Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Mart 5, 2008 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Mart 5, 2008 Sypro sağolsun sistemin nasıl kurulacağı hakkında bir rehber yazdı. Ben de bu başlık altında sistemi kullanmak için gerekli olmayan Remote Control gibi şeyleri yazayım dedim. Konu fazla karışmasın diye çok her ay(her ay, söz!) yeni bir konu açar, yeni şeyler yazarım. Okunası konuların içine link yapıştırılır. Bu mesajda yedekleme ve uzaktan bağlantı konularına değineceğim. Yüklenebilir Sistem Yedeği Alma - Sisteminizi LiveCD Olarak Yedekleme Bir terminal açın: Remastersys paketlerini paket yöneticisine ekleyin: said: sudo echo "deb http://www.remastersys.klikit.org/repository remastersys/" >>/etc/apt/sources.list sudo apt-get update Remastersys'yi yükleyin: said: sudo apt-get install remastersys Terminali kapatın. Masaüstünde Remastersys kısayolu bulacaksınız. Herşeyi kapatıp, müzik, ebook ve download dahil, kısayola tıklayın ve dist backup yazan yere tıklayın, bekleyin. Kendini kendini yükleyebilen, LiveCD olarak çalışabilen, yaptığınız tüm değişlikleri ve yüklediğiniz tüm programlar ile sürücüleri içinde hazır barındıran bir Ubuntu LiveCD iso'nuz olacak. Veri yedeği alma FlyBack. Apple'ın TimeMachine'ine benzeyen bir yedekleme programı. Şeçtiğiniz klasörleri ve sürücüleri harici diskinize yedekliyor ve hep güncel tutuyor. Önce bir terminal açın. Gerekli paketleri yükleyelim: said: sudo apt-get install python python-glade2 python-gnome2 python-sqlite python-gconf rsync Flyback'i home klasörümüze download edelim: said: cd ~ wget http://flyback.googlecode.com/files/flyback_0.4.0.tar.gz tar -zxvf flyback_0.4.0.tar.gz Flyback kullanılmasa hazır. Şimdi harici diskinizi takın ve bir terminal açıp: said: cd ~/flyback/ python flyback.py komutlarını girelim. Eğer ''The folder contents could not be displayed.'' diyen bir hata görürseniz geçin, önemsiz. Program Preferences penceresinde açılıyor, açılmıyorsa da oraya siz girisiyorsunuz şimdi ve harici diskinizi seçiyorsunuz. Şimdi Included/Excluded Directories tabına geçin ve yedeklemek istediğiniz ve istemediğiniz yerleri şeçin:Backup Schedule tabında zamanlamalı yedekleme ayarlayabilirsiniz. Zamanı geldiğinde yedeklenme yapılması için FlyBack'in açık olması gerekmiyor. O kendini açar ve kapar. Buradaki now sistemin şu anki halini gösteriyor. Aldığınız yedekler onun altına ekleniyor ve onlara da aynı şekilde bakabiliyorsuuz. Uzakdan Bağlantı (Remote Connection) Başka bir bilsiyar kullanarak kendi bilgisayarınıza nasıl girebileceğinizi anlatacağım. Kullandığınız diğer bilgisayarda Linux ya da Windows yüklü olabilir, pek fark etmez. Hiç birşey yüklemeniz gerekmiyor. System > Preferences > Remote Desktop yolunu izleyerek programı açın.Allow other users to view your desktop sadece bilgisayarınızda yüklü olan şeylerin görünüp, okunmasını sağlar; Allow other users to control your desktop ilavesi dışardan ayarların değiştirilmesine de (ya da bilgisayını bozan arkadığınızıkini tamir etmenizi) izin verir. Bu kadar. Yapmanız gereken tek ilave işlem 5900 numaralı portu açmak ki o iş konumuzun dışında.- Windows ile bağlanmak: İlk önce bir VNC client indirmeniz gerekli. İnternette bir sürü bulursunuz. Ben bunun ücretsiz versiyonunu kullanıyorum, rehber de onunla devam ediyor. Programı açıp Server kısmına bağlanmak istediğiniz makinenin ip numarısını girin ve OK'e basın. Sonraki pencerede username kısmını boş bırakın ve Ubuntu'da belirlediğiniz şifre'yi yazıp girin. Herşey düzgün ise: Bunu göreceksiniz.- Ubuntu ile bağlanmak: Terminali açın. Şu komutu girin: said: vncviewer [ip numaranız] Bunu göreceksiniz, username'e yine dokunmayarak şifrenizi yazın ve girin: - Nasıl ip numaramı öğrenirim?Bu linkden. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Mart 5, 2008 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Mart 5, 2008 Resimler howtoforge'dan arak bu arada. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
di Mesaj tarihi: Mart 5, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 5, 2008 Özellikle ilki için çok fena +rep. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sypro Mesaj tarihi: Mart 5, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 5, 2008 ubuntu kullanımını yaygınlaştırıyoruz anlaşılan :D çok te$ekkürler bilgiler için. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Mart 5, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 5, 2008 Tum sistem backup'i icin ben partimage kullaniyorum. LiveCD olmuyor ancak dosyalar 2. hdd'de oldukca kucuk boyutlarda saklaniyor. Ubuntu'nun orjinal LiveCD'siyle calistirin. Software Sources'dan universe paketlerini ekleyin. Terminal'den sudo apt-get install partimage diyerek programi yukleyin. Daha sonra 2. hdd'nizin kisayolu gerekiyor. Bunun icin terminal'den sudo mkdir /hdd2 diyin. Daha sonra 2. hdd'yi mount etmeniz gerekli. /dev klasorunun altinda device'larin listesi vardir. sudo fdisk -l yardimiyla partition listesini alin. Burdan hangisi oldugunu belirledikten sonra sudo mount -t ext3 /dev/hdb1 /hdd2 diyerek mount edin. (/dev/hdb1 olan yer sizin bilgisayarinizda farkli olabilir. Anlatimini yukarida yaptim) Son olarak da sudo partimage diyerek programi calistiriyoruz. Asagi yukari tuslari ile secenekler arasinda gidip gelebilirsiniz. Bosluk tusu da secili hale getirmek icin kullaniliyor. http://www.psychocats.net/ubuntu/partimage Burda resimli halde anlatilmis. Benim sistem dosyalarim ve kullanici dosyalarim farkli hdd'lerde bulunuyor. Herhangi bir sorunla karsilasmak durumunda her seyi bastan yuklememek icin ayda bir sistem backup'i alir, kullanici dosyalarimin oldugu hdd'ye koyarim. Program sikistiriyor ve oyle kaydediyor. Bence, yeni programlar yukluyorsaniz sik sik backup almak isinizi oldukca kolaylastirir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar