayesinde radar ekranında bir kuş kadar iz bırakan F-117'ler, standard bir uçağı 150 km'den tespit edebilecek radarlar tarafından ancak 3 km'de tesbit edilebiliiyor. Bu mesafede ise uçak çıplak gözle bile açıkça görülebilir duruma geliyor. Ağır savunma hatlarının bulunduğu bölgelerde gizlice devriye uçuşu yapmak ve belirlenen hedeflere nokta atışları yapmak için kullanılan hayalet uçaklar, bütün bu özellikleri yanında, yüksek hızlara çıkmaktaki zorluğu ve yüksek yakıt tüketimi gibi dezavantajları da beraberinde getiriyordu. Birinci Körfez Savaşı'nda etkin biçimde kullanılan F-117'lerden başarılı sonuçlar alınması dünya genelinde de ilgiyle karşılanmıştı. Ancak asla vurulamayacağı söylenen bu hayalet uçak Kosova savaşında ilk kaybını vermişti. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laorx Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 bende bizim aksine hoşgeldin dememiz gerek Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Hoşgelmiş. (Biliyorum Cüce, seninkiyle aynı mesaj da, ben de onu yazmak için girdim, internet zaten yavaş, hazır bi sayfa açabilmişken yazacağım mesaj boşa gitmesin dedim.) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 stealth teknolojisine sahip uçakları veriyo mu ABD dışarı ya? vermiyo diye biliyodum ben. Bi de acaip maliyetli bi uçak bu. Zor yani hoşgelmesi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 teflon kaplama tipsiz bi ucak işte, gösterse yaparız biz zaten eminönü tornacılarında Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Werewolf Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 "Sorry, we didn't know it was invisible." Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrMarvelous Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Milletin anaa UFO UFO diye kameraya çektiği genelde bu uçak olurdu hep... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 görünmez değilmi kamerayla nası cekiliyo? cok geyik oldu, ben şeyi merak ediyorum, jet motoru var öküz gibi aletin nasıl oluyoda ısı yüzünden tespit edemiyolar, yanı bilmiliyorum bütün gökyüzünü thermal detectoelerle dotanamazsınız ama, radarda biişler göstermiyomu o kadar sıcaklık ve türbülans? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laorx Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Lockheed Martin F-117A Nighthawk (Gece Şahini, takma adı The Black Jet - Siyah Jet); dünyanın radara yakalanmama teknolojisiyle geliştirilmiş ve hizmete girmiş ilk hava aracı. Körfez Savaşı döneminde basında geniş yer bulmuştur. Dünyada sadece ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır, ancak USAF, elindeki F-117'leri daha başarılı olan yeni nesil F-22'lerle değiştirmeyi planlamaktadır. Vurulamayacağı iddia edilen F-117'lerin bu ünvanı, NATO'nun Sırbistan'a müdahalesi esnasında vurulmasıyla sona ermiştir. Bu da F-22'lerle değiştirilmek istenmesinin temel sebeplerinden biridir. Radara yakalanmama özelliğini, farklı yönlerde yansıtma gerçekleştiren farklı açılı plakalarla ve malzeme özellikleriyle sağlamaktadır. Onaylanmamakla birlikte hızı ses hızının biraz altındadır gövde tasarımı ve şekli yüzünden ses hızından yüksek uçamaz. Tasarımından dolayı yakıtı hiçte ekonomik olmayan şekilde tüketir. 860 km'lik uçuş mevziline sahiptir. Genel olarak avcı değil bombardıman uçağıdır. Sadece manevra kabiliyeti avcı uçaklarıyla boy ölçüşebilir. Uçak, tasarımı sayesinde radar ekranında bir kuş kadar iz bırakmaktadır. Standart bir uçağı 150 km'den tespit edebilecek bir radarın F-117'yi tespit edebileceği mesafe 3 km'dir, bu mesafede uçak çıplak gözle bile açıkça görülebilir durumdadır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrMarvelous Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 12, 2008 Isı dedektörlerinin menzili radara kıyasla çok kısa... Radarla 1.000km den bile anlayabilirsin uçak geldiğini günümüz teknolojisinde... e radar da metalden geri dönen sinyallerle çalışan bişi... sıcaklık ölçen savunma sistemi olmadığı için bişi değişmiyo olsa gerek... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
PassivE_KesH Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Odtü'de bi hede geliştirdiler ya. Yaparız yakında bizde uzak değil yani stealth + bs Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lopeth Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Yeni bir görünmez uçak geliştirmiş bizimkiler Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 13, 2008 Görünüyo uçak içerde. Bu daha başarılı; Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Mart 14, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 14, 2008 O hale de gelecek yakında. :) hatta o adama da gerek olmayacak. (ki bu daha yakın) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
