Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

maden eritme

porsuk

Öne çıkan mesajlar

içerdiği karbon miktarına göre sıcaklık değişir
en yüksek 1536 C derecede erir
o sıcaklıkta erimeyen malzemeden üretilmiş potalar kullanılır doğal olarak
seramik alaşımlı potalar kullanılıyor
http://img402.imageshack.us/img402/5992/fecwz3.gif

beynim detaylı bilgi verecek hafızaya sahip değil maalesef.
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi ozaman seramik alaşımlı bi pota lazım
peki karbon işlemini nasıl halledebiliriz
yani ben demiri direkt olarak potun içine atınca ericekmi yoksa katkı maddesi varmı
birde o sıcaklığı nasıl elde edicez o derecede bi ısı vericek odun kömür
veya yanıcı başka bi maddemi kullanmalıyız
Sosyal ağlarda paylaş

evde yapmıycan di mi bunu :)
tam olarak bir ödev için mi soruyorsun bunları
aslında pota ergimiş demirin taşınmasında kullanılıyor

yukarıdaki grafikte karbon yüzdesi x ekseni, y ekseni de sıcaklık, çizgilerin üstü demirin sıvı olduğu alanı ifade ediyor
mesela yüzde 0,5 karbon içeren çelik 1500 C'de erirken
yüzde 4 karbon içerirse 1130 C'de sıvı halde bulunabiliyor.(sıcaklık ve çözünürlük eksenlerinin kesiştiği nokta)
yüzde 2 ye kadar karbon içerirse çelik, % 2-6,5 karbon içerirse dökme denir diye adlandırırız

karbonun önemi; demirin çeşitli alanlarda kullandığımız bir malzeme olarak gerekli özellikleri göstermesini sağlaması, vazgeçilmez bir element yani.
karbon yanında, diğer alaşım elementler eklenerek te çelik veya dökme demirin mekanik özellikleri değiştirilebiliyor

demir hammaddesini, karbonu koydun sıcaklığı sağladın sonuç demir mi olur ?
hammaddenin içerdiği emprüriteler(hammade içerisinde belli yüzdelerde bulunanan istenmeyen elementler oluyor kelime manasıyla) yüzünden, ergitme sırasında bunlardan kurtulmak daha ekonomik ve mantıklı olduğu için direk saf hammadde kullanılamaz
işte bunlardan kurtulmak için indirgeyici madde ilavesi yapılır, gaz kullanılır, demir elde edilir
sıvı demirin üstünde curuf adı verilen bir tabaka oluşur, bu tabaka empüritelerin biriktiği inşaat sektöründe değerlendirilen bir karışımdır. demir daha yoğun olduğu için altta kalır, o şekilde birbirinden ayrılırlar

peki bu işlemler nerede olur?
çok büyük miktarlardaki üretim için yüksek fırınlar kullanılır
ergitme için kok kömürü kullanılır, bu şekilde hem karbon ihtiyacı, hem indirgenme hem de gerekli sıcaklık sağlanır
yüksek fırınların cidarı seramik malzemeyle kaplıdır mesela

daha küçük çapta üretim için
elektrik enerjisiyle ergime sağlayan fırınlar, induksiyon ocakları kullanılabilir
bunlara da hammadde şarj edilip, ergime sağlanır
fırınların içinde yine reflakter tuğlalar vardır(seramik)
"İndüksiyon fırınları (İndüksiyon ocakları): Bunlar da ikiye ayrılır: Çekirdekli (kanalsız) ve çekirdeksiz (pota tipi). İndüksiyon fırınlarının çalışma prensibi, her ikisinde de aynıdır. Ocağın etrafına sarılan iletkenden akım geçtiği zaman, ocak içinde bir magnetik alan meydana gelmektedir. Ocağın içine sıvı veya katı herhangi bir metalik iletken (demir, çelik, alüminyum, bakır vs.) konduğu zaman bunların üzerinde indüksiyon akımları meydana gelmekte ve dirençten dolayı hasıl olan ısı sayesinde katı haldeki metalleri eritmekte sıvı haldekilerin sıcaklığı artmaktadır." *

bazik oksijen fırını diye bir olay var bir de; bunla da sıvı demir içinde bulunan empüritelerin oksijen üflenerek indirgenmesi sağlanır, demir içindeki empüritelerden(silisyum, fosfor ve mangan) kurtulunur

hatırladığım kadarıyla böyle yani genel olarak(sabah daha çok şey geldi aklıma)
tabi bunlardan başka 2-3 tane daha ekonomik ve yaygın olarak kullanılan üretim yöntemi olması lazım

kademeler için daha detaylı bilgi istersen deftere bakarım, tam olarak sana lazım olan şeyi söylersen daha kolay yardımcı olmaya çalışırım.

internette döküm, yüksek fırın, indüksiyon, çelik üretimi, refrakter malzeme şeklinde arayabilirsin
Sosyal ağlarda paylaş

forgiver gerçekten çok işime yaradı verdiğin bilgiler teşekkür ederim
sanırım demir eritme işinden vaz geçmek durumundayım başka bi alternatif bulmam lazım
bi tane tatar oku yapıyorum onun için farklı bi mekanik tasarlamıştım
gövdesinde dökümden elde edicemiz bi aparata ihtiyacım vardı
o yüzden sormuştum
Sosyal ağlarda paylaş

önemli deil de ben ödev filan diye yazdım o kadar keşke baştan sorsaydım :)
neyse en azından öğrendiklerimi unuttuğumun farkına vardım.

o zman şöle yap, evde kalıp hazırlayabilirsin
kum ve bağlayıcı kullanarak kalıbını hazırla, istediğin şeklin negatifini çıkar
sonra git bir sanayi bölgesine abi bi kilo demir döksenize şunun içine sevabına filan de hallederler belki.
Sosyal ağlarda paylaş

• 10 ay sonra ...
  • 1 yıl sonra ...
sLm Öncelikle Şunu İfade Edeyim Ki Seninle Sanırım Hemen Hemen Aynı Konu Üzerine Çalışıyoruz Sen Metali Nasıl Ertieceğini Düşünürken Bende Metali Eritmede Kulanılan Potayı Daha Sağlıklı Nasıl Yaparım Diye Düşünüyorum Vede Uzun Zamandır Araştırmaktayım Ama Senin İşin Çok Kolay Bahstin Sanırım Küçük Çapta Bir Kalıbın Var Vede Sen Bunun İçerisinne Eriyik Halde Mdeni Akıtmak İsdiyorsun Bir Metalin Erimesi İçin Onun Konulca Kabın Metalin Ergime Derecesinden Çok Daha Yüksek Sıcaklıklarda Ergime Derecesi Olmalı Örneğin Dökeceğin Özeliksis Bir Metaryal Demir,Kurşun,Bronz,Pik Kısacası Ergime Derecesi Düşük Metaler İçin Sana Önereceğim Pota Grafit Tasarım Yapılmış Bir Pota Olabilir Bunuda Altın Malzemleri Tedarikcilerinden Bulabilirsin Gelelim Senin Metali Nasıl Ergiteceğine Bunun İçinde Sana En Kolay Yöntem Olan Şaleme (oksişen Ve Gaz Çıkışlı)Ergitme Tekniği Sana Yeterli Olacaktır Bu İşlemlerden Sonra Sana Dökeceğin Birde Kalıp Lazım Olacaktır Onuda Yine Altın Malzeme Tedarikcilerinden Çok Rahatlıkla Bulabilirsin Sanırım Sen Bu Aşamalardan Sonra Seri Üretime Geçmek İsdersin:):)Çalışmada Sana Kolaylıklar Dilerim
Sosyal ağlarda paylaş

someone dropped some materials science yo.

Döküm yapmaktan daha kolayı parçaları ölçülerinize en uygun hazır demir-çelik profillerden keserek yapmak
Evde çok rahat yaparsınız onu, eğeliyerek dövülmüş kıvama da sokarsınız görüntü falan olarak, yapcaan parçayı çizip koyarsan sölerim nasıl olabilitesi olabilir diye eheh
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 yıl sonra ...
mrb ben ali öğretmenim eski kimya ile ilgileniyorum.
senin demiri eritme ile ilgili mesajını önceleri görmüştüm
orada bir tanesi sana simyacımısın diye sormuştu ve bakırı bir asite batırınca gümüş rengine döneceğini söylemisti bu mesajı bulamıyorum bana lütfen yardım edermisin
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...