odchu Mesaj tarihi: Mart 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 16, 2008 Cuce said: görünmez değilmi kamerayla nası cekiliyo? cok geyik oldu, ben şeyi merak ediyorum, jet motoru var öküz gibi aletin nasıl oluyoda ısı yüzünden tespit edemiyolar, yanı bilmiliyorum bütün gökyüzünü thermal detectoelerle dotanamazsınız ama, radarda biişler göstermiyomu o kadar sıcaklık ve türbülans? dar dikine yerleştirilmiş eksoz çıkışları var, ayrıntılı bilmiorum tabii ama bu yeni dizayn ile hem ısı hem de ses yüzünden fark edilme sorunu çözülmeye çalışılmış. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mike Mesaj tarihi: Mart 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 16, 2008 görünmez ucağa adam nası bıncek lan sdjghsd Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Mart 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 16, 2008 evet ses ve ısı muhabbetiyle de tespit edilemiyo. Sesi sadece geçtikten sonra geliyo, yani önden jetin sesi gelmiyo. Arkadan da sıcak gaz çıkışı nasıl yapılmışsa çözülmüş, heralde çok kısa sürede soğuyor. O egzos teknolojisi zaten üretim sırrı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aktiftablet Mesaj tarihi: Mart 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 16, 2008 Görünmez değil de düşük görülebilrlik diyelim. :) Onun haricinde hiçbi numarası yok zaten, ww2 tactical bomberı gibi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Mart 16, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 16, 2008 vay be zamanının aksiyon filmlerinin uçağı bu abuk görüntüsüyle. buna da bursa otosanayinde bi iki modifikasyon yapıp uçururuz biz füzelerden uçak yaptığımız gibi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 20, 2008 MrMarvelous said: Milletin anaa UFO UFO diye kameraya çektiği genelde bu uçak olurdu hep... güldüm çok. komik olmuş. çünkü UFO UFO diye kameraya çekilen şeyler helikopter gibi havada asılı durabilen aygıtlar olmuştur. (Tabii o UFO görüntülerinin gerçek olup olmadığı tartışılır). F-117 ise bir uçak. Sen o uçağın önünden geçip gidene kadar kamerayı bulup çıkartıp bir de çekemessin zaten. Bırak havada UFO gibi sabit durmasını. Kim sana bunu söylediyse iyi keklemiş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Anerchy Mesaj tarihi: Nisan 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2008 Cuce said: bende bizim aksine hoşgeldin dememiz gerek +1 diorm amerikanin isi bitti bu ucakla simdi 3. dunya ulkelerine kakalancak. 1-2 seneye bizim ulkede tanitimlari yapilir.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Perfectionist Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 28, 2008 Türkiyede tanıtım yapmalarına veya o uçakları Türkiye'ye kakalamalarına gerek yok şuan. ABD F-117ler yerine F-22 Raptor uçakları koyacak diye biliyorum ben. Zaten bizde F-35 için yatırım yapıyoruz. Türkiye'nin ilk etapta 100 adet F-35 alması bekleniyor ve daha sonra bu uçakların üretimi de büyük ölçüde TAI tarafından üstlenilecek. F-35'lerde F22'ler gibi stealth ve conventional takeoff (CTOL)ya da short veya vertical landing (STOVL) gibi özelliklere sahip. Ayrıca air-to-air combat ve tactical bombing olaylarında da gayet başarılı uçaklar. Detaylı bilgi almak isteyenler için linkte veriyim: http://en.wikipedia.org/wiki/F-25#Turkey Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ancalagan Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2008 bizim pilotlarda radara yakalanmama hilesini biliyolar .Yanlız yabancılar teknolojisini geliştiriyor bizimkiler ise su seviyesine yakın giderek olsayı bi yunanistansavaşında radarı atlatmayı planlıyorlar tabi bikaçda saptırıcı kullanarak . ilk öğrendiğimde epey gülmüştüm. Cüce ilk sayfada şey demiş hoşgeldin f117 diye ilk onu gördüm koptum belirtiyiym dedim. ÇOK doğru bir tespit Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2008 Bone said: MrMarvelous said: Milletin anaa UFO UFO diye kameraya çektiği genelde bu uçak olurdu hep... güldüm çok. komik olmuş. çünkü UFO UFO diye kameraya çekilen şeyler helikopter gibi havada asılı durabilen aygıtlar olmuştur. (Tabii o UFO görüntülerinin gerçek olup olmadığı tartışılır). F-117 ise bir uçak. Sen o uçağın önünden geçip gidene kadar kamerayı bulup çıkartıp bir de çekemessin zaten. Bırak havada UFO gibi sabit durmasını. Kim sana bunu söylediyse iyi keklemiş. milletin ufo diye çektiği hep "meteorolojik ölçüm balon"ları oluyor heheh Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar